Létrehozva: 2023.02.06.

Elsüllyesztettek egy repülőgép-hordozó anyahajót az Atlanti-óceánon

60 év szolgálat után a hullámsírban végezte a Sao Paolo.

Szerző Gaál József

A brazil haditengerészet kontrollált keretek között elsüllyesztette a korábban leszerelt Sao Paulo repülőgép-hordozó anyahajót az Atlanti-óceánon, mintegy 350 kilométerre a brazil partoktól, egy megközelítőleg ötezer méter mélységű területen. A Védelmi Minisztérium közleménye szerint a hajótörzs rossz állapota, valamint a vontatással járó kockázatok miatt ez volt az egyetlen dolog, amit tehettek a hajóval - írja a New York Times online kiadása.

Az Atlanti-óceánon elsüllyesztett Sao Paulo repülőgép-hordozó anyahajó

Az elsüllyesztett hajó eredetileg a Foch nevet viselte, és 1963-ban állt szolgálatba a francia haditengerészetnél, majd Párizs 2000-ben leszerelte, miután üzembe helyezték a még ma is szolgálatban lévő Charles de Gaulle hordozót. A Foch komoly szerepet játszott a 20. századi francia haditengerészet történetében – részt vett az ország első nukleáris kísérleteiben a csendes-óceáni térségben az 1960-as években, az 1970-es és az 1990-es évek között pedig Afrikában, a Közel-Keleten és a volt Jugoszláviában is bevetették háborús konfliktusokban.

Miután a franciák leszerelték, a 266 méter hosszú hajót Brazília 12 millió dollárét megvásárolta és átnevezte Sao Paulóra. A hordozó végül mindösszesen 5 évet szolgált a brazil haditengerészetnél, mivel 2005. május 17-én robbanás történt a gépház gőzhálózatában, és a meghajtórendszer jelentős károkat szenvedett. Ezt követően az hajó lényegében vegetatív állapotba került, mivel a javítását és korszerűsítését túl drágának ítélte Brazília.

A hajót 2021 áprilisában a török Sök Denizcilik hajógyár vette meg bontásra. Azóta egy holland vontatóhajó kísérgeti a hajógyár költségére. A Sao Paulót azonban egyik kikötőbe sem engedték be, így a Sök Denizcilik azzal fenyegetett, hogy egyszerűen sorsára hagyja az Atlanti-óceánon. Brazília végül visszavette a hordozót, de a latin-amerikai ország sem engedte be a kikötőibe, ezért döntöttek az elsüllyesztése mellett. 

Tekintettel a bemutatott tényekre és a vontatással járó növekvő kockázatra, a hajótest lebegési feltételeinek romlása és a spontán/kontrolálatlan süllyedés elkerülhetetlensége miatt a hajótest megsemmisítésén kívül más intézkedés nem lehetséges

- fogalmazott közleményében a brazil Védelmi Minisztérium. A tárca elmondása szerint a hajó végső nyughelyét a Haditengerészet Vízrajzi Központja jelölte ki. Az ügynökség egy olyan "biztonságos” területet választott, ami Brazília kizárólagos gazdasági övezetének része, ám környezetvédelmi területein kívül esik, és nem futnak keresztül rajta tenger alatti kábelek.

A környezetvédők élesen bírálták a döntést, mondván, a hadihajó több tonna mérgező anyagot tartalmaz. Az IBAMA brazil környezetvédelmi ügynökség szerint a Sao Paulo fedélzetén lévő azbeszt és más nehézfémek megzavarhatják az ökoszisztémákat, megölhetik az állatokat és a növényeket, és megmérgezhetik a tengeri táplálékláncokat. Brazília nemrég hivatalba lépett új elnökét, a magát környezetvédőnek mondó Luiz Inacio Lula da Silvát többször felszólították, hogy állítsa le a veszélyes tervet, ő azonban nem akadályozta meg a hajó elsüllyesztését.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentést tett Putyin, senki nem mert ellenkezni vele

origo.hu

Így hazudott öngyilkosságot Magyar Péter

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

origo.hu

Azonnal meghal az, aki erre a szigetre lép

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

mandiner.hu

Becéző szavak: Így hízeleg egymásnak évek óta Karácsony és a Gyurcsány-házaspár

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött

POLITIK

Négy hónap alatt 111 ezer ukrán katona esett el

POLITIK

Európa a tűzzel játszik, kiszélesedhet az ukrán háború

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal