Létrehozva: 2022.12.20.

Az egekbe szökő energiaárak miatt sok európai városban spórolnak a karácsonyi fényeken

A városvezetők nem mindig magukon kezdik a spórolást.

Nemcsak a háztartások, hanem Európa-szerte a települések is nehéz helyzetbe kerültek az orosz-ukrán konfliktus és a szankciók következtében egekbe szökő energiaárak miatt. Európában több városban is spórolnak a karácsonyi világításon. Az egyik olasz település polgármestere úgy döntött: díszkivilágítás helyett inkább a rászoruló családoknak segítenek kifizetni a rezsiszámlát – hangzott el az M1 Híradójában.

Az elmúlt két év a koronavírus-járvány miatt megviselte az olasz embereket és az olasz gazdaságot egyaránt.

Sokan arra számítottak, hogy 2022 sok szempontból az újrakezdés éve lesz, azonban az orosz-ukrán háború és a szankciók miatt kialakult súlyos energiaválság beárnyékolja az idei karácsonyt is.

A villanyszámlák emelkedése miatt sok család és cégtulajdonos került nehéz helyzetbe. Egyes polgármesterek – köztük a dél-olaszországi Pomigliano d’Arco vezetője is – úgy döntöttek, hogy a spórolás miatt lemondanak az utcai dekorációról és a világításról.

Az első dolog, amitől megijedtem, hogy az önkormányzat villanyszámlája hatszorosára nőtt. Ez az oka annak, hogy nem tettem olyan javaslatokat, amelyek a városnak kiadást jelentenének” – mondta Gianluca Del Mastro, a település polgármestere.

Hozzátette, összesen körülbelül 120 ezer euróval segítették a bajba került embereket, átlagosan egy család 300-400 eurót kapott.

Az elszabadult áramárak miatt takarékoskodnak a díszkivilágítással Berlinben is. A német főváros leghíresebb bevásárlóutcáján idén csaknem 600 fát díszítettek fel energiatakarékos fényfűzérekkel.

LED-izzókra váltottunk, ennek köszönhetően jelentősen csökkent az energiafelhasználásunk. További 30 százalékot spórolunk azzal, hogy éjfél helyett már este 10-kor lekapcsoljuk az égőket” – magyarázta Klaus-Jürgen Meier, a díszkivilágítást finanszírozó kereskedelmi szövetség vezetője.

A berlini városvezetés ugyanis úgy döntött, idén nem költ a sugárút fényeire.

Sőt, szeptemberben úgy rendelkeztek, hogy a berlini nevezetességek és középületek világítását is kapcsolják le minden este 10 órakor, hogy csökkentsék a város energiafelhasználását.

A londoni Oxford Street felett idén is menetrend szerint, még november második szombatján gyulladtak fel először az ünnepi fények, a karácsonyi vásárlási szezon első napján. A bevásárlóutca kivilágításához 300 ezer LED-izzót kötöttek össze.

„Örülünk, hogy újra világítanak az Oxford Street mágikus fényei. Ám most először, az energiatakarékosság jegyében nem lesz egész napos a bevásárlóutca díszkivilágítása. Délután három órakor felkapcsoljuk, 11-kor pedig lekapcsoljuk a lámpákat” – mondta Dee Corsi, a díszítésért felelős cég vezetője, hozzátéve, hogy ezzel a megoldással az energiafelhasználásukat a tavalyi kétharmadára csökkentik.

A karácsonyi vásárairól és újévi koncertjéről ismert Bécs városában az elszálló energiaárak miatt csökkentik a közvilágítást.

Idén nem lesz karácsonyi díszkivilágítás az osztrák fővárost körülvevő körúton, a Ringen

– közölte Roberta Kraft városi szóvivő az AFP-vel. A korábbi évektől eltérően a bécsi Rathausplatzon a karácsonyi vásár fényeit csak éjszakára kapcsolnák fel, nem pedig szürkületkor, “azaz átlagosan minden nap körülbelül egy órával később” – tette hozzá a szóvivő.

A városvezetés nem számolta ki, hogy a megszorítással pontosan mennyi megtakarítás várható, döntését Oroszország ukrajnai inváziója és a nyugati szankciókra adott orosz reakciók miatt megugró energiaárakkal indokolta. Az Osztrák Energiaügynökség múlt pénteken azt közölte, hogy a szeptemberi villamosenergia-árindex több mint 256 százalékkal emelkedik éves szinten.

A kilencmillió lakosú Ausztria nagymértékben függ a turizmustól, a gazdaság egyik motorjának az év végi ünnepségek számítanak. A koronavírus-járvány előtt, 2019-ben több mint négymillióan keresték fel Bécs híres karácsonyi vásárait. 2021-ben mintegy 30 bécsi bevásárlóutca volt kivilágítva napi hét órában, november 12-től január elejéig.

Vasárnap felkapcsolták Párizs ünnepi díszkivilágítását. Az ország bizonytalan energiahelyzete miatt sokan amellett érveltek, hogy idén ne legyenek ünnepi fények a francia fővárosban. A párizsi önkormányzat végül a karácsonyi hangulat megtartása mellett döntött, igaz hét helyett csak hat hétig lesznek kivilágítva az utcák, és a tavalyihoz képest két órával korábban lekapcsolják a fényeket.

Konfettieső kísérte a párizsi Champs-Élysées karácsonyi díszkivilágításának bekapcsolását. A pillanatot váró több ezer ember ujjongásban tört ki, ahogy a francia főváros legismertebb utcája ünnepi fényárba borult.

A helyiek és a turisták azonban idén korlátozottabb ideig gyönyörködhetnek a város ünnepi fényeiben.

Az Európa egészét sújtó energiaválság miatt a párizsi vezetők is a takarékosság mellett döntöttek.

A hagyományosan héthetes díszkivilágítást idén csak hat hétre engedélyezték, illetve a megszokottnál két órával korábban, már éjfél előtt lekapcsolják a fényeket. A város vezetői szerint az energiaválság és az országot sújtó csaknem negyvenéves rekordinfláció dacára Párizs nem mondhat le az ünnepi hangulatról.

„Tisztában vagyunk a nemzetközi helyzet súlyosságával, az európai energiaválsággal és a klímaváltozás okozta problémákkal. Mindeezek ellenére úgy gondoljuk, hogy a karácsonyt meg kell őrizni, hiszen az a közös öröm és az áhítat pillanatairól szól. Idén is itt, a Champs-Élysées-n szeretnénk megosztani ezeket a pillanatokat a gyermekeinkkel és az idelátogatókkal, igazi francia módra” – mondta a Champs-Élysées bizottság elnöke, Jean-Noël Reinhardt.

A helyi önkormányzat több mint 800 millió forintnak megfelelő összeget költött az eddig használt izzók cseréjére. A városvezetők szerint az új, LED-es égőkkel és a csökkentett üzemidővel a tavalyi felére csökkenthető a fogyasztás. A francia kormány még az ősz elején kezdte el az úgynevezett energiaéberségi kampányát, amelyben például arra kérték az embereket, hogy ne fűtsék 17 foknál melegebbre a hálószobákat. Franciaországban az állami intézmények az éves áramfogyasztás mintegy harmadáért felelősek. A kormány ezek energiafogyasztásának 10 százalékos csökkentésével próbál példát mutatni a lakosságnak. Ennek részét képezi a spórolás az ünnepi fényekkel is.

Belváros Önkormányzata számos, kellő körültekintéssel meghozott intézkedéssel gondoskodik arról, hogy az V. kerületben idén is minél inkább gondtalanul és ünnepi hangulatban teljen az adventi időszak – olvasható a Belvárosi Önkormányzat Sajtóosztálya által kiadott közleményben. Az ünnep fénye azonban elhalványulni látszik, hiszen egyes rosszindulatú ellenzéki cikkek egyértelműen az állóvíz kavarását tűzték ki célul.

Díszkivilágítás, betlehemek, karácsonyfák, a Szent István téren és a Vörösmarty téren karácsonyi vásárok várják az érdeklődőket a Belvárosban, ami jó hír azoknak, akik nagyon sajnálják, hogy Karácsony Gergely költséghatékonyságra hivatkozva nem díszíti fel idén a várost, de tudjuk, a látvány- és Facebook-politizálás sokkal fontosabb, mint a valódi munka. Legalábbis a baloldal és különösképpen a főpolgármester számára. Ezzel szemben a Belváros a lakosság szezonális kiadásainak mérséklésére országosan a legszélesebb körű és legmagasabb összegű fűtéstámogatást biztosítják, kedvezményes fenyőfavásárt szerveznek ajándék szaloncukorral, valamint a jogosult családoknak 10 ezer forint karácsonyi időszaki támogatást postáznak. Ez a különbség a szavak és a tettek között. Lehet, hogy ez zavarta meg azokat, akik ebbe is belekötöttek, az V. kerületi önkormányzat azonban tiszta vizet öntött a pohárba, mert ahogy lenni szokott, az ördög a részletekben rejlik, ami a Belváros sajtóközleményéből ki is derül:

Belváros Önkormányzata a karácsonyi díszkivilágítás megvalósításánál célként tűzte ki az energiatakarékosságot, amelyet az ünnepi fények üzemidejének csökkentésével kívánt elérni (tehát hogy ne a közvilágítással azonos, hanem rövidebb időtartamban üzemeljenek az ünnepi fények). Azonban, bár a 2019-ben klímavészhelyzetet hirdetett Fővárosi Önkormányzat cégétől, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-től azt a visszajelzést kapták, hogy „több helyszínen a díszvilágítási kapcsolási üzemidőre való áttérés megoldható”, a legnagyobb sajnálatukra  ezt mind ez idáig – a 3 éve kihirdetett klímavészhelyzet ellenére – a Főváros nem valósította meg és ennek a 1.972.000,- Ft + ÁFA összegű kivitelezési költségét is Belváros Önkormányzatára hárították volna. Így az V. kerület az energiatakarékossági és a városrész világörökségi státuszából fakadó szempontokat összehangolva, a korábbi évekhez képest a helyszínek jelentős csökkentésével tudja csak megvalósítani a díszkivilágítást. Advent első vasárnapjától vízkeresztig a Főutcaként ismert tengelyt, a karácsonyi vásárokat közvetlenül érintő közterületeket, a karácsonyfával és betlehemmel díszített teresedéseket (Egyetem tér, Ferenciek tere, Szabadság tér, Olimpia park) és még néhány utcát öltöztetnek ünnepi fényekbe. A Fővárosi Önkormányzat illetékességi körébe tartozó Váci utca kivilágítását is Belváros Önkormányzata volt kénytelen átvállalni. Ezeken túl lesz karácsonyi világítás a Vörösmarty téren is, amelynek költségét az itt megrendezésre kerülő karácsonyi vásár szervezője állja. Az ünnepi látványosság által generált önkormányzati bevételek hozzájárulnak a lakosság érdekeit és a kerület fejlődését szolgáló intézkedések megvalósításához.

Idén a Szent István téri vásár mellett a Vörösmarty téri vásár megrendezésére is a kétszeresen „Európa legjobb karácsonyi vására” címmel kitüntetett Advent Bazilika szervezői kaptak közterület-használati hozzájárulást. Miután a Főváros Önkormányzatának a cége, a Budapest Brand visszalépett a Vörösmarty téri vásár megrendezésétől, az V. kerület olyan partnerrel kívánt együttműködni, aki szem előtt tartja Belváros Önkormányzatának elkötelezettségét a Vörösmarty tér színvonalas, gondos és mindenekelőtt a lakossági igényeket szolgáló üzemeltetése és az ezzel harmonizáló közterület-használat megvalósítása mellett, valamint kellő szakmai tapasztalattal és helyismerettel rendelkezik. Mindkét karácsonyi vásár tekintetében cél az ünnep fényét és hagyományos értékeit emelő, színvonalas, a Belvároshoz, a belvárosiakhoz méltó megvalósítás. A terek üzemeltetéséért felelősséget érző Belváros Önkormányzata nem követte a Főváros Önkormányzatának azon gyakorlatát, amely keretében ingyenesen adták használatba a közterületet a vásárt szervező Budapest Brandnek és az esemény nyereségéből egyáltalán nem fordítottak a közterületek üzemeltetésére. Az V. kerület ezzel ellentétben a Szent István teret 85% kedvezménnyel, a Vörösmarty teret 90% kedvezménnyel adta használatba, összesen közel 20 millió forint összegű díjért. Belváros Önkormányzata a hasznosításból származó bevételeket 100%-ban a közterületek fenntartására kívánja fordítani: közterület-tisztántartási, zöldfelület-fenntartási és közútkezelési feladatokra. Mindezek által a vásárok amellett, hogy az ünnepi hangulat átélését szolgálják, egyúttal az V. kerület fejlődéséhez, az itt élők lakókörnyezetének színvonalas üzemeltetéséhez is hozzájárulnak.

Belváros Önkormányzata a felelős gazdálkodásának köszönhetően az adventi, karácsonyi ünnep jegyében tett intézkedéseit úgy tudta megvalósítani, hogy mindeközben az V. kerület fejlesztései is a tervek szerint zajlanak és a lakosság mindennapjait megkönnyítő támogatásaik tekintetében országos szinten is kiemelkedő ellátórendszert üzemeltetnek. A lakosság rezsiköltségeinek mérséklésében élen járnak, hiszen miközben számos kerület még csak most tervez hasonló intézkedést, az V. kerület fűtéstámogatása a legnagyobb múltra visszatekintő, legszélesebb körben biztosított és a legmagasabb összegű támogatást nyújtja, valamint figyelembe veszi a lakossági igényeket, amely alapján 2019-ben a jogosulti kört bővítették, a támogatási összeget emelték: egy személyes háztartás esetén 16.800 Ft/hó, több személyes háztartás esetén 10.080 Ft/hó. A családok életében fontos eseményekhez – mint a húsvét, a beiskolázás és a karácsony – 10.000 Ft összegű támogatást nyújtanak, amelyre a közelgő ünnep alkalmával is számíthatnak a jogosultak. Mindemellett már hagyomány a fenyőfavásár is, amely keretében a nyugdíjasok, a nagycsaládosok és további kedvezményezettek 500 forintos egységáron vásárolhatják meg az ünnep díszét, amely mellé ½ kilogramm ajándék szaloncukrot is kapnak.

Az ünnepi készülődés mellett Belváros Önkormányzata rendületlenül dolgozik az V. kerület fejlesztésein is. Nemrég adták át a Kecskeméti utcai, a Hold utcai és Nádor utcai zöld buszmegállókat, amelyekkel együtt immár 11 növényekkel beültetett buszváró zöldell a Belvárosban. Kiváló ütemben halad az Arany János utca megújítása, amely végeztével a Dunát és a Podmaniczky teret közel 100 egyedből álló fasor kapcsolja majd össze. A Főváros Önkormányzatától leromlott állapotban átvett Hild téri játszótér teljes megújítása is tervszerűen zajlik. Előre láthatólag jövő ősszel 13 új fával, akadálymentes, pelenkázóval felszerelt nyilvános illemhellyel, gyerekbarát ivókúttal, párásító berendezéssel, pingpongasztallal, új padokkal, kerékpártámaszokkal, hulladékgyűjtőkkel, megújított közvilágítással, zárható kapukkal és 0-24 órás őrzéssel adják át.

Belváros Önkormányzata egyébként a karácsonyi díszkivilágítás megvalósításánál célként tűzte ki az energiatakarékosságot, amelyet az ünnepi fények üzemidejének csökkentésével kívánt elérni (tehát hogy ne a közvilágítással azonos, hanem rövidebb időtartamban üzemeljenek az ünnepi fények). Sajnálatos módon azonban a helyszínek jelentős csökkentésével tudja csak megvalósítani a díszkivilágítást, melynek oka, hogy a 3 éve kihirdetett klímavészhelyzet ellenére – a Főváros nem valósította meg és ennek a 1.972.000,- Ft + ÁFA összegű kivitelezési költségét is Belváros Önkormányzatára hárították volna.

Nem lesz adventi és karácsonyi díszvilágítás Budapesten a fővárosi önkormányzat által kezelt helyeken. 

A közgyűlés döntését  a jelenlegi gazdasági helyzettel magyarázta.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes előterjesztését 18 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében és 8 tartózkodás mellett támogatta a testület.

Az intézkedés révén 28,3 millió forintot lehet spórolni, illetve – mint írták – jelentős szén-dioxid-kibocsátáscsökkentés is elérhető. Az előbbi összeget az általános tartalékba csoportosítják át.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a döntés értelmében nem lesz díszkivilágítás például az V. kerületben, a Váci utcában a Vörösmarty tér és Fővám tér közötti szakaszon és a környező kis utcákban, valamint a Deák Ferenc utcában és a Városháza parkban. A VI. kerületben az Andrássy út egy részén, az Oktogonon, a Nagymező utcában, a Liszt Ferenc téren nem lesz karácsonyi díszkivilágítás, az I. kerületben pedig a Batthyány téren és a Clark Ádám téren.

Elmarad a karácsonyi vásár is

Mint ismert, arról már korábban beszámoltak, hogy idén nem szervez karácsonyi vásárt a főváros. A szervező cég a döntést azzal indokolta, hogy nincs már elég idő a rendezvény megszervezésére.

A még lezárt, építési hulladékkal teledobált Lánchíd meghökkentő fényárban úszik éjjel-nappal – szúrta ki a Ripost. A lap megjegyzi: mindeközben a takarékosságra hivatkozva idén nem kapott karácsonyi kivilágítást Budapest. 

A Ripost szerint a lezárt híd fényes nappal és éjszaka is fényárban úszik, mind a 32, háromágú kandeláber, egyenként három izzóval teljes gőzzel üzemel egész nap. Azt nem tudni kinek és miért, a hídon még dolgoznak a munkások, a tervek szerint december 16-án adják csak át a fővárosiaknak. A híd felújításával egyidőben a korábbi, egyágú kandelábereket leszerelték, helyettük a két oldalsó karral felszerelt, háromágú változat került vissza a hídra. Bár a korábbi nátriumlámpák helyett energiatakarékos LED izzókat szereltek be, az összesen 96 darab fényforrás 0-24 órás használata így is súlyos százezrekbe kerül a fővárosnak és az adófizetőknek, minden egyes órában.

A kandeláberek fejében korábban 400 Wattos, az oldalsó karon 150-150 Wattos nátriumlámpák álltak, ezeket helyettesítették most LED izzókkal. Ha átlagosan 200 Wattos LED izzókkal számolunk, 24 órás üzemidőben a 96 izzó nagyjából 1 millió forintnyi közpénzbe kerül – írja a lap.

Mindeközben Karácsony Gergely folyamatosan arról beszél, hogy nem tudja, 2023-ban hogyan és miből fizetik majd ki a közvilágítást. Ráadásul az elszálló energiaárakra hivatkozva idén karácsonyi világítást sem kap a főváros, és még a fényvillamostól is megfosztották a gyerekeket, akkora spórolásba kezdtek. A Lánchíd esetében azonban nem aggódnak az elszálló energiaárak miatt, az egyelőre félkész hídon, körülbelül egy hete már bekapcsolták a díszkivilágítást, majd nyilvánvalóan úgy felejtették. Itt nincs üzemidő, nincs takarékosság, csak értelmetlen közpénz pazarlás.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

hirtv.hu

„Engedj el!” - így könyörgött Varga Judit a rendőrségi jegyzőkönyv szerint + galéria

origo.hu

Nevet változtatott és külföldre költözött a Megasztár egykori énekesnője

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.

POLITIK

Kijev polgármestere szerint korrupt az ukrán kormány