Létrehozva: 2023.01.12.

Durva vádak a magyar Amnesty ellen

Bort ittak vizet prédikáltak?

Az Amnesty International nevű, magát jogvédőnek nevező szervezet nemzetközi titkársága is folyamatosan vétett az alapértékeik ellen – erről a Magyar Nemzet írt, egy hosszú ideig bizalmasan kezelt jelentésre hivatkozva. Az összefoglaló szerint a londoni iroda vezetői faji alapon is diszkriminálták a munkatársaikat. Nemrég a szervezet magyarországi irodájának dolgozói is a nyilvánosság elé álltak, és egyebek mellett hátrányos megkülönböztetésre, valamint mérgező munkahelyi klímára panaszkodtak.

Az Amnesty Internationalnak nemcsak a magyar központja, hanem a nemzetközi titkársága is több ízben vétett a szervezet alapértékei ellen – derült ki a Howlett Brown tanácsadó cég által végzett fókuszcsoportos vizsgálat eredményeiből – számol be róla a Magyar Nemzet. A lap írása rávilágít: a sajtóban 2020-ig nem közölt, negyvenhat oldalas belső jelentés szerint a londoni iroda vezetői faji alapon is diszkriminálták a munkatársaikat. A fekete bőrű beosztottak képességeit rendszeresen megkérdőjelezték, a kisebbségi etnikumhoz tartozó kollégáik pedig úgy érezték, hogy a projektekben elnyomják és háttérbe szorítják őket.

A dolgozók állítása szerint a vezető beosztású munkatársak rasszista hangnemben, az N betűs szót – azaz, mint néger – használva beszéltek velük, a kollégákat pedig túl érzékenynek bélyegezték, ha panasszal éltek.

Egy 31 éves férfi munkavállalójuk egy idő után úgy érezte: nem elég képzett, ezért sehol sem fogják alkalmazni őt, így folyamatos depresszióban és szorongásban szenvedett.

Hasonló következtetésre jutott a KonTerra Group, pszichológusok által vezetett vizsgálata is, amelyet azt követően végeztek el, hogy 2018-ban az Amnesty két munkatársa öngyilkos lett. A 475 dolgozóval készült interjú alapján a jelentésben megállapították:

a nemzetközi titkárságon mérgező a munkakörnyezet, a munkatársak zaklatásnak, illetve nyilvános megaláztatásnak vannak kitéve, a faji, nemi, etnikai és szexuális orientáció miatt folyamatos a diszkrimináció, továbbá fenyegető, káromkodásokkal teli kijelentések is elhangzottak a vezetők részéről.

„Bántalmazás és diszkrimináció: Elmondtuk, mi történt velünk az Amnestyben” – fogalmazott az üggyel összefüggésben közösségi oldalán Mérő Vera. A Soros Györgyhöz köthető, magát jogvédőként hirdető civil szervezet volt kampánykoordinátora ugyanis egyike azoknak, akik az Amnesty International magyarországi irodájában dolgozott, és elmondása szerint a cégen belül rendszerszinten tapasztalt munkahelyi bántalmazást és nemi alapú diszkriminációt.

„Bántalmazás és diszkrimináció: Elmondtuk, mi történt velünk az Amnestyben” – kezdi hosszú, 100 soros bejegyzését közösségi oldalán Mérő Vera. A Soros Györgyhöz köthető, magát jogvédőként hirdető civil szervezet volt kampánykoordinátora egyike azoknak, akik az Amnesty International magyarországi irodájában dolgozott, és elmondása szerint a cégen belül rendszerszinten tapasztalt munkahelyi bántalmazást és nemi alapú diszkriminációt.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Belháború a Soros-szervezetek között: nemi diszkriminációval vádolják az Amnestyt

További munkatársak is tapasztaltak hasonlót, köztük Gere Zsófia, Zorigt Burtejin és Szalóki Ágnes fordult a nyilvánossághoz azért, mert hasonló jogsértéseket éltek át az NGO-nál – számolt be róla több balliberális portál mellett a Magyar Nemzet is. A lap az Open Democracy nevű – ugyancsak a milliárdos spekulánshoz köthető – szervezet által közzétett beszámoló alapján azt írta: a 37 éves Gere Zsófia állítása szerint nemi alapú diszkriminációt alkalmaztak vele szemben, amikor visszatért a munkahelyére, miután megszülte gyermekét.

Az Amnesty International egykori budapesti irodavezetője arról számolt be, hogy egy rutinszerű teljesítményértékelés során az egyik vezető megkérdezte tőle, mikor fogja abbahagyni a szoptatást. De arra is javaslatot tett, hogy Gere részmunkaidőben dolgozzon, csökkentett fizetésért.

Ez a videó az Amnesty International fennállásának 50. évfordulójára készült még 2011-ben. A világon előforduló vitatott bebörtönzésekre, eltűnésekre, gyilkosságokra, kínzásokra és az emberi jogok megsértésének más formáira hívták fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy a szervezet minden esetben kiáll az emberi szabadság mellett. Az Amnesty két munkatársának korábbi, 2018-as öngyilkossága azonban rávilágított arra, hogy a szervezeten belül komoly gondok vannak.

Egy ezután kezdődött vizsgálat pedig megállapította: a nemzetközi NGO vezetősége rendkívül rossz, mérgező munkahelyi légkörrel teszi pokollá az alkalmazottak életét.

A jelentés szerint meghökkentő számban történtek a szervezeten belül hatalmi visszaélések. A vezetők ócsárolták és nyilvánosan megalázták a munkatársakat, fenyegető, káromkodásokkal teli kijelentéseket tettek. Ezen kívül szexuális irányultság vagy bőrszín miatt diszkriminálták az ott dolgozókat.

A munkahelyi botrány után tömegesen nyújtották be lemondásukat a szervezet legfelsőbb vezetői.

A budapesti iroda a migrációs válság idején folyamatosan bírálta a magyar kormányt, valamint kiállt a Magyarországgal szembeni 7-es cikkely szerinti eljárás megindítása mellett.

De ők voltak azok is, akik kiálltak Ahmed H., a röszkei tömegzavargás hangadója mellett.

Nemcsak az Amnesty International Magyarország, de a jelek szerint a szervezet nemzetközi titkársága is lábbal tiporta a saját alapértékeit – legalábbis a 2020 októberében közzétett, de a sajtóban nem közölt, 46 oldalas belső jelentés szerint, amely bemutatja, hogy a szervezet londoni irodájának vezetői faji alapon is diszkriminálták a munkatársakat. Mint ismert, néhány nappal korábban a Soros György érdekeltségébe tartozó Amnesty International magyarországi szervezetét is nemi diszkriminációval vádolták meg.

Az Amnesty Internationalnak (AI) nemcsak a magyar központja, hanem a nemzetközi titkársága is több ízben vétett a szervezet alapértékei ellen – derült ki a Howlett Brown tanácsadó cég által végzett fókuszcsoportos vizsgálat eredményeiből, amelyet George Floyd halála és az abból kibontakozó Black Lives Matter mozgalom kapcsán rendeltek meg. A szervezet nemzetközi vezetői ugyanis úgy vélték, hogy a rasszizmus kódolva van az Amnesty szervezeti modelljébe – olvasható a Magyar Nemzet cikkében. Az írás kiemeli: mindez azért fontos fejlemény, mert néhány nappal korábban a Soros György érdekeltségébe tartozó AI magyarországi szervezetét nemi diszkriminációval vádolták meg. Az ügy pikantériája, hogy az Amnesty kétes ügyeit a szintén Soroshoz köthető openDemocracy nevű portál leplezte le.

Ezek után derült ki, hogy az emberi jogi szervezet magyarországi irodájának öt korábbi munkavállalója szenvedett el diszkriminációt és bántalmazást.

A sajtóban 2020-ig nem közölt, 46 oldalas belső jelentés szerint a londoni iroda vezetői faji alapon is diszkriminálták a munkatársaikat. Mint kiderült, az Amnesty International nemzetközi titkárságának külső arculata nagyon különbözik a belső arculatától. A szervezetben a fehér privilégiumok kultúrája dominált, ahol a fekete bőrű munkatársak képességeit rendszeresen megkérdőjelezték, a kisebbségi etnikumhoz tartozó munkatársak pedig úgy érezték, hogy a projektek során elnyomják és háttérbe szorítják őket.

Korábbi tagok állítják: az Amnesty International Magyarországnál rendszeres a bántalmazás és nőgyűlölet van.

A dolgozók állítása szerint a vezető beosztású munkatársak rasszista hangnemben, „az n betűs szót” (néger) használva beszéltek velük, a kollégákat pedig túl érzékenynek bélyegezték, ha panasszal éltek. A londoni titkárság (Amnesty International UK) egy volt munkatársának beszámolója szerint fekete nőként mentálisan folyamatosan kimerült egy olyan környezetben, amely ellenséges volt a feketékkel szemben. Mint mondta, kollégái megjegyzést tettek a hajára, negatív utalásokkal illették a „városi” akcentusát, és „fekete lányként” emlegették. Egy másik nyilatkozó, aki három évig dolgozott a Soros-féle szervezetnél, a The Guardiannek elpanaszolta, hogy a titkárságnál végzett munka tönkretette az önbizalmát és a képességeibe vetett hitét is.

„Nem hittem, hogy elég képzett vagyok a munkámhoz, hogy bármely szervezet valaha is felvesz, nemhogy előléptetne, így folyamatos depresszióban és szorongásban szenvedtem” – mondta a 31 éves férfi, aki azt állította, hogy a kisebbségi etnikumhoz tartozó munkatársakat figyelmen kívül hagyták az előléptetéseknél, és a bérek felülvizsgálata során következetesen a magas jövedelmű fehér felső vezetőket részesítették előnyben.

A jelentésre reagálva az Amnesty International koalíciós vezetősége egy közleményt adott ki, amelyben közölték, hogy az AI kijózanodott a megállapítások miatt. Mint írták, ez egy időszerű emlékeztető arra, hogy a diszkrimináció, a rasszizmus és a feketeellenes rasszizmus létezik szervezetünkben.

Hasonló következtetésre jutott a KonTerra Group által végzett, pszichológusok által vezetett vizsgálat is, amelyet azt követően végeztek el, hogy 2018-ban az Amnesty két munkatársa öngyilkos lett. A 475 dolgozóval készült interjú alapján a jelentésben megállapították, hogy a nemzetközi titkárságban mérgező a munkakörnyezet, a munkatársak zaklatásnak, illetve nyilvános megaláztatásnak vannak kitéve, a faji, a nemi, az etnikai hovatartozás és a szexuális orientáció miatt folyamatos a diszkrimináció, továbbá fenyegető, káromkodásokkal teli kijelentések is hangzottak el a vezetők részéről.

Legutóbb pedig az Amnesty International aktivistái mögött sorakoztak fel az emberek előtt az egyik októberi pedagógus tüntetésen a Kálvin téren.

Mérő Vera pénteki bejegyzésében arra is kitér, hogy „Az Amnesty Magyarország Elnökségének a nyilvánvaló célja az, hogy a botrányt elkerülje, és ezért, az eltussolás érdekében, nem válogatnak az eszközökben.” Utóhangjában pedig hozzáteszi: bár ügyükben a helyreállító igazságszolgáltatási folyamat elvileg most is tart, az Amnesty honlapján megtalálható 2021-es dokumentum szerint a panaszuk „lezárt” státussal szerepel.

A szervezet a belső vizsgálatról készített összefoglalóban azt írta, tisztában vannak azzal, hogy emberi jogokkal foglalkozó civil szervezetként kiemelt felelősségük van a munkavállalói jogok tiszteletben tartása terén is. Mint fogalmaztak, mindent megtesznek azért, hogy az Amnesty Magyarország munkáltatóként is példamutató lehessen.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fucsovics Márton nem állt ki a meccsére, közleményt adott ki

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Berki Krisztián anyukájának megvan rá az oka, miért nem beszél fiáról az unokáknak, Natinak és Emmának

magyarnemzet.hu

Rejtélyes csontvázak kerültek elő Hitler egyik főhadiszállásából, a Farkasveremből

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott