Létrehozva: 2022.09.26.
Módosítva: 2022.09.26.

75 százalékkal nőtt az illegális migráció

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) adatai azt mutatják, Magyarország kiemelt szereplője az illegális határátlépések elleni harcnak.

Az Európai Unió Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában az Európai Unió külső határain az előzetes számítások szerint közel 188 200 illegális belépést  észleltek. Ez 75%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, és 2016 óta a legmagasabb érték a január-augusztusi időszakban.

Továbbra is a Nyugat-Balkán országain keresztül érkezik a legtöbb migráns az EU külső határaihoz. Forrás: Frontex

Főbb migrációs adatok:

· 188 200 szabálytalan belépést regisztráltak 2022 első nyolc hónapjában.
· Ez a legmagasabb érték a január-augusztusi időszakban 2016 óta.
· A nyugat-balkáni, Közép-Mediterrán útvonalak továbbra is a legaktívabbak.
· A Földközi-tenger nyugati és a keleti szárazföldi határvonalán az észlelések száma csökkent.

· Augusztusban az EU tagállamai körülbelül 32 800 szabálytalan átkelést regisztráltak, 35%-kal többet, mint 2021 azonos hónapjában.
 

A legnépszerűbb vándorlási útvonalak:

·  A nyugat-balkáni útvonal a legaktívabb migrációs útvonal az EU-ba, augusztusban 15 900 észlelés történt, ami 141%-kal több, mint tavaly. 

·  Nagy a nyomás a Közép-Mediterrán útvonalon, a napi érkezések megterhelik az olaszországi fogadási kapacitásokat. 

· Magas azoknak az illegális migránsoknak a száma, akik kishajókkal akartak átkelni a Csatornán az Egyesült Királyság felé, 2022-ben eddig nagyjából 41 067 belépést észleltek, beleértve a kísérleteket és az átkeléseket is. Ez 80%-os növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest. 

Az Ukrajnából menekülő és határátkelőhelyeken az EU-ba belépő személyek nem tartoznak a felderített illegális beutazások számába. A Frontex legfrissebb adatai szerint a háború kezdete óta 8,8 millió ukrán állampolgár lépett be az EU-ba Ukrajnából. Ugyanakkor jelentős számú ukrán állampolgár tért vissza hazájába.

A nagy migrációs nyomásra reagálva a Frontexnek több mint 2300 állandó hadtest tisztje és személyzete van az EU külső határának különböző szakaszain, valamint Albániában, Szerbiában, Montenegróban és Moldovában. Összesen több mint 2 300 állandó  Frontex alkalmazott vesz részt különféle operatív tevékenységekben.

A világban zajló konfliktusok, környezeti és gazdasági kihívások miatti migrációs mozgások közvetlenül határozzák meg Európa jelenét és jövőjét, a kontinens biztonsági helyzetét. Magyarország pedig az egyik kiemelt szereplője az illegális határátlépések elleni harcnak - áll Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet munkatársának elemzésében. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) naprakész adatbázist vezet arról, hogy az EU külső határainál hányszor követtek el jogszerűtlen határátlépést, valamint, hogy az elkövetők milyen nemzetiségűek. Az aktuális adatok alapján elmondható, hogy 2022 első nyolc hónapjában 188 200 ilyen esetet rögzített a szervezet. Ez a szám illeszkedik abba a trendbe, amely a COVID-19 járvány okozta lezárások utáni irreguláris népességmozgások erősödését tükrözi. Ha az esetszámok ilyen mértékben bővülnek tovább, arra is van esély, hogy még a 2017-es adatokat is felülmúlják majd a 2022-es számok.

Magyarország legyen Európa legbiztonságosabb országa

A rendőrség összegzése szerint idén már több mint 162 ezer határsértőt fogtak el a magyar határon, míg tavaly az azonos időszakban mintegy 60 ezret. Vagyis egy év alatt majdnem 100 ezerrel több migráns próbált illegálisan Magyarország területére lépni, míg az embercsempészek száma megduplázódott az előző év azonos időszakához képest. A déli határnál a migránsok egyre erőszakosabban próbálnak bejutni az országba, és rendszeresen rátámadnak a határt védő rendőrökre, legutóbb éppen a határkerítést építőket dobálták meg kövekkel és támadtak rájuk baltával. Ezért is döntött úgy a kormány, hogy határvadász egységeket állít fel a határvédelem megerősítésére.

Orbán Viktor miniszterelnök a határvadász ezred megalakulása alkalmából tartott ünnepségen közölte, a biztonság a határainknál kezdődik, és nem szabad feladni azt a célt, hogy Magyarország legyen Európa legbiztonságosabb országa. Ezt a célt fenyegeti a migráció, és az ebből fakadó veszélyek kivédése továbbra is elsőszámú feladat Magyarország számára. 

Közölte: a magyarok azt akarják, hogy "Magyarország magyar ország maradjon", azonban a határoknál egyre többen próbálnak meg átjutni. Orbán Viktor szerint a migránsokkal meg kell értetni, hogy itt nem jöhetnek át, a határvadászoknak kell ezt megértetniük velük, nekik kell feltartóztatniuk és határozottan kitessékelniük őket.


 Állandósult a nyomás a határon. A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. szeptember 22-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 549 határsértőt tartóztattak fel és 119 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben – közölte a police.hu.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 19 esetben összesen 86 határsértőt tartóztattak fel Bácsalmás, Bácsbokod, Balotaszállás, Budzsák, Bugac, Gara, Homorúd, Kelebia, Kunbaja, Madaras, Petőfiszállás, Sárhát és Vaskút közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 39 esetben összesen 404 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Kiszombor, Mórahalom, Nagylak. Öttömös, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Szeged és Zákányszék közigazgatási területén.

Pest megyében a járőrök 3 esetben összesen 12 határsértőt tartóztattak fel Inárcs és  Vác közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a járőrök 4 esetben összesen 19 határsértőt tartóztattak fel Zsira,  Tőzeggyármajor és Hegyeshalom közigazgatási területén.

A rendőrök Budapesten 8 esetben összesen 19 határsértőt tartóztattak fel.

A rendőrök Komárom-Esztergom megyében 4, Heves megyében 2, Tolna megyében 3 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, albán, algériai, egyiptomi, indiai, líbiai, marokkói, pakisztáni, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun megyében 2 esetben, Csongrád-Csanád megyében 4 esetben a rendőrök összesen 119 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészés miatt 5 ember ellen indult büntetőeljárás.

Ruzsánál szeptember 22-én 00 óra 5 perckor járőrök megkíséreltek ellenőrzés alá vonni egy lengyel tehergépkocsit, a jármű vezetője az ellenőrzés megkezdése előtt elmenekült a helyszínről. A jármű rakterében 26, magukat szír állampolgárnak valló illegális migránst tartóztattak fel. Az embercsempész felkutatása jelenleg is folyamatban van.

Ásotthalom közigazgatási területén 2022. szeptember 22-én 2 órakor a járőrök intézkedés alá vontak egy román személyautót, amelyet egy román férfi vezetett. A sofőrön kívül a járműben 14, magukat afgán állampolgárnak valló férfi utazott.

Budapesten 2022. szeptember 22-én 2 óra 15 perckor a járőrök egy magyar honosságú személygépkocsit ellenőriztek, melyet egy török férfi vezetett. A járműben 7, magukat szír állampolgárnak valló férfi és nő tartózkodott.

Inárcs közigazgatási területén 2022. szeptember 22-én 11 óra 20 perckor a járőrök intézkedés alá vontak egy magyar személyautót, amelyet egy magyar férfi vezetett. A sofőrön kívül a járműben 3, magukat szír állampolgárnak valló férfi utazott.

Kelebia külterületén 2022. szeptember 22-én 17 óra 30 perckor a járőrök ellenőriztek egy lengyel személygépkocsit, a hozzákapcsolt lengyel lószállító utánfutóval, amelyet egy ukrán férfi vezetett. A járműben utas nem volt, a vontatmányában azonban 16, magukat szír állampolgárnak valló férfi utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján Inárcs közigazgatási területén 2022. szeptember 22-én 21 óra 51 perckor a járőrök intézkedés alá vontak egy szerb férfit, aki egy szerb személyautót vezetett. A sofőrön kívül a járműben összesen 7, magukat indiai állampolgárnak valló férfi utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A rossz idő miatt egyre többen próbálnak meg a szárazföldön eljutni az Európai Unióba, ezért a migrációs helyzet romlására számítanak Szerbiában. A balkáni útvonal pedig egyre népszerűbb a bevándorlók között. A magyar–szerb határ menti városokban aggódnak a helyiek, többször előfordult ugyanis, hogy fegyvereket koboztak el a rendőrök az érkezőktől – számolt be az M1 Híradója.

Az M1 Híradójában bemutatott felvételeken taxival érkeznek migránsok a határövezet szerb oldalára. Miután kiszállnak az autóból, csatlakoznak a társaikhoz, és nagy csapatba verődve haladnak tovább a határkerítés felé. Láthatóan alaposan felkészültek az illegális határátlépési kísérletre. Hátizsákot, hálózsákot, élelmet és vizet is vittek magukkal. A déli határ közelében folyamatos az utánpótlás. Naponta érkeznek újabb csoportok a közeli településekre. Az egyik marokkói férfi csak két napja van itt, de már járt a magyar határnál.

Tegnap próbáltam meg először átjutni a kerítésen. Nagyon nehéz. Mindannyiunkat rajtakaptak a katonák. Visszajöttünk ide, és újra megpróbálunk átjutni a kerítésen” – mondta egy marokkói migráns.

A környéken mindenütt lehet találkozni kisebb-nagyobb migránscsoportokkal. Az itt élők tanácstalanok és félelemben élnek.

Azt mondják a bevándorlók egyre agresszívebbek, és attól tartanak, hogy a helyzet csak rosszabbodik a rossz idő beköszöntével.

A vasútállomásnál is történt egy eset, hogy ott voltak. Kijött a rendőrség, összeszedték tőlük a fegyvereket. Azt pontosan nem tudom, hogy milyen vagy hány darab fegyvert. Az erdő alatt nemrégen, amikor összeszedték őket, akkor egy egész busznyi embert elvittek. Úgyhogy akkor is fegyvereket találtak. Mind hazugság, aki azt mondja, hogy nem veszélyesek, meg nem támadnak” – mondta egy helyi nő.

A szántóföldeken át az erdős részek felé is haladnak az illegális bevándorlók, ahonnan már jól látható a magyar határkerítés. Az autópálya felől közelítik meg a területet, és a közeli elhagyatott épületeket is elfoglalják. Céljuk, hogy mihamarabb eljussanak az Európai Unió területére.

„Németországba vagy Luxemburgba mennék. Mindegy, hogy hova, csak átjussak a határon. Itt már mindenki nagyon türelmetlen”

– mondta egy szír migráns.

A migránsok folyamatos nyomás alatt tartják a magyar határt és az ott szolgálatot teljesítőket, naponta mintegy ezren próbálnak illegális úton az unió területére jutni.
  

 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dárdai Bence német magyar fociválogatott

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott