Létrehozva: 2022.07.11.
Módosítva: 2022.07.11.

Budapesten és Kecskeméten is nagyarányú győzelmet aratott a Fidesz

Sorra tarol a kormánypárt az időközin is.

Szerző Ripost

Vasárnap összesen nyolc helyen tartottak időközi önkormányzati választást, hat település kapott új polgármestert, mindenhol egy független jelölt személyében.

A kormánypárt fölénye a vasárnap tartott időköziken újra megmutatkozott, hiszen Kecskeméten és Budapesten is nagyarányú győzelmet arattak.

Budapest 16. kerületének 2. egyéni választókerületében tartott időközi önkormányzati választást a kormánypártok jelöltje, Horváth Ádám 68,16 százalékkal nyerte el az önkormányzati képviselői helyet. A körzetben a parlamenti pártok közül még a DK indított jelöltet, de a Gyurcsány-párt politikusa mindössze a szavazatok 12,71 százalékát szerezte meg.

Kecskeméten is hasonló arányú fideszes győzelem született, ott Jánosi István nyerte az időközi önkormányzati választást a 9. egyéni választókerületben, a szavazatok mintegy 64,59 százalékával.

Gulyás Tamás István független jelöltet választotta Nagytarcsa polgármesterévé a település lakossága. Henke Smilja a Baranya megyei Sárokot vezeti ezentúl.

Bencze Imre a Somogy megyei Segesden nyerte meg az időközi polgármester-választást, míg Gáthyné Szerna Ágota a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Serényfalván tudott nyerni.

A Zala megyei Garaboncon Takács Zoltán lesz a polgármester, Epres Róbertet pedig a Veszprém megyei Balatonrendes polgármesterévé választották.

A múlt vasárnap tartott időközi önkormányzati választásokon is nagyarányú Fidesz-győzelem született. 

A legtöbb helyen független jelöltek nyerték el a tisztségeket, de a baloldal így sem remekelt.

Ezúttal Dunaújvárosban szenvedtek jelentős vereséget, főleg annak fényében, hogy 2018-ban még a térség országgyűlési képviselője is jobbikos politikus lett. Az országgyűlési választáson újra kormánypárti győzelem született, most pedig Lőrinczi Konrád, a Fidesz-KDNP jelöltje győzött Dunaújvárosban, a 2. egyéni választókerületben vasárnap megtartott időközi választáson.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert tavaly áprilisban az addigi képviselő, Utassy Éva (Rajta Újváros! Egyesület) meghalt.

Szintén Fidesz-győzelem született a baloldali fellegvárként számon tartott Budaörsön, ahol a 10. számú egyéni választókerületében Török István, a Fidesz jelöltje a szavazatok 55,52 százalékát megszerezve győzte le Hajdu Lászlót.

2019 őszén mind a tíz körzetben az összellenzéki jelöltek győztek, a Fidesz-KDNP-nek négy képviselői hely jutott a kompenzációs listáról.

Jászárokszálláson Antal Péterné Szerző Ildikó nyerte a polgármester-választást, ahol a képviselő-testület nyolc tagját is megválasztották a vasárnap tartott időközi voksoláson.

A képviselőket huszonhárom jelölt közül választották ki a jászárokszállásiak, akik közül tizennyolcan függetlenként indultak, hárman a Fidesz-KDNP, egy-egy ember a Demokratikus Koalíció (DK) illetve a Párbeszéd jelöltjeként.

Jászárokszálláson azért kellett időközi választást kiírni, mert feloszlott a képviselő-testület.

Kelei Zita (Fidesz-KDNP) nyerte a polgármester-választást Őrtilosban, Bodó Imre (független) jelölt pedig a Csongrád-Csanád megyei Újszentivánon győzött. Szintén független jelölt győzött Alsónánán, Vanyarcon, és Hugyagon is. Nagylócon is független, de a Fidesz-KDNP által támogatott polgármestert választottak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamosújlakon és Szamostatárfalván is kormánypárti győzelem született, míg Császlón és Pátrohán függetlenek nyertek.

Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 5-5 településen tartottak választásokat, mindenhol független jelöltek mérkőztek meg egymással.

Három kormánypárti és egy ellenzéki képviselő nyert  múlt vasárnap a budapesti kerületi időközi önkormányzati választásokon.

Budapesten a IV. kerület 2-es és a VIII. kerület 5-ös egyéni választókerületében a képviselő halála miatt kellett időközi választást tartani. Az V. kerület 3-as és a VII. kerület 4-es egyéni választókerületében lemondás miatt kellett időközi voksolást kiírni.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az V. kerületben Nagy Gergő, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert a szavazatok több mint 70 százalékával. A második helyen a Momentum, a DK, az LMP és az MSZP közös jelöltje, Fábián Benjámin végzett több mint 27 százalékkal. A függetlenként induló Schmuck Andor kevesebb mint 2 százalékot ért el, míg Burián-Kozma Dávid, a Munkáspárt-ISZOMM jelöltje mindössze két szavazattal 1 százalékot sem ért el.

A VII. kerületben ugyancsak kormánypárti jelölt nyert. Ripka András, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 45 százalékát szerezte meg. Jenei Kevin Martin, aki a DK, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd támogatásával indult, valamivel több mint 28 százalékot kapott.

Terdik Roland, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) jelöltje több mint 13 százalékos eredményt ért el. Sima Ákos József, az Élhető Erzsébetváros Egyesület jelöltje több mint 8, míg Olajos János a Megoldás Mozgalom (MEMO) támogatásával csaknem 4 százalékot ért el. Gál Péter, a Munkáspárt-ISZOMM támogatottja 3 szavazatot szerzett, ezzel félszázalékos eredményt sem ért el.

A VIII. kerületben Gondos Judit, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 63 százalékával nyert. Pityó László, aki a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP és az LMP támogatásával indult, több mint 35 százalékos eredményt ért el. Simon György, a Munkáspárt-ISZOMM jelöltje 9 szavazattal alig több mint 1 százalékot szerzett.

A főváros IV. kerületében Vasvári László, a DK, az LMP, a Momentum, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje szerzett képviselői mandátumot, miután a szavazatok több mint 47 százalékát kapta.

Néhány százalékkal lemaradva, több mint 40 százalékos eredménnyel Drabant Fruzsina, a Fidesz és az Újpestért Egyesület jelöltje végzett a második helyen. Mester János a Mi Hazánk támogatásával több mint 6, míg az MKKP jelöltje, Magyar Péter mintegy 4 százalékot szerzett. A független Jánvári-Halmai Józsefre 13 szavazat érkezett, ezzel alig több mint 1 százalékos eredményt ért el.

Karácsony Gergely közösségi oldalán értekezett az eredményekről.

Budapest főpolgármestere az eredményt a következőképp értékelte: „Két egyéni önkormányzati képviselői mandátumot elveszítettek az ellenzéki pártok a mai választáson, csak Újpesten sikerült győzni, a VII. és a VIII. kerületben a Fidesz elhódította a képviselői helyet a kerületi képviselőtestületben. És még Szegeden is fölényesen nyert a fideszes jelölt.”

Karácsony Gergely bár posztjában nem tér ki rá, de nemcsak Budapesten vagy Szegeden tartottak időköziket vasárnap.

A főpolgármester szerint csalódást keltő eredmények születtek, ezen nincs mit szépíteni. A részvételt keveselte, majd hozzátett: „az ellenzéki szavazók távolmaradásukkal büntették az ellenzéki pártokat azért a teljesítményért, amit április 3-a óta produkálnak.”

Karácsony szerint üzenetet kaptak választóiktól: „Megüzenték, hogy ez az április 3-a óta bemutatott »melyikünk a legnagyobb kicsi« játék nem vezet sehova. Megüzenték, hogy nem vezet sehova az az ellenzéki hozzáállás, hogy »ha a Fideszt nem tudjuk legyőzni, hát győzzük le egymást«.”

„A választók megüzenték: ébresztő!” – tette hozzá a Párbeszéd társelnöke, Karácsony, szerinte „erre a politikai teljesítményre nem mehetnek rá a szabadság utolsó »kis körei«, az önkormányzatok, a szabad városok, a szabad kerületek.”

A baloldali pártvezetők egyelőre hallgatnak.

A baloldal az alábbi helyeken ért el sikert

  • Budapesten egyedül Újpesten tudott nyerni a baloldal. Vasvári László a szavazatok majdnem 48 százalékát kapta.
  • Sári István baloldali támogatással nyert Gyöngyösön egy független jelölttel szemben.

Az ország legtöbb részén taroltak a kormánypárti jelöltek

  • A VII. kerületben a bitcoinbányászás miatt megbukó Gyurcsány-párti Borka-Szász Tamás helyett választottak új képviselőt. Az erzsébetvárosi 4-es számú választókörzetben az időközi önkormányzati választáson Ripka András, a Fidesz–KDNP jelöltje 46 százalékkal győzte le DK-s ellenfelét.
  • Budapest V. kerületében a Fidesz jelöltje, Nagy Gergő 71 százalékos eredménnyel győzött, míg Fábián Benjámin, a Momentum, a DK, az LMP és az MSZP közös jelöltje mindössze 27 százalékot kapott.
  • A főváros VIII. kerületében Gondos Judit megsemmisítő 63 százalékos vereséget mért baloldali ellenfelére, ami egyben azt is jelenti, hogy Pikó András polgármester kisebbségbe került a képviselő-testületben.
  • Szigetszentmiklóson a Fidesz-KDNP-s Tóth Pál 64 százalékkal messze maga mögé utasította a Momentumos Nagy Gergőt (15 százalék) és a szocialista Fazekas-Verba Szabolcsot (kevesebb mint 5 százalék).
  • A baloldali vezetésű Szegeden is a jobboldal nyert. A baloldali vezetésű Szegeden Ruzsa Roland 59 százalékkal hódította el az 1-es választókörzetet a Fidesz–KDNP-nek.
  • Egerben. a Jobbikból kilépett Mirkóczki Ádám városban a Fidesz-KDNP-s Orosz Lászlóné a szavazatok 42 százalékával tudott győzni.
  • Nyíregyházán is hasonló a helyzet. Az 1. számú egyéni választókerületben dr. Ulrich Attila a voksok 76 százalékát szerezte meg. A 3. számú választókerületben Halkóné dr. Rudolf Rékát, a Fidesz és a KDNP jelöltjét a szavazatok 74 százalékával választották képviselővé.
  • Balatonalmádiban a polgármestert ezentúl a Fidesz–KDNP adja. Fabó Péter 62 százalékot kapott, ez háromszor annyi, mint legeredményesebb, független kihívójáé.
  • Keszthely is új polgármestert választott a Fidesz-KDNP színeiben induló Manninger Jenő  személyében (Fidesz-KDNP). A Balaton-parti városban egy új önkormányzati képviselőt is választottak, a 8. választókerületben élő 2119 választópolgár közül 351 ment el szavazni, 11-en azonban érvénytelenül voksoltak. A szavazók közül 258-an Bánhegyi Renáta (Fidesz-KDNP) mellett tették le a voksukat, Kovács Viktória (Demokratikus Koalíció) 82 szavazatot kapott.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas botrányba keveredett Majka

origo.hu

Mindenkit megdöbbentett Oroszország fontos szövetségese, mi történhetett?

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

magyarnemzet.hu

Pressman nem lacafacázik, Pamkutya után Díler Kevint és Dzsúdlót is táncba vitte

ripost.hu

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

origo.hu

Félelem a moziban: Így nézhet ki az atomháború, ilyen lehet a pusztítás

magyarnemzet.hu

Az orosz „Sátán II” nukleáris fegyver milliókat ölne meg és egész nagyvárosokat tenne a földdel egyenlővé

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér

POLITIK

Kijev kirobbanthatja a III. világháborút

POLITIK

Karácsony-káosz, ezt kapták öt év alatt a budapestiek

POLITIK

Egy hét alatt 380 orosz támadás Ukrajnában