Létrehozva: 2023.05.12.

Gulyás Gergely: Háborús időben készül a költségvetés

Olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja az ország biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést

A kormány május 30-án nyújtja be a jövő évi költségvetés tervezetét az Országgyűlésnek, amely július 7-én fogadhatja el azt - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. A tárcavezető kifejtette: számtalan nehézség közepette kell megtervezni a jövő évi büdzsét, "hiszen háborús időket élünk". Olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja az ország biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést - mondta. Ennek ellenére a kormány megtartja azt a jó gyakorlatot, hogy a tavaszi időszakban nyújtja be a költségvetési tervezetet, mert ezzel a kormány kiszámíthatóságot teremt, a gazdaság számára is fontos üzenetet küld és rögzíti azokat a gazdaságpolitikai célkitűzéseket, amelyeket a kormány a jövő évben a nehezebb körülmények között is el akar érni - jelentette ki. Megjegyezte: a költségvetési hiány estében 2,9 százalékkal számolnak. Az Origo kérdésére elmondta, hogy 3,5-4 százalékos növekedéssel számolhat a kabinet. Az amerikai nagykövetség által indított médiapályázat kapcsán azt mondta a miniszter, hogy ezek a termékek feladják a függetlenségüket. A pápa magyarországi látogatása is megerősítette a kormányt abban, hogy erkölcsileg is az azonnali tűzszünet és a béke az egyetlen helyes álláspont az ukrajnai háborúval kapcsolatban - mondta Gulyás Gergely. 

A kormány május 30-án nyújtja be a költségvetést az Országgyűlésnek 

 - emelte ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A tárcavezető hangsúlyozta: A tegnapi kormányülésen a jövő évi költségvetés tervezetéről volt szó, amit számtalan nehézség közepette kell megtervezni.

A LEGFONTOSABB EZEK KÖZÜL, HOGY HÁBORÚS IDŐBEN KÉSZÜL A KÖLTSÉGVETÉS.

Hozzátette:

ENNEK ELLENÉRE AZONBAN A KORMÁNY FENNTARTJA AZT A GYAKORLATOT, HOGY A KÖLTSÉGVETÉST A TAVASZI ÜLÉSSZAKBAN FOGADJÁK EL.Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a költségvetés végszavazása június 7-én várható. A költségvetési hiány a jelenlegi tervezet szerint a jövő évben 2,9 százalék lesz. A szankciók kivezetése esetén a költségvetés mozgástere igencsak megnőne, az ország helyezte jóval könnyebbé válla. A háborús helyzet miatt a honvédségre a GDP több, mint két százalékát fogják költeni.

Olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja az ország biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést -

mondta.

Gulyás Gergely elárulta, mekkora hiánnyal számol jövőre a kormány

FOTÓ: MAJOR KATA - ORIGO

A kamatstop meghosszabbítása

A miniszter elmondta: a kormány ismét meghosszabbította a kamatstopot, amivel 350 ezer családot véd meg a magas kamatokkal szemben. Hozzátette:

AZ INTÉZKEDÉS 2022-BEN 80 MILLIÁRD, MAJD PEDIG TOVÁBBI 60 MILLIÁRD FORINTOS SEGÍTSÉGET JELENTETT A CSALÁDOKNAK,illetve 28 ezer vállalkozás 1000 milliárdnyi hitelállománya esik a kamatstop hatálya alá. Szerinte ha a jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken, akkor dönthetnek a kamatstop kivezetéséről, ez nagyjából az idei év végén lehet esedékes.

A pápától a lehető legerősebb morális támogatást kapta a magyar békepárti álláspont

FOTÓ: POLYÁK ATTILA - ORIGO

A pápa magyarországi látogatása is megerősítette a kormányt abban, hogy erkölcsileg is az azonnali tűzszünet és a béke az egyetlen helyes álláspont az ukrajnai háborúval kapcsolatban - mondta Gulyás Gergely.A pápa magyarországi látogatása is megerősített bennünket abban, hogy erkölcsileg is az azonnali tűzszünet és a béke az egyetlen helyes álláspont. Azzal, hogy a világ kiemelkedő erkölcsi tekintélye, a római pápa is a béke pártján áll, ahogyan Magyarország is, azt mondhatjuk, hogy a lehető legerősebb morális támogatást kapta meg a magyar álláspont - fogalmazott Gulyás Gergely.

Jelezte: ha a Vatikán béketervvel készül, ahogyan azt a pápa jelezte, akkor Magyarország ezt a békemissziót támogatni fogja. Ismét leszögezte, hogy a háború kérdésében a kormány álláspontja változatlan: azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget. A pusztítás mértéke már most is felmérhetetlen, több százezer ember vesztette eddig életét a háborúban, életeket menteni csak tűzszünettel lehet - hangsúlyozta.

 

Európai Bizottsággal való megállapodás sarokköve

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy az Országgyűlés múlt héten megszavazta az igazságügyi csomagot, ami az Európai Bizottsággal való megállapodás egyik sarokköve volt. Mint mondta,

A KORMÁNY ARRA SZÁMÍT, HOGY NÉHÁNY HÉTEN BELÜL SIKERÜL MEGEGYEZNI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGGAL, MIUTÁN A MAGYAR FÉL MINDEN FELTÉTELT TELJESÍTETT.

Egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek, amit reményeink szerint ki is fognak fizetni.

A miniszter egyúttal arra kérte a magyar baloldal képviselőit, hogy álljanak a magyar tanárok, a magyar egészségügy és a magyar gazdaság mellé. Ennek kapcsán Gulyás Gergely Molnár Csaba EP-s képviselőt idézte, aki kijelentette: neki hazafias kötelessége, hogy EU-s pénzek ne érkezzenek Magyarországra. A tárcavezető szerint ezen a hozzáálláson változtatni kell, hiszen ez akadályozza az uniós források feloldását, a tanárok béremelését, az egészségügy fejlesztések egy részét, és minden olyan gazdasági támogatást, amit ezek a források lehetővé tesznek.

Néhány héten belül megállapodás lehet az Európai Bizottsággal

FORRÁS: NURPHOTO VIA AFP/JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO/JAKUB PORZYCKI

Ennek nulla az igazságtartalma

Gulyás Gergely azt mondta:NULLA, VAGY MÍNUSZ AZ IGAZSÁGTARTALMA AZOKNAK AZ ÁLLÍTÁSOKNAK, HOGY A KORMÁNY NEM EGYEZTETETT A PEDAGÓGUS ÉRDEKKÉPVISELETEKKEL.Mint mondta, vannak olyan kérdések, amiben még nincs egyetértés, de vannak olyan is, amelyekben történt elmozdulás.

Megjegyezte: a magyar baloldal és a pedagógus szakszervezetek sajnos politikai akciókat hajtottak végre. Szerinte ez azért is furcsa, mert az érdekképviseletek azokkal működnek együtt, akik mindent megtesznek azért, hogy ne érkezzenek meg a pedagógus béremelésre fordítható uniós források.

 

A kormány még nem hozott végleges döntést a déli körvasútról - mondta kérdésre a miniszter. Szerinte ezért érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy „a baloldali városvezetés" a bíróságon a kulcsfontosságú körvasút ellen lépett fel. „Korábban még Karácsony is támogatta ezt a projektet" − tette hozzá Gulyás Gergely, aki szerint ezzel a főváros ráadásul „a legdurvább környezetszennyezők pártjára állt". Mint fogalmazott, az elmúlt 32 évben fővárosi vezetés még nem vétett a lakossági érdek ellen így, mint Karácsony.

Négy százalékos gazdasági növekedés is lehetséges

Arra, hogy mekkora infláció várható, a miniszter az Origo kérdésére közölte: az infláció ügyében a jegybankhoz vannak kötve, itt az illetékes a Nemzeti Bank. Ők jövő évre 6 százalékos inflációt prognosztizálnak. Ez plusz feladatokat – például nyugdíjkorrekciót – ró a kormányra. A végleges számokat viszont majd akkor látják, amikor a költségvetést az Országgyűléshez benyújtották. A gazdasági növekedés esetében mindenki a 3,5-4 százalék közötti növekedést tartja reálisnak. A kormány viszont úgy gondolja, hogy az idei év nehézségei után komolyabb, négy százalékos gazdasági növekedés is lehetséges.

Az Origo kérdésre válaszolva a miniszter reagált az amerikai nagykövetség által kiírt pályázatokra is, amelyeket a független médiának hirdettek meg. Gulyás Gergely szerint

EZEKNEK A TÁMOGATÁSOKNAK AZ ELFOGADÁSÁVAL A MÉDIUMOK FELADJÁK A FÜGGETLENSÉGÜKET.

Akik pénzt fogadnak el az amerikai nagykövetségtől, akkor azok a médiumok már nem függetlenek

FORRÁS: AFP/ATTILA KISBENEDEK

A törvényeket be kell tartani

Az elmúlt napokban, hetekben történő tanár-diák tüntetések kapcsán, amely dulakodásig fajult, a tárcavezető kifejtette: Magyarországon bárki kifejtheti a véleményét, bárki tiltakozhat a kormány ellen. Mint mondta, egyetlen egy kérés van, hogy ezt jogszerűen tegye. Betörni építési területre viszont nem jogszerű, így ezekben az esetekben a rendőrségnek kell fellépni, amely a miniszter szerint profi és kifogástalan volt.

A kormány meggyőződése, hogy ki kell vizsgálni azokat az eseteket, ahol jogellenesség merül fel, ilyen Cseh Katalin elmúlt napokban sokat taglalt korrupciós botránya is - mondta a miniszter. Hozzátette: a médiában is felvázolt céghálót és vádakat mindenki láthatta, arról mindenki levonhatja a következtetéseket, de az ügy kivizsgálása ugyanakkor nem a kormány, hanem a hatóságok feladata. Gulyás Gergely kérdésre elmondta: jövőre is lesz extraprofitadó, a fizetéskötelezettség marad, a mértéke viszont csökkenhet. A miniszter megjegyezte: A csökkentés nem mindenkit érint egyformán, a részletekről a költségvetés végleges változatánál tud majd a kormány tájékoztatást adni.

Gulyás Gergely részben üdvözli, részben tiszteletben tartja a Budaházy Györgynek adott köztársasági elnöki kegyelmet. Szerinte jóval több mint tíz évvel a bűncselekmény elkövetése után már nincs igazságszolgáltatás, hiszen a kiszabott büntetés kétharmadát az első számú vádlott is leülte, az életkörülményei alapvetően megváltoztak. „A magyar igazságszolgáltatás szégyene az, ami ebben az ügyben történt" − fogalmazott a miniszter.

A kormány támogatja a hadsereg átalakítását

A kormány álláspontja világos. Lengyelország a legfőbb elszenvedője volt a II. világháborúnak. A vezérkari főnök esetében azonban az a legfontosabb, akkor, amikor a hatáskörében jár el, jól végezze a munkáját, ebbe a feladatkörbe a II. világháború értelmezése viszont nem tartozik bele. Gulyás Gergely jelezte azt is, a jelenlegi háborús helyzetben arra van szükség, hogy a hadsereget átalakítsák, így maximálisan támogatják, hogy a változások megtörténjenek.

A kormány támogatja a honvédség átalakítását

FORRÁS: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Szóba kerültek a Gálvölgyi Jánossal történtek is, amely kapcsán a miniszter is felvilágosítást kért az Országos Mentőszolgálattól. Ezt egyébként Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője nyilvánosan is megtette. A kérdés tehát az, hogy hibázott-e a mentésirányító, amikor a hívás alapján priorizálta az esetet. A tárcavezető szerint a továbbiakban a vizsgálat eredményét meg kell várni, majd mielőbbi jobbulást kívánt Gálvölgyi Jánosnak.

„Jókat nevettünk a fake news híreken"

Egy fake news portál álhírei szórakoztatták az elmúlt napokban a politika iránt érdeklődőket. Ezeknek a híreknek nem volt soha semmi alapja, nincs napirenden minisztercsere, jókat nevettünk ezeken a híreken – mondta Gulyás Gergely azokról a híresztelésekről, miszerint távozna a kormányból Pintér Sándor, és kettéválasztanák a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Leszögezte: Orbán Viktor miniszterelnök a ciklus végéig, négy évre állapodott meg a miniszterekkel.

A Momentumot is körüllengi a külföldi pártfinanszírozási botrány ügye, ezért ennek fényében érdemes megnézni, hogy mennyire hiteles, amikor a korrupció témájában szólalnak meg - fogalmazott kérdésre a miniszter. Beszélt arról is: igen drága az adófizetőknek, hogy a külföldi embercsempészeket itthon tartják fogva. Így azok esetében, akik nem követtek el súlyosabb cselekményeket, azok 72 órán belül elhagyhatják az országot.

Csökkenhetnek a gázárak

Gulyás Gergely elmondta: bár az energiaárak meghatározása a legnehezebb kérdés, május 20-ig megismerhető lesz, hogy milyen áram- és gázárakkal kalkulálnak a költségvetésben. Közölte:

a szakértők többsége szerint is lényegesen alacsonyabb energiaárakkal lehet majd számolni.

Alacsonyabb energiaárakkal lehet számolni

FOTÓ: POLYÁK ATTILA - ORIGO

Arra, hogy Fidesz mikor nevezi meg a főpolgármester-jelöltjét, a miniszter úgy reagált: amikor a párt elnöksége dönt erről. Arra a felvetésre, hogy ez a személy Szentkirályi Alexandra lehet, a kormányszóvivő úgy reagált: nincs napirenden a téma, nem kapott ilyen jellegű felkérést, de ő jelenleg is örömmel dolgozik az adott pozíciójában.

Kiderült az is, hogy a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújuló Honvéd Főparancsnokság épülete 2024-ben fog elkészülni. A Vöröskereszt Székház egy év múlva gyakorlatilag készen lesz, a József főhercegi palota befejezése pedig, amely az Alkotmánybíróság új székhelye lesz, 2025-re várható.

Ezt a baloldaltól kellene megkérdezni − mondta Gulyás Gergely azokról a baloldali híresztelésekről, miszerint Magyarország ki akar lépni az EU-ból. − Az, hogy nekünk nagyon sok kritikánk van az EU működésével kapcsolatban, az független attól, hogy az uniós tagság Magyarország nemzeti érdeke − jelentette ki.

Gulyás: Erre nem sok példa van a világon

Gulyás Gergelyt arról is kérdezték, hogy a látta-e a felvételeket a kordonbontásokról. A miniszter azt mondta, hogy egy részüket látta, és mint fogalmazott,rossz érzés volt látni, hogy a tinédzserek nem tartják be a törvényt.

Tinédzserként nem gondoltam arra, hogy be kéne törni egy építési területre és dulakodni a rendőrökkel − fogalmazott. Hozzátette: 2006-ban a teljesen jogszerűtlenül tüntetők szemét lövették ki. Gulyás személyes véleménye az, hogy biztonsági szempontból az építkezés után sem szabadna megnyitni a Karmelita előtti utcát. Mint kifejtette: a világon alig van rá példa, hogy a közintézmények falát meg lehetne érinteni, példaként pedig a Fehér Házat említette. Mint mondta: ha valaki csak hozzáérne a Fehér Ház falához, nem könnygázt kapna, hanem lelőnék.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Putyin - ez mindent megváltoztat

origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok

borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

mandiner.hu

Ezért tilos rövidnadrágot viselned, ha repülővel utazol! (VIDEÓ)   

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

mandiner.hu

Könnyen rákot okozhat, ha így issza a kávét

origo.hu

Less be Tóth Gabi álomotthonába!

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

magyarnemzet.hu

Gyurcsány polgármestere saját vejének köreit látta el több tíz milliós szerződésekkel

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Kijev polgármestere szerint korrupt az ukrán kormány

POLITIK

Kínai kémbotrány Németországban

POLITIK

Jobbikos politikusok Magyar Péter mögött

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába