Létrehozva: 2023.01.14.

Tökéletesen biztosított Magyarország gázellátása

Folyamatosan érkezik gáz Magyarországra, de ha nem így lenne, a téli és az azt követő időszak ellátása akkor is biztosítva lenne

Ezt nyilatkozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára péntek reggel az M1-en.

A magyar gáztárolók töltöttségi aránya – fogyasztásarányosan – körülbelül a duplája az európai átlagnak – jelentette ki Menczer Tamás.

Azonban azt is látni kell, hogy a magyar energiabiztonság, illetve a gázellátás két alapvető feltétele, hogy van-e hosszú távú megállapodás Oroszországgal, valamint a Török Áramlat gázvezeték zavartalan működése. A vezetéken délről, Szerbián keresztül érkezik a gáz Magyarországra, és csak tavaly 4,8 milliárd köbméternyi jött, ami a tízmilliárd köbméternyi éves magyar fogyasztásnak csaknem a fele. A kormány ezektől függetlenül folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy a gázbeszerzést diverzifikálja – tette hozzá.

2010-ben csupán két szomszédos országgal volt Magyarországnak gázösszeköttetése, most pedig már hattal.

Azonban az orosz gáz Magyarország gázfelhasználásának 85 százalékát adja; az olajnál ez 65 százalék. Ezt nem lehet egyik napról a másikra kiváltani – emelte ki a politikus.

Három lehetőséget látnak erre a szakemberek: a horvátországi LNG-kapacitások növelése – cseppfolyós gázból egyébként a kormány már lekötött egymilliárd köbmétert –, a romániai Neptun Deep gázmezőn végre meg kell kezdeni a kitermelést és az azeri gázt el kell hozni Magyarországra. Mindegyik lehetőség rengeteg pénzt, időt és komoly infrastrukturális fejlesztéseket igényel, tehát pillanatnyilag az orosz gáz nem kiváltható – hangsúlyozta Menczer Tamás.

Ez jól mutatja, hogy a baloldali politikusok mennyire felelőtlenek voltak akkor, amikor az orosz gáz azonnali elzárásról beszéltek – tette hozzá az államtitkár.

A központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022 decemberében összességében közel 24 százalékkal kevesebb földgáz fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban. A háztartások több mint 23, a gazdasági szereplők pedig közel 25 százalékkal csökkentették földgázfelhasználásukat 2022 utolsó hónapjában 2021 azonos időszakához képest.  

A KSH adatai szerint a tavalyi éves gázfogyasztás 17 százalékkal mérséklődött tavalyelőtthöz viszonyítva. A villamos energia igénybevételében is érdemi csökkenés mutatható ki, amelynek mértéke decemberben több mint hét-, 2022-ben pedig összesen közel háromszázalékos volt 2021-hez képest. A jelentős visszaesés az enyhe időjárás mellett a szankciók okozta energiaáremelkedés miatti tudatos fogyasztói magatartásnak és a kormányzati takarékossági intézkedéseknek is köszönhető – derült ki a KSH felméréséből.

A háztartások több mint 23, a gazdasági szereplők pedig közel 25 százalékkal csökkentették földgázfelhasználásukat 2022 utolsó hónapjában 2021 azonos időszakához képest. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a tavalyi éves gázfogyasztás 17 százalékkal mérséklődött tavalyelőtthöz viszonyítva. A villamos energia igénybevételében is érdemi csökkenés mutatható ki, amelynek mértéke decemberben több mint 7, 2022-ben pedig összesen közel 3 százalékos volt 2021-hez képest. A jelentős visszaesés az enyhe időjárás mellett a szankciók okozta energiaáremelkedés miatti tudatos fogyasztói magatartásnak és a kormányzati takarékossági intézkedéseknek is köszönhető – áll az Energiaügyi Minisztérium sajtóközleményében. 

2022 decemberében összességében közel 24 százalékkal kevesebb földgáz fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban. 

Európában a kieső orosz forrást a cseppfolyósított földgáz (LNG) 59 százalékos növekedése csak részben tudta kompenzálni.

Tavaly egész évben a lakossági felhasználók körében 16,6, a gazdaság esetében pedig 17,2 százalékkal volt alacsonyabb a gázfogyasztás, mint 2021-ben. Ehhez hozzájárult az egyes állami fenntartású intézményeknél elrendelt gáztakarékosság is. A hazai tárolókban még elérhető készlet a fűtési szezon feléhez közeledve, újabb mennyiségek nélkül is mintegy három hónapra lenne elegendő – a korábbi évek nagyobb téli igénybevételével számolva.

A közleményből kiderül, hogy a magyarországi fogyasztás villamos energiából is mérséklődött a tavalyelőtti adatokhoz  viszonyítva. Az áramfelhasználás decemberben 7,1, éves szinten pedig közel 3 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2021-ben.

A kormány változatlanul elsődleges feladatai között tartja számon a rezsicsökkentés védelmét, ennek érdekében megnégyszerezte – 670 milliárd forintról 2610 milliárd forintra emelte – a rezsivédelmi alapot.

A magyar családok 2022 decemberében is a legolcsóbban jutottak földgázhoz, és a második legkedvezőbb áron kapták az áramot az európai fogyasztók közül. A lakossági felhasználók díjai átlagfogyasztás alatt és felett sem emelkedtek januártól. 

A háztartások a teljes fűtési szezonban azonos árakon juthatnak hozzá a legfontosabb energiahordozókhoz. A takarékosabb felhasználással enyhíthetők a szankciós politika okozta ellátásbiztonsági kockázatok is – írják.

A magyar háztartások továbbra is Európa legkedvezőbb energiaköltségeivel kalkulálhattak Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint.

Az Energie-Control Austria és a szabályozási hivatal megbízásából készült vizsgálat több európai fővárosban regisztrált energiaár-növekedést. 

A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig tíz százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. A földgáz lakossági ára októberhez képest Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett egy hónap alatt.

 

A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei továbbra sem emelkedtek. 

A magyar háztartások a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás – évi 2523 kilowattóra – határig  (Belgrád után) a második legolcsóbb árat, kilowattóránként 9,06 eurócentet fizettek a villamos energiáért. 

Azok a háztartások, amelyek 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok kilowattóránként 10,44 eurócentért juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár az európai összehasonlításban.

A földgáz pedig Magyarországon volt a legolcsóbb a rezsicsökkentett árat tekintve. 

A 63 645 megajoule-ig terjedő átlagfogyasztás esetén a földgáz novemberben kilowattóránként 2,49 eurócentbe került. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások kilowattóránként 5,06 eurócentért jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár volt a múlt hónapban – ismertette a hivatal.

Fontos feladatnak nevezte a hazai energiaellátás biztonságának erősítését az Energiaügyi Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Steiner Attila a hosszú távú célok közül kiemelte a magyarországi erőforrások minél hatékonyabb kiaknázását és az árak kordában tartását.

Hangsúlyozta: a kormány továbbra is eltökélt a rezsivédelem fenntartásában, amit az idei költségvetés is jól tükröz, az a rezsivédelem költségvetése. Az államtitkár rámutatott, hogy Magyarország nagyon jó adottságokkal rendelkezik a gáztározás területén, ami nagyfokú rugalmasságot tesz lehetővé.

 

A gázbeszerzéseknél eddig az orosz beszállításoknál semmilyen probléma nem lépett fel, fontos ugyanakkor más források elérése is; ezeket a lehetőségeket továbbra is igénybe veszik, illetve vizsgálják

 

– fejtette ki Steiner Attila.

Kiemelte, hogy Magyarország az éves gázfogyasztásának körülbelül kétharmadát tudja eltárolni a hazai tárolókban. A tárolókat magas szintre sikerült feltölteni, és a tél eddig enyhe volt, ezért a kitárolási ütem lassabb, mint az elmúlt években. Így ezt a fűtési szezont gond nélkül meg tudják oldani – hangsúlyozta.

Steiner Attila jelezte, hogy a rezsicsökkentés politikájának eredményeképpen az európai uniós országok közül Magyarországon a legolcsóbb a földgáz és a második legolcsóbb az áram.

Azt összeadva pedig, hogy mennyit költenek a kormányzatok a rezsicsökkentés támogatására, Magyarország az élen jár – fogalmazott. Megerősítette, hogy ezt a politikát szeretnék fenntartani 2023-ban is, ezért a költségvetésben a Rezsivédelmi Alapot megerősítette a kormány, hogy a nagyon kedvező árat az átlagfogyasztás alatt továbbra is biztosítani tudják. Hozzátette, hogy az átlagfogyasztás feletti áramár is jóval kedvezőbb, mint a piaci ár. Az államtitkár kitért arra is, hogy jól halad a megújuló energiaforrások termelésének növelése.

 

Magyarország alapvetően a napenergia felhasználásában rendelkezik jelentős potenciállal, a hazai napelemes kapacitás már a duplája a paksi atomerőmű teljesítőképességének

 

– mondta. Kiemelte, hogy ez jelentősen csökkenti Magyarország energiakitettségét.

Steiner Attila jelezte azt is, hogy elemzik a szélenergia termelésének feltételeit.

Az energiakitettség csökkentésében és az ellátás biztonságának erősítésében szintén fontosnak nevezte az államtitkár a magyarországi gázkitermelést, amelyet a kormány szeretne növelni. Ösztönözni szeretnék, hogy minél több gazdaságosan elérhető hazai gázmező álljon termelésbe – hangsúlyozta.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

hirtv.hu

Vezércikk – A Bajnai Gordon alapította szervezet tízezer aktivistáját foghatják be Magyar Péter kampányába + videó

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott