Létrehozva: 2023.05.28.

Még több pénzt akar a parkolásból Karácsony

Azt akarja, hogy a fővárosi bürokrácia több pénzhez jusson.

Módosítaná a Karácsony Gergely által vezetett főváros a parkolásért beszedett pénzek elosztási arányát azért, hogy Budapest még több pénzhez jusson. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elfogadhatatlannak tartja, hogy a fővárosi önkormányzat kevesebb pénzt kap, mint a kerületek. A parkolásüzemeltetés azonban a kerületi önkormányzatok feladata, még azokon az utakon is, amelyek fővárosi tulajdonban vannak.

Erősen kevesellte a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő utakon és köztereken lévő parkolóhelyekből származó bevételt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén. Mint mondta: a fővárosi önkormányzatnak tavaly alig 868 millió forint bevétele származott ebből, miközben egyetlen kerületben is ennél lényegesen több folyik be.

Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő utakon és tereken 7674 darab parkolóhely után szednek parkolási díjat. A hatályos jogszabályok a parkolásüzemeltetést a kerületi önkormányzatok feladatkörébe sorolják, a fővárosi tulajdonú területeken 2013 óta a kerületek végzik ezt a tevékenységet. A bevételeket a fővárossal kötött egyedi megállapodások alapján számolják el, szorgosan levonva a parkolóhelyek üzemeltetési kiadásait. Esetenként meglehetősen vaskosan fog a ceruzájuk. Legalábbis erre lehet következtetni a fővárosnak átadott parkolási bevételekből.

 

A fővárosi önkormányzat korábbi közlése szerint 2019-ben 709,9 millió forintot, 2020-ban 947,3 milliót, míg 2021. első fél évében – amikor januártól május végéig ingyenes volt a parkolás – alig 41,1 milliót zsebelhettek be, miközben becslések szerint a kerületekhez befolyt valós bevétel már évekkel ezelőtt is jócskán egymilliárd felett lehetett.

Tavaly a három évvel ezelőttinél is kevesebb jött be. Mindez úgy, hogy közben jócskán emelkedtek a parkolási díjak.

Ismert: tavaly szeptembertől egységes parkolási rendszert vezettek be Budapesten. A korábbi 27 különböző díjtételű, várakozási idejű zóna helyett mindössze négyet alakítottak ki. Ezzel egyidejűleg emelkedtek a parkolási díjak is. A korábbi 175 forint helyett óránként 200 forint lett a legolcsóbb tarifa, míg a plafon 525 forintról 600 forintra emelkedett. A köztes zónákban 300, illetve 450 forintot kell fizetni.

Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ez néhány belvárosi kerületben 36 százalékos emelést jelentett, ami aligha maradt hatástalan a kerületi parkolási bevételekre. A fővárosnak mégis kevesebb jutott, mint három évvel korábban.

Több hónapig dolgoztunk a modell kialakításán, amely alapján elsőként a VI. kerületi önkormányzattal kötöttünk megállapodást, de együttműködés esetén valamennyi, fizető parkolókat üzemeltető kerületre kiterjesztenénk a rendszert” – mondta a Népszavának Kiss Ambrus.

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A parkolásüzemeltetés költségeinek visszaszorítása érdekében a főváros „felső plafont vezet be a parkolásüzemeltetés indokolt költségére”.

A leghatékonyabban működő három kerület költségeit veszik alapul, és ha valamely kerületi önkormányzat ennél 15 százalékkal többet akar elvonni a bevételből ezen a címen, akkor azt a főváros nem fizeti ki. A közvetett költséget szintén előre meghatározott mutatók szerint számolják el. Az átláthatóságot célozza az is, hogy a megállapodást aláíró kerületek havonta tételes beszámolót küldenek a bevételek alakulásáról.

Jövőre azért ez még nem dobja meg a fővárosi kasszát. Az új elszámolási rendszer ugyanis jövőre működik majd teljes értékűen, míg a 15 százalékos plafon csak 2025 januárjától él. Az I. a II. és a IX. kerület mindenesetre rögtön jelezte, hogy szívesen csatlakoznának.

„A belváros problémáitól eltérő gondokkal küszködnek a külső kerületek” – hívta fel a figyelmet Bese Ferenc, Soroksár független polgármestere, aki bejelentette, hogy kezdeményezni fogja a fővárosi parkolási rendelet módosítását, mivel szerinte a fővárosi szabályozásnak a városon kívülről beáramló autók megfékezésére is ki kell térnie.

A Fidesz-frakció részéről Hassay Zsófia képviselő, korábbi VI. kerületi polgármester hiányolta az előterjesztésből a számokat, így például az érintett parkolóhelyek száma sem szerepel a megállapodásban.

Emlékezetes: Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt mondta: a jelenlegi gazdasági helyzetben nem egységesíthető tovább a parkolási rendszer, az ebből származó bevétel nem vonható el a városrészektől, mivel az a működésüket veszélyeztetné – olvasható a Népszavában.

Budapest iparűzési adóbevétele rekordot dönt, a főpolgármester mégis csődbe vitte a várost – írta az Origo. A portál szerint sosem volt ennyi bevétele a fővárosnak az iparűzési adóból, mint az idei évben, a városvezetés mégis durva megszorításokat vezetett be. Az Origo megjegyzi, hogy a baloldali városvezetés hivatalosan is a csőd szélére juttatta Budapestet, akárcsak a 2010 előtti baloldali korszakban.

Budapest iparűzési adóbevétele rekordot dönt, Karácsony mégis csődbe vitte a várost – ezzel a címmel közölt cikket az Origo. A portál rámutat, hogy egyes számítások szerint idén a főváros iparűzésiadó-bevételei várhatóan meg fogják haladni a 271 milliárd forintot, ami abszolút rekordot jelent Budapest történetében – számolt be róla az M1 Híradója.

A portál szerint ehhez még hozzájön, hogy a baloldali vezetésű fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István korábbi főpolgármestertől. Az Origo úgy fogalmaz:

ebből is látszik, hogy normális esetben Budapestnek komoly tartalékai lennének.

A baloldali főpolgármester áprilisban rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze. Akkor jelentette be, hogy pénzügyi Budapest válságban van, ezért gazdasági túlélőcsomagot hirdet. Karácsony Gergely kabinetfőnöke, Balogh Samu pedig egyenesen azt állította: már egy zebra felfestésére sincs pénz.

Gyurcsány Ferenc nemrég a Spirit FM-en üzente meg Karácsony Gergelynek, hogy nem elégedett vele. De a DK elnökének nem a főváros pénzügyi helyzetével volt problémája. Ehelyett azt kérte számon a főpolgármesteren, hogy nem konfrontálódik eléggé a kormánnyal.

Karácsony Gergely ezután gyorsan politikát váltott és bejelentette: bojkottálni fogják a kormányt, mégpedig úgy, hogy nem fizetik be a szolidaritási adó egy részét az államkasszába.

Az Origo cikkében úgy értékel: a főpolgármester városépítés helyett látványosan a kormány elleni küzdelemre koncentrál. Szerintük Karácsony Gergelyék a soha nem látott rekordbevételek mellett is a csőd szélére juttatták a fővárost. A lap emlékeztet rá, hogy a főváros áprilisban már egy csaknem 20 milliárd forintos hitelt vett fel, majd májusban újabb hitelfelvételről döntött.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása