Létrehozva: 2022.03.07.

Jogerősen elítélték a gödi momentumos polgármestert

2020-ban törvényt sértve váltotta le a város alpolgármestereit, mondta ki a Budapest Környéki Törvényszék a jogerős ítéletében.

Szerző Ripost

Erről a Magyar Nemzet számolt be elsőként.

Jogerősen elítélte a Budapest Környéki Törvényszék Göd momentumos polgármesterét: Balogh Csaba a törvényszék megállapítása szerint joggal történő visszaélést követett el, amikor 2020 novemberében a pandémia miatti rendelkezéssel élve, egyszemélyi döntést hozva leváltotta két helyettesét. 

Lapunk hónapokon át tudósított a gödi baloldali belháborúról, ami még Gyurcsányig is eljutott, és ami miatt a város egy sor anyagi lehetőségtől esett el.

Egyebek mellett azért is sorolták a gödi Samsung-gyárat kiemelt gazdasági övezetbe, mivel a momentumos polgármester arra törekedett, hogy ő mondja meg, mit is kellene csinálnia a gyárnak, nem pedig a gazdasági racionalitás értelmében akart arról dönteni.

Politikai ellenfelei szerint Balogh bicskanyitogató stílusban próbált tárgyalni a Samsungon kívül a választásokon még őt támogató politikai szövetségeseivel is.

Botrányos testületi ülések sora zajlott, ahol egy alkalommal még a polgármester értelmi képességeit is kétségbe vonta egyik – akkor még hivatalban lévő – alpolgármestere.

Balogh Csaba a Covid-járvány kitörésekor, 2020 márciusában kapott jogaival – azzal, hogy egy személyben, a testület összehívását mellőzve dönthet polgármesterként – ellenfelei szerint rendre visszaélt. Ezért két fegyelmit is indítottak ellene.

Az első fegyelmi csak figyelmeztetéssel zárult, amit a polgármester sikerrel megtámadott a bíróságon. A második fegyelmi során azonban már tízszázalékos bércsökkentéssel sújtották. Ezután következett a visszavágó: Balogh 2020 novemberében másodszor is leváltotta a demokratikusan megválasztott alpolgármestereket. 

A Pest Megyei Kormányhivatal 2020. december 11-én kelt törvényességi felszólításában megállapította: Balogh Csaba törvénysértően járt el, amikor leváltotta két alpolgármesterét, egykori szövetségeseit, Fülöp Zoltánt és Lőrincz Lászlót. 

A hivatal a felszólítás kézhezvételétől harminc napot adott az akkorra már egyébként is botrányos évet maga mögött tudó, az önkormányzatban egyharmados kisebbségbe szorult városvezetőnek, hogy állítsa helyre a korábbi állapotot. Mindazonáltal Balogh Csaba nem állította helyre a törvényes rendet a jobb sorsra érdemes Duna-parti városban. Sőt mint az egy – a kormányhivatalnak megküldött – leveléből kiderült: nem is szándékozott megtenni azt.

A kormányhivatal bíróságra vitte a makacs városvezetőt, akit a napokban jogerősen el is ítéltek.

Kérdés, ki fogja kifizetni a két elmozdított alpolgármester 2020 decemberétől elmaradt javadalmazásait, illetve hogy kell-e pereskedniük majd az őket joggal megillető pénzekért, vagy Göd városa állja majd a törvény ellenében is ellenük fellépő polgármester bíróság által megállapított önkényeskedését.

Az már csak hab a tortán, hogy Balogh a saját feleségével és az általa kinevezett két új alpolgármesterrel alkot egy négy fős frakciót, ám a tizenkét fős testületben abszolút kisebbségben van. A két elmozdított alpolgármester két további önkormányzati képviselővel külön frakcióban dolgozik, ám őket rendre támogatja a négy fős Fidesz-frakció is, így Balogh nem tudja érvényesíteni akaratát, csak ha kiegyezik a többséggel.

Sorra érik a botrányok Balogh Csabát, aki korábban azzal bukott le, hogy két gödi iskola intézményi tanácsába is beültette momentumos feleségét, Vajda Viktóriát. A történtek után megpróbálta megmagyarázni döntését, de még kínosabb lett a vége: azzal próbált védekezni, hogy „nem tudott mit tenni, hiszen az egyik intézményből megkérték, hogy párja legyen a tanácstag”. A botránypolgármesternek azonban nem ez volt az egyetlen érdekes ügye az elmúlt időszakban – írta az Origo.hu.

Az alig több mint húszezres város baloldali vezetője előszeretettel veszi magát körül tanácsadókkal. Legutóbb január közepén frissen kinevezett alpolgármesterének, régi bizalmasának, Hlavács Judit párjával kötött jól fizető, megbízási szerződést.

Az Origo.hu birtokába jutott dokumentumok tanúsága szerint Balogh Csaba tavaly május óta kisebb megszakításokkal alkalmazza Csáki Zsigmondot.

Legutóbb november 30-án szerződött vele: bruttó 350 ezer forintért véleményezheti az önkormányzati cégek működését, illetve észrevételeket tehet ezeknek az átláthatóságával kapcsolatban. Megbízatása tavaly december elsejétől idén június végéig szól, ami azt jelenti, hogy a városvezető több mint fél évig kíván rátámaszkodni.

Gyors utánanézéssel kiderül, hogy Csáki Zsigmond erősen szélsőséges nézeteket képvisel. Heves polgármestereként rendszeresen, vállalhatatlan hangnemben támadta a hazai kisebbségeket, elsősorban a romákat. Többek között olyanokat mondott, hogy

  • „két éven keresztül hetvenmillió forintot költenénk programokra, a helyi cigányságra, azért, hogy ne a városi közintézményeket amortizálják le”;
  • „dajdajozás helyett felzárkóztató programok, így mentesíthetjük a várost a cigányságtól”;
  • „védjük meg intézményeinket a cigányságtól”;
  • „nem erre a földre születtek, mert nem erre a földre valók, a cigányok mind bűnözők”.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

life.hu

7 szigorú szabály, amelyet a királyi családnak be kell tartania a közösségi médiában

hirtv.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Draskovics Tiborra, a Gyurcsány–Bajnai-korszak megoldóemberére is fontos pozíciót bíztak

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

mandiner.hu

Idegesek a Fehér Házban: nem számítanak ukrán sikerre

origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Borzasztó busztragédia: 20 ember meghalt, szakadékba zuhant egy autóbusz

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött

POLITIK

Négy hónap alatt 111 ezer ukrán katona esett el

POLITIK

Európa a tűzzel játszik, kiszélesedhet az ukrán háború

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal