Létrehozva: 2022.08.20.
Módosítva: 2022.08.20.

Végre lemond a pesterzsébeti DK-s alpolgármester

Benzinkártyákkal trükközött.

Sorra kerültek elő a botrányos ügyek az utóbbi időben a XX. kerület DK-s alpolgármesterével kapcsolatban. Nemes Lászlónak először a taxikártyájával kapcsolatosan kellett magyarázkodnia, az Adatradar által megismert számlák szerint ugyanis másfél millió forintnyi összeget fizettek ki a kártyával 2019 óta, a papírokon szereplő megrendelő azonban nem sokszor volt maga az alpolgármester. 

Nemes László lánya a város szórakozóhelyeit látogatta előszeretettel a taxikártyával, természetesen munkaidőn kívül. Emellett Nemes László felesége, a kerületnek informatikusként dolgozó Almádi Gábor, és két ismeretlen nő is utazott a kártyával. 

A Gyurcsány-párti alpolgármester ezalatt autójába is rekordmennyiséget tankolt, 2019 óta két és fél millió forintért vásárolt üzemanyagot hivatali kártyáival. Dízel-meghajtású Skodájába ráadásul 800 ezer forintért benzint is tankolt a DK-s alpolgármester az Adatradar információi szerint. 

Nemes Lászlót a helyi Fidesz, majd saját önkormányzata is feljelentette, Szabados Ákos polgármester pedig belső vizsgálatot indított az ügyben. Bár a DK-s alpolgármester egymillió forint körüli összeget visszautalt az önkormányzat számlájára, a jegyző jelezte, hogy egyelőre vizsgálják, mi a jogszerű teendő a befizetéssel, jelenleg függőben tartják. 

A DK-s alpolgármester végül tegnap este a Facebook-oldalán jelezte, lemond az önkormányzati vezetői tisztségéről, mindenkinek megköszönte a támogatást. 

Inkább nevezhetnénk világutazónak, mint alpolgármesternek a DK-s Nemes Lászlót, aki hivatalba lépése óta többször is megkerülhette volna a Földet az Egyenlítő mentén. Pesterzsébet alpolgármestere ugyanis 2019 ősze óta legalább 2,5 millió forintot költött az adófizetők pénzén üzemanyagra. Korábban kiderült, hogy Nemes László önkormányzati taxikártyáját rendszeresen használta a felesége és a lánya, de az önkormányzat honlapjának egyik szerkesztője is utazott vele, néhány ismeretlen nőről nem is beszélve.

 

Csaknem 2,6 millió forintért tankolt és vásárolt kenőanyagokat Nemes László, Pesterzsébet DK-s alpolgármestere 2019 októberétől 2022 júliusáig az adatRADAR kérésére bemutatott számlák alapján. A portál közölte,

 a politikus egy dízelüzemű Skoda Octaviát hajt, amely gépkocsi átlagos fogyasztása a katalógusok és szakportálok szerint száz kilométerenként öt-hat literre tehető. Ez pedig azt jelenti, hogy Nemes László az önkormányzati választás óta körülbelül háromszor kerülte meg a Földet. 

A XX. kerületi jegyző tájékoztatása szerint a Gyurcsány-párti Nemes hivatalba lépése óta négy üzemanyagkártyát használt. Ezek közül egy olyan volt, amit nem rendszámra állítottak ki, vagyis azt bárki, bármilyen gépkocsival használhatta a kibocsátó üzemanyagtöltő állomásain. Ez a kártya 2020 nyarán volt az alpolgármesternél, és pont ez az időszak a legproblémásabb. A szolgáltató kéthetente küld számlákat az önkormányzatnak, a bizonylatokon az elszámolási időszak tételes költései, utánuk pedig azok összege szerepel. Ha a tételes elszámolásból indulunk ki, körülbelül háromnegyed részben, ha pedig a kumulált összegekből, akkor a DK politikusa 2020 nyarán több mint kétszer kerülte meg a Földet az Egyenlítő mentén – hívta fel a figyelmet az adatRADAR.

Az elmúlt években közpénzből utazgatott a XX. kerületi DK-s apolgármester családja és barátai.

Nemes egyébként a rendszámra szóló kártyái használatakor sem spórolt az adófizetők pénzével. Például 2020 szeptemberében több mint 110, októberében pedig csaknem 120 ezer forintot kocsikázott el, és tavaly augusztusban is összehozott egy 110 ezer forintot meghaladó számlát. Mindezek után adja magát a kérdés, ha tényleg ennyit ül a volán mögött, mikor jut ideje a munkára?

Előfordulhat persze az is, hogy boldog-boldogtalan az ő kártyájával tankolt. Ez Nemes László esetében nem lenne meglepő, hiszen egy korábbi adatigénylés alapján kiderült, feltehetőleg családi célokra használta fel az önkormányzattól kapott taxikártyát. Nemes László alpolgármesteri minőségében jogosult arra, hogy az önkormányzati taxikártyáját használva utazzon és intézzen el munkahelyi ügyeket, azonban a pesterzsébeti polgármester-helyettes családja is előszeretettel vette igénybe a lehetőséget. 

Mint kiderült, a XX. kerületi politikus összesen harmincháromszor rendelt taxit, és 135 730 forintot autózott el, ám kártyájával a kerületi önkormányzati képviselőként dolgozó felesége is utazott. Sőt Nemes László lánya szintén használta a DK-s politikus kártyáját, ő a 2019-es választások óta több mint félmillió forintot taxizott el.

Bár Nemes az ügy kirobbanása után visszafizette a taxizásra fordított összeget, az önkormányzat szerint az átutalás pontos időszaka, jogalapja és összegszerűsége egyelőre nem értelmezhető. Buc-Horváth Gabriella fideszes önkormányzati képviselő szerint egyértelmű, hogy a DK-s politikus és családja jogtalanul használt fel közpénzt, ezért lemondásra szólították fel az önkormányzatba beépült házaspárt.

– számolt be Buc-Horváth. A kormánypárti képviselő úgy látja, életszerűtlen az az érvelés is, hogy mindig csak a családtagok rendelték számára a taxikat, magyarul Nemes részéről „ez nem más, mint beismerés” – jelentette ki. A Fidesz-frakció Nemes ellen sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett, Szabados Ákos polgármester belső vizsgálatot indított, a pesterzsébeti önkormányzat pedig az illetékes hatósághoz fordult.

Érdekesség egyébként, hogy Pesterzsébeten is a helyi képviselő-testület átvételére készült a Gyurcsány-párt, mint ahogyan arról lapunk is beszámolt. Az egyik MSZP-s képviselő már fel is függesztette frakciótagságát, vélhetően arra készülve, hogy átlépjen a DK-ba, amely így többségbe tudott volna kerülni a testületben. Gyurcsányék XX. kerületi szervezete emellett egy második alpolgármesteri helyet is követelt a testülettől, egyelőre azonban Nemes László utódjának megtalálásán kell dolgozniuk. 

Nemes Lászlónak úgy tűnik, sikerült, ami senkinek: benzinnel meghajtani a dízelüzemű autóját – írta meg az Adatradar. A portál birtokában lévő számlák tanúsága szerint Pesterzsébet DK-s alpolgármestere az önkormányzati üzemanyagkártyáival 2019 óta több mint 2,3 millió forintot költött tankolásra és egyéb szolgáltatásokra, ebből majdnem 800 ezret benzinre. A pesterzsébeti alpolgármesternek azonban egy dízeles Skoda Octaviája van, aminek a gyártó tájékoztatása szerint 50 literes a tankja, ám Nemesnek sikerült időnként többet, akár 57 litert is beletöltenie – közpénzből.

 

Korábban már kiderült, hogy Pesterzsébet alpolgármestere 2019 ősze óta legalább 2,5 millió forintot költött az adófizetők pénzén üzemanyagra. Az Adatradar adatigénylésére küldött számlákon azonban szemet szúrt még egy érdekesség: bár a Gyurcsány-párti politikusnak egy dízeles Skoda Octaviája van, volt idő, amikor benzinre is költött, nem is keveset. 

Mindez arra utal, hogy Nemes a taxikártyájához hasonlóan az üzemanyagkártyáját is szabálytalanul használta.

Nemes kezdetben rendszám nélküli, később pedig kifejezetten a Skoda Octaviájára kiállított kártyáival 128 alkalommal tankolt 2019 októbere és 2022 július közepe között. A tankoláshoz hétből hat alkalommal az OMV prémium üzemanyagai közül választott, így normál üzemanyagra „csak” 287 ezer forintot költött, míg prémiumokra közel kétmilliót. A benzines és dízeltankolások aránya az értékét tekintve nagyjából egy a kettőhöz, tehát az összes költés valamivel több mint harmada ment benzinre.

A számlák tanúsága szerint ez az önkormányzatnál is feltűnhetett valakinek, mert 2020 szeptemberétől az addigra 660 ezer forintot meghaladó összértékű benzines tankolások száma drasztikusan csökkent, majd megszűnt. Az év novemberéig még kilenc alkalommal vásároltak benzint a kártyájával, összesen 314 liter mennyiségben, 124 ezer forintért. Mindez egyébként azt is jelenti, hogy egy év leforgása alatt 786 873 forintot költött a saját gépkocsijával össze nem egyeztethető üzemanyagra.

Az Adatradar azt is megemlíti, hogy a DK-s Nemes László dízelvásárlásai is vetnek fel kérdéseket, ugyanis tizenhatszor sikerült többet tankolnia, mint egy Skoda Octavia tankjának hivatalos űrtartalma, ami 50 liter. Olyan eset is előfordult, hogy több mint hét literrel lépte túl a kapacitást, ami akkor is különös, ha üres tartállyal, lényegében csak betolta az autót a töltőállomásra.

Újra magyarázkodhat tehát Pesterzsébet DK-s alpolgármestere, akinek önkormányzati taxikártyáját rendszeresen használta a felesége és a lánya, de az önkormányzat honlapjának egyik szerkesztője is utazott vele, néhány ismeretlen nőről nem is beszélve. Emellett az is kiderült, hogy többször is megkerülhette volna a Földet 2019 óta abból az üzemanyag-mennyiségből, amit az adófizetők pénzén, a nevére kiállított kártyával vásárolt. A Fidesz-frakció Nemes ellen sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett, Szabados Ákos polgármester belső vizsgálatot indított, a pesterzsébeti önkormányzat pedig az illetékes hatósághoz fordult. Nemes László ügyét már a Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Presser Gábor és Koncz Zsuzsa árulásai – megszólal Nagy Feró

origo.hu

Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

A DK-sok megküldték a Gyurcsány-féle lófejet Magyar Péternek + videó

origo.hu

Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

magyarnemzet.hu

A fővárosi számlagyár mellett több más bűncselekmény miatt is fájhat a baloldal háttéremberének feje

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Nem volt kegyes az idő a Baywatch bombázójával: sokkoló friss képeken az egykori szépség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal

POLITIK

Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

POLITIK

Akár 40 százalékos árcsökkenést is hozott az Árfigyelő

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát