Létrehozva: 2022.09.12.

A Jobbik elnöke kiáll a szankciók mellett

Kerül amibe kerül?

Az Oroszországgal szembeni szankciós politika nagyon helyes, még akkor is, ha ez magával vonja a közintézmények fűtésének korlátozását – mondta Gyöngyösi Márton a Jobbik házi tévéjében. A Jobbik elnöke 2014-ben, a krími népszavazáskor még úgy fogalmazott, „az Oroszország ellen bevezetett szankciók és az orosz válaszlépések komoly gazdasági károkat okoznak minden európai országnak, köztük hazánknak is”.

A brüsszeli szankciós politika még akkor is helyes, ha az energia vonatkozásában olyan következményekkel jár, mint a közintézmények, üzlethelyiségek fűtésének korlátozása – mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, EP-képviselő a párthoz köthető N1TV-ben. A korábban oroszbarát és EU-ellenes politikát képviselő Gyöngyösi az Egyenleg nevű adásban most úgy fogalmazott, az orosz–ukrán háború okozta energiaválság következményei Nyugat-Európában a mindennapi beszéd részét képezik, és mindenki tudja, hogy erre valamilyen megoldást kell találni. 

Például diverzifikálni kell a forrásokat mind a gáz, mind a kőolaj tekintetében, és más energiák vonatkozásában, és ha szankciós politikát folytatunk Oroszországgal szemben, ami nagyon helyes, annak lehet egy olyan következménye, hogy energia vonatkozásában kínálati oldalon lesz egy visszaesés 

– fogalmazott Gyöngyösi, aki szerint éppen ezért „Németországban teljesen egyértelmű, hogy alternatív forrásokat kell keresni, és a keresletet vissza kell fogni”. 

Németországban senkinek nem okoz meglepetést, amikor a kormány bejelenti, hogy közintézményekben, üzlethelyiségekben hogyan kell alkalmazkodni az új helyzethez 

– mondta a Jobbik EP-képviselője.

Eközben a magyar kormány azon rendelkezésére, miszerint a közintézményekben csökkenteni kell az energia használatát, 

a Jobbik energiadiktatúrát emlegetett, és úgy reagált: „18 fok mellé 18-as karika járna a ma bejelentett horrorintézkedésekre”. 

Gyöngyösi Márton fenti nyilatkozata – melyben az unió Oroszországgal szembeni szankcióit nagyon helyesnek nevezte – azért is érdekes, mert nem is olyan régen a Jobbik politikusa még 

az Egyesült Államok és az Európai Unió kétszínűségéről, Oroszország elleni szankciók káros hatásairól beszélt. 

2014-ben a Jobbik még az ukrán konzulátus előtt demonstrált, együttérzéséről és támogatásáról biztosítva az Ukrajna egy részét megszálló Oroszországot. Gyöngyösi Márton akkor azt mondta, hogy Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaiért vívott küzdelemben, a referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok és az Európai Unió kétszínűségére, mert a népek önrendelkezését, az emberi és kisebbségi jogokat csak akkor támogatják, ha geopolitikai érdekeik úgy kívánják.

– Nyilvánvaló, hogy Oroszország nem érdekelt a Nyugattal való viszonyának romlásában. Nem szolgálja a feszültség az európai országok valós érdekeit sem, hiszen az Oroszország ellen bevezetett szankciók és az orosz válaszlépések komoly gazdasági károkat okoznak minden európai országnak, köztük hazánknak is 

– mondta Gyöngyösi Márton, aki szerint a magyar külügy szégyene, hogy az EU és az Egyesült Államok véleményét hangoztatja a sajátja helyett – jelentette ki pár éve Gyöngyösi, aki akkoriban még egy unióellenes Jobbik országgyűlési képviselője volt.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik jelenlegi alelnöke 2003-ban antidemokratikusnak és diktatórikusnak nevezte az Európai Uniót, és akkoriban még könyvet is írt a tagság veszélyeiről Eutanázia címmel. A Jobbik közel tizenöt éven át ellenezte az uniós tagságot, még a 2014-es választási programjukban is a kilépés mellett foglaltak állást. A párt ezzel szemben ma már a bennmaradás mellett tartana népszavazást.

Népszavazással erősítené meg Magyarország uniós tagságát a Jobbik. Döntésüket Gyöngyösi Márton augusztus elején azzal indokolta, a kormány a kétharmados parlamenti többség birtokában bármikor kivezetheti az országot az EU-ból.

Gyöngyösi Márton
Fotó: MTI/Kovács Attila

Hosszú út vezetett azonban a Jobbik jelenlegi álláspontjához, a párt ugyanis a kezdetektől fogva ellenezte az európai uniós tagságot.

Z. Kárpát Dániel, aki talán az utolsó olyan jobbikos, aki a párt megalakulása óta aktív tagja a mozgalomnak, 2003-ban a Demokratának Önkéntes diktatúra? címmel adott interjúban még 

antidemokratikus rendszernek titulálta az EU-t, a 2004-es csatlakozási népszavazást pedig már előre illegitimnek nevezte.

Romano Prodinak, az uniós bizottság akkori elnökének szavait idézve, miszerint a hatalmi ágak, a törvényhozás, a végrehajtás és az igazságszolgáltatás demokratikus szétválasztása akadályozná az EU működését, a politikus feltette a kérdést: 

ki az, aki józan ésszel egy ilyen diktatórikus szervezethez önszántából csatlakozik?

Megítélése szerint a nép híján volt a tisztességes tájékozódás lehetőségének, ami az unió demokráciájának előszobája, amit ő „EUkráciának” nevezett.

Z. Kárpát azt is közölte: miközben uniós anyagokat fordított, látta, hogy „a már bent lévők is egyre elégedetlenebbek és csalódottabbak attól, amit az EU-tól szép ígéretek helyett kaptak”. „Nem vehettem részt a nép átverésének előkészítésében” – jelentette ki, majd megírta Eutanázia című könyvét. Ebben 

az uniós együttműködést behódolásnak, az EU-s ígéreteket agymosásnak nevezte, nem létező európai érdekekről, Magyarország félrevezetéséről, a kimaradás előnyeiről írt, illetve az EU és a Szovjetunió alapelveinek megegyezéséről értekezett.

Az ország elhamarkodott EU-csatlakozása elleni tiltakozásként 

a Jobbik nem indult a 2004-es európai parlamenti választáson.

A párt közölte: „élesen ellenzik azt a globalista jellegű politikát, amely az egyes tagországok önállóságának és sajátos nemzeti arculatának fokozatos elvesztésével jár”.

A Jobbik a következő években következetesen hazánk kivezetését hirdette az Európai Unióból. Vona Gábor akkori elnök 2011-ben egy EU-ellenes demonstráción például azt hangoztatta, az országnak ki kell lépnie az unióból, a kérdésről pedig népszavazást kell tartani. A rendezvény végén a Jobbikból azóta távozott Novák Előd és Murányi Levente elégetett egy EU-s zászlót is.

A 2014-es „Kimondjuk. Megoldjuk.” című választási programjukban azt írták, Magyarország nem azáltal tartozik Európához, hogy belépett az unióba, és akár az Európai Közösséggel szemben is hűek maradnak az európai alapértékekhez. Megítélésük szerint a lisszaboni szerződés valójában egy nemzetek felett álló szuperállam megteremtésének lehetőségét nyitotta meg, amihez a párt nem akar asszisztálni. Ezzel szemben a Nemzetek Európája koncepcióját képviselték, és kimondták, 

[…] a Jobbik a nemzeti érdekekért akár a valódi konfrontációt is vállalja Brüsszellel. Ha hazánk és az unió érdeke között kell választanunk, mi nem fogunk félni a nemzetünk mellett dönteni.

Megoldásként a párt népszavazást kezdeményezett volna az uniós tagságról. „Amennyiben az unió továbbra is a brüsszeli központú birodalomépítés irányba halad, hazánknak meg kell fontolnia, hogy saját megmaradása, érdekérvényesítése és gyarapodása céljából kilépjen ebből a közösségből, és újra gondolja nemzetközi viszonyrendszerét” – olvasható a 2014-es programban.

A Jobbik új elnökéről érdemes felidézni néhány – máig az emlékezetünkbe égett – incidenst.

Miután a britek népszavazáson döntöttek a kilépés mellett 2016-ban, Gyöngyösi Márton azt mondta: Nagy-Britannia megteremtette azt a precedenst, „ami a Brüsszellel szembe menést, és az unión kívüli élet feltételeit lefekteti”.

Gyöngyösi Márton azóta az Európai Parlament tagja, a Jobbik pedig – évtizedes elveit feladva – ma már az unióban maradás mellett kezdeményez népszavazást.

Gyöngyösi listázná a zsidókat

Talán olvasóink közül is sokan emlékeznek Gyöngyösi Márton 2012-ben felháborodást keltett mondataira. Annak idején a jobbikos politikus egy alkalommal a következőket találta mondani a parlamentben:

itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak

húzta alá akkor Gyöngyösi. A politikus szavaitól a pártja akkor nem határolódott el.

Pedig az Index egy 2012-es cikkében még arra is kitért, hogy nem teljesen világos, hogy milyen körben tartaná szükségesnek a zsidók összeírását Gyöngyösi.

Gyöngyösi Márton és az oroszok

De a „magánrepülőző” jobbikos, Szabó Balázs ügye kapcsán tavaly a Mandiner beszámolt arról is, hogy napvilágot látott többek között Gyöngyösi Márton EP-képviselő oroszbarát múltja is.

A Jobbik akkor, Szabó tagságának felfüggesztése után közölte, elkötelezettek az európai értékek és az euroatlanti kapcsolatok fejlesztése és a demokrácia mellett, és sem most, sem a jövőben nem fogják tolerálni azt,

ha valaki a Jobbik nevével visszaélve, átláthatatlan hátterű intézmények szervezésében kétes tisztaságú választásokat próbál meg hitelesíteni.

Mit gondolnak, ki volt még orosz érdekszférába tartozó országok választásait megfigyelni? Csak nem a Jobbik (akkori – a szerk.) elnökhelyettese, Gyöngyösi Márton?

tette fel a kérdést kapcsolódó cikkében a Mandiner.

Az oroszbarát megfigyelő

Az újdonsült Jobbik-elnök kapcsán ugyanis kiderült az is, hogy Gyöngyösi 2014-ben választási megfigyelésen vett részt az Európai Unió által el nem ismert Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokban, amiért a jobbikos politikust az RTL akkori műsora szerint kitiltották Ukrajnából.

De a történet itt sem ért véget. Gyöngyösi később ugyanis a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazásról is pozitívan nyilatkozott.

A Jobbik a népek önrendelkezésének diadalaként értékeli a krími szavazást. A referendum legitim és eredményes

– idézte akkor a párthoz köthető alfahir.hu Gyöngyösi Mártont. A Jobbik politikusait az annexiót követően 2015-ben meg is hívták a Krímbe, amiről ugyan Gyöngyösi azt nyilatkozta, hogy a párt a legmagasabb szinten fogja képviseltetni magát, de a Mandiner úgy tudja, ő maga végül nem utazott el a félszigetre.

Aki helyeselte a Krím félsziget orosz annexióját

Pedig Gyöngyösi múltja kapcsán az Alfahírnek nyilatkozó Mateusz Piskorski (az oroszbarát lengyel Változás nevű párt politikusa) még arra is kitért, hogy szerinte a Jobbik képmutató Szabó ügyében, hiszen emlékszik, hogy személyesen találkozott Gyöngyösi Mártonnal Donyeckben, és hallotta, hogy támogatásáról biztosította a Donyecki Népköztársaságot és a Luhanszki Népköztársaságot. Pikorski felidézte azt is,

hogy Gyöngyösi helyeselte a Krím félsziget orosz annexióját is.

A korábbi pálfordulások alapján talán már nem is lepi meg a kedves olvasót, hogy mostanában korábbi „véleményével” szembe menve konkrétan követeli az Oroszország elleni gazdasági szankciók elfogadását.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb borzalmas képek az orosz-ukrán háború pusztításáról

origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

mandiner.hu

Elon Musk Zelenszkij újabb tervéről: „Ez őrültség”

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

mandiner.hu

Miért kussolnak? Miként merészelik kinyitni a kenetteljes pofájukat?

origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Hídpénz-botrány: Verőlegények és a kötözős banda

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való