Létrehozva: 2022.07.03.

Halálos áldozata is van a migránsok Szabadkánál történt összecsapásának

Migránsok két csoportja támadt egymásra.

Migránsok két csoportja támadt egymásra lőfegyverekkel szombat hajnalban a magyar határhoz közeli szabadkai erdőben, a helyszíni beszámolók szerint legalább hat sérült és egy halott is van, a rendőrség, a katonaság és a mentőszolgálat is nagy erőkkel vonult a helyszínre, és hajtóvadászatot indítottak az elkövetők után. A helyiek félnek a felfegyverkezett migránsoktól, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pedig az eseményekre reagálva az önálló határvadász-testület mielőbbi felállítását sürgette.

A szabadkai Pannon RTV helyszínen tartózkodó stábjának információi szerint a sérülések mindegyikét lőfegyver okozta.

A szabadkai rendőrségre éjjel háromkor érkezett bejelentés, hogy a szerb-magyar határ mellett fekvő erdőből fegyverropogás hallatszik. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a rendőrség különleges egységei, amelyek golyóálló mellényben közelítették meg a helyszínt. Az erdőt és az arra vezető utakat lezárták. A Pannon RTV információi szerint a migránsok a rendőrökre is tüzet nyitottak.

Meg nem erősített hírek szerint migránsok két - egy afgánokból és egy pakisztániakból álló - csoportja támadt egymásra - jelentette az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója.

Nyugalomra intenek a politikusok, körözött terroristát foghattak a rendőrök

Soha többé nem fordulhat elő a szombati leszámoláshoz hasonló eset Szabadkán. Ezt mondta a helyszínen az észak-bácskai körzetvezető, aki arra kérte a szabadkaiakat, hogy maradjanak nyugodtak és őrizzék meg a hidegvérüket. Aláhúzta: a rendőrség végzi a munkáját, megőrzi a város békéjét.

Az Origo cikke szerint a körzetvezető azt is bejelentette, hogy gyakorlatilag befejeződött az erdő átvizsgálása, és ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy soha többé nem lesz ilyen lövöldözés.

Napközben egyes információk arról szóltak, hogy több halott is lehet a lezárt erdőben. Újságírói kérdésre válaszolva Šoralov aláhúzta: téves állításokról van szó, a hivatalos álláspont az, amelyet a kórház igazgatója közölt. Eszerint 1 halott és 7 sérült van.

További nem hivatalos információk szerint a szerb csendőrség egy körözött terroristát is őrizetbe vett a makkhetesi erdőben a migránsok között. Ezt azonban eddig hivatalosan nem erősítették meg.

Egy halálos áldozatot követelt a lövöldözés, több súlyos sérültet kórházban ápolnak

Egész nap mentőautók szirénázásától volt hangos az erdőből kivezető Majsai út. Az orvosi csapatok egymást váltva, teljes kapacitással működve szállították a sérülteket a közkórházba. Az első sebesülteket a reggeli órákban vették fel. Többeknél is műtétre volt szükség.

Az egészségügyi intézmény igazgatója, Saša Dželebžić a sajtónak részletesen is beszámolt a sérültek állapotáról. Elmondta, mindannyian lőtt sérüléseket szenvedtek, bemeneti és kimeneti sebeket kellett ellátni, valamint több belső szervi sérülést is.

A lövöldözés hivatalosan egyetlen áldozata egy 20 és 30 év közötti férfi, akinek sem személyazonosságát, sem származási országát nem tudták megállapítani. A férfit megpróbálták újraéleszteni, de már nem tudtak segíteni rajta.

A legsúlyosabb állapotban most egy 2006-os születésű, vagyis egy mindössze 16 éves lány van, P.M., aki iráni származású. Elsőként szállították be a kórházba, reggel 6 óra 20 perckor. Medencetájon szenvedett lőtt sérülést, a belső szervei is károsodtak. Az orvosok azonnal megműtötték, állapota azonban továbbra is válságos.

A következő sérültet, a 2001-es születésű férfit, F.M.-et egy órával később, 7 óra 20-kor szállították be – szintén hastájon kapta a lövést. Állapota súlyos. 8 óra 9 perckor érkezett a következő sérült, az 1990-es születésű H.M., aki afganisztáni származású, és szintén súlyos hasi sérülést szenvedett. A következő órákban még több olyan migránst is beszállítottak, akik személyazonosságáról nincsenek információk, vagy csak részleges adatokat tudni. A kórház igazgatója azonban megerősítette, hogy a sérültek között nincs rendőr és helyi civil sem.

Szerbiában jelenleg körülbelül hatezer illegális bevándorló tartózkodik. Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok célja nem a nyugat-balkáni ország, hanem az Európai Unió, főként Németország, ám a magyar határzár miatt sokan hosszabb időre Szerbiában rekednek.

Beszámolók szerint az utóbbi időben nőtt a nyomás a szerb-magyar határszakaszon, és arra is volt példa, hogy a migránsok megdobálták a határőröket, így az sem zárható ki, hogy a most használt fegyvereket eredetileg nem egymás, hanem a határt védők ellen akarták használni.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége közleményében azt írta, őrjöngő tömeggé váltak a határ szerbiai oldalán ragadt migránsok.

A szerbiai magyar párt szerint nyílt titok, hogy szervezett embercsempészet történik az Unió és a Vajdaság északi határán, és Félő, hogy ha most nem lesz megfelelő reakció a hatóságok részéről, akkor az eddig is feszült migránshelyzet tovább fokozódik és további nemkívánatos eseményekre kerül sor. 

Kocsis: Egyre durvul a helyzet a déli határon, ideje felállítani az önálló határvadász testületet

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a történtekre reagálva a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: egyre durvul a helyzet a déli határon. A kormánypárti politikus hozzátette: csak idén 100 ezernél többen próbáltak illegálisan Magyarországra lépni, válogatott módszerekkel, hol alagutakon, hol létrán, hol kövekkel, hol fegyverrel.

A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: a katonák és a rendőrök állják a sarat, de a háború miatt nagy szükség lenne a munkájukra az ukrán határnál is. Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk! - húzta alá bejegyzése végén Kocsis Máté.

Hatvanfős migránscsoportot tartóztattak fel a határ magyar oldalán 

A magyar rendőrök cseh kollégáikkal együttműködve határsértők hatvanfős csoportját tartóztatták föl Ásotthalom külterületén, a makkhetesi erdő magyar oldalán szombaton este fél hét előtt. 

Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán, indiai, pakisztáni és bangladesi állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

Mindenkit megdöbbentett Oroszország fontos szövetségese, mi történhetett?

borsonline.hu

38 kilóra fogyott, pszichiátriára került a TV2 sztárja

mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

magyarnemzet.hu

Ő a felelős a 7-0-s zakóért az NB I-ben, az edző amatőr viselkedésről beszélt

origo.hu

Hatalmas botrányba keveredett Majka

origo.hu

Félelem a moziban: Így nézhet ki az atomháború, ilyen lehet a pusztítás

magyarnemzet.hu

Az orosz „Sátán II” nukleáris fegyver milliókat ölne meg és egész nagyvárosokat tenne a földdel egyenlővé

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér

POLITIK

Kijev kirobbanthatja a III. világháborút

POLITIK

Karácsony-káosz, ezt kapták öt év alatt a budapestiek

POLITIK

Egy hét alatt 380 orosz támadás Ukrajnában