Létrehozva: 2022.03.13.

Már szombaton megkezdődtek az ünnepi programok

Már szombaton megkezdődtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett központi programok.

Szerző Ripost

Már szombaton megkezdődtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett központi programok. A Múzeumkertben családi ünnepi hétvégét tartanak, emellett országszerte lesznek különböző rendezvények az ünnepi hosszú hétvégén.

Hétfőn átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Március 15-én, kedden Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth téren mond ünnepi beszédet. Lesz továbbá Békemenet, ellenzéki pártok pedig nagygyűléseket tartanak a fővárosban.

Március 15-e a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

A hosszú hétvégére való tekintettel idén már március 12-én, szombaton elkezdődnek az ünnepi programok: a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében koncertek és gasztrovásár várja az érdeklődőket. Ugyancsak szombattól a budai Várban ingyenes sétákat tartanak, melyeken bejárják az 1848-49-es forradalom és szabadságharc várbéli helyszíneit.

Március 14-én, hétfőn az Országházban átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Március 15-én, kedden - a hagyományoknak megfelelően - Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődnek a központi programok a Parlament előtt. Ezt követően ingyenesen lehet megtekinteni a Szent Koronát az Országházban.

Szintén a Parlament előtti Kossuth Lajos téren lesz délután 3 órakor a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepséghez - a szervezők kérésére - csatlakozik a Békemenet is.

Mindemellett kedden a Várkert Bazár és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is egész napos programokkal várja a családokat. Március 15-én ingyenesen lehet megnézni a Szent István-termet és a Hauszmann-sztori kiállítást, továbbá az Új világ született kiállítást is a Déli Palotákban. Továbbá kedden ingyenesen meg lehet tekinteni a pénteken megnyílt Gábor Áron rézágyúját a középpontba állító Lészen ágyú című tárlatot.

A központi programok mellett országszerte tartanak különböző ünnepi rendezvényeket a hosszú hétvégén.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy a március 15-ei rendezvények és gyűlések miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a hosszú hétvégén Budapest több kerületében. Az ünnep napján, kedden lezárják az Andrássy út és a Váci út egy szakaszát, a Bajcsy-Zsilinszky utat és a Károly körutat, valamint időszakosan a Margit hidat és a Szent István körutat; a korlátozások módosítják a közösségi közlekedést is.

A Budapesti Közlekedési Központ azt közölte: a hosszú hétvégén, március 12-én a szombati, március 13-án a munkaszüneti napokon, március 14-én a szombati, március 15-én az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint közlekednek a fővárosi tömegközlekedési járatok.

A MÁV-Volán-csoport járatainál is változik a menetrend. A vonatok március 13-án és 14-én az ünnepnapi, március 15-én pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek; a Volánbusz helyi és helyközi autóbuszai március 12-én a szokásos szabadnapi, viszont 13-án már a munkaszüneti napi, 14-én szabadnapi, 15-én pedig ünnepi és munkaszüneti napi menetrend szerint járnak.

 

Indul a Békemenet!

Nem kell bizonygatnom, hogy Békemenetünk sikere további sorsunk meghatározója - emelte ki Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke, majd hozzátette: Emlékezünk, hogy 2012. január 21-én hasonló érzelmekkel fogtunk össze és mentettük meg nemzetünket és regnáló kormányunkat.

”A közösség ereje azóta sem változott, és mindannyiszor bizonyították, hogy „ha a haza hív, mi mindig érkezünk.” 

Most, amikor az orosz-ukrán helyzet és az ellenzék által szított veszély ismét fenyeget, tudnunk kell, hogy összetartozásunk egyetlen békés fegyverünk. Az országgyűlési választások előtt négy évenként adatik meg, hogy a népfelség elvét gyakorlatban is kamatoztatni tudjuk - emelte ki a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke.

Szülőföldünkért, hazánkért mutassuk meg március 15-én, hogy Kossuth Lajos és Petőfi Sándor szellemisége tovább él. Még az április 3-i választások előtt, a Békemeneten történő részvételünkkel jelezzük belső és külső ellenfeleinknek, hogy soha többé nem adjuk függetlenségünket, nemzetünk szuverenitását, és képesek leszünk a magyar polgárság többségével szabadságunkat megvédeni, és ha kell, ezért küzdeni is tudunk - hívta fel a figyelmet. 

„A március 15-i Békemeneten közösségünk kisugárzásából mindannyian erőt meríthetünk. Bölcs gondolkodással, a tények figyelembevételével felkészülhetünk az országgyűlési választásokra, ahol ismét kiállva kormányunk eddigi tevékenysége mellett, szavazatainkkal és szorgos munkánkkal előre haladhatunk.”

Vezető jelszavuk „BÉKEMENET – NO WAR – MONDJUNK NEMET A HÁBORÚRA” Európa összes polgárának véleményével találkozik.

Gyülekező 12 órakor a Császár-Komjádi Sportuszoda előtt az Elvis Presley térnél, mindenki kezében magyar zászlóval.

A menet útvonala: Elvis Presley tér – Margit-híd – Szent István körút – Nyugati pályaudvar – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca – Kossuth tér.

A gyülekező 12 órakor lesz a Komjádi uszoda előtt, majd a Margit híd felé indulnak, a tömeg a Szent István körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, majd az Alkotmány utcán keresztül érkezik meg a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet

A gyülekező 12 órakor lesz a Komjádi uszoda előtt, majd a Margit híd felé indulnak, a tömeg a Szent István körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, majd az Alkotmány utcán keresztül érkezik meg a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet

Fotó: demokrata.hu

„A haza minden előtt! Soha többé birodalmi elnyomást!”

Várják mindazokat, akik a nemzetért és szabadságunkért, családjaink jobb jövőjéért az elmúlt 12 év minden napján odaadó munkával megteremtették jelenünket és folytatni kívánják eredményes jövőnket. 

 


 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

borsonline.hu

Marics Peti elszólta magát a szerelmi életről: „Van egy csaj, 24 éves”

magyarnemzet.hu

Groteszk fantomképet közölt a rendőrség, most ezen röhög az egész internet + fotó

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Kiderült, együtt van-e még a Házasság első látásra egyetlen házasságban maradt párja

hirtv.hu

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott