Létrehozva: 2023.06.12.

Testi sértés és szeméremsértés miatt elítélték Donáth Lászlót

Megismételték az eljárást.

A volt evangélikus lelkészre egymillió forintos pénzbírságot szabott ki a megismételt első fokú eljárásban a bíróság- írta meg a Mandiner.

Másodszor is ítéletet hirdetett az első fokon eljáró Budapest  II. és III. Kerületi Bíróság a volt evangélikus lelkész, Donáth László ügyében.

A momentumos EP-képviselő Donáth Anna édesapját a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik dolgozója jelentette fel még 2019-ben. 

A női alkalmazott állítása szerint az evangélikus lelkész korábban több esetben is szexuálisan közeledett felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki. Egy esetben pedig egy konfliktus kapcsán fojtogatta.

A volt MSZP-s országgyűlési képviselő ellen az ügyészség 2021 februárjában emelt vádat aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt.

A bíróság először tárgyalás megtartása nélkül, büntetővégzésében bűnösnek mondta ki a bűnösségét tagadó volt politikust és két és fél év felfüggesztett börtönre ítélte.

Elsőre enyhe ítélet

A bűnösségét tagadó Donát azonban nem fogadta el az ítéletet és tárgyalás megtartását kérte. A lelkész csak azt ismerte el vallomásában, hogy ingerülten szólt rá a sértettre. Az eljárás végén

a bíróság jelentősen enyhítette a volt lelkész büntetését, akit csak csak becsületsértésben találták bűnösnek, amiért hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélték.

A szeméremsértés miatti eljárást azonban megszüntették. 

Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen és indítványozta az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését. A vádhatóság szerint a bíróság a szeméremsértés vétsége miatti eljárásrészben egyáltalán nem állapított meg tényállást, amely az eljárás megszüntetése esetén is törvényi kötelezettsége. Emiatt az ítélet olyan mértékben megalapozatlan, hogy azt a másodfokú eljárásban nem lehetne orvosolni – érvelt az ügyészség.

Hatályon kívül helyezés

A Fővárosi Törvényszék helyt adott az ügyészségi indítványnak, hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet és új eljárás lefolytatására kötelezte a II.-III. kerületi bíróságot.

A megismételt eljárás márciusban kezdődött és az ügy érzékenysége miatt zárt ajtók mögött. Információink szerint a tárgyaláson meghallgatott négy tanú mindegyike, így maga a sértett is fenntartotta korábbi vallomását.

A hétfői tárgyaláson az ügyész perbeszédében elmondta, hogy a vádhatóság álláspontja nem változott a bűnösség tekintetében, ezért indítványozták, hogy a vádlottat mondják ki bűnösnek könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétségében, és ítéljék felfüggesztett börtönbüntetésre. 

Az ügyész felhívta a figyelmet, hogy a sértett szavahihetőségével kapcsolatban semmilyen kétség nem merült fel, következetesen, változtatás nélkül  adta elő a bíróság elő a történteket.

A Donáth László képviseletét ellátó Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter azt indítványozta, hogy a bíróság a becsületsértés megállapítása mellett alkalmazzon joghátrányt, hiszen ezt Donáth elismerte. A másik vádpontban azonban az eljárás megszüntetésé kérte. 

Testi sértés és szeméremsértés

A bíróság hétfőn kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki Donáth Lászlót, két rendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és testi sértés vétségében,

emiatt pedig egymillió forintos pénzbírságra ítélte az egykori politikust. 

A bíróság bizonyítottnak találta a vádat, így azt, hogy Donáth László szexuálisan közeledett a sértetthez, ajánlatokat tett neki, sőt fogdosta. Ugyanígy az is bizonyítást nyert, hogy a konkrét konfliktus kapcsán a volt politikus valóban fojtogatta a sértetett. 

A bíró is kitért a sértett szavahihetőségére, amelyet a tanúvallomások is alátámasztottak. 

Az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a védelem fellebbezett az ítélet ellen. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

metropol.hu

Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

hirtv.hu

Interjút ad Orbán Viktor a Kossuth rádióban

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott