Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2022.07.18.
Módosítva: 2022.07.18.

Elsöprő Fidesz-győzelem az újabb időközi választásokon is

Már ez is több, mint kétharmad.

Szerző Ripost

Vasárnap újra időközi önkormányzati választásokat tartottak és elmondható, hogy ahol jelöltet állított a jobboldal, ott hatalmas fölénnyel tudott nyerni.

Szentendrén, a 10. egyéni választókerületben közel kétharmaddal győzött a Fidesz jelöltje Szabados András, a szavazatok 65 százalékát megszerezve. A második helyen Puskás Réka végzett, mindössze 28,82 százalékot tudott elérni.

Salgótarjánban is időközi választásokat tartottak, és a 7. egyéni választókerületbe a fideszes Szabó Csaba a szavazatok 47,12 százalékát megszerezve győzte le a független Ludányi Józsefet.

Hatalmas arányú kormánypárti siker született Esztergomban is, ahol az 1. számú egyéni választókerületben a fideszes Varga Krisztián a szavazatok 85,82 százalékával nyert, míg a Mi hazánkon Méhes Szilveszter csupán 14,18 százalékot tudott szerezni.

Mezőtúron az időközi választásokon a Fidesz jelölje Szűcs Dániel 60,66 százalékot szerzett, így ő lesz az új polgármester.

Két hete Dunaújvárosban is elsöprő győzelmet arattak a kormánypártok a július 3-i időközi választáson. A járványhelyzet miatt több mint 160 elmaradt időközi választást kellett pótolni, a választásra jogosultak reggel 6 és este 7 óra között adhatták le szavazatukat 27 településen.

A dunaújvárosi 2-es számú választókörzetben több mint 3500 fő volt jogosult a vasárnapi voksolásra, ők öt szavazókörben járulhattak az urnákhoz reggel hat és este hét óra között. A nem hivatalos adatok szerint a Fidesz-KDNP jelöltje, Lőrinczi Konrád a voksok 53,5 százalékával megnyerte az időközi választást – írja a duol.hu.

Mint felidézik, a koronavírus-járvány miatt nem lehetett időközi választást és népszavazást kitűzni, a kiírt választások pedig elmaradtak, április 10-étől azonban ismét kitűzhetőek lettek az időközi önkormányzati választások. A Helyi Választási Bizottság a referendumot július 3-ára tűzte ki, ezen győzött most a Fidesz jelöltje. 

A Somogy megyei Őrtilosban ugyancsak a Fidesz jelöltje, Kelei Zita (Fidesz-KDNP) nyerte a polgármester-választást ahol a képviselő-testület négy tagját is megválasztották a vasárnap tartott időközi voksoláson.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján olvasható információk szerint a legutóbbi választáson is győztes kormánypárti politikus 174, míg vetélytársa, a független Darázsi Szilárd 97 érvényes szavazatot kapott. A képviselőket kilenc független jelölt közül választották ki az őrtilosiak.

A budaörsi időközi választásokon szintén a Fidesz jelöltje győzött, a 10. számú egyéni választókerületében Török István, a kormánypárt jelöltje a szavazatok 55,52 százalékát megszerezve győzte le Hajdu Lászlót a valasztas.hu adatai szerint. 

Bár az eredmény egyelőre nincs megerősítve, azonban illeszkedik a június 26-i időközi választások eredményeihez. Egy héttel korábban, június 26-án vasárnap ugyanis több mint ötven településen tartottak időközi választást, amelyek szintén a koronavírus-járvány miatt maradtak el.

A kormánypárti jelöltek, illetve a kormánypártok által támogatott civilek elsöprő sikert arattak, 28 mandátumot, ebből hat polgármesteri pozíciót nyertek el, míg a baloldal csupán két egyéni körzetben tudott győzni.

A Fidesz-KDNP-pártszövetség olyan településeken is tarolt, amelyek az április 3-ai választásokon még baloldali fellegváraknak számítottak, így például Budapesten és Szegeden is nyert a jobboldal.

A kormánypártok jelöltjei még Budapesten is döntő győzelmet arattak, hiszen három kormánypárti és mindösszesen egy ellenzéki képviselő nyert. Nagy Gergő, a Fidesz-KDNP jelöltje az V. kerületben, illetve a szintén kormánypárti színekben induló Gondos Judit a VIII. kerületben, míg Ripka András, a VII. kerületben nyert nagy magabiztossággal - írta  gyorselemzésében hétfőn az Alapjogokért Központ.

32 helyen indult Fidesz-KDNP-s - vagy a pártszövetség által támogatott - jelölt. Ebből 28 helyen győzött a jobboldal és csak 4 helyen (Újpest, Kiskőrös, Békéscsaba, Nyírpilis) veszített. A fideszes jelöltek átlagosan 66,7 százalékot kaptak, a második helyezettek csak 28 százalékot.

"A kormánypártok jelöltjei még Budapesten is döntő győzelmet arattak, hiszen három kormánypárti és mindösszesen egy ellenzéki képviselő nyert" - mutat rá az elemzés, hozzátéve: Nagy Gergő, a Fidesz-KDNP jelöltje az V. kerületben, illetve a szintén kormánypárti színekben induló Gondos Judit a VIII. kerületben, míg Ripka András, a VII. kerületben nyert nagy magabiztossággal.

Csak a IV. kerületben tudott győzni az ellenzék, azonban a balliberális pártok által indított Vasvári László alig 7 százalékkal kapott több szavazatot, mint Drabant Fruzsina, a Fidesz és az Újpestért Egyesület közös jelöltje, mutat rá az Alapjogokért.

Az elemzés leszögezi: Budapesten ezzel 3/4-es Fidesz-győzelem valósult meg, miközben a választási részvétel két kerületben is 20 százalék alatt maradt. "Karácsony Gergely főpolgármester is kénytelen volt megállapítani, hogy »az ellenzéki szavazók távolmaradásukkal büntették az ellenzéki pártokat azért a teljesítményért, amit április 3-a óta produkálnak«" - teszi hozzá az elemzés, amely azt is megállapítja: a baloldal még olyan városokban sem tudott eredményt felmutatni, mint Szeged, ahol a kormánypárti Ruzsa Roland 59 százalékkal nyert az Összefogás Szegedért jelöltjével, Komjáti Zoltán Gáborral szemben.

"Az ellenzék jelenlegi állapotát jól tükrözi, hogy Keszthelyen még csak nem is indult ellenzéki jelölt a polgármesteri posztért. Ugyan önkormányzati képviselőjelöltet állított a baloldal, azonban a Fideszes jelölt, Bánhegyi Renáta nagy fölénnyel nyert vele szemben" - szögezi le az elemzés, amely azzal zárul: a most tartott időközi választások csak megerősítették az április harmadikai eredményeket, ezzel egyértelmű visszajelzést kaptak a baloldali ellenzéki pártok eddigi tevékenységükről.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

mindmegette.hu

Nagy botrány az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók!

borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

magyarnemzet.hu

Új hírek érkeztek a csepeli panelház ötödik emeletéről kizuhant kisfiúról

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 5.: a Rák meghatódik, a Skorpió nagy hatással van valakire

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér

POLITIK

Kijev kirobbanthatja a III. világháborút

POLITIK

Karácsony-káosz, ezt kapták öt év alatt a budapestiek