Létrehozva: 2022.04.19.

Tordai máris külön útra lépne, eddig tartott a nagy „összefogás”

Szerinte jó sok gyávaság jellemezte a baloldali politikát.

A Párbeszéd várható új társelnöke, Budán egyéniben megválasztott képviselője a balra át és a zöldre át politikájával dinamizálná a pártot, amelynek önálló karakterét építené, miközben a hatpárti szövetségben szerinte „most adnunk kell egymásnak teret az útkeresésre”.

Az ellenzéki pártok hibáztató mondatait azért sem tartja termékenynek, mert senki sem maradna érintetlen, inkább már tehát az európai parlamenti (EP-) kampányra készülne, amelyen nemcsak külön listával indul a Párbeszéd, de Jávor Benedek személyében már a listavezetőjüket is megnevezte.

Tordai úgy látja, az MSZP–Párbeszéd-szövetség ilyenformán már nem létezik, de a hatpárti együttműködésen belül a zöldek összefonódása sem tűnik reálisnak, miután az LMP-t egyesek már bevitték a DK zöldtagozatának.

Mindent magyarázni kellett – sőt, magyarázkodni, és defenzívába kerültünk –, nem volt erős narratívánk, avagy világképünk, amibe ezt néhány tömör szóban elhelyezhettük volna - mondta el Tordai Bence a Telexnek.

A Párbeszéd várható új társelnöke szerint a választást a kormánypártok nyerték meg, nem pedig az ellenzék vesztette el. Ennek ellenére máris elhagyná a hatpárti együttműködés süllyedő hajóját és arról beszél, hogy a Párbeszéd inkább külön szeretne megerősödni. Ezzel elismerve azt is, hogy van honnan megerősödnie a pártnak, hiszen - ahogyan a legtöbb esetben - az ellenzéki összefogás inkább hátrányt jelentett a választáskor, mint előnyt.

A lapnak azt is elismerte Tordai, hogy világnézetében és céljait tekintve a hat párt egymástól túlságosan különböző ahhoz, hogy összefogásuk működni tudjon a továbbiakban.

Arra a kérdésre, hogy eleve a Fidesztől tette-e függővé az ellenzék, hogy mit mond, egyértelmű igennel válaszolt, ami alátámasztja azt a gondolatmenetet, hogy nem volt saját programjuk, csupán ellent akartak mondani a kormánypártoknak.

Ungár Péter: Harci kiállások helyett önvizsgálatra kellene több időt szánni

Tordai szavaira máris reagált Facebook-oldalán Ungár Péter, az LMP-s politikus az alábbiakat írta közösségi oldalán:

„Én kevés szánalmasabb és fölöslegesebb, az ellenzék teljes hasztalanságát igazoló dolgot tudok elképzelni, mint ha a negyedik kétharmadot hozó súlyos vereség után két héttel, a parlamenti küszöböt együtt jelenleg át nem lépő két zöldpárt egymással kezd el keménykedni.

Ezért Tordai Bence leendő Párbeszéd társelnök interjújára csak annyit reagálnánk: örülünk, hogy a Párbeszéd a tizedik születésnapján úgy döntött, hogy egyszer elindul önállóan egy választáson, tényleg nagy dolognak tartjuk, de szerintünk ez most kevésbé érdekli és még kevésbé nyugtatja meg a választókat. Lehet, hogy minket kicsit jobban megviselt a vereség, mint Tordai Bencét, de mi még nem tudunk mosolyogva elindítani egy EP-kampányt, mert szerintünk a harci kiáltások helyett érdemes ennél kicsit több időt az önvizsgálatra szánni.

Főleg abban a pártban, aminek az elnöke azért lépett vissza az előválasztáson egy piaci fundamentalista jobboldali jelölt javára, mert állítása szerint a baloldali és zöld politikának nincs támogatottsága.”

Tordai Bence személyében egyébként újabb baloldali politikus állt be abba felelőtlen kórusba, amely azt követeli a magyar kormánytól, hogy szállítsunk fegyvereket Ukrajnába.

A béke, a biztonság és az igazság érdekében itt lenne a legfőbb ideje, hogy Magyarország is megkezdje a direkt fegyverszállításokat - írta a Facebookon közzétett posztjában a párbeszédes politikus.

Tordai ezzel tökéletesen illeszkedik abba a sorba, amelyben számos baloldalhoz köthető politikus és közszereplő megtalálható: korábban többek közt Márki-Zay Péter, Cseh Katalin, Berg Dániel, Kendernay János vagy éppen Iványi Gábor is úgy nyilatkozott, hogy hazánknak fegyvereket, katonai felszereléseket kellene küldenie Ukrajnába, de olyan is akadt a felsoroltak között, aki magyar katonákat küldött volna harcolni a háborúba.

origo.hu

Több ezer ember menekül Harkovból a bombázások miatt, Ukrajna összeomolhat

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

borsonline.hu

Pokoli buszbaleset reggel: 8 halott, rengeteg a sérült

mandiner.hu

Meglepetés: fontos szövetségeseivel szemben állt Magyarország mellé Németország

ripost.hu

„Sok boldogságot” - Özönlenek a gratulációk Mazsi oldalán

vg.hu

Brutálisan erős szezon, Fülöp-szigeteki vendégmunkások és 8-10 százalékos drágulás – ilyen lesz idén a balatoni nyár

ripost.hu

Az egész ország citromsárgába borul, az összes megyére figyelmeztetést adtak ki

mindmegette.hu

Mostantól akár félmilliós büntetést is kaphat, aki a strandon sörözik

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

ripost.hu

Így még nem láthattuk Palvin Barbit szerelmével - fotók

ripost.hu

Tömegkarambolról jött hír: brutális a dugó Budapesten, most mentenek

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Kartellezésért büntették 16 millióra a Tisza Párt jelöltjét

POLITIK

Nem fogadunk be illegális migránsokat

POLITIK

Újabb hatalmas fegyverszállítmányok Ukrajnának

POLITIK

A békepárti álláspontot a választásokon tudjuk megvédeni.