Létrehozva: 2023.06.24.

90 százalékban külföldről finanszírozták a baloldali nagygyűlést

Március 15-én is gurultak a dollárok...

Miután tegnap a Magyar Nemzet bemutatta, hogy a Márk-Zay Péter-féle mozgalom által a kampány során elköltött, jórészt külföldről érkezett pénzek valójában a baloldali pártok kampányára mentek, ma egy nagyobb tételt emeltek ki az Állami Számvevőszék részjelentéséből. Március 15-én, a nemzeti ünnepen úgynevezett „kormányváltó nagygyűlést” szervezett a baloldal, ám az ezzel járó költségek mindössze egytizedét vállalták a pártok.

 A közel 400 millió forintba kerülő (!) kampányeseményt 90 százalékban nem ők fizették, vélhetően ez a pénz nagyrészt külföldről érkezhetett.

Egészen elképesztő és durván sértő jellegű kampányszöveggel rukkolt elő a ferencvárosi önkormányzati lapban a főszerkesztő, Vágvölgyi B. András a tavalyi választás előtt a 2022. március 15-ei ünnepségek kapcsán. Szerinte „(…) a gyűlöletittas békemenetelőket a Lehel tér környékén parkolászó távolsági buszok ármádiája hozta, míg a Műegyetem rakparton lévők egyéni elhatározásból, 4-6-os villamossal, 4-es metróval és a fővárosi tömegközlekedés egyéb eszközeivel közelítették meg az eseményüket.” Nos, az elfogult liberális értelmiségi számára rossz hírt jelent az Állami Számvevőszék lapunk birtokába került részjelentése, amely szerint „buszos személyszállításra” nem kevesebb, mint 140 millió forintot költött a március 15-ei „kormányváltó nagygyűlés” érdekében a baloldal, méghozzá a Datadat nevű, Bajnai-körbe tartozó cég, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM). A Mandiner idén áprilisban, egy évvel a 2022-es választás után tárta fel először, hogy vélhetően döntően külföldi pénzből buszoztathatták a baloldali tüntetők egy részét.

Most pedig a tavalyi baloldali nagyrendezvény, az összesen 383 173 914 forint, azaz közel 400 millió forintos (!) költségvetésű „kormányváltó nagygyűlés” egyéb költési tételeit, illetve ezek látható forrásait is bemutatjuk. Azt már az elején érdemes leszögezni, hogy mindössze 39 737 351 forintot, azaz a teljes költségek nagyjából egytizedét fizették baloldali pártok, azaz az LMP, a Jobbik és a DK. Érdekes, hogy éppen ezen pártok tagadják tavaly óta következetesen, hogy tudomásuk lett volna a baloldalhoz beérkező külföldi forrásokról. Emlékezetes, hogy tavaly szeptember elején Gyurcsány Ferenc a Hír TV híradójának úgy nyilatkozott, nem tudott arról, hogy Márki-Zay Péter mozgalmához külföldi pénzek is érkeztek a kampány során.

A három említett formáció egyébként a „rendezvénybiztosítási és őrzési feladatokat”, a „rendezvénytechnika biztosítását” és a „rendezvény dekorációs feladatait” állta. Ezek szerint ők abban a hitben voltak, hogy a buszoztatástól a fellépőkig, a kampánytárgyaktól a hangosításig, a rendezvényszervezéstől a szétosztott kiadványokig a rendezvény kapcsán minden ingyenes volt. A jogszabályok szerint egyébként kampányidőszakban a pártok nem fogadhatnak el tiltott támogatásokat jogi személytől vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, illetve más államtól, külföldi szervezettől, nem magyar állampolgár magánszemélytől sem.

Mindenesetre, a baloldal műegyetemi rendezvénye tavaly március 15-én nem közel 40 millió forintba került, mint amennyit bizonyos pártjaik kifizettek, hanem csaknem 400 millió forintba. A költségek nagyjából 90 százalékát pedig a külföldről támogatott Mindenki Magyarországa Mozgalom (69 százalék), illetve egy bizonyos gazdasági társaság finanszírozott (21 százalék), ez pedig egyéb sajtóinformációk szerint feltehetően a Bajnai Gordonhoz és Ficsor Ádámhoz, tehát Gyurcsány Ferenc volt munkatársaihoz köthető Datadat Professional nevű vállalkozás.

Ami az egyéb tételeket illeti, az említett gazdasági társaság a buszos személyszállításon túlmenően „előadóművészeti tevékenység” jogcím alatt is kifizetett 23,7 millió forintot. A rendezvényen Burján Orsolya énekes, Ullmann Mónika és Nagy Zsolt színművész, Polgár Csaba színművész, illetve a „Hatalom a Népé” című kampánydal előadói léptek fel, az ellenzéki politikusok és Donald Tusk mellett. A részjelentésből nem derül ki, hogy pontosan mely előadók kaptak pénzt, illetve értelemszerűen az sem, hogy pontosan mennyit. A Datadat említett cége mindenesetre további 5,5 millió forintot rendezvénytechnikai szolgáltatásra is kifizetett.

A költségek több, mint kétharmadát viszont a külföldről támogatott Mindenki Magyarországa Mozgalom állta. Az ÁSZ részjelentése szerint a Márki-Zay-féle mozgalom „rendezvényszervezés, buszbérlés, hangosítás” jogcímen 137,8 millió forintot, „buszos személyszállításra” további 89 millió forintot, „kampánytárgyak készítése” céljára 32,2 millió forintot, „casting, szereplő közvetítés” címen 1,7 millió forintot, a Bödőcs Tibor által a kampányban propagált baloldali kampányújságra, a „Nyomtass Te Is!” című kiadványra pedig több, mint 1,6 millió forintot fizettek ki. Márki-Zay mozgalma végül mindösszesen több, mint negyedmilliárd forintot, egészen pontosan 262 477 097 forintot fordított az ellenzéki március 15-ei rendezvényre kapcsolódó kiadásokra.

Egészen abszurd módon tehát a baloldal magyar nemzeti függetlenségről szóló megemlékezését, a korábban a külföldi finanszírozásukról kiderült információkat is figyelembevéve, akár közel 90 százalékban idegen forrásokból fedezhették. Erősen jelképes, hogy gyakorlatilag csak a díszleteket és a felszólaló politikusokat biztosították maguk a baloldali pártok, az összes többi, a rendezvénnyel kapcsolatos „tartalmi” kiadás, illetve a résztvevők meghatározó részének szállítása is idegen, tiltott forrásokból valósulhatott meg.

Közel 1,7 milliárd forintot költött el Márki-Zay Péter egyesülete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom a választási kampány idején – állapította meg az Állami Számvevőszék vizsgálata. Az ellenőrző szerv  részjelentése több mint száz példával igazolja, hogy a jórészt külföldről érkezett pénzek valójában a baloldali pártok kampányára mentek. A választási rendezvényükre való buszoztatástól az eredményváróig, a kampányfórumoktól az sms-küldésig, a hirdetésektől a szórólapokig szinten minden kampányműfajra jutott pénz a guruló dollárokból. Egészen abszurd, hogy a függetlenségről szóló nemzeti ünnepen a baloldal a megemlékezésének akár 90 százalékát (!) külföldről érkező forrásból fizethette.

Jellegzetes a tavalyi kampányból a baloldal – végül ellenük fordult – kampánydala, „A hatalom a népé” története. Az Állami Számvevőszék lapunk birtokába került jelentése szerint ennek videóklipjéhez a statiszták szervezése, illetve a dal „színpadi megszólaltatása” 853 440 forintba került, és Márki-Zay Péter mozgalma fizette. Nemcsak a nóta érkezett tehát az Egyesült Államokból, Patty Smith-től, hanem a megszólaltatáshoz szükséges pénz is. Emlékezetes, hogy Orbán Viktor a baloldal politikája kapcsán korábban úgy fogalmazott, hogy „aki fizeti a számlát, az rendeli a nótát”.

Mindez csak egyetlen példa a 117-ből, amely az Állami Számvevőszék részjelentésének VI. számú mellékletében szerepel. Hosszan, oldalakon keresztül taglalja az ellenőrző szerv, hogyan költötte el Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt szervezete a baloldal tavalyi választási kampányára a pénzeket. Az már korábban világossá vált, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom külföldről, Karácsony Gergely tanácsadójának, Korányi Dávidnak a szervezetétől, az Action for Democracy-tól 1 848 603 106 forintot kapott. 

A teljes, a baloldal által külföldről kapott pénzösszeg a Nemzeti Információs Központ szerint a négymilliárd forintot is meghaladja.

Most a tengerentúlról kapott több mint 1,8 milliárd forint meghatározó részének felhasználásának módjára is fény derül, a Magyar Nemzet cikksorozatban fogja részletesen ismertetni, mi mindenre, és kinek mentek pontosan a guruló dollárok. 

Információink szerint a részjelentés megállapította, hogy a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd „a választási kampányban a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét figyelmen kívül hagyta, a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás tekintetében.” Az ellenőrző szervezet szerint mivel a hat párt és a Márki-Zay-féle MMM a kampányban közös rendezvényeket tartott, közös plakátokat, közös logót és egységes választási szlogeneket használt, ezért az MMM „kampányhoz kapcsolódó tevékenysége és költései alkalmasak voltak a választási kampány és a választások befolyásolására”. 

Így aztán az ÁSZ megállapítja, hogy „a hatpárti összefogásban részt vevő pártok a kampányköltésekre előírt törvényi korlátozást nem tartották be, a hat párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom együttesen több mint 1 683,3 M forinttal többet költött a választási kampányra az engedélyezett összegnél”. 

Az ÁSZ ugyanakkor leszögezi, hogy ez csak részjelentés, és további vizsgálatokat folytat. Azaz, az említett összeg akár még nőhet is.

Az Állami Számvevőszék részletesen is feltárta a baloldal – külföldről finanszírozott – kampányköltéseit. Így kiderül, hogy 860 millió forintot fizettek ki sms-kampányokra, automatizált telefonhívásokra és közösségi médiában megjelenő hirdetésekre, adatbázis-építésre és -kezelésre. Ezek azok a tevékenységek, amelyeket a Gyurcsány–Bajnai-kör emberei által működtetett DatAdat nevű cégcsoport végzett számukra. Az ÁSZ külön vizsgálta a DatAdat GMBH, azaz a bécsi DatAdat és Márki-Zayék között 2022. március 17-én létrejött megbízási keretszerződést is.

Mindezeken túlmenően a külföldi kampánydollárokból jutott 324 millió forint választási gyűlésekre és kampányrendezvényekre is. 365 millió forintot költöttek választási plakátokra, szóróanyagokra és egyéb kampányeszközökre. Ha pedig ez még nem lett volna elég, közel 133 millió forint elment kiadványokra is, így például a Bödőcs Tibor által reklámozott propagandalapra, a Nyomtass Te Is! című kiadványra, amely lenéző módon a „vidékieket” akarta felvilágosítani.

Az MMM által – jórészt a guruló dollárokból – a baloldal kampányába bevitt közel 1,7 milliárd forint azért is megdöbbentő, mert az úgynevezett kampánylimit, tehát a jogszerűen költhető keret 1,177 milliárd forint volt, és a baloldali pártok legálisan is elköltöttek 1,109 milliárd forintot. 

A jórészt külföldi pénzek tehát szinte egy az egyben a költési korlát túllépését jelentik, ami súlyos jogkövetkezményekkel járhat a vonatkozó jogszabályok szerint.

Bár Gyurcsányék és több másik baloldali szereplő tagadta, hogy tudott volna a külföldi kampánypénzekről, ez azért is életszerűtlen, mert a március 15-ei rendezvény esetében valamiért éppen a teljes költések 10 százalékát adták a pártok (LMP, Jobbik, DK), miközben a Márki-Zay-féle mozgalom 69, „gazdasági társaságok” pedig 21 százalékát finanszírozták a teljes összegnek. A „kormányváltó nagygyűlés” költéseit később részletesen, külön cikkben is bemutatjuk majd, itt és most csak annyit érdemes megjegyezni, hogy összesen 383 173 914 forintba került a baloldal március 15-ei rendezvénye. 

Abszurd módon tehát a magyar függetlenségről szóló nemzeti ünnepen a baloldal a megemlékezésének akár 90 százalékát (!) külföldről érkező forrásból fizethette.

Fontos, hogy az ÁSZ megállapítása nyitva hagyja azt a kérdést, hogy mi van a többi, az eddig vizsgált 1,7 milliárd forint feletti, több mint kétmilliárd forintnyi guruló dollárral. Ugyanis „az érintett gazdasági társaságok nem működtek együtt az ÁSZ-szal, és nem szolgáltattak adatot a megkeresés és a törvényi kötelezettség ellenére sem. Emiatt folyamatban van annak vizsgálata, hogy részt vettek-e a választási kampány finanszírozásában, ezzel tiltott támogatást nyújtottak-e a hatpárti összefogás közös kampányához”.

Emlékezetes, hogy a Magyar Nemzet az elmúlt hetekben több tucatnyi cikkben mutatta be, hogy bár a baloldal elbukta a tavalyi választásokat, egy sor tanácsadójuk, intézőjük, kutatójuk és háttéremberük nagyon sok pénzt keresett a kampányon.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

borsonline.hu

Kínos baki a TV2 forgatásán: Marics Peti olyat hibázott, hogy még a játékot is félbe kellett szakítani

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

mindmegette.hu

Ilyen finomfőzeléket még nem ettél: itt a tavaszi verzió, ami valóban finom!

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett