Létrehozva: 2023.04.11.
Módosítva: 2023.04.11.

Magyarokat is megfigyeltek az amerikaiak

Tovább gyűrűzik a botrány.

Tovább gyűrűzik a kiszivárgott amerikai titkos iratok körüli ügy, amely sokak szerint az évtized legsúlyosabb hírszerzési botránya lehet. Úgy néz ki, az Egyesült Államok akár hivatalos magyar személyekről is gyűjthetett információkat.

Újabb részletek láttak napvilágot a kiszivárgott Pengaton-dokumentumokkal kapcsolatban. A brit The Economist által jegyzett cikk szerint ugyanis amellett, hogy a dokumentumok figyelemre méltó betekintést nyújtanak az ukrán a fegyveres erők állapotába, valamint a készülő ellentámadás terveibe, arról is árulkodnak, hogy

az amerikai hírszerzés nemcsak ukrán tábornokok és kémek után szaglászik, hanem izraeli, dél-koreai és magyar hivatalos személyeket is megfigyel, illetve információt gyűjt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tisztviselőiről is.

A lap szerint a kiszivárogtatás ismét rámutat arra, hogy az amerikai kémek hírszerzési információkat gyűjtenek szövetségeseikről, amely tény már 2013-ban is felháborodást keltett, amikor kiderült, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezető európai politikusok, köztük Angela Merkel akkori német kancellár után is kémkedett.

Hozzáteszik, a Kreml valószínűleg arra fogja használni a titkosított iratok kiszivárgását, hogy igazolja azt a narratívát, miszerint nemcsak Ukrajna, hanem az egész NATO ellen harcol.

Érdekes továbbá, hogy a dokumentumok nemcsak azt írják le, hogy az Egyesült Államok kik után kémkedik, hanem azt is, hogy hogyan teszi ezt.

Tudni lehet például, hogy bizonyos értesülések a hozzájuk fűzött megjegyzés szerint telefonos vagy elektronikus lehallgatásokból származnak.

Mivel a kiszivárgott iratok sok konkrét beszélgetést rögzítenek személyek vagy csoportok között, a célpontok könnyen felderíthetik, hogy az amerikaiak hogyan jutottak a szóban forgó információkhoz.

Nagyon súlyos kockázatot jelent az amerikai nemzetbiztonságra a fokozottan minősített katonai dokumentumok kiszivárogtatása – közölte a védelmi minisztérium vezető szóvivője hétfőn az üggyel kapcsolatban, amelyről múlt héten az amerikai sajtó számolt be elsőként.

Chris Meagher elmondta, hogy a kormányzat magas rangú vezetői minden elkövetnek annak érdekében, hogy csökkentsék az eset okozta károkat. Arról is beszámolt, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter is csak múlt csütörtökön értesült arról, hogy több közösségi médiaoldalon számos titkos dokumentum jelent meg, amelyek amerikai katonai terveket és cselekményeket részleteztek többi között Ukrajnát illetően, de más országokkal kapcsolatban is.

A Pentagon illetékese közölte, hogy a miniszter felvette a kapcsolatot a szövetségesek képviselőivel, valamint összegzik károkat. Külön csoport alakult az információk összegzésére, valamint annak áttekintésére, hogy kinek volt hozzáférése a kikerült adatokhoz.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem tudják ki áll a kiszivárogtatás mögött, és azt sem, hogy milyen célból történt. John Kirby kérdésre válaszolva utalt arra, hogy lehetnek további kikerült dokumentumok azokon kívül, amelyek már az amerikai kormány tudomására jutottak.

A külügyminisztérium szóvivője, Vedant Patel hétfőn újságírók előtt azt mondta, hogy az Egyesült Államok tisztségviselői magas szinten egyeztetnek a partnerek és szövetségesek képviselőivel az ügyről.

Az ügyben az amerikai igazságügyi minisztérium bűnügyi nyomozást indított. A feltételezések szerint a dokumentumok egy része már azelőtt terjedt egy zárt internetes fórumon, hogy nyilvánosan elérhetővé vált a közösségi médiumokon.

A Twitter és Telegram közösségi oldalakon megjelent dokumentumokról csütörtökön elsőként beszámoló New York Times-nak nyilatkozó katonai szakértők korábban azt mondták, hogy a nyilvánosságra hozott iratokban szereplő adatok egy részét nagy valószínűséggel megváltoztatták, többi között az ukrajnai emberveszteségről szóló számokat.

Mihajlo Podoljak az ukrán elnöki hivatal főtanácsadója még múlt pénteken úgy nyilatkozott, hogy a kiszivárogtatás mögött Oroszország áll, de a megjelent adatoknak semmi közük Ukrajna valós terveihez.

Ukrajna légvédelme heteken belül kifogyhat a rakétákból és lőszerekből – derül ki a Pentagonból kiszivárgó februári jelentések szerint. A Guardian beszámolója szerint az amerikai védelmi minisztérium tisztviselői próbálják felderíteni, hogyan kerültek nyilvánosságra az akták.

Az egyik február 23-án kelt, „titkos” jelzéssel ellátott dokumentum részletesen leírja, hogy Ukrajna szovjet korabeli Sz-300-as légvédelmi rendszerei a jelenlegi felhasználási ütem mellett május 2-ig teljesen kifogynak a lőszerből. Azt nem tudni, hogy a felhasználási arány a jelentés óta változott-e.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azzal reagált, hogy Oroszországnak semmi kétsége nincs afelől, hogy az Egyesült Államok és a NATO közvetett és közvetlen módon beavatkozik Ukrajna és Oroszország konfliktusába, és a beavatkozás mértéke egyre növekszik.

A védelmi tárca (Pentagon) után az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított, hogy miként kerültek nyilvánosságra a védelmi minisztérium minősített, többek között az ukrajnai műveletekkel kapcsolatos dokumentumai.

Az igazságügyi minisztérium helyi idő szerint pénteken adott ki közleményt, amely szerint egyeztetnek a védelmi minisztériummal, és saját vizsgálatot indítottak.

Ezt megelőzően a védelmi tárca helyettes szóvivője közleményében azt írta, hogy a Pentagonnak tudomása van a közösségi médiában megjelentekről, és vizsgálja az ügyet. Sabrina Singh ugyanakkor a dokumentumok hitelességét illetően nem bocsátkozott részletekbe.

A több közösségi médium felületein, köztük a Twitteren és Telegramon megjelent katonai dokumentumok olyan amerikai és NATO-tervekről szólnak, amelyek az ukrán haderő támogatásának, utánpótlásának és megerősítésének elképzeléseit részletezik, valamint a háborús veszteségeket összesítik.

Az ügyről elsőként beszámoló The New York Times című napilap péntek éjszaka arról adott hírt, hogy újabb, ezúttal a Közel-Keletet és Kínát is érintő dokumentumok is megjelentek a közösségi médiaoldalakon. Az iratok 2023. február 23. és március 1. közötti keltezésűek.

Amerikai kormányzati illetékesek közölték, hogy olyan katonai összefoglalókról lehet szó, amelyek a vezérkaron belül napi rendszerességgel készülnek, de nem nyilvános felhasználásra.

A tájékoztatás szerint ugyan minősített adatokról lehet szó, de azok tényleges hírszerzési értéke csekély, valamint az azokban szereplő számadatokat megváltoztathatták.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal főtanácsadója szerint a kiszivárogtatás mögött Oroszország áll, de a megjelent adatoknak semmi közük Ukrajna valós terveihez. Hozzátette, hogy az csak porhintés, hiszen ha Oroszország tényleg valós katonai előkészületekről szóló információhoz jutott volna hozzá, akkor az nem kerül nyilvánosságra.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban úgy reagált, hogy Oroszországnak semmi kétsége nincs afelől, hogy az Egyesült Államok és a NATO közvetett és közvetlen módon beavatkozik Ukrajna és Oroszország konfliktusába, és ez a beavatkozás egyre növekszik.

Szakértők szerint amerikai személy lehet az elmúlt hetekben kiszivárgott Pentagon-dokumentumok forrása. A nagy mennyiségű hírszerzési dokumentumból a Moszad tevékenységéről épp úgy megtudunk részleteket, mint arról, hogy az oroszok kis híján lelőttek egy brit kémrepülőt a Krím közelében, s hogy Zelenszkij Oroszország elleni csapást sürgetett.

Megrázta az amerikai tisztviselőket a jelentés kiszivárgása – jelenti a CNN -, most attól tartanak, hogy

a felfedezések veszélybe sodorhatják az érzékeny forrásokat

és a fontos külföldi kapcsolatokat.

Zelenszkij Rosztov környékét bombáztatta volna

Az amerikai tisztviselők szerint hitelesnek elismert dokumentumok némelyike feltárja, hogy az Egyesült Államok milyen mértékben hallgatja le kulcsfontosságú szövetségeseit, köztük Dél-Koreát, Izraelt és Ukrajnát is. Az is kiderül, hogy

az USA milyen mértékben hatolt be az orosz védelmi minisztériumba és a Wagner-csoport nevű orosz zsoldosszervezetbe,

főként a lehallgatott kommunikáció és emberi források révén. Ezeket a forrásokat most veszélybe sodorhatják a kiszivárogtatások, megszűnhetnek az említett hírszerzési „csatornák.”

Ukrajna máris módosította néhány katonai tervét a kiszivárogtatás miatt – mondta a CNN-nek egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz közel álló forrás.

Ukrajna helyzetét nem könnyíti meg „A Donbasz régióért folytatott csata valószínűleg patthelyzetben lesz 2023 folyamán” című dokumentum kiszivárgása sem.

A CNN összesen 53 kiszivárgott dokumentumot tekintett át, amelyek mindegyike február közepe és március eleje között készült. Az egyik aktából még az is kiderül, hogy Washington kémkedett Volodimir Zelenszkij után. Az ukrán elnök pedig február végén „javasolta, hogy pilóta nélküli légi járművekkel csapást mérjenek az oroszországi Rosztov területén lévő katonai célpontokra”, mivel Ukrajnának nincsenek olyan nagy hatótávolságú fegyverei, amelyekkel képesek lennének ilyen mélységben is támadni.

Mit szervez a Moszad?

Egy másik dokumentum figyelemre méltó részletességgel ír le egy beszélgetést két magas rangú dél-koreai nemzetbiztonsági tisztviselő között az ország Nemzetbiztonsági Tanácsának egy amerikai lőszerkérelemmel kapcsolatos aggodalmairól. A tisztviselők attól tartottak, hogy a lőszerek szállítása, amelyeket Washington Ukrajnába küldött volna, megsértené az ázsiai ország azon politikáját, hogy nem nyújt fegyveres segítséget háborúban álló országoknak. A dokumentum szerint az egyik tisztviselő ekkor javaslatot tett arra, miként lehetne ezt megtenni a fenti elv megsértése nélkül – a lőszer Lengyelországnak történő eladásával.

Izraelről szóló hírszerzési jelentések is szerepelnek a dokumentumok között, melyek szerint a közel-keleti állam legfőbb hírszerző szerve,

a Moszad bátorította az ország új kormánya elleni tüntetéseket.

Egy másik dokumentumból kiderül, mit gondolnak az Egyesült Államokban egyes európai országok azon szándékáról, hogy vadászgépeket adományoznának Ukrajnának. Az akta szerint február 23-án Bulgária kifejezte hajlandóságát arra, hogy MiG-29-es repülőgépekből álló flottáját Ukrajnának adományozza – ez a jelentés értékelése szerint „kihívás”, mivel

Bulgária így vadászgépek nélkül marad,

amelyekkel légtérrendészeti feladatait nem tudja teljesíteni egészen az amerikai gyártmányú F-16-osok leszállításáig, „ami viszont legalább egy év múlva következik be”.

Érzékeny adatok a háborúról

A dokumentumokból az is kiderül, hogy az Egyesült Államok képes volt a lehallgatásokkal információkat szerezni az orosz támadások célpontjainak tervezeteiről, egészen odáig, hogy az orosz erők pontosan milyen hőerőművekre, elektromos alállomásokra, vasúti és járműhidakra akartak csapást mérni Ukrajnán belül, és mikor.

Az egyik dokumentum szerint az orosz erők februárig 189 000–223 000 fős veszteséget szenvedtek, 43 ezer harcban elesett katonával. Ukrajna eközben 124 500–131 000 fős veszteséget szenvedett el, köztük 17 500 katona eshetett el – áll a jelentésben.

A Pentagon-dokumentumból az is kiderül, hogy egy Ukrajna felett repülő brit kémrepülőgépet majdnem lelőtt egy orosz vadászgép – közli a Fox News. A megfigyelőgép 2022. szeptember 29-én repült a krími partoknál. A dokumentum szerint kis híján eltalálta egy orosz Szuhoj Szu-27-es vadászgép által kilőtt rakéta.

A brit gép lelövése elég lehetett volna ahhoz, hogy az Egyesült Államokat és NATO-szövetségeseit – ahogy a Fox News fogalmaz – „belekeverje” az orosz-ukrán háborúba.

A Washington Post is talált utalást arra, hogy „majdnem lelőttek” egy brit RJ, avagy egy RC-135-ös felderítő repülőgépet.

A dokumentumok a múlt hónapban jelentek meg az interneten a Discord nevű közösségi médiaplatformon. A posztok magazinok tetejére fektetett, összegyűrt dokumentumokról készült fotók. Mintha sietve összehajtogatták és zsebre dugták volna őket, mielőtt egy korábbi helyről elvitték azokat – mondta a CNN-nek egy, az ilyen típusú dokumentumokat ismerő forrás.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Új trónörökös a láthatáron? Bizonyítékokkal jelentkezett Károly király és Kamilla eltitkolt fia

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

magyarnemzet.hu

Újabb lépés történt a magyar hadiipar fejlesztésében

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél