Létrehozva: 2022.07.17.
Módosítva: 2022.07.17.

Hiába próbált politikai hisztériát kelteni a bukott baloldal

Azt hitték, talán majd most...

A baloldali pártok megpróbáltak a tüntetők „hátán" bekerülni a hírekbe és politikai hasznot húzni az esemény el a Magyar Hírlapnak Nagy Ervin politikai elemző.

A vakációt megelőző baloldali seregszemle néhány nap alatt siralmas kudarcba fulladt. Az ellenzéki pártok megpróbáltak rászervezni a KATA-módosítás kapcsán kialakult megmozdulásokra, így politikai hasznot húzni az elégedetlenkedésből – mondta lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

A politológus hozzátette, az április 3-án megbukott politikusok feltűnésével azonban napról-napra hiteltelenebbé vált az alig néhány ezer embert megmozgató fővárosi tüntetéssorozat.

A szervezetlenség, a buliba fulladt éjszakai megmozdulások és az, hogy a tiltakozók jelentős része jól láthatóan elhatárolódott az ellenzéki pártoktól, hiteltelenítette az eredetileg megfogalmazott célokat.

Így lett sörözgetés és tivornya a nagy forradalmi tervből

Így lett sörözgetés és tivornya a nagy forradalmi tervből

Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nagy hangsúlyozta azt is, hogy a Kutyapárt által vállalt főszerep, a viccpárt vezetőjének drogbirtoklása, a budapesti éjszakában sörösüvegekkel a kezükben táncoló és a nyugodt, türelmes rendőröket provokáló csőcselék látványa totálisan komolytalanná tette a politikai akciót.

Az elemző úgy véli, mondhatni, hogy utólag többet ártott, mint használt a baloldali pártoknak az, hogy megpróbáltak a tüntetők „hátán" bekerülni a hírekbe és politikai hasznot húzni az eseményekből, ráadásul kiderült az is, hogy sem együtt, sem pedig külön-külön sem képesek továbbra sem nagyobb tömeget megmozgatni.

Márki-Zay Péter felbukkanása, és újbóli színrelépése kapcsán Nagy Ervin kifejtette, szinte hihetetlen, már-már szürreális politikai élmény volt, hogy a hétvégére előbújt a politikai élőhalott, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje,és mintha időutazáson vettünk volna részt akkor, mikor a közösségi oldalán a megszokott stílusában az utcára szólította az embereket, majd a rendezvényen sértegetni kezdte a Fidesz-szavazókat.

A választáson óriásit hasaló Márki-Zay Péter a Gyurcsányék által szervezett egyik kata-tüntetésen

A választáson óriásit hasaló Márki-Zay Péter a Gyurcsányék által szervezett egyik kata-tüntetésen

Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mindebből az elemző szerint jól látszik, hogy a baloldalon ugyanazok a szereplők, ugyanolyan politikai tanácstalansággal és ugyanazokkal a primitív módszerekkel próbálják hergelni az embereket, mint a választások előtt.

Nincs előrelépés, nincs megújulás, ugyanazokat a hibákat követik el újra és újra, mintha nem tanultak volna a vereségből.

A politológus rámutatott, mindeközben Gyurcsány Ferenc a héten kétszer is egyértelműen jelezte, hogy készen áll arra, hogy amennyiben a kormány a háborúsinfláció okozta gondok, vagy az Európa-szerte egyre nagyobb problémát jelentő energiaválság miatt megbukik, akkor átvegye az ország irányítását.

Ennek természetesen jelenleg csak szimbolikus értelme van, hisz köszönőviszonyban sincs a valósággal, inkább arról szól, hogy Gyurcsány Ferenc a DK vezetésével kész arra, hogy belekezdjen a baloldal integrálásába.

Eddig sem titkolta, most már nyíltan vállalja, hogy ambicionálja a baloldal jövőbeni vezetését és elnézve a többi párt szervezeti és politikai válságát, erre közép távon minden esélye megvan.

Nagy kifejtette, a kudarcos seregszemle politikai tanúsága mindenesetre az, hogy a baloldal ugyan rövid időre képes elterelni a figyelmet a saját szervezeti és politikai válságáról, ám megújulás hiányában továbbra sem képes hiteles, valós társadalmi támogatottsággal bíró alternatívát állítani.

Kiderült, hogy az ellenzék egy része még mindig bízik a bukott miniszterelnök-jelöltben, hisz lehetőséget adtak Márki-Zay Péternek, de kiderült az is, hogy Gyurcsány Ferenc folytatja a baloldal totális leuralását.

Márki-Zay Péter beszédet mond a Gyurcsányék által szervezett egyik kata-tüntetésen

Márki-Zay Péter beszédet mond a Gyurcsányék által szervezett egyik kata-tüntetésen

Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A politológus kitért arra is, hogy a kormány a héten energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el.

Ennek részeként augusztus 1-jétől a rezsicsökkentett gáz- és áramárat csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a kormány a válság idején is megvédi a munkahelyeket, a családokat, a nyugdíjasokat és a rezsicsökkentést, éppen ezért egy új operatív törzset állít fel.

A Gulyás Gergely minisztere által vezetett testület feladata a magyar energiaellátás biztonságának megőrzése, valamint az energiaárak elviselhető szinten tartása és a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése érdekében gyors és hatékony kormányzati intézkedések meghozatalának előkészítése lesz.

A testület meg is tartotta az első ülését, illetve Németh Szilárd kormánybiztos már egyeztetett a Nagycsaládosok Országos Egyesületével a magyar családok érdekében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Németh Szilárd, rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a kormányifón

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Németh Szilárd, rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a kormányifón

Fotó: MH/Purger Tamás

Nagy Ervin kijelentette, a rezsicsökkentés átalakítása az ellenzéki várakozásokkal ellentétben nem okoz politikai problémát. A kormány ugyanis – az operatív törzs felállításával – mindent megtesz azért, hogy az átlagfogyasztókat, a nagycsaládosokat, a nyugdíjasokat és a rászorulókat ne érje hátrány.

E mellett fontos megjegyezni azt is, hogy az ellenzéki hisztériakeltés azért sikertelen, a vélelmezett kritikák azért hiteltelenek, mert a rezsicsökkentés kormányzati bevezetésekor az intézkedés ellen szavaztak a parlamentben, illetve az elmúlt években többször is támadták annak hasznát.

Most tehát annak a kormányzati döntésnek a látszatvédelmét látják el, amit ő maguk sosem támogattak – tette hozzá.

A tüntetések és az ellenzéki tiltakozások tehát nem okoznak politikai földrengést, hisz a kormány jól láthatóan mindent megtesz azért, hogy az alacsonyabb és az átlagkeresetűek, a családok és a nyugdíjasok ne érezzék meg a válságot. Másrészről az ellenzék hiteltelen, hisz sem a rezsicsökkentést, sem a KATA adózásról szóló törvényt annak idején nem szavazták meg.

Nagy Ervin említést tett arról is, hogy a héten a Jobbik képviselőcsoportja a papírforma szerint leváltotta Jakab Pétert a frakcióvezetői tisztségéről, így – ha az előválasztást és az elnöki pozícióról való lemondást is számoljuk – akkor kilenc hónap alatt harmadszor bukik meg.

Egyelőre még nem világos Jakab Péter közelebbi célja, de a közösségi oldalán megjelent posztokból kiolvasható, hogy egy új politikai formáció szervezését készíti elő, ami a Jobbik újabb pártszakadását jelentheti.  

Jakab is tüntet a kata átalakítása ellen

Jakab is tüntet a kata átalakítása ellen, őt sok helyen kifütyülték

Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Említésre méltó belpolitikai esemény volt még a héten, hogy a Párbeszéd tisztújítást tartott. A mérhetetlen médiapárt két megválasztott új társelnökének személye nem okozott meglepetést. Annál nagyobb politikai súlya van annak, hogy az egyik társelnökről, Tordai Bencéről olyan hírek jelentek meg, hogy a hatóságok megtévesztésével, engedély nélkül építhetett magának villát Budapest 2. kerületében.

Szombat délután öt órára szervezett tüntetést a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter, azonban csak kínosan kevesen, alig néhány százan jelentek meg a rendezvényen. 

Aki megjelent, az is a rossz szervezésre panaszkodott, és türelmetlenkedett a csúszás miatt. Még a baloldali sajtó is arról számolt be, hogy alig néhányan lézengenek a helyszínen, a tüntetők pedig unják a beszédeket.

Az első beszédek alatt a tömeg látványosan unatkozott, időként némi gyenge tapssal jelezték csak a résztvevők, hogy ott vannak, a legtöbben inkább csak egymással beszélgettek. 

Márki-Zay Péter - szokásához híven - zavaros gondolatmenetekkel szidta a kormányt, és olyan erőltetett magabiztossággal beszélt, mintha nem bukott volna hatalmasat az országgyűlési választáson.

Ráadásul sikerült ismét tömegeket megsértenie. A bukott baloldali jelölt ugyanis kijelentette, hogy azok, akik hisznek a Fidesznek „menthetetlenek" - írja az Origo.

Érdekesség, hogy később „szeretetországról" beszélt, és arról, hogy azokért is kiáll, akik a Fideszre szavaznak – nyilván a „menthetetleneken" kívül.

A tömeg Márki-Zay beszéde után azonnal oszlani kezdett, néhány ember azonban azt skandálva, hogy „Margit híd", a hídra vonult, és a sávokat elállva akadályozza a forgalmat. Ezután szokásukhoz híven vonulni kezdtek a megmaradtak, de a Deák tér után a Madách tér felé közeledve már ivászattá "nemesedett át" a program. 

Késő este a néhány maréknyi demonstráló keresztül-kasul sétált Budapest nagyobb csomópontjain a Kossuth tér felé tartva, ahol aztán találkoztak a Parlament előtt álló rendőrökkel, így csalódottan berekesztették a tüntetést.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak