Létrehozva: 2023.04.27.

A vatikáni diplomácia rejtélye: hogyan jött létre Ferenc pápa második budapesti útja?

Több külföldi újság, hírügynökség is foglalkozik Ferenc pápa magyarországi látogatásával, azt kutatva, minek köszönhető a kitüntető figyelem.

Nemzetközi viszonylatban is nagy érdeklődéssel várják az egyházfő budapesti látogatását, itt elhangzó beszédeit, nyilatkozatait. A pápa úti céljai gyakran meglepőek - írja a domradio-de. annak ismeretében, hogy Ferenc pápa április 28-án másodszor utazik Budapestre. 

Ferenc pápa 2021-ben látogatott el először Magyarországra.   Fotó : Markovics Gábor  RipostFotó: Markovics Gábor

Hozzáteszik:  a vatikáni diplomácia egyik rejtélye, hogy Magyarország kormánya hogyan tudta rávenni Ferenc pápát, hogy ismét Budapestre látogasson. Felidézik: Ferenc már 2021-ben, a budapesti Eucharisztikus Világkongresszuson tett rövid látogatás után bejelentette, hogy ismét Magyarországra szeretne jönni, ezúttal több napra. Az újság magyarázata: a pápa szívesebben megy a "szélekre, mint a hatalmi központokba". Ezt azzal támasztják alá, hogy Ferenc 13 európai útján 9 az EU keleti és délkeleti részét érintette. Járt a balti államokban, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában, Bulgáriában és Észak-Macedóniában, Cipruson és Görögországban. És ezek alapján a magyarországi utazási cél sem lóg ki a sorból.
Az osztrák állami hírszolgáltató, az orf.at arra emlékeztet, hogy a budapesti lesz Ferenc 41. külföldi utazása, és ezzel a magyar főváros azon Olaszországon kívüli helyszínek közé kerül, ahol 10 éves pápasága alatt kétszer is megfordult. Az egyházfő 2015 szeptemberében Kubában járt, majd néhány hónappal később, február 12-én Kuba fővárosában, Havannában találkozott Kirill moszkvai pátriárkával, az orosz ortodox egyház fejével. 

(Ez volt az egyháztörténetben az első alkalom, hogy a pápa és a moszkvai pátriárka találkozott egymással. Az EWTN vatikáni iroda márciusban arról írt, hogy még nem tudni, Ferenc pápa találkozik-e Hilarion metropolitával, a Moszkvai Patriarchátus külkapcsolatok egykori vezetőjével, jelenleg pedig Magyarország metropolitájával. Hilarion volt az, aki megszervezte az első találkozót Ferenc pápa és Kirill moszkvai pátriárka között, és Hilarion volt az is, aki megalapozta a második találkozót, amelyre még nem került sor - a szerk.)


Ferenc 2016-ban és 2021-ben is a görögországi Leszbosz szigetén lévő menekülttáborokba utazott, felhívva a világ figyelmét a Földközi-tengeren érkező menekültek helyzetére. 

Az orf.at Ferenc budapesti programjának ismertetésén kívül arról is beszámol, hogy a pápai program egyes részein jelen lesz Christoph Schönborn osztrák érsek, Hermann Glettler innsbrucki püspök és Anton Leichtfried St. Pölten segédpüspök is.

Matteo Bruni szentszéki szóvivő a Vatikánban tartott tájékoztatón múlt pénteken arra emlékeztetett, hogy Ferenc pápa 2021 szeptemberében részt vett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) budapesti zárómiséjén, és a Vatikánba tartó visszaúton az őt kísérő újságíróknak azt mondta, szívesen visszatér Magyarországra, hogy "több időt szenteljen a magyaroknak". Néhány száz kilométerre leszünk Ukrajnától- hangoztatta Matteo Bruni, aki nem zárta ki, hogy Ferenc pápa a békéért is felemeli szavát beszédeiben.

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követheted a HírTV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjától minden részletet megtalálsz ITT.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

hirtv.hu

Vezércikk – A Bajnai Gordon alapította szervezet tízezer aktivistáját foghatják be Magyar Péter kampányába + videó

life.hu

Esküvőjükről osztott meg soha nem látott fotót Katalin és Vilmos, de valami nem stimmel

hirtv.hu

Egy magyarországi mecset elleni támadást tervezett a 15 éves érdi fiú + videó

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Íme a legjobb kefires-burgonyás lángostészta receptje: háromféle feltéttel is kínálhatjuk

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél