Létrehozva: 2022.09.01.

Trump szerint beállított fotókat tett közzé a kormány a házkutatásról

Valóságos "polgárháború" zajlik az USA-ban.

Szerző Ripost

Donald Trump szerint a dokumentumokat, amelyek kapcsán őt a vizsgálat akadályozásával hozzák összefüggésbe hatóságok, még ő oldotta fel a minősítés alól, a volt elnök az igazságügyi minisztérium bírósági beadványára reagált a Trump-rezidencián lefoglalt iratokról zajló eljárás keretében.

TRUMP, Donald
Fotó: David Maxwell

A volt elnök közösségi oldalán megjelent reagálásában azt írta, az FBI akarta azt a látszatot kelteni, hogy az érintett iratok szerte dobálva hevertek a földön, majd ezt fényképen megörökítették, hogy a nyilvánosság elé tárhassák. Donald Trump hozzáteszi, úgy akartak tenni, mintha ő kezelte volna hanyagul az iratokat.

A minisztériumi beadvány fotókat is tartalmaz, amelyeken titkos és szigorúan titkos feliratú iratok láthatók egy szoba padlóján szétszórva. A volt elnök a hatóságok eljárására és a Szövetségi Nyomozói Iroda állítólagos politikai elfogultságával kapcsolatban megjelent információkra utalva úgy fogalmaz, "annyi törvénytelenség és méltánytalanság után eljött az idő megtisztítani a dolgokat".

Az igazságügyi minisztérium kedden 36 oldalas, később nyilvánosságra hozott dokumentumban érvelt amellett, hogy miért nem támogatja a házkutatás során lefoglalt iratok felülvizsgálatára független szakértő kinevezését, amelyre Donald Trump ügyvédei adtak be kérelmet.
 
A minisztérium azt állítja, hogy a házkutatás során rögzített videófelvételek arra szolgáltatnak bizonyítékot, hogy "a kormányzati hivatalos iratokat valószínűleg megpróbálták elrejteni, és nem az arra kijelölt helyiségben (Storage Room) őrizték, ami azt valószínűsíti, hogy megpróbálták akadályozni a kormányzati nyomozást".

A minisztérium szerint nincs szükség a lefoglalt iratok átvizsgálásához harmadik, független szereplő kinevezésére, már csak azért sem, mert az iratok átvizsgálását elvégezték, ami okafogyottá teszi a független felügyelő részvételét a folyamatban. Ebben a közleményben azt is elismerték, hogy a lefoglalt iratok között voltak az ügyvédi titoktartás körébe tartozó bizalmas iratok is, ám csak korlátozott számban. Ezek visszaszolgáltatását Donald Trump és képviselői a házkutatást követő napokban követelték.

Donald Trump jogi képviselőinek helyi idő szerint csütörtök este 8 óráig van lehetőségük hivatalosan jelezni a bíróság felé a minisztériumi elutasításra adott válaszukat a Donald Trumpnál tartott augusztus 8-i házkutatás körül zajló folyamat újabb jogi aktusában.

A tartalom felét kitakarva hozta nyilvánosságra az amerikai igazságügyi minisztérium a Trump-házkutatásról készült eskü alatti dokumentumot pénteken, a nyilvánosságot a bíróság rendelte el, engedélyezve a tartalom egy részének titokban tartását.

A minisztérium lépését nagy várakozás előzte meg, sokan arra számítottak, hogy a dokumentumból részletek derülnek ki azzal kapcsolatban: pontosan milyen nyomozati eljárás keretében kért és kapott az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda végzést a volt elnök floridai otthonának átkutatására.

A 38 oldalas, úgynevezett eskü alatt tett nyilatkozatot a házkutatást vezető FBI ügynök tette augusztus 8-án. Annak tartalmának nagyjából fele nem olvasható, így az aláíró ügynök neve sem. A dokumentum inkább megerősítésül szolgál arra, hogy a Donald Trump hivatali idejéből származó, a hatóság szerint minősített iratokat kerestek, amelyek egy része már korábban visszakerült az amerikai nemzeti levéltárhoz.

A házkutatási nyilatkozat szerint "a kormányzat bűnügyi nyomozást folytat minősített információ nem megfelelő eltávolítása és tárolása miatt arra nem felhatalmazással rendelkező helyen, valamint kormányzati adatok eltitkolása, vagy eltávolítása ügyében".

Donald Trump a nyilvánosságra hozatalra reagálva azt írta közösségi oldalán, hogy az olvasható részben semmi nem szerepel az ő és a hivatalok szoros együttműködését illetően a nála őrzött dokumentumok visszaszolgáltatásának ügyében.

A republikánus párt politikusai a dokumentum korlátozott olvashatóságát tették szóvá. Dan Bishop, a kongresszus észak-karolinai képviselője a közösségi médiaoldalán azzal reagált, hogy "ennyit az átláthatóságról".

A dokumentumok nyilvánosságát múlt héten több nagy amerikai médium is bírósági kérvényben próbálta elérni. Akkor Bruce Reinhart floridai szövetségi bíró úgy döntött, hogy a nyilatkozat tartalmának megismeréséhez joga van a közvéleménynek, ám lehetőséget adott az igazságügyi minisztériumnak arra, hogy javaslatot tegyen, mely részleteket tartaná titkosan. A minisztérium javaslatát a bíró elfogadta, és péntek délig adott határidőt a dokumentum nyilvánossá tételére, amelyet a minisztérium péntek délelőtt megtett, a tartalom mintegy felét olvashatóvá téve.

Az FBI augusztus 5-én kapott végzést a házkutatásra az eljáró bírótól, Bruce Reinharttól. A nyomozók augusztus 8-án bejelentés nélkül jelentek meg a volt elnök floridai Mar-a-Lago nevű ingatlanjában, ahol minden Donald Trump és hozzátartozói által használt helyiséget átkutattak, majd, a hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint mintegy 20 doboznyi irattal távoztak.

 

Távozott posztjáról az Egyesült Államok titkosszolgálatának (US Secret Service) egyik igazgatóhelyettese, korábbi fehér házi kabinetfőnök-helyettes, aki fontos tanú volt a 2021. január 6-i washingtoni zavargások eseményeinek kivizsgálásáról szóló eljárásban.
 

Tony Ornato hétfőn a CNN-nek megerősítette a távozásáról szóló korábbi értesüléseket, közleménye szerint a magánszektorban folytatja pályafutását. Ahogy írta, „országát 25 éven át hűségesen szolgálta”, mostani döntését régóta - több, mint egy éve - fontolgatta.

Ornato 2019 decemberében átmeneti időre elvállalta a Fehér Ház kabinetfőnök-helyettesi pozícióját Donald Trump alatt, majd a Trump-elnökség megszűnésével visszatért a titkosszolgálathoz, ahol igazgatóhelyettesként a képzési programokért felelt.

Ornato kétszer is tanúskodott a Capitolium környékén 2021. január 6-án történt zavargások és a törvényhozás épületét ért támadás körülményeit vizsgáló kongresszusi biztosság előtt. Tony Ornatót a testület kulcsszereplőnek tartja, aki fontos információkkal rendelkezhet azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi történt aznap.

Neve két hónappal ezelőtt is felmerült, amikor egy korábbi fehér házi tanácsadó a vizsgálóbizottság előtt tett nyilatkozatában beszélt Ornato érintettségéről. Cassidy Hutchinson, aki 2021 januárjában a Fehér Ház kabinetfőnökének közvetlen munkatársa volt, azt állította, hogy január 6-án, nem sokkal Donald Trump Fehér Háznál tartott nyilvános beszéde után találkozott Tony Ornatoval, aki azt mondta neki, hogy az elnök feldühödött, amikor megtudta, hogy nem mehet a Capitoliumhoz.

Az akkor hivatalban lévő elnök beszéde után vonult át több ezer feldühödött tüntető a törvényhozás épületéhez, a Capitoliumhoz, ahol egy csoportjuk behatolt az épületbe, és komoly károkat okozott. A zavargások következében többen meghaltak és sokan megsebesültek.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

borsonline.hu

Váratlan betegség miatt kerülhet le a képernyőről a TV2 sztárja

mandiner.hu

Cseh Katka titka nem titok többé, lebukott a díszpinty

metropol.hu

Váratlan fordulat, Gulácsi edzője elszólta magát a kapus jövőjéről

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

ripost.hu

4 csillagjegy, akikre április végén nagy harc vár! Érdemes készülniük

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett