Létrehozva: 2023.01.13.
Módosítva: 2023.01.13.

Orbán Viktor: A gyerekeinken akar bosszút állni Brüsszel

A brüsszeli döntéshozók kormányváltást akarnak, most a fiataljainkon állnának bosszút – közölte Orbán Viktor miniszterelnök az Erasmus-üggyel kapcsolatban. Majd leszögezte: Magyarország cselekvő módon reagál a veszélyek korára.

Szerző Ripost

 

Gondoskodni fogunk a csütörtök este, Budapesten meggyilkolt rendőr családjáról – jelentette ki a kormányfő a Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország! című adásában. Rádióinterjújában Orbán Viktor kiemelte: Együttérzésüket fejezik ki a meggyilkolt rendőr családjának. Ahogy arról az Origo is beszámolt, megszúrtak három rendőrt csütörtökön késő este Kelenföldön. A késes támadóra a rendőrök rálőttek, majd elfogták. Az egyik rendőr, a körzeti megbízott belehalt a sérüléseibe.

Ez megráz bennünket, ami nyilvánvaló, mert ez nem mindennapos eset –mondta a miniszterelnök. Szerinte a rendőrök jól végzik a munkájukat, ezért is sokkoló egy-egy ilyen eset. Egy ilyen ijesztő bűncselekmény emlékeztet bennünket arra, hogy a biztonságunk nagy érték, meg kell becsülni – foglalta össze a kormányfő.

 

Polish Politics And More (archives 2016-2022)
Orbán Viktor: Ez a bűncselekmény emlékeztet bennünket arra, hogy a biztonságunk nagy érték, meg kell becsülni Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK

 

 

Veszélyek kora

Nem lehet még arról nyilatkozni, hogy 2022 a fordulat éve-volt-e, de nem lehet kizárni – vélekedett a miniszterelnök áttérve az előttünk álló évről szóló témákra. Elmondta: a veszélyek korába léptünk, amit a pandémia kitörésekor még nem láttunk. Utána háború és energiaválság jött, a migráció folyamatosan nő, határainkon a nyomás olyan nagy, mint a 2015-ös invázió idején, a háború elhúzódik, egyre véresebbé válik – sorolta kormányfő.

Azzal kapcsolatban, hogy mit tud ebben a helyzetben kezdeni Magyarország, a miniszterelnök elmondta, két módon lehet a veszélyekhez viszonyulni:

Az egyik a sündisznómódszer, de ez önveszélyes stratégia is, mert megbénít, megdermeszt. A magyarok számára a legfontosabb, hogy tevékenyen, aktívan reagáljunk a válságra, 2022 azért volt fontos év, mert Magyarország az összes veszélyre aktívan reagált.

 

Védelmi állásokat építünk, válaszolunk, bevezettük a rezsivédelmi alapot, nem azt mondtuk az embereknek, hogy éljék túl, hanem azt, hogy fogjunk össze – fogalmazott. Így jött létre a rezsivédelmi alap is, ami a veszélyre adott tevékeny válasz volt. A kormányfő szerint a 2023-as évben is ezzel a hozzáállással kell kezelni a bajokat.

 

Családok megvédése

"Magyarország nem egyszerűen áthárította a megnövekedett energiaárakat, hanem megvédte a rezsicsökkentett árakat, ezzel minden magyar család kapott havi 181 ezer forintot."- folytatta a miniszterelnök.

Ha ezt tettük volna, legalább egymillió család tönkrement volna Magyarországon – jelezte azzal kapcsolatban, hogy a baloldal rászabadította volna a piaci rezsiárakat az ország lakosságára.

A szankciós helyzetről azt mondta a kormányfő, hogy valakinek azt kellene mondania Brüsszelben, hogy ezt bizony elszúrtuk.

"Ha megszűnnének a szankciók, akkor az infláció megfeleződne" – húzta alá Orbán Viktor. A kormányfő kiemelte: ő maga Brüsszelben csak fékezni tudja a kártételt, a nagy államok véleményét nem tudja megváltoztatni.

 

Európa a legnagyobb vesztes

A következő időszakban ez a szerencsétlenkedés folytatódik majd a szankciók ügyében – jegyezte meg a miniszterelnök, kiemelve: a precíz német válságkezelésben is megingott a hite.

Oda kell menni az energiacégekhez és az extraprofitjukat el kell venni, de meg kell értetni velük, hogy ez egy átmeneti intézkedéssorozat. Ez a fajta erőpozíció Nyugat-Európában nem áll fenn, nem tudják összegyűjteni a megfelelő összegeket, ezért az európai emberek súlyos kárvallottjai az elhibázott szankciós politikának – magyarázta Orbán Viktor. Hozzátette, gazdaságilag biztosan kimondható, hogy a legnagyobb vesztese a háborús konfliktusnak Európa.

Orbán Viktor: Miféle emberek ezek?

A héten a Bizottság leállította az Erasmus-programok támogatását, azonban az biztos, hogy a magyar diákok semmilyen kárt nem fognak elszenvedni – szögezte le az ügy kapcsán a miniszterelnök. Elmondta, készüljenek a diákok úgy, ahogy eddig, a magyar költségvetés ki fogja ezt fizeti, hiszen ez egy befektetés a jövőnk szempontjából.

"Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy okos diákjai legyenek, nem fogunk lemondani erről a lehetőségről "–

nyomatékosította. A kormányfő szerint felmerül a kérdés, hogy miféle emberek a döntéshozók, hiszen micsoda dolog, ha valaki bosszút áll a másik ember gyerekén, a magyar fiatalokon.

A konkrét kifogások a magyar oktatási rendszerrel kapcsolatban szamárságok – véli a miniszterelnök. Nyugat-Európában általános gyakorlat, hogy politikusok ülnek az egyetemek kuratóriumában.

Az áll az ügy mögött, hogy Nyugat-Európában kormányváltást akartak, úgy gondolják, a migránsokat is be kell engedni, mi azonban védekezünk ez ellen, hiába akarnak beszorítani minket –fejtette ki. Hozzátette: Nekik van egy elgondolásuk arról, hogyan kell nevelni a gyerekeket és azt gondolják, hogy bizonyos nézeteket képviselő civil társadalmi mozgalmaknak nagyszerepet kell játszania a gyermekek nevelésében. Éppen a fentebb bemutatott okok miatt akartak kormányváltást Brüsszelben, és finanszírozták a dollárbaloldalt. Most megpróbál minket Brüsszel  csakazért is rászorítani arra, amit ők akarnak.

Céljaik érdekében a legutóbbi félévben pénzügyileg  próbálták sarokba  szorítani Magyarországot, de a valóságban soha nem voltak ekkora tartalékai az országnak, mint most, ezért nem érhettek célt  és ez náluk frusztrációt okoz.- tette hozzá.

 

Beruházási csúcs 2022-ben

Azt gondolni, hogy Brüsszel nélkül nem kel fel a nap, súlyos tévedés- mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint Magyarországon a 2010 óta lévő gazdasági stratégia arra épül, hogy aki dolgozni akar, az dolgozhasson. Egymillióval többen dolgoznak most, mint 2010-ben, és ez bizonyítja, hogy teljesültek a kormány tervei. Soha nem érkezett még annyi beruházás Magyarországra 2022-ben, mint korábban -tette hozzá.

Folyamatosan együttműködünk a gazdasági szereplőkkel, így gyorsan tudunk reagálni, a legfontosabb a munkahelyek megvédése.

 

Orbán Viktor: Az inflációt egy számjegyűre le kell szorítani az év végére

Orbán Viktor szerint a gazdasági élet szereplői döntik el a béremelés mértékét. 

"Biztosan mondom, hogy 2022-ben és 2023-ban együttesen reálértékben nőni fognak a bérek Magyarországon. Aktív válságkezelők vagyunk, és ambíciózusak, és 2023-ra is azt a célt tűztük ki, hogy a válságkezelés mellett a nagy nemzeti célokat sem adjuk fel. A családtámogatási rendszert és a munkahelyvédelmi eszközöket is bővítjük.Az inflációt egy számjegyűre le kell szorítani az év végére. Nem kerülhetünk azon országok közé, akik recesszióba kerülnek, 2023-ban is növekedni kell.

2022-ben a költségvetési hiány és az álamadósság is csökent 2021-hez képest - zárta a kormányfő.

 


 

 


 

 


 

 

 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Váratlan betegség miatt kerülhet le a képernyőről a TV2 sztárja

ripost.hu

Itt a vége: 10 év után válik a népszerű zenész és felesége

magyarnemzet.hu

Rossz helyen kopogtat Tusk – csak Lengyelországot gyengíti a támadása

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett