Létrehozva: 2022.07.05.

A júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit

Itt vannak a legfrissebb adatok.

Szerző Ripost

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kedden.

Kiemelik: Európában egyedülálló módon az NTAK-ban minden hazai szálláshely forgalma naprakészen látható.

A rendelkezésre álló adatok szerint idén júniusban 4 millió vendégéjszakát rögzítettek a hazai szállásadók, ami 50 százalékkal magasabb a tavalyinál. A belföldiek 15 százalékkal, a külföldiek 3-szor több vendégéjszakát töltöttek el, mint tavaly. A belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal magasabb a 2019-es eredménynél - közölték.

A nyár első hónapjában a vendégéjszakák 23 százaléka köthető Budapesthez, változatlanul a Balaton térség szálláshelyei a legnépszerűbbek (28 százalék), ezt követi Mátra-Bükk (7 százalék), Debrecen és térsége (6 százalék), Budapest környéke (5 százalék) és Bük-Sárvár (4 százalék).

Szálláshelytípus szerint a legtöbb foglalás, 42 százalék szállodákba szólt, emellett a magán- és egyéb szálláshelyek voltak a legkeresettebbek, 37 százalékos aránnyal. A vendégek 7 százaléka kempingben, 6 százaléka panzióban, 5 százaléka közösségi szálláshelyen, 2 százaléka pedig üdülőházban szállt meg.

Az MTÜ közölte: az idei év első 6 hónapjában 15,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami 2,5-szer több mint a tavalyi év első félévében mért eredmény. Kétszer annyi belföldi és közel ötször annyi külföldi vendégéjszaka volt, mint tavaly az első fél évben. Így összességében csak 9 százalékkal marad el az első fél év teljesítménye a rekordévnek számító 2019 első fél évének eredményétől. Külföldről a legtöbben Németországból, Csehországból, Romániából, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek.

Adataik szerint júliusra már 3,2 millió, augusztusra pedig 2,3 millió vendégéjszaka-foglalás érkezett be, amelyek száma napról napra dinamikusan emelkedik.

Magyarország bekerült a top tíz legjobban várt turisztikai célpont közé

A Magyar Turisztikai Ügynökség azon dolgozik, hogy minél több küldőpiacra eljuttassák az üzenetet: Magyarország biztonságos úti cél minden turista számára. Négy díjat is kapott hazánk idén a kínai turisztikai szakma meghatározó éves eseményén.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a járványidőszak alatt sem hagyott fel a turisztikai piac-építéssel, ennek sikerét igazolja, hogy Magyarország idén négy díjat is kapott a kínai turisztikai szakma meghatározó éves eseményén, a National Tourism Fashion Awardson – közölte az MTÜ hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint az előző évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó szereplőket díjazó eseményen a kínai nemzeti turisztikai díj szervezőbizottsága a top tíz legjobban várt turisztikai desztináció, a top tíz legjobb promóciót bemutató úti cél, valamint a top tíz innovatív, élő közvetítéssel megrendezett desztinációs rendezvény közé is beválasztotta hazánkat.

Magyarországnak ítélték továbbá a Kreatív Rendezvény Díjat  is, a kínai turisztikai szakembereknek szervezett pekingi rendezvényért, amelynek fő célja hazánk turisztikai kínálatának népszerűsítése és a turizmus területén működő vállalkozások piacra jutásának elősegítése volt – közölték. Kiemelték: az elismerések közül a legrangosabb a top tíz legjobban várt turisztikai desztináció díja, amelyet a közép-európai régióból egyedül Magyarországnak ítéltek meg, és egész Európából is csak három másik ország – Franciaország, Németország és Hollandia – került be a válogatásba.

Jakab Zsófia, az MTÜ marketing- és kommuni-kációs vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint elmondta: a rangos elismerésekkel újabb megerősítést kaptak arról, hogy az elmúlt években sikeresen alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. Jakab Zsófia stratégiai célnak nevezte, hogy a jövőben az értékesítés és a marketing kapja a legfőbb hangsúlyt. A nemzetközi színtéren folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél több küldőpiacra eljuttassák az üzenetet: Magyarország biztonságos úti cél minden turista számára – mondta.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) együttműködésének eredményeként megszűnik a kettős turisztikai célú adatszolgáltatási kötelezettség a szálláshely-szolgáltatók, valamint az önkormányzatok számára, a turisztikai ágazat egységes adatforrása a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) lesz - olvasható az MTÜ és a KSH keddi közös közleményében.

A jövőben az MTÜ által létrehozott és működtetett NTAK adatait használja a KSH a szálláshely-szolgáltatással összefüggő adatok előállításához. Az erről szóló együttműködési megállapodást a napokban írta alá Vukovich Gabriella, a KSH elnöke és Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója.

Közölték: 2020 eleje óta a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba az összes magyarországi szálláshely-szolgáltató szálláshelykezelő valós idejű forgalmi, statisztikai adatokat szolgáltat. A mostani megállapodás szerint az MTÜ egy biztonságos adattovábbítási csatornán keresztül eljuttatja az összes szálláshelytípus által beküldött adatokat a KSH-nak, amely így a jövőben az NTAK információi alapján állítja elő a hivatalos statisztikai adatokat. Az NTAK információi az idegenforgalmi statisztika mellett a szolgáltatás-külkereskedelem és a GDP-számítások forrásává is válnak.

Arra is kitértek, hogy a megállapodás aláírását három hónapos tesztidőszak követi, ezután a KSH kivezeti az Országos Statisztikai Adatfelvételi Programban idáig általa üzemeltetett elektronikus adatgyűjtő rendszert. Ezzel nem csak a szálláshely-szolgáltatók, de az önkormányzatok turisztikai adatszolgáltatási kötelezettsége is megszűnik a statisztikai hivatal felé.

A közlemény idézte Vukovich Gabriellát, aki elmondta, az együttműködés eredményeként a KSH nemcsak képes lesz a szálláshelyi statisztikára vonatkozó eddigi adatközléseit, illetve adatszolgáltatásait teljesíteni, hanem mindezt rövidebb feldolgozási idő alatt, bővebb adattartalommal, alacsonyabb adatszolgáltatói teher mellett és várhatóan a korábbinál is jobb minőségben teheti meg.

Guller Zoltán a közleményben megjegyezte, a megállapodás aláírásával a turisztikai szektor digitalizálásának újabb fontos állomásához értek.

Ezután elegendő lesz kizárólag a szálláshelykezelő szoftverek pontos vezetése, és az adatok megfelelő rögzítése, így más módon, más szervnek, más adatokat nem kell a jövőben továbbítani. A szálláshelyek adminisztrációs terhei tovább csökkennek. A kizárólag az NTAK-adataiból készített, a teljes szálláshely-szolgáltatói szektorra vonatkozó, egységes KSH-publikációk mind a szakma, mind a sajtó számára segítik majd a könnyebb eligazodást az adatok között. A megállapodás egyben azt is jelenti, hogy az NTAK a KSH által előállított adatokon keresztül az európai statisztikák szempontjából is kiemelten fontos adatforrássá válik - tette hozzá az ügynökség vezérigazgatója.

Az NTAK-adatokból készített elemzést a KSH először 2022 augusztusában publikál - olvasható az MTÜ és a KSH közleményében.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dárdai Bence német magyar fociválogatott

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott