Létrehozva: 2023.06.11.

Brüsszel és a dollárbaloldal eltörölné a rezsicsökkentést

Így látja Gyürk András.

A tizenöt hónapja tartó háború és az arra válaszként életbe léptetett brüsszeli szankciók okán Európának és Magyarországnak egy elhúzódó energiaválsággal kell szembenéznie. Kijelenthető, hogy az első csatát, legfőképp az emberek és a vállalkozások összefogásának és áldozatvállalásának, valamint a kormány helyes szakpolitikai lépéseinek köszönhetően, sikerrel vettük. Ezt annak ellenére tudtuk elérni, hogy az Euró­pai Bizottságtól segítségre nem, csak szankciókra és megszorító javaslatokra számíthattunk. Emellett a magyar dollárbaloldal Brüsszellel összejátszva a hazánknak jogosan járó uniós források blokkolásával a hazai energetikai és klímavédelmi fejlesztéseket is megpróbálja megakadályozni. 

A 2021. őszi energiaár-emelkedéssel kezdődő, a háború és az arra válaszul életbe léptetett szankciók miatt elmélyülő energiakrízis az eddigi legsúlyosabb, a Nemzetközi Energiaügynökség szerint az első valóban globális energiaválság. Egy évvel ezelőtt kétségesnek tűnhetett, hogy lesz-e elég földgáz a télre, illetve, hogy fenntartható lesz-e a folyamatos áramellátás. A nyár beköszöntével kijelenthető, hogy az energiaválság első szakaszát Magyarország sikerrel abszolválta. Az időjárás kétségkívül kedvező alakulása mellett ez legfőképpen a magyar emberek és vállalkozások összefogásának és áldozatvállalásának, valamint a magyar kormány helyes energiapolitikájának köszönhető. A magyar energiapolitika a nehéz körülmények között is meg tudott felelni az ellátásbiztonság, a megfizethetőség és a fenntarthatóság kívánalmainak.

A magyar energiapolitika az elmúlt másfél évben bizonyította válságállóságát. 

Helyesnek bizonyultak az emberek biztonságos energiaellátását és a diverzifikációt előtérbe helyező, tudatosan végrehajtott lépések. A rezsicsökkentés immár lassan egy évtizede védi a polgárokat az energiapiacok kilengéseitől és havi 181 ezer forint támogatást biztosít minden családnak. Az elmúlt években Magyarország az ellátás biztosítása és diverzifikálása kapcsán is elvégezte házi feladatát – részben az Európai Unió támogatásával, egy ország kivételével, minden szomszédunkkal kiépültek a földgáz- és villamosenergia-összeköttetések. A horvátországi Krk-szigeten található terminál megépülésével lehetővé vált a cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatala, valamint az elmúlt években hazánk Európa egyik leggyorsabb naperőmű-fejlesztési programját hajtotta végre. 

A jövőre vonatkozó szakpolitikai elképzelések is világosak. Magyarország részben az uniós források felhasználásával fejleszteni fogja a százhalombattai olajfinomítót, növeli földgázkitermelését, és a kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések tervezése mellett új gázszerződésről tárgyal Azerbajdzsánnal. Hazánk 2026-ig, a szükséges fejlesztések elvégzését követően bővíti a hálózatra kapcsolható megújuló energiatermelés teljes kapacitását, amivel a gázfogyasztás 10-13 százalékának megtakarítása válik lehetővé. Szintén tervben van a következő három évben több tízezer, főleg átlagjövedelem alatt élő vidéki nagycsaládos háztartás komplex fűtéskorszerűsítése is. 

A tervezett intézkedésekkel jelentős mennyiségű szén-dioxid-kibocsátás takarítható meg az energiaszektorban.

Az elért eredmények fenntartását és a fejlesztések végrehajtását azonban nehezítik az Európai Bizottság és a magyar dollárbaloldal manőverei. Brüsszel és a baloldal újfent a rezsicsökkentés eltörlését javasolják Magyarország számára. Ez minden magyar család számára havi 181 ezer forintos rezsiáremelést jelentene és sorsukra hagyná a rezsivédelemben részesülő családi lakóközösségeket és kisvállalkozásokat is. Emellett a Gyurcsány Ferenc vezette baloldallal együttműködve a bizottság visszatartja a hazánkat jogosan megillető uniós forrásokat.

Az elmúlt hónapokban világossá vált, hogy a háború mellett a legnagyobb kockázatot a magyar energia-infrastrukturális fejlesztésekre és a vidéken élő nagycsaládok fűtéskorszerűsítésére nézve a brüsszeli bürokraták és a magyar dollárbaloldal jelentik.

A szerző a Fidesz európai parlamenti képviselője

A csütörtökön az uniós belügyminiszterek által megszavazott új migrációs paktum értelmében a tagállamoknak az „önkéntes szolidaritás” címszó alatt kötelező lesz − büntetés ellenében − bizonyos számú migránst befogadniuk. Ezt a számot jelenleg évi harmincezerben határozták meg, a Politico brüsszeli hírügynökség cikke szerint ugyanakkor ez − amennyiben véglegesen elfogadják a csomagot − az elkövetkezendő években akár százhúszezerre is növekedhet. A tagállamok elviekben határozhatnak meg saját számot a két határérték között. 

Nincs jó választás

Magyarország számára a migrációs paktum nem kínál jó választást. 

Brüsszel visszaél a hatalmával. Át akarják telepíteni Magyarországra erővel a migránsokat. Ez elfogadhatatlan! Erőszakkal akarnak bevándorlóországot csinálni Magyarországból

− értékelte a megállapodást hazánk szempontjából Orbán Viktor. Az egyik lehetőség − ahogy a kormányfő is felvázolta −, hogy Magyarország befogadja az önkéntes − valójában nagyonis kötelező − szolidaritási mechanizmus által előírt kvóta szerinti menedékkérőket. Ez teljességgel ellentétes Magyarország érdekeivel és a magyar nép akaratával, arról nem is beszélve, hogy a migránsok a nyugati, bevándorlást ösztönző országok, főként Németország meghívására érkeznek Európába. 

Így végső soron ismét azok az országok viselnék az unió elhibázott migrációs politikájának következményét, amelyek − így például Magyarország vagy Lengyelország − már 2015-től kezdve határozottabb és keményebb fellépést sürgettek és nem tehetnek a kialakult helyzetről. 

− Az Európai Unió bevezetné a migránsok kötelező szétosztását a tagállamok között, és amennyiben a vonatkozó jogalkotási folyamat végigmegy, a tagállamoknak nem lesz beleszólása abba, kik fognak élni területeiken − jelentette ki Rétvári Bence, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A másik lehetőség, hogy hazánk állja a kvótában meghatározott számú menedékkérő származási országokba történő visszaszállítását. Brüsszel ennek összegét egy bevándorló esetében 22 ezer euróban (mintegy nyolcmillió forint) határozta meg. 

Ha a harmincezres számot vesszük figyelembe, akkor ez évi 250 milliárd forintnyi büntetést jelent Magyarországnak. 

Amennyiben a Politico értesülését tekintjük mérvadónak és a maximum százhúszezres adattal számolunk, az elképesztő, évi 960 milliárd forintot jelent. 

Ráadásul a menekültügyi eljárások majdnem harmadát Magyarországon kell lefolytatni. Ennek oka, hogy a görögök és a bolgárok nem tartják számon az illegális bevándorlókat, így Brüsszel úgy tekintette, mintha nem is léteznének. Ráadásul olyan rövid időt − 12 hetet − szab az EU, ami alatt lehetetlen jogerős bírói döntést hozni a kiutasításról: 

vagyis, gyakorlatilag kötelezik Magyarországot a migránsok feltétel nélküli befogadására

írja az Origó.

A döntés azt jelenti, hogy amennyiben a vonatkozó jogalkotási folyamat végigmegy, 

a tagállamoknak nem lesz beleszólásuk abba, kik fognak élni a területeiken 

− jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. 

Orbán Viktor közösségi oldalán reagált a tanács döntésére. Úgy fogalmazott: 

Brüsszel visszaél a hatalmával. Át akarják telepíteni Magyarországra erővel a migránsokat. Ez elfogadhatatlan! Erőszakkal akarnak bevándorlóországot csinálni Magyarországból.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Alföldi Róbert Istenként látni vélte, amint Magyar Péter férfi napszemüvegben focizott

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

„Meghan Markle nem fogja elhozni a gyerekeket az Egyesült Királyságba még Károly király könyörgése ellenére sem”

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása