Létrehozva: 2022.08.16.
Módosítva: 2022.08.16.

Újabb részletek a Trump elleni házkutatásról

Egyre furcsább történet.

Szerző Ripost

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.

Az Igazságügyi Minisztérium (DOJ) hétfőn közölte, hogy befogadta a nyilvánosságra hozatalra vonatkozó indítványt, ám ha „nyilvánosságra hozná a házkutatásról eskü alatt tett FBI nyilatkozatot, akkor azzal útmutatást adna egy jelenleg is zajló kormányzati nyomozást, és annak irányait illetően", ami valószínűleg komolyan befolyásolná a jövőbeni nyomozati lépéseket.

Hétfőn Donald Trump volt amerikai elnök a floridai házkutatás óta első alkalommal adott interjút, amelyben felajánlotta maga és képviselői segítségét az Igazságügyi Minisztériumnak a Mar-o-Lago-i birtokán tartott FBI-házkutatás nyomán kialakult felháborodás közepette.

Donald Trump a Fox News Digital adásának úgy fogalmazott, hogy az országban hűteni kell a kedélyeket, mert a helyzet nagyon veszélyes pontra jutott. „Rengeteg harag gyülemlett fel, amit korábban soha nem láttam még" - fogalmazott, kifejtve, hogy szerinte évek óta tart az átverés, a boszorkányüldözés, és ezek tetejébe jött a mostani ügy. „Ha bármi van, amit tehetünk, akkor én és embereim természetesen hajlandók vagyunk megtenni" - jelentette ki.

A képviselőház jogalkotási bizottságának republikánus tagjai az elszámoltathatóság és átláthatóság igényére hivatkozva szintén hétfőn azt kérték a Fehér Háztól, a Szövetségi Nyomozó Irodától és az Igazságügyi Minisztériumtól, hogy őrizzenek meg a házkutatáshoz kapcsolódó minden kommunikációt és üzenetváltást.

Donald Trump floridai otthonában múlt hétfőn a Szövetségi Nyomozó Iroda emberei bejelentés nélküli házkutatást tartottak, amelynek során, a közlés szerint, minősített iratokat foglaltak le. Donald Trump tagadja, hogy elnökségi időszakából származó minősített dokumentumokat tartott volna magánál, azt állítja, hogy még hivatali ideje idején az iratokat feloldotta a minősítés alól.

A politikus szerint indokolatlan volt a házkutatás, ugyanakkor nem ellenzi a házkutatási parancs nyilvánosságra hozását.

A megosztó esettel kapcsolatban csütörtökön megszólalt Merrick Garland igazságügyi miniszter is, aki azt mondta, személyesen ő volt az, aki engedélyt adott Donald Trump házának az átkutatására. Hozzátette, a hivatal jelenleg is azon dolgozik, hogy nyilvánosságra hozzák a házkutatásra vonatkozó dokumentumokat, köztük a házkutatási végzést és a kapcsolódó jegyzőkönyvet.

 

A hírekre az egykori republikánus elnök is reagált, Truth Social nevű közösségi oldalán azt írta, nem fogja ellenezni a dokumentumok kiadását, sőt. „Egy lépéssel továbbmegyek: ösztönzöm az említett dokumentumok azonnali kiadását még akkor is, ha azokat radikális baloldali demokraták és lehetséges jövőbeli politikai ellenfelek készítették, akiknek erős érdekük fűződik ahhoz, hogy támadjanak engem, ahogyan azt az elmúlt hat évben is tették.”

Amint arra a Fox News amerikai hírcsatorna is rámutat, Trump már korábban is azt mondta a rajtaütésről, az egy törekvés lehet annak megakadályozására, hogy újra hivatalba lépjen. Az Egyesült Államokban 2024-ben lesz elnökválasztás, idén novemberben pedig félidős választások, amelyek hatalmas jelentőséggel bírnak. A jelenlegi helyzet szerint akár meg is nyerhetik a félidős választást a republikánusok, ami nem is csoda, tekintve Joe Biden elnök hibákkal teli kormányzását.

Donald Trump még nem jelentette be hivatalosan, hogy indul a következő elnökválasztáson. Ugyanakkor a New York Magazine-nak júliusban adott interjúban arról beszélt, magában már meghozta a döntést, miszerint indul a választáson. Elmondása szerint valójában már csak az a kérdés, hogy a novemberi, félidős választások előtt vagy után jelenti ezt be hivatalosan.

A volt elnököt New York állam főügyésze idézte be. Letitia James közlése szerint vizsgálata azt állapította meg, hogy a Trump családi vállalkozás a hozzá tartozó ingatlanok értékének valóstól eltérő megállapításával jutott anyagi előnyhöz. Donald Trump a vizsgálatot politikailag motiváltnak nevezte, ezt azzal támasztva alá, hogy a New York-i főügyész a Demokrata Párthoz tartozik.

Sajtójelentések szerint Donald Trump és jogi képviselői szerdán délelőtt érkeztek a New York-i főügyész hivatalához a manhattani Trump-toronyházból. A volt elnök közleményben tudatta, hogy az alkotmányra hivatkozva megtagadta a válaszadást. Ahogy fogalmazott: „Amikor az ember családja, vállalkozása, és minden ember a környezetében alaptalan, politikailag motivált boszorkányüldözés célpontjává válik, nincs más választása.” Az Egyesült Államok alkotmányának ötödik módosítása kimondja, hogy senkit sem lehet kötelezni arra, hogy önmagára nézve terhelő vallomást tegyen.

Letitia James főügyész közlése szerint a polgári jog keretében tartott vizsgálata szerint a Trump Organization, amely hoteleket, golfpályákat és egyéb ingatlanokat kezel, felülértékelte azok eszközértékét a minél kedvezőbb bérleti díjak érdekében, miközben az adózáskor - adókedvezmény érdekében - ugyanazon ingatlanokat alulértékelte. Donald Trump tagadja, hogy rosszhiszeműen járt volna el.

A meghallgatás után sem a főügyész szóvivője, sem Trump ügyvédje nem kommentálta a történteket. A New York-i meghallgatás két nappal követte a Donald Trump floridai otthonában tartott FBI-házkutatást, ami a hírek szerint az elnöki hivatali idejéből származó minősített iratokra irányult, kedden pedig a washingtoni kerületi fellebbezési bíróság mondta ki, hogy a képviselőház demokrata vezetésű költségvetési bizottsága megkaphatja Trump 2015-2020 közötti adóbevallásait.

A közelgő választások megnyerését nevezte a konzervatív erők legfontosabb feladatának Donald Trump volt amerikai elnök  két hete az egyesült államokbeli Dallasban, az Amerikai Konzervatív Unió nagyszabású nyári konferenciáján (CPAC) felszólalva.

A texasi seregszemle - amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mondott nyitóbeszédet csütörtökön - a volt elnök felszólalásával fejeződött be.

Kétórás beszédében Trump úgy vélte, hogy az ország a demokraták két évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta hanyatlásnak indult, csupán a konzervatívok menthetik meg a társadalmat a közelgő válságoktól, és ahhoz, hogy ezt megtegyék, a politikának vissza kell nyernie a társadalom bizalmát.

A legfontosabb feladatnak a novemberi, úgynevezett „félidős” kongresszusi választások megnyerését nevezte. Úgy fogalmazott, Amerika felemelkedése ezzel kezdődik, és 2024-ben az elnökválasztáson remélt republikánus sikerrel folytatódik.

Trump ismét emlékeztetett arra, hogy amikor – tavalyelőtt –másodszor indult a választáson, jobb eredményt ért el, mint először, amikor meg is nyerte. Hangoztatta, hogy a konzervatív erőkkel együtt folytatja a munkát annak érdekében, hogy az országot ismét naggyá, erőssé és biztonságossá tegyék.

Ezúttal sem jelentette azonban egyértelműen be, hogy indul a következő választáson.

A jelenlegi elnököt, a demokrata Joe Bident számos alkalommal bírálva megismételte azt az álláspontját, hogy az amerikai rendszert fokozatosan tönkreteszik, az előző elnökség alatt elért eredményeket visszájukra fordítják.

Ezért szerinte a „radikális baloldalt a feledésbe kell taszítani”.

Beszédében Trump kemény fellépést követelt a bűnözők ellen, különös tekintettel a kábítószer-kereskedőkre. Kijelentette, hogy kormányzata idején vált az amerikai határ a legbiztonságosabbá történelmük során, most viszont már „a világ legrosszabbja”. „Meg kell állítani az inváziót déli határunkon” – hangoztatta –, az illegálisan érkezőket vissza kell küldeni vagy börtönbe juttatni, a visszaesőket pedig példátlanul szigorú büntetésekkel kell sújtani.

Reformokra szólított az amerikai választási rendszerben, és új szabályokat sürgetett korrupció ellen, mert „a jelenlegi rendszer beteg”, és úgy vélte, a jelenlegi vezetés a médiában cenzúrát alkalmaz. Fontosnak tartotta, hogy megvédjék a szülők jogait, és álláspontja szerint az oktatást is meg kell tisztítani, a gyermekeket meg kell védeni a genderideológia terjedésétől.

Azt is hangoztatta, hogy elejét kell venni a további adóemeléseknek, a szárnyaló inflációnak, mert a gazdaság összeomlóban van, és lépéseket kell tenni az energiaárak mérséklése érdekében.

 


 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

borsonline.hu

Elképesztő fotók kerültek elő a TV2 gyönyörű sztárjának a múltjából

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

ripost.hu

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett