Létrehozva: 2022.10.20.

6 hét után lemondott a brit miniszterelnök

Nem sokáig húzta.

Britaly-nak kezdták máris gúnyolni a szigetországban, hiszen legfeljebb annyi ideig bírta mint egynémely olasz kormányfők.

Lemondott csütörtökön Liz Truss brit miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról, a lépés miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti.

Liz Truss alig több mint hat hete lett a konzervatív párt vezetője és az Egyesült Királyság kormányfője. A Konzervatív Párt vezető tisztségéből azonnali hatállyal távozik, viszont miniszterelnök marad amíg ki nem választják az utódját.

A jövő héten máris megválasztják a brit Konzervatív Párt új vezetőjét.

A kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjét - aki az Egyesült Királyság új miniszterelnöke is lesz - várhatóan már a jövő héten megválasztják.

Liz Truss miniszterelnök, aki csütörtökön lemondott pártvezetői tisztségéről, a Downing Streeten felolvasott nyilatkozatában elmondta: tárgyalt Sir Graham Bradyvel, a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület, az 1922 Bizottság elnökével, akivel abban állapodtak meg, hogy a vezetőválasztási folyamat a jövő héten befejeződik.

Liz Truss elmondta azt is, hogy beszélt III. Károly királlyal, akit hivatalosan értesített lemondási szándékáról.

Trusst Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő nevezte ki formálisan miniszterelnökké szeptember 6-án, halála előtt alig két nappal.

Szeptember 6-án lett Liz Truss az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Néhány hét alatt sikerült rekordot döntenie. Ráadásul pártja, a Konzervatív párt támogatottsága húsz százalék alá zuhant. Truss olyan gazdaságicsomaggal állt elő, amely hatalmas káoszt okozott.

Liz Truss kinevezésekor stabilitást ígért Angliának. Ezt azonban nem sikerült valóra váltania. Sőt az adócsökkentési programjáról szóló javaslata hatalmas port kavart a szigetországban. Az ugyanis szinte kizárólag a gazdagoknak kedvezne. A brit kormány azonban azzal érvelt, hogy a pluszjövedelem majd „leszivárog” a többi társadalmi réteghez is, ennek köszönhetően pedig fel fog pörögni a gazdaság.

A bejelentés után a brit font 37 éves mélypontra zuhant a dollárhoz képest. Gazdasági elemzők azonnal jelezték, hogy ez a lépés csak tovább ront a helyzeten, és csak a társadalmi egyenlőtlenségeket fogja felerősíteni.

A Munkáspárt is nemtetszésének adott hangot, sőt még Truss saját párttársai is élesen bírálták az adócsökkentő csomagját. A kormányfő azonban nem egyedül, hanem Kwasi Kwarteng pénzügyminiszterrel dolgozta ki ezt a "mestertervet."

Miután Truss szembesült azzal, hogy milyen bírálatok érik a programját, bejelentette, hogy lemond adócsökkentő csomagja egy részéről, és elhalasztja a javaslatról szóló szavazást. Majd gyorsan lemondott a csomag társszerzőségéről is, és pikpakk megvált a pénzügyminiszterétől. Kwasi Kwarteng csupán 38 napig lehetett tárcavezető. Ennél rövidebb időt csak Ian Macleod töltött a pénzügyminiszteri székben: ő 1970-ben, kinevezése után 30 nappal szívinfarktusban életét vesztette.

A kormányfő Jeremy Hunt volt külügyminisztert nevezte ki Kwarteng helyére. Ez azért is tűnt érdekes választásnak, mert Hunt a Boris Johnson távozása utáni vezetőválasztási viadalban Liz Truss első számú ellenfelét, Rishi Sunakot támogatta.

A Telegraph szerint Truss akciója miatt egyre többen fordultak ellene a pártján belül is. Egy tory képviselő azt mondta: mi értelme van Liz Trussnak, ha nem csökkent adót? 

Ezután rekordidő, 45 nap alatt sikerült megbuknia Liz Truss brit háborúpárti miniszterelnöknek. Truss hat hét alatt szinte megsemmisítette a Konzervatív Pártot, meggyengítette a brit gazdaságot, miközben éles oroszellenessége ellenére a háború még mindig tart. Truss bukása soha nem látott válságba sodorta a 12 éve hatalmon lévő konzervatívokat, akik most kénytelenek egy új kormányfőt keresni. Truss többek között azzal került a hírekbe, hogy nem tudta, hol találhatóak a balti államok, valamint hogy atomfegyvert is bevetett volna az oroszok ellen. Bukásának nevetségességét jelzi, hogy tovább tartott a miniszterelnök-jelölti kampánya, mint a miniszterelnöksége. 

Liz Truss bejelentette lemondását miniszterelnöki tisztségéről. A Downing Street előtt állva elmondta: közölte III. Károly királlyal, hogy lemond a Konzervatív Párt vezetői tisztségéről. Kínosan magyarázkodva kijelentette, hogy „nagy gazdasági és nemzetközi instabilitás" idején lépett hivatalba. Hozzátette: a helyzetet tekintve nem tudja teljesíteni azt a megbízatást, amellyel a Konzervatív Párt megválasztotta. Liz Truss mindössze 45 napig volt miniszterelnök, ezzel majdnem 200 éves negatív rekord dőlt meg.

Liz Truss elmondta továbbá, hogya következő héten vezetőválasztást tartanak, valamint azt is, hogy ő marad a miniszterelnök, amíg meg nem választják az utódját.

 

A BBC politikai főtudósítója kommentárjában kifejtette, hogy soha nem látott még ilyet. Leszögezte, szerdán még azt jelentette be Truss, hogy ő egy harcos, viszont akkora káosz uralkodik már, hogy tudja, hogy nem tudja folytatni. Októberben érkezik az idei harmadik brit miniszterelnök.

Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője általános választást követelt a lemondás után. Jeremy Hunt konzervatív kancellár megerősítette, hogy nem indul a következő konzervatív vezetői és brit miniszterelnöki posztért.

Káoszkormányzás

Liz Truss 45 napos kormányzását a leginkább a káosz szóval lehet jellemezni. Ennek egyik csúcspontja volt, hogy bocsánatot kért, amiért veszélyeztette Nagy-Britannia gazdasági stabilitását, miután kénytelen volt elvetni hatalmas adócsökkentési terveit, és helyette egy „szemet könnyeztető" közkiadás-csökkentési programba kezdett.

 

MIUTÁN HETEKIG A PIACOKAT ÉS A „GLOBÁLIS ELLENSZELET" HIBÁZTATTA AZÉRT, HOGY A BEFEKTETŐK ELADJÁK A FONTOT ÉS AZ ÁLLAMKÖTVÉNYEKET, TRUSS AZT MONDTA, SAJNÁLJA, HOGY „TÚL MESSZIRE ÉS TÚL GYORSAN" MENT RADIKÁLIS GAZDASÁGI TERVÉVEL, AMELLYEL KI AKARTA TÖRNI NAGY-BRITANNIÁT AZ ÉVEK ÓTA TARTÓ STAGNÁLÓ NÖVEKEDÉSBŐL.

A piacok, amelyek a szeptember 23-i „mini költségvetése" után zuhantak, még azután is nyomás alatt vannak. 

Trussnak sikerült lejtőre tennie a brit fontot

FORRÁS: HTTP://WWW.DOWNIES.COM/

Zuhanórepülésben a font

Ennek a büdzsének a lényege az volt, hogy annak ellenére, hogy az adócsökkentési terveket tartalmazó költségvetés természetesen pozitív fogadtatásban részesült a brit adófizetőknél és vállalkozásoknál, az új kormányt rengeteg bírálat érte amiatt, hogy a pénzpiacokat nem tájékoztatta időben a tervezett lépésekről.

A TRUSS-KABINET NEM TETT KÖZZÉ ELŐZETES ELŐREJELZÉSEKET A BRIT GAZDASÁG VÁRHATÓ ÁLLAPOTÁVAL ÉS TELJESÍTMÉNYÉVEL KAPCSOLATBAN, AMI SZÁMOS NEMZETKÖZI SZEREPLŐT VÁRATLANUL ÉRT.

Az új büdzsével kapcsolatban a legtöbben azt kifogásolták, hogy amellett, hogy várhatóan növelni fogja az egyenlőtlenségeket a brit társadalomban, csak újabb löketet ad a szigetország lakóinak mindennapjait megkeserítő megélhetési válságnak és az inflációnak.

Mivel az új kormány eddig nem kommunikált nyíltan a költségvetési céljaival kapcsolatban, az új büdzsét a piacok is bizalmatlansággal fogadták. Ez a font árfolyamán is meglátszott,

AMELY AZ ÚJ KÖLTSÉGVETÉS BEJELENTÉSE UTÁN SZINTE AZONNAL MÉLYREPÜLÉSBE KEZDETT.

A káoszkormányzás eredménye az lett, hogy mára a Munkáspárt 30 százalékpontos előnyre tett szert a konzervatívokkal szemben. Ilyenre legutóbb 1997-ben Tony Blair első választási győzelme idején volt példa.

Botrányos kijelentések

Liz Truss már megválasztása előtt is több botrányt okozott. 2012-től kormányzati pozíciókat is betöltött: előbb az oktatási minisztériumban kapott pozíciót, ahol a tantervek, vizsgák és az iskolai ellátás ügyeivel foglalkozhatott. 2014-ben környezetvédelmi és vidékügyi miniszterré lépett elő – ebbéli minőségében kijelentette:

teljességgel hisz abban, hogy a klímaváltozás folyamatban van,
és ehhez az emberiség is hozzájárult. Miniszterként fellépett a méhek pusztulása ellen, valamint az ellen is, hogy a termőföldeket növénytermesztés és állattenyésztés helyett napelemek telepítésére használják föl.

Liz Truss addigi karrierjének csúcsára 2021 szeptemberében érkezett föl, amikor Boris Johnson külügyminiszterré nevezte ki őt. Ebbéli minőségében hamarosan rendkívül nagy feladat várt rá: az ukrajnai háború. Bár Trussnak voltak már nemzetközi politikai tapasztalatai, több kínos bakit is elkövetett az elmúlt hónapokban:

EGY MEGSZÓLALÁSÁBAN FEKETE-TENGER MELLETTI NEMZETEKNEK NEVEZTE A BALTI ÁLLAMOKAT; 

majd jött az igazi diplomáciai bukás, amikor Lavrov orosz külügyminiszterrel vitatkozva kijelentette: Nagy-Britannia soha nem fogja elismerni a voronyezsi és rosztovi régiók fölötti orosz szuverenitást – csak hát a valóságban e két régió mindig is Oroszország része volt.

Liz Truss nem habozott volna atomfegyvert bevetni Oroszország ellen

FORRÁS: AFP/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/SPUTNIK

Bakijai ugyanakkor nem akadályozzák meg, hogy igazi héjaként lépjen fel az ukrajnai háború ügyében: hivatalban lévő külügyminiszterként kijelentette, hogy „abszolút" támogatja, hogy britek önkéntesként harcolni menjenek az oroszok ellen Ukrajnába – miközben ez a tett illegálisnak minősül egy 1870-es brit törvény szerint. Kifejtette azt is: el kell érni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök sehol ne találjon finanszírozási forrást az ukrajnai háborúhoz. Truss szerint ennek egyik módja az, hogy a Nyugat egyszer és mindenkorra leállítja a nyersolaj és a földgáz importját Oroszországból. 

Legnagyobb botrány abból a kijelentésből lett, amikor feltették neki a kérdést, hogy amennyiben a brit atombombák kilövéséről kellene dönteni, mit tenne. Liz Truss válasza:Úgy gondolom, ez egy miniszterelnök fontos kötelessége, és készen állok megtenni ezt (...) Készen állok megtenni ezt.

Érdekesség, hogy Truss hosszabb ideig kampányolt a kormányfői székért, mint amennyit ott eltöltött. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország bejelentést tett a háború lezárásáról

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

mandiner.hu

Az RTL egykori sztárja lerántotta a leplet a Pressman-bébik szörnyű titkáról

origo.hu

Kiderült, mit vár el a lányától Kulcsár Edina

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak