Létrehozva: 2022.10.15.

Mindent bevetnek a demokraták, hogy Trump ne legyen ismét elnök

Beidézték Donald Trumpot.

Szerző Ripost

A Fow News összeállítása alapján Donald Trump a beidézésre reagálva több érdekességre is felhívta a figyelmet. Például arra, hogy a képviselőház demokrata párti elnöke miért nem értesítette a Nemzeti Gárdát, mikor Trump határozottan ezt javasolta neki az ostrom előtt három nappal. 

A korábbi republikánus vezető azt mondta: a képviselőház demokrata párti elnökének, Nancy Pelosinak már az ostrom előtt három nappal jelezte, hogy tegyen lépéseket, mert feszültté válhat a helyzet. A demokrata kongresszusi képviselőnő megakadályozhatta volna a január 6-ai eseményeket, ha komolyan veszi a figyelmeztetést és intézkedik időben, a Capitolium védelmének megerősítéséről.

A demokraták meg akarják büntetni a korábbi elnököt.

A demokraták meg akarják büntetni a korábbi elnököt.

Fotó: The New York Times

Trump hangsúlyozta: Pelosinak és Washington polgármesterének is azt javasolta, hogy értesítsék a Nemzeti Gárdát, de ők erről tudomást sem vettek. Hozzátette: az ösztönei azt súgták, hogy a vártnál sokkal nagyobb tömeg fog összegyűlni és így is történt. Az exelnök szerint Pelosi cserbenhagyta az amerikai népet.

Trump kiemelte: a bizottságnak vagy inkább az álbíróságnak az a célja, hogy elterelje a lakosok figyelmét a demokrata kormányzás csődjéről és rossz színben tüntessék fel a korábbi elnököt, hogy a 2024-es választásokon nehogy ismét hatalomra kerüljön. Hozzátette: a bizottság tevékenysége nem más, mint boszorkányüldözés.

Donald Trump: a bizottságnak az a célja, hogy elterelje a lakosok figyelmét a demokrata kormányzás csődjéről.

Donald Trump: A bizottságnak az a célja, hogy elterelje a lakosok figyelmét a demokrata kormányzás csődjéről.

Fotó: Bloomberg

A politikus többek között arról is beszélt, hogyha elmegy tanúskodni végre az igazságot is megtudhatják az emberek és elmondhatja a véleményét, hogy mennyire korrupt volt az amerikai elnökválasztás. A korábbi nagyhatalmi vezető szerint, ha a bizottságot valóban érdekelné a tanúvallomása, akkor már az eljárás elején beidézték volna. Hozzátette: érdekes módon a testület azt sem vizsgálta, hogy Pelosi miért nem értesítette a Nemzeti Gárdát.

Trump szóvivője, Taylor Budowich közölte: mindössze 25 nappal a félidős választások előtt a demokraták ahelyett, hogy hatalmuk utolsó napjait arra használnák, hogy jobbá tegyék az amerikaiak életét, inkább a korábbi elnököt kritizálják. A demokraták egyszerűen hataloméhesek és kétségbeesettek – tette hozzá.

A csütörtöki bizottsági ülésen bemutattak egy eddig nem látott videót, amelyen a képviselőház demokrata párti elnöke azzal fenyegetőzött, hogy bántalmazni fogja Trumpot, hogyha csatlakozik a Capitoliumnál tüntetőkhöz. Pelosi úgy fogalmazott: reméli a tüntetőkkel együtt Trump is elmegy a Capitoliumhoz és akkor ki fogja ütni. Pelosi hozzátette: ha ezért börtönbe kerül, akkor is boldog lesz.

Szakértők szerint a Capitolium elleni támadást vizsgáló bizottság már egyre inkább hasonlít egy nyomozó hatósághoz, amely bizonyítékokat gyűjt Donald Trump büntetőjogi felelősségre vonásához. A kongresszusi csoportnak egyébként ez volt a tizedik és az elemzők szerint valószínűleg az utolsó ülése a jövő hónapban tartandó félidős választások előtt.

A demokratáknak Joe Biden regnálása alatt olyan alacsonyra csökkent a népszerűsége, hogy kiemelten fontos számukra, hogy a zavargások felelőseként tekintsenek Trumpra az amerikaiak.

Tavaly januárban órákkal a Capitolium ostroma előtt tartott az akkori elnök nagygyűlést Washingtonban, miközben a kongresszus Joe Biden megválasztott elnök győzelmét készült hitelesíteni. Trump a demonstráción kijelentette: a választást elcsalták. Majd felszólította szimpatizánsait, vonuljanak a Capitolium épületéhez és békésen emeljék fel hangjukat a választási csalás ellen. Ezt követően a tüntetők egy erőszakos csoportja behatolt a világ egyik legjobban őrzött épületébe.

A Newsmax cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy az indulatok elszabadulásában része volt annak a több hónapos erőszaksorozatnak, mely George Floyd halála kapcsán tört ki az Egyesült Államokban.

Emellett az is kiderült, hogy a tavaly januári zavargások során a BLM és a szélsőbaloldali Antifa mozgalom aktivistái szándékosan hergelték Trump szimpatizánsait.

A tüntetőket csak több óra alatt sikerült eltávolítani az épületből. Az ostrom során öten életüket vesztették.

A republikánusok közölték, hogy saját jelentést tesznek közzé a vizsgálódásaik alapján. Véleményük szerint a hatóságok és a hírszerzés is hibázott.

A bizottság demokrata párti elnöke Trump meghallgatásáról azt mondta, hogy ez az amerikai emberek felé elszámoltathatóság kérdése. Bennie Thompson úgy fogalmazott: a volt elnöknek „válaszolnia kell azoknak a millióknak, akiknek a szavazatát megpróbálta kidobni annak érdekében, hogy hatalmon maradhasson”.

A testület republikánus társelnöke, Liz Cheney kijelentette: a bizottság kötelessége, hogy válaszokat követeljen attól az embertől, aki „ezt az egészet mozgásba hozta”.

A tavaly január 6-i capitoliumi zavargásokat vizsgáló kongresszusi bizottságnak ez volt tizedik és vélhetően az utolsó ülése a novemberi félidős törvényhozási választások előtt. A tervek szerint csak új bizonyítékokat tekintettek volna át, és összegző jelentést terveztek kiadni, ugyanakkor az eredeti napirenden nem szerepelt tanúk beidézéséről szóló voksolás.

A 9 tagú testület 7 demokrata párti és 2 republikánus párti tagból áll. A republikánus tagok Donald Trump párton belüli éles bírálói, Liz Cheney augusztusban a republikánus előválasztáson egy Trump által támogatott jelölttől szenvedett súlyos vereséget, ami után kijelentette, mindent el fog követi annak érdekében, hogy Trump többé a Fehér Ház közelébe se kerüljön.

Az ülésén történtekre reagálva Donald Trump a Fox Digitalnak adott interjúban a bizottságot egy „félrevezető, színlelt és pártos” testületnek nevezte, a tevékenységét pedig boszorkányüldözésnek, amelyben két olyan republikánus vesz részt, akiket „kidobtak a pártból”. Az nem derült ki az interjúból, hogy a volt elnök hajlandó-e válaszolni a testület kérdéseire.

A republikánusok közölték, hogy saját jelentést tesznek közzé még idén a vizsgálódásaik alapján, amelyben arra is választ keresnek, hogy a hatóságok és a hírszerzés milyen hibái vezethettek a 2021. január 6-i történésekhez. A Fox News hírcsatorna összeállítása szerint a republikánusok azzal érvelnek, hogy a képviselőház demokrata párti elnökének, Nancy Pelosinak elegendő információ volt a birtokában arról, hogy a tüntetések feszültté válhatnak, mégsem intézkedett a Capitolium védelmének megerősítéséről.

Tavaly január 6-án az Egyesült Államok törvényhozásának épületébe, a Capitoliumba feldühödött tüntetők törtek be, ahol komoly károkat okoztak, a zavargások során öt ember vesztette életét, köztük egy rendőr. Jóval több mint 100-an megsérültek, akik közül 138-an a rendfenntartó erők tagjai voltak.

A zavargások előtt Donald Trump hívására több tízezer támogatója gyűlt össze Washington belvárosában, hogy tiltakozzanak a szerintük meghamisított elnökválasztás eredménye ellen. A tüntetők egy nagyobb, radikális csoportja a nagygyűlés után vonult a Capitoliumhoz, ahol az események erőszakba torkolltak. A  képviselőházi bizottság a pontos történtek felderítésére és a politikai felelősök megnevezésére, elsősorban Donald Trump felelősségének megállapítására alakult. A zavargásokban részt vevők közül majdnem 800 ember ellen emeltek vádat a hatóságok, és többeket letartóztattak.

Az amerikai elnök ellen folytatott, négyéves médiaháború és a választási trükkök százai végül meghozták eredményüket, az amerikaiak leszavazták a republikánus elnököt – írta Szánthó Miklós Facebook-oldalán. 

Az Alapjogokért Központ főigazgatója kifejtette: mostanra mindenki számára kiderült, Donald Trumppal sokkal jobban járt volna a világ, mint a demokrata–szélsőbaloldali adminisztrációval. 

„Komoly veszélyben vagyunk azzal, ami Ukrajnában és Oroszországgal történik. Egy világháborúba torkollhat, ahogyan kezelik a dolgot. Őrület, amit csinálnak” – vélekedett a korábbi amerikai elnök. Szánthó Miklós rámutatott: a fenti mondatok is Trump pontos tisztánlátását igazolják, amelyeket a fegyverszállítások ügyében közölt az egykori elnök.

Donald Trump korábbi amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Trump New Jersey állambeli bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án

Donald Trump korábbi amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Trump New Jersey állambeli, bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

„Kijelenthető, hogy a világpolitika színpadán Donald Trump, Orbán Viktor és Ferenc pápa alkotja a maroknyi békegalamb társaságát a háborús héják serege között” – szögezte le az Alapjogokért Központ főigazgatója.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert; máris elbúcsúzott a tréner

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

metropol.hu

Váratlan fordulat, Gulácsi edzője elszólta magát a kapus jövőjéről

hirtv.hu

Jobbikos múltú háttéremberek segítik Magyar Pétert a szervezésben

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett