Létrehozva: 2023.03.01.

Dróntámadások Oroszországban

Újabb megdöbbentő hírek.

Drónnal támadtak meg egy, a Krím-félszigettől is mintegy 200 kilométerre levő olajfinomítót, azonosítatlan repülő tárgy miatt leállították a légiközlekedést Szentpéterváron, valamint hackertámadás ért néhány orosz regionális műsorszolgáltatót, melynek következtében azok hamis figyelmeztetést adtak ki egy közelgő rakéta támadásról. A katasztrófavédelmi szervek kedden hajnalban tüzet oltottak egy dél-oroszországi olajraktárban, miután két ismertlen felségjelzésű drón csapódott a létesítménybe – jelentette a RIA hírügynökség. A Reuters információi szerint Tuapsze városában helyi idő szerint hajnali fél háromkor jelentették a tüzet, amely mintegy 200 négyzetméteres területre terjedt ki, mielőtt eloltották. Helyi lakosok két egymást követő robbanásról számoltak be.

Az esetről Szergej Bojko, a helyi közigazgatás vezetője elmondta, az olajtartályok nem sérültek meg, és nem folytak ki olajtermékek. „Senki sem sérült meg” – tette hozzá.

Nem ez volt az első drónokkal elkövetett ukrán támadás orosz területek ellen. Tavaly december elején Kurszkban gyulladt ki egy olajtároló létesítmény a helyi repülőtér környékén, illetve ekkor és az év végén a szaratovi légibázist is megtámadták.

Drónok kelthettek riadalmat Szentpéterváron is kedden délelőtt, ahol ideiglenesen az összes járatot felfüggesztették és lezárták a légteret egy lehetséges dróntámadás veszélye miatt. A TASZSZ orosz hírügynökség egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt közölte, hogy helyi idő szerint 13 óráig lezárták a légteret a város 200 kilométeres körzetében. Nem sokkal később ugyanakkor már jelezték, a veszély elhárult, így megkezdődhet a légiközlekedés újraindítása.

 

Egyes orosz regionális műsorszolgáltatókat pedig szintén kedden reggel hackertámadások értek, aminek következtében olyan üzenetet adtak ki, melyben arra szólították fel az embereket, hogy keressenek menedéket egy közelgő rakétatámadás elől. „A rádióállomások és tévécsatornák szervereinek feltörése következtében az ország egyes régióiban légiriadó kihirdetéséről szóló információkat sugároztak” – közölte az orosz védelmi minisztérium. Hozzátették: „Ez az információ hamis, és nem felel meg a valóságnak.

A közösségi médiában közzétett információk szerint olyan képeket mutattak, amelyekben egy beérkező rakéták elől fedezékbe menekülő ember szimbóluma, valamint a „Mindenki az óvóhelyre, most” üzenet volt látható. A Reuters megjegyzi, hogy hasonló támadás miatt miatt egyes orosz régiókban a kereskedelmi rádiók múlt szerdán légi riasztási üzeneteket küldtek.

A fentiekhez kapcsolódik, hogy brit védelmi minisztérium szerint február 21. óta legalább 14 robbanás történt az oroszok kezén lévő Mariupol városban és környékén. A jelentésben olvasható, hogy a robbanások helyszínei között volt egy lőszerraktár a repülőtéren, két üzemanyagraktár és egy acélmű, amelyet Oroszország katonai bázisként használ. Mariupol legalább 80 kilométerre fekszik a frontvonaltól.

A kémelhárítási tevékenység és az ukrán szabotázscsoportok elleni küzdelem fokozására szólította fel az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) Vlagyimir Putyin a szakszolgálat kollégiumának keddi, moszkvai tanácskozásán.

Putyin szerint a terrorfenyegetettség oroszországi megnövekedése összefügg Ukrajna és a nyugati országok fellépésével, amelyek „régi barátaikat” használják e célra. Az FSZB feladataként nevezte meg a diverzánscsoportok, a fegyverek, és a lőszer határon át történő bejuttatásának megakadályozását, a hadsereg támogatását a „különleges hadművelet” során, valamint a biztonsági szervek felállításának támogatását az Ukrajnától elcsatolt területeken.

Hangsúlyozta, hogy elejét kell venni azok tevékenységének, akik megpróbálják megosztani az orosz társadalmat, „fegyverként használva a szeparatizmust, a nacionalizmust, a neonácizmust és az idegengyűlöletet”.

Jelenleg a legaktívabb kísérletek történnek arra, hogy ezt a söpredéket aktivizálják országunkban” – mondta.

Putyin arra is utasította az FSZB-t, hogy szigorúbban ellenőrizze az államvédelmi megrendelések teljesítését, és az ukrajnai katonai műveletekben részt vevő csapatok ellátását. Utasította a szolgálatot, hogy haladéktalanul avatkozzon be az e célokra elkülönített költségvetési források jogellenes felhasználása estén.

Fontosnak nevezte, hogy az FSZB visszaszorítsa az internet és a közösségi média felhasználását a fiatalok szélsőséges tevékenységekbe való bevonására, és fellépjen azok ellen, akik ezeket az eszközöket a terrorizmus népszerűsítésére és toborzásra használják fel.

A Donyeck megyei településért, Bahmutért vívott harcokban több ezer orosz és ukrán katona esett el, és a háború egyik szimbolikus helyszínévé vált, lélektanilag is fontos mindkét félnek a város birtoklása.

Előbb-utóbb a NATO tagja lesz Ukrajna! – jelentette ki az észak-atlanti szövetség főtitkára. Az orosz elnök szóvivője azonban figyelmeztetett: csak akkor lehet eredményes béketárgyalásokat folytatni, ha a Nyugat elfogadja: Ukrajna felvétele a szövetségbe Oroszország biztonságát fenyegeti.

Heves harcok dúlnak Bahmutnál, a következő órákban eldőlhet a város sorsa – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy idős nő nappalijába csapódott be egy orosz rakéta a Donyeck megyei Krasznohorkivkában – legalábbis ezt állítja az esetről készült videót közzétevő ukrán rendőrség. Éppen aludt, amikor a tetőt átütve, a feje közelében fúródott a talajba a robbanótöltet.

Kigyulladt és porig égett egy szupermarket Csasziv Jarban, miután rakéta csapódott az épületbe. A város a frontvonal közvetlen közelében fekszik, mégis még sokan lakják.

Ukrán közlés szerint a Donyeck megyét ért hétfői légicsapásokban egy civil életét vesztette és kilencen megsebesültek.

Kulcsfontosságú város

A leghevesebb harcok Bahmutnál dúlnak: az orosz légierő folyamatos tűz alatt tartja az ukrán harcállásokat.

„Nem adjuk Bahmutot! A végsőkig kitartunk!” – mondta egy ukrán harcos, mialatt bombák záporoztak a környéken.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti videóüzenetében kijelentette: az oroszok elkeseredett támadást indítottak a városért.

A bahmuti helyzet egyre nehezebb. Az ellenség mindent elpusztít, amit állásaink védelmére tudnánk használni, hogy megvessük lábunkat és biztosítsuk a védelmet” – mondta az ukrán elnök, majd elismételte: modern harci repülőkre van szükségük ahhoz, hogy mélyen az oroszok által elfoglalt területekre behatolva is csapásokat mérhessenek az ellenséges támaszpontokra.

Több mint fél éve folyik a küzdelem az egykor 70 ezer lelket számláló Bahmutért: a város kulcsfontosságú útvonalat biztosítana az oroszoknak a szomszédos Szlovjanszkba és Kramatorszkba, míg a környéken fekvő bányák és ipari létesítmények hosszútávon is kecsegtető célponttá teszik a várost. Elemzők arra is emlékeztetnek, hogy a Donyeck megyei településért vívott harcokban több ezer orosz és ukrán katona esett el, és a háború egyik szimbolikus helyszínévé vált, ezért lélektanilag is fontos mindkét félnek a város birtoklása.

Hatvan irányból támadtak az oroszok

Közben felpörögtek az események a keleti fronton: ukrán közlés szerint több mint 60 irányból támadtak az oroszok hétfőn az északi Harkivtól Donyeck megye legdélebbi szegletéig.

Kémek és szabotőrök juthattak be Ukrajnából orosz területekre – figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnök a KGB utódszervezeteként is ismert biztonsági szolgálat vezető tisztjeit kedden. Arra kérte őket: építsenek ki egy védőhálót az orosz–ukrán határon, amelyen az ellenséges elemek fennakadnak.

Szemléletváltás kellene a béketárgyalásokhoz

Gyengének ítélte meg a béketárgyalások esélyeit a Kreml szóvivője. Dmitrij Peszkov az orosz Izvesztija napilapnak adott interjúban kijelentette: az egész Nyugatnak, különösen az Egyesült Államoknak kellene változtatnia szemléletén ahhoz, hogy sikeres béketárgyalások legyenek: el kell ismerniük, hogy egy ország biztonsága nem szavatolható egy másik ország kárára, tehát Ukrajna felfegyverzése és euroatlanti integrációja elfogadhatatlan, mert az közvetlen fenyegetést jelent Oroszország biztonságára.

„Ukrajna tagja lesz a NATO-nak”

– jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára kedden Helsinkiben. A finn csatlakozási folyamatról folytatott tárgyalásokat követően kijelentette: az ukrán csatlakozás megindítása bár nem képezi vita tárgyát, időpontja azonban még a távoli jövőbe vész.

Hatvan irányból támadtak 24 óra alatt az oroszok az elnyúlt frontvonalon az ukrán vezetés közlése szerint. Teljes ostrom alatt Bahmut, az orosz csapatok megkísérlik bevenni a várost, de az ukránok egyelőre kitartanak. Ezalatt Kijevbe látogatott az amerikai pénzügyminiszter: segélyekről és hitelekről tárgyalt az ukrán vezetéssel. Az orosz hadvezetés szerint az Egyesült Államok súlyos provokációra készül Ukrajnában – hangzott el az M1 Híradójában.

A kihalt város romos épületeiből lövik egymást az orosz és ukrán katonák Bahmutban. Több mint fél éve folyik a küzdelem az egykor 70 ezer lelket számláló településért. Az ukránok mélyen beásták magukat a nyugati domboldalon, a városi harcmodor elhúzódó harcokat tett lehetővé.

„Kitartunk. Azzal lőjük őket, amink van. Nem fukarkodnak a katonákkal, minden nap kis csapatokban támadnak. Ők nem zsoldosok, hanem a reguláris orosz hadsereg gyalogsága” – mondta egy ukrán harcos.

Az orosz RIA Novosztyi televíziócsatorna felvételei azonban arról tanúskodnak: nem csupán utcai harcok dúlnak Bathmutban, az oroszok repülőkből is lövik az ukrán harcállásokat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette: a bahmuti védők helyzete egyre kilátástalanabb. „A bahmuti helyzet egyre nehezebb” – mondta az ukrán elnök.

„Az ellenség mindent elpusztít, amit állásaink védelmére tudnánk használni, hogy megvessük lábunkat és biztosítsuk a védelmet”

– hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij, majd elismételte: modern harci repülőkre van szükségük ahhoz, hogy mélyen az oroszok által elfoglalt területekre behatolva is csapásokat mérhessenek az ellenséges támaszpontokra.

Felpörögtek az események a keleti fronton: ukrán közlés szerint több mint 60 irányból támadtak az oroszok hétfőn az északi Harkivtól Donyeck megye legdélebbi szegletéig. Az orosz haderő drónokat is bevetett: 14-ből 11-et bár hatástalanított az ukrán légvédelem, három célba ért és kioltott két emberéletet.

Kijevben járt az amerikai pénzügyminiszter

Az ukrán fővárosba látogatott az Egyesült Államok pénzügyminisztere. Janet Yellen az Ukrajnának nyújtandó amerikai pénzügyi segélyekről, hitelekről és a háborúban elpusztult infrastruktúra újjáépítéséről egyeztetett a kormány képviselőivel. Kijelentette: Amerika a végsőkig kitart Ukrajna mellett.

A biológiai, vegyi és atomfegyverekért is felelős orosz altábornagy azzal vádolta meg az Egyesült Államokat: súlyos provokációra készül Ukrajnában. Washington moszkvai nagykövetét idézte, aki korábban arról beszélt: az oroszok vegyi fegyvereket akarnak bevetni Ukrajnában, amit Moszkva úgy értelmez, hogy maguk az amerikaiak készülnek provokációra, amit aztán orosz támadásként állítanának be.

Készültségben a fehérorosz haderő

A legmagasabb készültségbe helyezte a fehérorosz haderőt és biztonsági szerveket Aljakszandr Lukasenka államfő hétfőn, miután meg nem erősített információk szerint támadás ért egy orosz harci repülőket is szállásoló légitámaszpontot Minszktől mintegy tíz kilométerre. Sajtóinformációk szerint ellenzéki gerillacsoportok hajthatták végre a támadást, amiben egy orosz A–50-es légtérellenőrző repülőgép is megrongálódhatott.

 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy váltás jön az MVM-nél nyáron, erre készülhetnek az ügyfelek

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

life.hu

A legtöbben figyelmen kívül hagyják azt a jelet, ami a párkapcsolat végét jelentheti

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél