Létrehozva: 2023.05.25.

Cseh Katalin próbálná megalázni Magyarországot

"Ez már a legalja..."

Cseh Katalin az egyik előterjesztője Daniel Freund mellett a legújabb magyargyűlölő EP-határozatnak – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője.

Ez már tényleg a legalja: Cseh Katalin az egyik előterjesztője Daniel Freund mellett a legújabb magyargyűlölő Európa parlamenti (EP) határozatnak” – írta közösségi oldalán Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, arra reagálva, hogy az Európai Parlament kiszivárogtatott jelentéstervezetében megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az Európai Tanács soros elnöki tisztségét 2024-ben.

Ismert: hazánk 2024 júliusától fél éven keresztül látja el a tagállami kormányokból álló Európai Tanács elnöki posztját. A soros elnökség koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét, és képviseli azt a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban.

Az EP középjobb, baloldali és liberális frakciói ugyanakkor azt szeretnék elérni, hogy Magyarország ne tölthesse be az unió soros elnökségét.

Éppen ezért a június 1-jei plenáris ülésen már el is fogadnák azt az újabb állásfoglalást, amelyben felszólítják a tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, másként a parlament fog közbeavatkozni.

Az állásfoglalás-tervezet egyebek mellett elítéli a kormány stratégiáját képező EU-ellenes kampányokat, amelyek arra szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmet az uniós értékek megsértéséről és a rendszerszintű korrupcióról. A dokumentum megjegyzi, hogy az EP tavaly szeptemberi határozatának elfogadása óta tovább romlott a jogállamiság és az alapvető jogok helyzete Magyarországon. A példák között említik a tanárok jogállásának, szociális és munkajogainak korlátozását.

Az állásfoglalás úgymond „kiáll” a külföldi tulajdonú vállalatok mellett, hangsúlyozva, hogy minden vállalatnak ugyanazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel kell rendelkeznie üzleti tevékenysége során, függetlenül attól, hogy magyar vagy külföldi személyek, illetve szervezetek tulajdonában vannak. A szavazásra váró határozat végül rögzíti azt is, hogy Magyarország csak azután juthat hozzá a különféle címeken felfüggesztett közösségi forrásokhoz, ha teljesítette az összes feltételt, és bizonyítja, hogy működnek a Brüsszel által elvárt korrupcióellenes intézkedések – olvasható a Magyar Nemzetben.

A Momentum jelenleg is azon dolgozik, hogy a kormány és Brüsszel közt elakadjanak az uniós pénzekről szóló tárgyalások – erről írt az Origo. A portál szerint ez derül ki a párt európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin minapi nyilatkozatából is. Felidézik, hogy a balliberális politikusnak az a szándéka, hogy a kormányt megkerülve akár senki által nem megválasztott politikai szervezetek is pályázhassanak az uniós támogatásokért.

Anonymus 2021 nyarán rántotta le a leplet arról, hogy a momentumos Cseh Katalin családi vállalkozása és az ahhoz köthető cégháló – gyanús körülmények között – csaknem ötmilliárd forintnyi uniós támogatáshoz juthatott az elmúlt években.

Noha az ügy kapcsán már gyanúsítás is történt, a momentumos EP-képviselő tagadta a korrupciós vádakat: „Semmi közöm ezekhez a vállalatokhoz, és természetesen visszautasítom azokat a rágalmakat, hogy nekem bármi közöm lenne ehhez a pénzhez.

Ironikus, hogy épp Cseh Katalin a legaktívabb a források felfüggesztésének szorgalmazásában – így fogalmazott az Origo. A portál a hazánknak járó EU-s források felfüggesztését célzó baloldali lobbitevékenységet bemutató cikksorozatának legújabb részében a momentumos politikus szerepét vizsgálta meg. Azt írták: már több mint fél éve ismert volt a nyilvánosság előtt a botrány, és már javában zajlott a nyomozás, amikor tavaly februárban az Európai Parlament elfogadta a Cseh Katalinról elnevezett, amellett kampányoló jelentést, hogy a kormány megkerülésével érkezhessenek hazánkba az uniós pénzek, például az önkormányzatokhoz és civil szervezetekhez.

Cseh Katalin tavaly decemberben az ATV műsorában is azt hangoztatta: azon dolgozik, hogy a magyar kormány helyett az önkormányzatoknak küldjék az új pénzeket. Mint fogalmazott: „Közvetlenül kell ezeket a pénzeket eljuttatni a magyar településekhez.”

Erre kérte 2021-ben Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára is az Európai Bizottságot. Kijelentette: „A bizottsághoz fordulok. Ilyenkor ezt a pénzt közvetlenül az önkormányzatoknak és a civileknek kell juttatni. Köszönöm szépen.”

Rónai Sándor, DK-s európai parlamenti képviselő pedig az ATV műsorában kampányolt amellett, hogy hazánk ne kapja meg ezeket a forrásokat. „Kizárólag a Dobrev Klára vezette árnyékkormány az, amelyik haza tudná hozni ezeket a pénzeket” – mondta.

A Momentum jelenleg is azon dolgozik, hogy a kormány és Brüsszel közt az egyes pénzekről szóló tárgyalások elakadjanak – fogalmazott az Origo. A lap kiemelte: ebben a lobbiban a DK mellett a Momentum játssza a vezető szerepet.

Gyurcsány Ferenc többször is hangoztatta: nagyon sokat tesznek azért, hogy az EU olyan feltételeket támasszon Magyarországnak, ami a kormány bukásához vezetne.

Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány programvezetője az M1 kérdésére elmondta, a DK-nak az a szerepe és az érdeke, hogy azt sulykolja mindenki rosszul végzi a dolgát. Ők azok, akik majd jönnek, és az önkormányzati választáson az önkormányzatokban, az európai parlamenti választáson az Európai Parlamentben majd rendet tesznek, és Magyarország érdekét képviselik. „Kérdés az, és ezt mindenkinek érdemes megfontolnia, hogy mennyiben képviseli Magyarország érdekét az, aki azzal szembemegy, hogy Magyarország megkapja az európai uniós forrásokat” – hangsúlyozta a politológus.

Elemzők szerint a baloldal politikai tőkét próbál kovácsolni abból, hogy hazánk elessen az uniós pénzektől.

Elutasította Cseh Katalin momentumos képviselő sajtó-helyreigazítás iránti fellebbezését is a Fővárosi Ítélőtábla. A bíróság döntése értelmében a baloldali politikus köteles megfizetni a közmédia perköltségét, valamint az eljárási illetéket.

Jogerősen is elbukta a közmédia ellen indított pert a Momentum európai parlamenti képviselője.

Cseh Katalin az első fokon eljáró és szintén a közmédia javára döntő Fővárosi Törvényszék ítéletét kifogásolva fellebbezett, nehezményezve a „Már van gyanúsítottja annak az adócsalási botránynak, amelyben a momentumos Cseh Katalin is érintett” című, a hirado.hu oldalon megjelent cikkben, valamint az M1 – Híradó YouTube csatornáján elérhető videóban foglaltakat.

A Fővárosi Ítélőtábla alátámasztottnak találta a közmédia véleményét miszerint Cseh Katalin érdekeltségébe tartozó cégnél büntetőügyben zajlott nyomozás, amelyben gyanúsítás is történt.

A bírósági döntés értelmében a baloldali politikus, mint felperes köteles megfizetni a teljes perköltséget, vagyis az első- és a másodfokú eljárás költségét is, összesen 444 500 forintot a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-nek, valamint az államnak 48 000 forint fellebbezési és 72 000 forint eljárási illetéket.

Az ítélet jogerős, az ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan helyen bukkant fel A Nagy Ő nagyszájú döntőse - fotók

origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

borsonline.hu

Gyászol Vajna Timi, feketébe borultak a közösségi oldalai

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta sokmilliós megbízással

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.

POLITIK

Kijev polgármestere szerint korrupt az ukrán kormány