Létrehozva: 2023.06.26.

Újabb fronton próbálkozik az ukrán sereg

Ezt az oroszok jelentették be.

Az ukrán fegyveres erők a hétvégén Limannál is próbálkoztak támadással a korábban ostromlott frontszakaszok, Donyeck körzete, a donyecki régió déli része és Zaporizzsja mellett – derült ki az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov altábornagy által vasárnap ismertetett hadijelentésből.

A tábornok szerint az ukrán erők Donyeck körzetében, Artyomovszknál (Bahmutnál) tíz ukrán támadást vertek vissza, Karsznohorivkánál, Andrijivkánál, Pervomajszkénél pedig további négyet. Az ukrán fél ezekben a kísérletekben összesen mintegy 430 katonát veszített, valamint egyebek között 11 gyalogsági harcjárművet és egy lőszerraktárt.

Limannál az ukrán hadsereg négy támadását hárították el, megölve mintegy 130 katonát és megsemmisítve egyebek között két páncélozott harcjárművet. Konasenkov szerint az ukrán fél a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja megyében több mint 170 embert, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet és egy lőszerraktárt veszített. Az érintkezési vonal egyéb részein elesett ukrán katonák számát mintegy 75-ban nevezte meg és beszámolt két további megsemmisített lőszerraktárról is.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből, Horlivkából és Luhanszkból jelentettek ukrán tüzérségi csapást vasárnap a helyi hatóságok.

Az orosz Wagner zsoldoscsoporttal szombaton történt események miatt elkerülhetetlen Oroszország szétesése – fejezte ki meggyőződését Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára vasárnapi Facebook-bejegyzésében.Minden, ami elromolhat Oroszországban, elromlik, a Prigozsin-eset pedig beláthatatlan következményekkel járó folyamatokat indíthat el. A visszaszámlálás elkezdődött” – fogalmazott a tisztségviselő. Úgy vélte, hogy Jevgenyij Prigozsin csoportjának lázadása csak egy része az oroszországi destabilizációs folyamatot célzó tervnek.

Az RNBO titkára szerint Oroszországban számos csoport elégedetlen Putyinnal, vannak ilyenek a fegyveres erőknél, de tisztviselők és oligarchák körében is. Danyilov úgy véli, hogy Putyin egyetlen esélye hatalmának megtartására a fegyveres erők megtisztítása, a Wagner csoport felszámolása, az oroszországi hadiállapot megszüntetése.

A védelmi tanács titkára arról is írt, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lehet az egyik résztvevője a háború utáni tárgyalásoknak Oroszország és Ukrajna között. „Már létezik egy új orosz tárgyalócsoport, amely jelenleg még árnyékban van, azonban nem kizárt Lukasenka részvétele ebben a folyamatban” – fogalmazott az RNBO titkára.

Támogatását fejezte ki Kína az orosz vezetésnek az Oroszországban kialakult helyzet stabilizálására irányuló erőfeszítéseiben, és megerősítette, hogy érdekelt Oroszország kohéziójának és további prosperitásának megerősítésében – közölte vasárnap az orosz külügyminisztérium.

A moszkvai diplomácia honlapján azt követően jelent meg ez a tájékoztatás, hogy Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettest pekingi munkalátogatása során fogadta Csin Kang kínai külügyminiszter, és tárgyalt vele Ma Csao-hszü külügyminiszter-helyettes is.

A kínai fővárosban Rudenko a tervek szerint külön megbeszélést folytat még Liu Hsziao-minnel, a kínai kormánynak a Koreai-félsziget ügyében kinevezett különleges képviselőjével, valamint részt vesz az Oroszországi Külügyi Tanács és a Kínai Társadalomtudományi Akadémia által évente megrendezett együttműködés konferencián.

Minszkben kiadott tájékoztatás szerint vasárnap is tárgyalt telefonon Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Két nap alatt a két vezető harmadik alkalommal lépett kapcsolatba egymással.

Emmanuel Macron francia államfő szerint a Wagner orosz fegyveres csoport lázadása rávilágított „az orosz táboron belüli megosztottságra, valamint egyszerre a hadsereg és az azt kiegészítő erők törékenységére”.

A La Provence című francia regionális napilap internetes oldalán vasárnap este megjelent interjúban a köztársaság elnök jelezte, hogy szombaton óráról órára követte az oroszországi eseményeket, együtt Franciaország legfőbb partnereivel, és kiemelte, hogy „a helyzet továbbra is változik”.

„Mindez nagy óvatosságra kell, hogy intsen minket, és teljes mértékben igazolja a támogatást, amelyet az ukránoknak nyújtunk az ellenállásukhoz” – mondta a francia elnök.

Kivonult a Don folyó mellett fekvő Rosztovból a Wagner-csoport. A szombati totális káosz után most úgy tűnik, kezd nyugvópontra jutni a helyzet, és Oroszország elkerült egy esetleges polgárháborút. A zsoldoshadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin 200 kilométerre Moszkvától megállította katonáit, és lefújta a lázadást. A Kreml megígérte, hogy sem a Wagner-tagjai, sem pedig vezetője ellen nem indítanak eljárást. Hogy mi lesz a magánhadsereg sorsa, az egyelőre kérdés: a katonáknak felajánlották, hogy lépjenek be az orosz reguláris hadseregbe, Prigozsin pedig szabadon távozhat Fehéroroszországba

Tapssal, éljenzéssel búcsúztatták a Wagner zsoldosait a Don menti Rosztovban. Sokan kapaszkodtak fel a harci járművekre, és kértek egy-egy közös fotót a katonákkal. A Wagner-zsoldosok egyetlen napig szállták meg a dél-oroszországi nagyvárost, és a felvételek szerint láthatóan népszerűek voltak a helyi lakosság körében.

Most szinte győztesen távoznak. Az orosz vezetés Jevgenyij Prigozsin összes követelését teljesítette. „Aki részt vett a lázadásban, az ellen sem indul vizsgálat. Figyelembe vesszük harci érdemeiket, a fronton bizonyított hősiességüket. Prigozsin ellen ejtjük a vádakat, és szabadon távozhat Fehéroroszországba” – jelentette ki a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov.

Nem indítanak eljárást azok ellen sem, akik részt vettek a harci helikopterek és repülőgépek lelövésében – pedig több mint egy tucat orosz katona vesztette életét a gépek fedélzetén.

A wagneresek közül, aki akar, átszerződhet az orosz hadsereghez, de ez nem lesz kötelező – bár korábban ez volt a terv. És ami ennél is fontosabb, megerősítették, hogy átszervezések lesznek a Védelmi Minisztérium vezetésében, ami azt jelentheti, hogy Prigozsin legfontosabb követelése, az általa korruptnak és tehetségtelennek tartott katonai vezetők leváltása is megtörténik.

A zsoldosvezér tagadhatatlan népszerűsége mellett az is közrejátszhatott abban, hogy a Kreml végül engedett, hogy felmérték, jelenleg Moszkvában és környékén nincs olyan fegyveres erő, amelyik képes lett volna ellenállni a zsoldosok támadásának, ha valóban bevonulnak az orosz fővárosba.

A Wagner csapatai ugyanis úgy tettek meg egy nap alatt mintegy 800 kilométert, hogy gyakorlatilag semmilyen ellenállásba nem ütköztek. Az oroszok egyelőre nehezen dolgozzák fel a szombati nap kaotikus eseményeit. „Ötletem sincs, valójában mi történik. Csak a híreket olvasom én is. De igyekszem abból is minél kevesebbet” – mondta egy moszkvai fiatal.

Korábban tetszett, amit Prigozsin mondott meg csinált, szimpatikus volt, de most úgy látom, hogy a saját politikai céljait követi” – mondta egy másik.

Ukrán jelentések szerint az ukrán csapatoknak szombaton sikerült kihasználniuk az orosz oldalon érezhető bizonytalanságot,

és minden frontszakaszon értek el kisebb sikereket, és néhány száz méterrel hátrébb tolták az oroszokat.

Ezen a napon azt láttuk, hogy Oroszország vezetői semmit nem ellenőriznek már. Teljes volt a káosz, teljes volt a kiszámíthatatlanság. És mindez orosz területen történt, ahol minden teli van fegyverrel” – értékelte a helyzetet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij ezt követően oroszul szólt az moszkvai vezetőkhöz, az üzenve nekik, hogy minél tovább marad a hadseregük ukrán földön, annál nagyobb pusztulást hoznak Oroszországra.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Testmozgással visszafordíthatjuk az inaktivitás éveit

origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé - Ezt követeli Macron

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

magyarnemzet.hu

Kitört a pánik, aztán a népharag amiatt, amit a pékáru között találtak egy magyar áruházban

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

mandiner.hu

Váratlan fordulat: az Európai Tanács elnöke kiállt Magyarország mellett

origo.hu

Borzalmas gyerekbántalmazás Érden: fejbe dobott egy kisfiút a nevelő

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott