Létrehozva: 2022.10.31.
Módosítva: 2022.10.31.

Bakondi: Még tovább nő a migrációs nyomás

Magyarországra az idén már 230 ezren próbáltak bejutni.

Nő a migrációs nyomás Európa déli határainál, Magyarországra pedig az idén már 230 ezren próbáltak bejutni, míg tavaly egész évben 120 ezren – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György felhívta a figyelmet arra, hogy a migránsok megjelenése veszélyt jelent Európa közbiztonságára, közegészségügyi helyzetére. A határvédelem európai érdek, aki az európai határt védi, az európai embereket is védelmezi. Az más kérdés, hogy az EU azt gondolja, előnyös a tömeges bevándorlás – fűzte hozzá.

Egyes európai intézmények és tagállamok „politikailag átszőtt véleménynyilvánítása” szorgalmazza az Európába irányuló migrációt – fejtegette a főtanácsadó. Ráadásul sem erkölcsileg, sem jogilag, sem anyagilag nem támogatják a határvédelmet – tette hozzá.

Pedig ha nem sikerül megvédeni az EU külső határait, akkor újra lesznek belső határok, annak pedig kedvezőtlen gazdasági következményei lesznek – mondta Bakondi György.

Jelezte: az Olaszországba irányuló migráció is erősödik, miközben a Frontex – az EU határvédelmi szerve – nem akadályozza, hanem inkább segíti a migrációt.

Több mint 1800 határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

 

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 587, szombaton 679, vasárnap 597 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök.

Emellett elfogtak tíz határsértőt az ország belsejében, akivel szemben idegenrendészeti eljárás indult - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

Az elmúlt héten az ország területén 4595 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza. A megelőző héten - október 17-től 23-ig - a feltartóztatottak száma 4777 volt. Emellett az elmúlt héten az ország belsejében 19 határsértőt fogtak el, akivel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 45 gyanúsított ellen indult eljárás - közölték.

A cseh kormány várhatóan további egy hónappal meghosszabbítja a szlovák határ őrzését. Minderről Vít Rakusan belügyminiszter nyilatkozott a prágai közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.

Ideiglenesen, tíz napra vezette be Prága szeptember 29-én a cseh–szlovák határ ellenőrzését. A szigor tizenhét köz- és hét vasúti, továbbá három folyami átkelőn azzal a céllal lépett életbe, hogy korlátozzák az illegális migránsok beáramlását az országba. Később az intézkedést húsz nappal, október 29-ig hosszabbították meg. Időközben Ausztria is ellenőrizni kezdte a szlovák határt.

„Valószínűsíthető, hogy a munkát még egy hónappal, tehát november 28-ig folytatni kell” – mondta vasárnap Vít Rakusan a cseh közszolgálati televízióban. Szerinte nem zárható ki az sem, hogy az ellenőrzések november 28. után is folytatódnak, amihez azonban a cseheknek már az Európai Unió jóváhagyására lenne szükségük.

Az Európai Bizottsággal való tárgyalás háttéranyagán már dolgozunk – jegyezte meg a belügyminiszter. Vít Rakusan szerint a cseh–szlovák határ ellenőrzésének már megvannak az eredményei, de az illegális migráció nagyarányú csökkenése „csoda lenne”. A Szlovákiából Csehországba érkező illegális bevándorlók többsége szíriai, aki Nyugat-Európába szeretne eljutni. A miniszter cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint a németek a cseh határ ellenőrzését tervezik.

A tárcavezető megerősítette, Prága és Pozsony tárgyalásokat kezdett a visszaküldési szerződés felújításáról. Rakusan megismételte korábbi kijelentését is, miszerint az illegális migránsok számára Csehország nem célország, ők Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Cipruson, Görögországban, Belgiumban és Németországban is egyre nagyobb feszültség övezi az illegális migránsokat. A balkáni országokban már nem csak a menekülttáborokban jelent biztonsági kockázatot, amikor az egymással kulturális ellentétben lévő migránscsoportok összecsapnak, de már a városokban is egyre nehezebb fenntartani a közbiztonságot, a beáramló illegális migránsok száma pedig mindenhol jóval meghaladja a tavalyi értéket. Eközben a nyugat-európai országok is egyre túlterheltebbek, az illegális migránsok pedig alkalmanként az ukrajnai háború elől menekülők szállásait foglalják el önkényesen – közölte az M1 Híradó.

„Tűz ütött ki az egyik ciprusi menekülttáborban. A túlzsúfolt helyen az egymással összetűzésbe kerülő kongói és nigériai migránsok kezdtek el kövekkel dobálózni, verekedni és gyújtogatni.” – számolt be az M1 híradója a Nicosia közelében történt konfliktusról.

A lángok azután csaptak fel, hogy zavargások törtek ki kongói és nigériai illegális bevándorlók között. Előbb csak kövekkel és más tárgyakkal dobálták egymást, majd verekedni kezdtek, később felgyújtották egymás sátrait.

A lángoló táborból mindenki az egyik közeli város irányába menekült.

A település polgármestere arról beszélt, hogy a táborban összezárt különböző kultúrájú és vallású emberek között gyakoriak az összetűzések. Kiemelte, hogy ezek mögött olyan mélyen gyökerező konfliktusok állnak, amit saját hazájukból hoztak magukkal. Mint mondta, a térségben nincs elég rendőr, hogy megfékezzen ezeket a konfliktusokat.

– Mindannyian a városunk felé mennek. Mit tehet itt a rendőrség háromezer migránssal szemben, hogy tudnák kordában tartani őket? – tette fel a kérdést Krisztakisz Meletiesz, a főváros közelében fekvő Kokkinotrimithia polgármestere. A városvezető emlékeztetett, hogy

idén már tizenhétezer migráns érkezett Ciprusra, ami ötezerrel több, mint a tavaly egész évben érkezők száma.

A polgármester szerint Cipruson ugyanaz a helyzet, mint a görögországi táborokban, ahol a befogadóképességet többszörösen túllépik az ott tartózkodók száma.

Már Belgiumban is illegálisan foglalnak el épületeket

Eközben Európa nyugati felén is egyre több konfliktus adódik a tömeges migráció és az ukrajnai menekültek növekvő száma miatt. Brüsszelben az oda érkező afgán bevándorlók önkényesen foglaltak el egy olyan épületet, ahova a belga kormány ukrajnai menekülteket szállásolt volna el.

A műsor emlékeztetett, hogy Belgium is befogadóképességének határán van, és egyre nehezebben tudja elszállásolni az érkezőket.

Az épületfoglalók vezetője az afgán hadseregben szolgált. – Mindent tisztán tartunk, senkinek nem lehet panasza ránk – mondta az egykori afgán katona.

A belga hatóságok szerint drasztikusan megugrott az országba érkezők száma. A belga bevándorlási hivatal vezetője arról számolt be, hogy korábban havonta kétezren érkeztek, majd egyre többen, októberben már négyezer-ötszázan.

– Ennyi embert egyszerűen képtelenek vagyunk ellátni – mondta a bevándorlási hivatal vezetője, hozzátéve, hogy idén már huszonhatezren kérvényezték, hogy az országban maradhassanak.

Németországban radikálisan tiltakoznak a migráció ellen

Eközben a németországi Bautzenben ismeretlen tettesek felgyújtották az a szállodát, ahová a napokban a tervek szerint kétszáz menekültet telepítettek volna. A tűzben nem sérült meg senki, a szállodában a merénylet idején csak a személyzet néhány tagja tartózkodott. Néhány nappal a gyújtogatás előtt ugyanennél a szállodánál tüntettek a helyiek. Az kifogásolták, hogy a kormányzat nem veszi figyelembe érdekeiket, és a hotelt, ami a turizmust szolgálná, migránsok elszállásolására használja.

Tűz ütött ki egy ciprusi menekültközpontban, miután összeverekedtek a bent tartózkodó menedékkérők – közölte pénteken a ciprusi rendőrség.

A közlemény szerint az eset Pornarában, Nicosia egyik külvárosában történt, ahol a rendőrök könnygázgránátok bevetésével próbálták megakadályozni az erőszak továbbterjedését. Egy embert kórházba kellett szállítani.

A rendőrségi vizsgálat szerint kongói és nigériai menedékkérők konfliktusa torkollott verekedésbe, miután kövekkel és más tárgyakkal dobálták egymást, majd tűz ütött ki a táborban.

A 915 ezer lakosú Ciprusi Köztársaság az Európai Unió azon tagállama, amelyben lakosságarányosan a legtöbb, mintegy öt százalék a menekültstátusra váró migránsok száma.

A legtöbben közülük Kongóból, Nigériából, illetve Szíriából érkeztek. A szóban forgó tábor hivatalosan 800 személyes, de túlzsúfolt, és lakóinak száma jelenleg is legalább 1600 fő. A területén korábban is voltak már tűzesetek.

A tűz eloltása után néhány órával helyreállt a nyugalom a táborban, de a rendőrség ennek ellenére megerősítette a környék  biztosítását. Cipruson tavaly 13 325-en adtak be menekültkérelmet. Idén január és július között már ennél is több, 13 818 menedékkérőt regisztráltak.

Ugyanezen idő alatt 4019 migráns menedékkérelmét elutasították, nekik önként vagy hivatalos kitoloncolási eljárás keretében kellett elhagyniuk a szigetországot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Részegen csinált botrányos interjút a Dortmund sztárjával a liverpooli legenda - videó

origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé - Ezt követeli Macron

metropol.hu

Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

mandiner.hu

Váratlan helyen bukkant elő Orbán Viktor, nem érkezett üres kézzel (VIDEÓ)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

mandiner.hu

Félelem és reszketés Németországban: minden ötödik ember napi szinten szorong a klímaválság miatt

origo.hu

Borzalmas gyerekbántalmazás Érden: fejbe dobott egy kisfiút a nevelő

travelo.hu

Különleges, szökött halat fogtak a balatoni horgászok

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott