Létrehozva: 2023.06.27.

Az ukránok szerint bármikor felrobbanhat az atomerőmű

Ellentmondó hírek...

Bármelyik pillanatban felrobbanhat a zaporizzsjai atomerőmű – közölte az ukrán hírszerzés vezetője, aki szerint soha nem volt még olyan súlyos az atomkatasztrófa veszélye, mint most. Az ukrán vezető azt állítja: az oroszok fel akarják robbantani az atomerőművet, az előkészületeket pedig már be is fejezték. Oroszország cáfolja, hogy ilyen akcióra készülne.

Hatalmas robbanás rázta meg a zaporizzsjai atomerőművet tavaly szeptemberben. Átmenetileg le is kellett állítani az utolsó működő reaktort. A háború kitörése óta folyamatos támadás alatt áll Európa legnagyobb nukleáris létesítménye, amely jelenleg orosz kézben van. Eddig nem történt atomkatasztrófa, de az ukránok szerint ennek a veszélye most mindennél nagyobb.

Bármelyik pillanatban felrobbanhat a zaporizzsjai atomerőmű – figyelmeztetett az ukrán hírszerzés vezetője egy interjúban. Kirilo Budanov szerint a helyzet még sosem volt olyan súlyos, mint most.

Azt állítja, hogy az oroszok fel akarják robbantani a nukleáris létesítményt, az előkészületeket pedig már be is fejezték. Robbanóanyaggal megrakott járműveket szállítottak hatból négy reaktorba, így akarják megállítani az ukránok előre nyomulását.

„A világ nem veszi elég komolyan az orosz fenyegetettséget, pedig terrortámadásra készülnek. Azonnal cselekedni kell, konkrét lépésekre van szükség a sugárbalesetek megelőzése érdekében”

– közölte videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az oroszok tagadják, hogy fel akarnák robbantani a zaporizzsjai atomerőművet, és visszautasítják a nukleáris fenyegetéssel kapcsolatos vádakat.

„Nehéz kommentálni az ilyen kijelentéseket, nincs semmilyen tényalapjuk” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki utalt Joe Biden nyilatkozatára is. Az amerikai elnök ugyanis néhány napja úgy fogalmazott: valós a nukleáris fenyegetettség.

Donald Trump volt elnök szerint viszont annak van veszélye, hogy az Egyesült Államok több százmilliárd dollárt ad Ukrajnának, amivel támogatja a háborút. A republikánus politikus vitaindító beszédében ismét elmondta:

ha ő lett volna az elnök, akkor Oroszország soha nem indított volna háborút Ukrajna ellen.

Donald Trump szerint mielőbbi békére van szükség, és ha újraválasztják, 24 órán belül véget vet az orosz–ukrán konfliktusnak.

Igenis fennáll a veszélye, hogy robbanás vagy baleset következzen be a nukleáris létesítményben – jelentette ki Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy keddi tévéműsorban.

„Sajnos a jelenlegi állás szerint egy bizonyos robbanás vagy baleset veszélye fennáll, mert a zaporizzsjai atomerőmű az orosz megszálló erők ideiglenes ellenőrzése alatt áll” – fogalmazott a hírszerzési vezető. Kifejtette, hogy egyrészt a kahovkai vízierőmű gátjának lerombolásával az oroszok már tönkretették a zaporizzsjai atomerőműben működő hűtők normál vízellátását.

„Másodszor pedig, az erőmű a megszállók ellenőrzése alatt áll, ráadásul többszörösen aláaknázták a létesítményt, benne a hűtőrendszert is” – hívta fel a figyelmet. Budanov úgy vélte,

ha felrobbantják a nukleáris létesítmény hűtőjét, annak nagy valószínűséggel komoly következményei lesznek.

A hírszerzés főnöke elmondta még, hogy lehallgattak egy rádióadást, amelyen a kahovkai vízerőmű felrobbantása előtt fél órával az orosz katonák parancsot kaptak a létesítmény körüli terület elhagyására.

„Először is, ez egy mesterséges, ember okozta katasztrófa, terrorcselekmény és ökológiai pusztítás, amelyet az Oroszországi Föderáció szándékosan követett el. Sok tény közvetlenül mutatja, hogyan történt mindez. A legérdekesebb az, hogy fél órával a robbanás előtt rádióhálózaton keresztül elérték a kahovkai vízerőműnél tartózkodó orosz alakulatot, és azt mondták nekik, hogy nagyon gyorsan pakoljanak össze és hagyják el a területet. Ugyanakkor volt ott egy különleges megbízatású orosz fegyveres csoport is. És ezek után az történt, ami történt. Van még egy érdekes tény, az, hogy az orosz megszálló erők közelben tartózkodó összes egysége valójában nem tudta, hogy ezt a műveletet végrehajtják, és a történtek meglepték őket”

– fejtette ki Budanov.

Natalija Szad, az Ukroboronprom ukrán állami hadiipari vállalat szóvivője arról számolt be, hogy sikeresen bevetettek egy ukrán gyártású, ezer kilométer hatótávolságú drónt. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egy fotót is posztolt a világhálón, amelyhez kisérő szövegként azt írta: „ezer kilométeres drónunk sikeres bevetése után”.

A fotó készítésének dátumát azonban nem közölte. A hírportál értesülései szerint május 3-án készült a fénykép, amikor az oroszországi krasznodari területen, nem messze a krími hídtól kigyulladt egy olajraktár.

Oroszország valószínűleg terrorcselekményt készül végrehajtani a zaporizzjai atomerőműben – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök  rendkívüli videoüzenetében.

„Most kaptunk egy jelentést hírszerzésünktől és az Ukrán Biztonsági Szolgálattól (SZBU). A hírszerzés úgy értesült, hogy Oroszország egy terrortámadás végrehajtását fontolgatja a zaporizzsjai atomerőműben, egy sugárkibocsátással járó terrortámadást. Már mindent előkészítettek hozzá” – fogalmazott az államfő. Figyelmeztetett arra, hogy a sugárzás nem ismer államhatárokat, és „csak a szél iránya határozza meg, hogy kit érint”.

Zelenszkij hozzátette, hogy Ukrajna minden rendelkezésre álló információt és bizonyítékot továbbít európai, amerikai, kínai, brazil, indiai, arab világbeli és afrikai partnereinek.

„Soha, sehol nem lenne szabad terrortámadásoknak bekövetkeznie atomerőművekben. Ezúttal nem szabad megtörténnie annak, ami Kahovkánál. A világ megkapta a figyelmeztetést, ami azt jelenti, hogy cselekedhet, és cselekednie is kell”

– összegezte az elnök. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke kedden közölte, hogy robbanás vagy baleset veszélye fenyeget a zaporizzsjai atomerőműben, mivel az oroszok aláaknázták a nukleáris létesítmény hűtőrendszerét – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.

A hírportál hozzátette, hogy

a zaporizzsjai atomerőművet az Oroszország által Ukrajna ellen indított teljes körű invázió kezdete után nem sokkal, tavaly március elején szállták meg az orosz erők.

Tavaly július végén ukrán tisztségviselők arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg nehézfegyvereket, lőszereket és robbanóanyagokat telepített előbb az erőmű 1-es számú energiablokkjába, majd augusztus elején már a 2-es blokkba is.

A hírportál szerint arra is bizonyítékok vannak, hogy

az oroszok katonai felszereléseket, fegyvereket és robbanóanyagokat tárolnak az erőmű más termelési egységeiben, köztük a gépészeti javítóműhelyekben és a létesítmény tetején.

Idén májusban az ukrán Állami Nukleáris Szabályozó Ügynökség arról számolt be, hogy az orosz megszállók katonai felszereléseket és robbanóanyagokat helyeztek el a zaporizzsjai atomerőmű 4-es számú blokkjának turbinarészlegében is – írta a hírportál.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

hirtv.hu

Globál – Boros Imre: Gyakorlatilag már benne vagyunk a BRICS-ben + videó

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

hirtv.hu

Reagált a szakmai stáb és a vezetőség is a Veszprém BL-búcsújára

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött