Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.06.07.

Csernobilhoz hasonlít az ukrán gát felrobbantása?

Elképesztő természeti katasztrófa.

Az óriási mennyiségű víz ugyanis veszélyezteti a legnagyobb európai, vagyis a zaporizzsjai atomerőmű működését. A kedd hajnali támadás az ukránok szerint arra figyelmeztet, hogy egyre nagyobb a nukleáris katasztrófa veszélye.

A gát már alig látszik, de kezd az erőmű is eltűnni. Métereket emelkedett a vízszint, alig néhány óra alatt. Az ár amit ér, magával ragad, és nincs mi megállítsa. Katasztrófa sújtotta övezetté vált a térség.

Az M1 által bemutatott felvételen zokogva mutatja egy nő, hogy mekkora a baj. Térdig ér a víz, ellepte a házakat és az utcákat.

Aki csak tud, mindent hátrahagyva menekül, hogy mentse az életét. Az időseket és betegeket a mentőszervezetek próbálják minél gyorsabban evakuálni.

Drámai videók terjednek a közösségi oldalakon. A légi felvételek alapján még borzalmasabb a látvány, a gát teljesen megsemmisült. Ömlik a víz, és nem tudni még mennyi fog lezúdulni.

A legrosszabb forgatókönyv

Ez a legrosszabb forgatókönyv. A vízszint 13 méterrel emelkedik, és óránként 200 méterrel szélesedik az elöntött terület nagysága, veszélyeztetve a legnagyobb európai atomerőmű, a zaporizzsjai működését.

Szakértők szerint

soha ilyen közel nem volt az atomkatasztrófa, mint az ukrán gát felrobbantása után.

Dél-Ukrajnában található a felrobbantott Nova Kakhovka-i gát, amely mögött a Dnyeper folyó hatalmas mesterséges tóvá van felduzzasztva. Innen biztosítják a Krím vízellátását, és a 120 kilométer távolságra található zaporizzsjai nukeláris reaktor hűtővíz ellátását.

„Ebből kapja a krími csatorna is a vizet, amely a Krím félsziget ivóvízellátását biztosítja, azonban emiatt a 2014-ben annektált területen ismét problémák lesznek az ivóvízellátással, legalábbis az ukrán szakemberek szerint. Ami pedig a zaporizzsjai atomerőművet illeti, ennek a hűtését is ez a víztározó biztosítja” – részletezte a köztelevíziót tudósító K. Debreceni Mihály.

Eszkalálódik a helyzet

Tovább fog eszkalálódni a háború – mondta az M1-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő. Horváth József szerint jól látható, hogy még a nyáron szeretnék lezárni a háborút az oroszok és az ukránok is. A szakértő szerint a gát felrobbantása mindkét félnek érdekében állhatott.

„Ezzel a robbantással tovább eszkalálódik a helyzet, hiszen most bekerültünk egy olyan spirálba, amiből nagyon nehéz lesz kikerülni, hiszen akárki is hajtotta végre mind a két fél azt fogja mondani, hogy most erre reagálni kell, újabb lépéseket hajtanak végre, újabb támadásokat intéznek, tehát innentől kezdve ebbe a lefelé tartó spirálba nehéz lesz megálljt parancsolni” – magyarázta Horváth József.

Nem először alakult ki súlyos vészhelyzet a háború kitörése óta. Amióta 2022 áprilisában elfoglalták az oroszok a Nova Kakhovka-i vízerőművet, már több rakétatámadás is érte, de eddig a gát szerkezete sértetlen maradt.

Tavaly novemberben pedig kritikus állapotba került a zaporizzsjai atomerőmű, miután tucatnyi bomba csapódott be a területére, az egyik reaktort le is kellett állítani. A mostani támadás az ukránok szerint figyelmeztetés, hogy egyre nagyobb a nukleáris katasztrófa kockázata.

Több ezer ember kényszerült elhagyni otthonát, és ökológiai katasztrófát idézett elő Dél-Ukrajnában a Dnyipro folyón lévő nagy vízerőművi gát összeomlása. A hirado.hu-nak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint az oroszoknak és az ukránoknak is lehetett oka a Nova Kahovka-i vízi erőmű gátjának felrobbantására.

A légi felvételeken látható, ahogy a gátból hiányzik egy széles középső rész, mögötte pedig óriási mennyiségű víz ömlik a folyó felé. A víz útja mentén fekvő városokat pedig szinte teljesen elöntötte, házakat sodort el.

Herszon régió kormányzója, Olekszandr Prokudin szerint mintegy 16 000 ember tartózkodik a „kritikus zónában” a folyó ukrán ellenőrzés alatt álló jobb partján. Továbbá elmondta azt is, hogy az embereket a Herszon városától magasabban fekvő körzetekbe buszokkal evakuálják, majd vonattal Mikolajivba és más ukrán városokba, köztük Odesszába, Kropivnyickijbe és Kijevbe, ahol menedéket kapnak.

A katasztrófának generációkon át tartó káros hatásai lesznek, kezdve az azonnali lehetséges emberáldozatoktól egészen az otthonaikat és gazdaságaikat elhagyni kényszerülő több ezer emberig. Ráadásul

a gát felrobbantásával járó áradásoknak várhatóan katasztrofális hatással lesz a régió ökológiájára is.

Emellett a gát felrobbantása megfosztja Ukrajnát a vízenergia-termelés hosszú távú kapacitásától. A tározó elvesztése veszélyezteti a Herszon és Zaporizzsja régiók, valamint a Krím vízellátását, és hosszú távon hatással van a 200 kilométerrel feljebb lévő Zaporizzsja atomerőműre. Érdemes azt is megemlíteni, hogy májusban több hírportál is arról számolt be, hogy a tározó vízszintje 30 éves csúcsot ért el, mivel az orosz megszállók a szakértők szerint viszonylag kevés zsilipet tartottak nyitva.

Egy ilyen katasztrófa korábbi modellezése szerint két súlyos mellékhatás is előfordulhat: a tározó lefolyása miatt a folyásirányban lévő

zaporizzsjai atomerőmű nem juthat hűtővízhez, és a Krím vízellátása is súlyosan károsodhat.

A szakértő szerint mindkét félnek lehetett oka a gát megsemmisítésére

Mindkét félnek lehetett oka a Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának felrobbantására a hirado.hu-nak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint, de Horváth József azt is elképzelhetőnek tartja, hogy egy elszabadult egység vagy egy olyan csapat hajtotta végre az akciót, amely tudatosan akarja eszkalálni a helyzetet. Az Alapjogokért Központ munkatársa arra is válaszolt, hogy az elmúlt napok ukrán támadásai már a nagy ellenoffenzíva első felvonását jelentik-e.

Horváth József szerint az ukránok ezzel az akcióval gátolhatták az orosz kézen lévő zaporizzsjai erőmű működtetését, ráadásul a robbantás az oroszok ellenőrizte Krím vízellátásában is zavarokat okozhat.

Hozzátette: ugyanakkor az oroszok részéről sem kizárt, hogy érdekükben állt egy ilyen támadás, hiszen – azon túl, hogy számukra milyen károkat okoz – az általuk ősszel feladott Herszont is fenyegeti az erőmű megsérülése.

A Nova Kahovka-i gát felrobbantása új dimenziót jelent Oroszország Ukrajna elleni háborújában – mondta Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben.

A robbantás egyben illeszkedik a polgári célpontok elleni támadásokból is álló orosz hadviseléshez és az „orosz katonák által elkövetett sok-sok bűncselekményhez” – jelentette ki a német kormányfő a WDR közszolgálati médiatársaság Europaforum nevű rendezvényén.

Hozzátette: a kormány folyamatosan figyeli, hogy miként alakul a helyzet a térségben fekvő zaporizzsjai atomerőműben.

A Biden-kormányzat már hónapokkal az Északi Áramlat elleni támadás előtt hírszerzési jelentést kapott az ukránok tervéről – írja a kiszivárgott Pentagon-dokumentumokra hivatkozva a Guardian.

Egy európai hírszerző szolgálat arról tájékoztatta a CIA-t, hogy az ukrán hadsereg egy búvárcsapat segítségével támadásra készül az Északi Áramlat ellen. A bevetett erők közvetlenül az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij alá tartoztak. A hatfős csapat akciójáról Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem tudott.

A CIA-jelentés 2022 júniusában készült, míg az Északi Áramlat szeptemberben semmisült meg.

Az amerikai titkosszolgálat jelentésében szereplő információk meg nem nevezett ukrán forrásoktól származnak.

A most nyilvánosságra került információk azokon a titkos dokumentumokon alapszanak, amelyeket a massachusettsi nemzeti gárda egyik tagja szivárogtatott ki egy Discord szerveren. A nyomozók továbbra sem tudják, hogyan kerülhetett ki az a több mint százoldalnyi titkos dokumentum az amerikai hírszerzéstől, amelyek az Egyesült Államok szövetségeseiről és az ukrajnai háborúról is érzékeny információkat tártak a világ elé.

Hasonló állítások korábban is megjelentek a sajtóban. Március elején a New York Times írt arról, hogy egy ukránbarát csoport hajtotta végre az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadást. A cikk névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselőkre hivatkozott, akik bizalmas hírszerzési információkat vizsgáltak át. A lap úgy tudta, nincs bizonyíték arra, hogy Zelenszkijnek vagy az embereinek köze lett volna a művelethez.

Továbbra sem egyértelmű, ki robbanthatta fel az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat gázvezetékeket szeptemberben a Balti-tengeren. Számos európai kormány Oroszországot gyanúsította, miközben az oroszok az Egyesült Államokat és szövetségeseit okolták, Ukrajna pedig határozottan tagadta, hogy köze lenne a támadásokhoz.

Tény ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok több ízben is támadta az új, Északi Áramlat 2 projektet, és nyomást gyakorolt ​​Németországra, hogy állítsa le a végleges engedélyezést. Mindez röviddel azelőtt történt, hogy Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát.

A Guardian azt is megemlíti, hogy korábban német nyomozók már a most nyilvánosságra került adatokhoz hasonló információkról beszéltek.

Eszerint hat, hamis személyazonosságú férfi a Balti-tengerre vitorlázott, és a mély merülésekhez héliumkészletet is tartalmazó búvárfelszerelést használva robbanóanyagokat helyeztek el a vezetéken. A detonáció pedig megsemmisítette az Északi Áramlat adott szakaszát – olvasható a Guardianben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Putyin üzent, ünnepelnek a fronton

mindmegette.hu

Fontos: Betétdíjas palackokra váltottak ezek az üdítőgyártó cégek!

borsonline.hu

Már nincs sok hátra, 3 csillagjegy életét felforgatja az Újhold

mandiner.hu

Rég nem látott mértékben fogott mellé a német hadsereg, el is ismerték a hibát

life.hu

Nagy bejelentést tett a beteg Károly király koronázása első évfordulója alkalmával

origo.hu

Majka kínos magyarázkodásba kezdett újabb botránya miatt

mindmegette.hu

Ne a boltban vedd meg: ezeken a helyeken magad szedheted az epret!

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér