Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2022.07.30.

További két évvel meghosszabbították az ötszázalékos lakásáfát

Jó hír a családoknak.

Szerző Ripost

Két évvel meghosszabbítják az ötszázalékos lakásépítési áfát – ezt a miniszterelnök jelentette be a Kossuth Rádióban. Így 2024 végéig marad a kedvező adókulcs. Az intézkedés lendületben tarthatja az építőipart, ami a szakma szerint biztonságot is jelent a vállalkozóknak.

A kormány 2016 januárjában vezette be a kedvezményes ötszázalékos áfakulcsot az új építésű lakások vásárlásakor. Az építkezők pedig 2019-ig élhettek a lehetőséggel. Ez idő alatt szinte megtriplázódott a lakásépítések száma és új munkahelyek is létrejöttek.

 

Egy év szünet után – Novák Katalin akkori családokért felelős miniszter – a program 2021. januári újraindítását indulását jelentette be. Ez az otthonteremtés mellett újabb lendületet adott a magyar gazdaságnak. Az építőipar 0,7 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéshez, a foglalkoztatottak száma pedig 25-30 ezer fővel emelkedett. A folyamatot a kormány nem állítja le.

„Kidolgoztunk egy intézkedés sorozatot, hogy hogyan próbáljuk kivédeni a közeledő bajt” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

Magyarországnak nyitott gazdasága van, így egy világgazdasági recesszió hatását nem lehet elkerülni, ezért a kormány igyekszik minél több megoldást keresni a helyzet kezelésére. Orbán Viktor azt mondta: a tervezett intézkedéscsomagok egyike a kedvezményes lakásáfa meghosszabbítása.

„Azt a döntést hoztuk, hogy ez nem ér véget december 31-én, hanem további két évvel meghosszabbítottuk a lakásáfát, mert láttuk, hogy nagyon sok ember felgyorsította a lakásépítését, kapkodni kezdett, nyújtotta be az engedélyeket abban a reményben, hogy még belefér ebbe a mostani határidőbe. Nincs erre szükség, nem kell kapkodni, a kormány biztosítani fogja, hogy a következő két évben is, az egyébként sajnos lassuló lakásépítési piacot, azt megtámogatja ezzel az ötszázalékos ÁFÁ-val” – mondta Orbán Viktor.

 

A meghosszabbított kedvezményes lakásáfa nem töri meg az új lakások építésének lendületét” – közölte Koji László.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke az M1-nek azt mondta: évente 20-25 ezer lakás átadására lehet majd számítani, így továbbra is maradnak a lakossági és ingatlanfejlesztői megrendelések.

„Állami beruházásokból körülbelül 1200 milliárd forintot halasztott későbbre a kormány. Ez hiányozna az építőipar életéből ahhoz, hogy továbbra is lendületben tudjon maradni. Számításaink szerint ez az intézkedés elegendő lehet ahhoz, hogy 2023-ban is körülbelül 5500 milliárd forintot az építőipar teljesít, megépít” – tette hozzá az elnök.

A 27 százalékos ÁFA visszaállításával a lakossági megtakarítások már nem lettek volna elegendőek új lakások építésére – fogalmazott Koji László, aki kiemelte azt is: a lakáscélú hitelek kamatait is meg kellene tartani ötszázalékos szint közelében. Ezért is várják a Magyar Nemzeti Banktól a zöld otthon program meghosszabbítását és az energetikai célú lakásfelújítások kedvező kamatozású támogatását.

A jövőben is minden magyar család kap rezsicsökkentett árú áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztás erejéig – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A kormányfő kiemelte: a rezsicsökkentés idén biztosan fenntartható, a vízválasztó október lesz, amikor kiderül, hogy Európa belesodródik-e egy háborús gazdaságba. Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány megvédi a családokat, a béreket, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést is 

Továbbra is minden magyar család rezsicsökkentett áron kapja a gázt és az áramot” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök hangsúlyozta ez azt jelenti, hogy ősztől az átlagfogyasztásig mindenki kedvezményes, a piacinál sokkal alacsonyabb árat fizet az energiáért.

Az augusztustól életbe lépő új rezsiszabályok az átlagfogyasztási limitet az áram esetén évente 2523 kilowattórában határozzák meg. Eddig a szintig mindenki a piaci 269 forintos ár helyett, annak kevesebb mint a hetedét, 36 forintot fizet kilowattóránként. Ez havi csaknem 49 ezer, éves szinten pedig csaknem 600 ezer forint megtakarítást jelent.

Hasonlóan kedvező a helyzet a földgáznál is, ahol az 1020 forintos piaci ár helyett annak tizedét 102 forintot kell fizetni az éves átlagfogyasztás határáig, azaz 1729 m3-ig. Ezzel a kormány havonta 132 ezer, évente pedig csaknem 1,6 millió forinttal segíti az embereket.

Rezsicsökkentés nélkül a családok évente több mint 2,4 millió forintot fizetnének a gázért és a villanyért, viszont a kormány intézkedéseinek köszönhetően az energiaszámla ennek töredéke, 267 ezer forint lesz évente.

Orbán Viktor hangsúlyozta:

ez azt jelenti, hogy a kormány támogatásának köszönhetően mintegy 181 ezer forintot spórolnak meg a családok minden hónapban.

Orbán Viktor elmondta:

a rezsicsökkentés ebben az évben biztosan fenntartható, a vízválasztó október lesz,

amikor kiderül, hogy Európa belesodródik-e egy háborús gazdaságba.

A kormányfő kiemelte: Magyarországnak védekeznie kell, de a nemzeti kabinet – a korábbi szocialista kormánytól eltérően – a válsághelyzetben nem hagyja magára az embereket.

„Lehet úgy is politikát csinálni – láttunk ilyet Magyarországon is –, hogy a miniszterelnök meg a kormány kiáll a nyilvánosság elé, széttárja a karját és azt mondja: látjátok emberek? Ez a helyzet szenvedjük el együtt ezeket a csapásokat. És akkor a rezsi fölmegy az égbe, a gazdasági növekedés megáll, a munkanélküliség elkezd nőni, így voltunk 2007, 2008, 2009-ben. A kormány azt csinálta, hogy megpróbálta elmagyarázni az embereknek, hogy miért nem tud csinálni semmit. Nyilván habitus kérdése, én nem szeretem az ilyesmit, ha jön is a baj, azért valamit csináljunk” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány felkészült és kidolgozott egy tervet és harcol a recesszió, a gazdasági visszaesés, az életszínvonal csökkenés ellen, valamint megvédi a családokat, a béreket, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést is.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Majka kínos magyarázkodásba kezdett újabb botránya miatt

mindmegette.hu

Fontos: Betétdíjas palackokra váltottak ezek az üdítőgyártó cégek!

life.hu

Kiderült: megható tisztelgés Erzsébet királynő emléke előtt Sarolta 9. születésnapi fotója

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Megérkezett a „szakértő”!

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér