Létrehozva: 2023.07.17.

A magyaroktöbbsége ellenzi a külföldi pártfinanszírozást

Itt a friss felmérés.

A felnőtt magyarok döntő többsége nem tartja elfogadhatónak, ha pártok és politikusok kampányait közvetlenül vagy közvetve külföldről finanszírozzák – derül ki az Alapjogokért Központ legfrissebb kutatásából.

Alapjogokért: Elfogadhatatlan a külföldi kampányfinanszírozás a magyarok szerint

A felmérésben a baloldali pártok politikai korrupciós botrányát a megkérdezettek túlnyomó része elítélte

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Az eddigi információk alapján a baloldali pártok mintegy négymilliárd forintnyi forráshoz jutottak az amerikai progresszív körökhöz köthető szervezeteken keresztül, amelyet a 2022-es országgyűlési választás kampányidőszakában használhattak fel.

A Nemzeti Információs Központ közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése nemzetbiztonsági kockázatként értékeli „a politikai hatalom gyakorlását eldöntő választói akarat külföldi, közvetlen és szervezett befolyásolását”.

A felmérésben a baloldali pártok politikai korrupciós botrányát a megkérdezettek túlnyomó része elítélte, a válaszadók 63 százaléka elfogadhatatlannak tartja a hazai pártok és politikusok kampányainak közvetett és közvetlen külföldi finanszírozását, és még a baloldali érzelmű szavazók több mint harmada (35 százalék) is elutasítja az idegen befolyásszerzést – közölte az Alapjogokért Központ.

Az elemzés szerint az elutasító attitűd mögött az állhat, hogy a válaszadók az „idegen érdekeket harsányan képviselő” ellenzék politikai üzeneteivel nem tudnak azonosulni: háború és párhuzamos társadalmak helyett békét és biztonságot, genderpropaganda helyett gyermekvédelmet szeretnének – „nem úgy, mint a magyarországi baloldal finanszírozói”.

Az országosan reprezentatív közvélemény-kutatás július 10–12-én készült ezer ember telefonos megkérdezésével.

Több mint két hete nem tudjuk, kik adták össze Karácsony Gergely kampánytámogató szervezetének azt a több mint félmilliárd forintot, amit a főpolgármester párttársa fizetett be a 99 Mozgalom bankszámlájára. Közben sok nyilatkozat, magyarázkodás és számos fontos új információ került nyilvánosságra. Ezek alapján annyi biztosan kijelenthető, hogy újabb külföldi finanszírozási botránnyal állunk szemben, ami ráadásul felveti a pénzmosás gyanúját is. Összeállításunkban sorra vettük az eddig megismert tényeket, állításokat és cáfolatokat, valamint a gyanús körülményeket.

 

Immár több mint két hete tart a baloldal legújabb finanszírozási botránya. Lapunk összeszedte mindazt, amit eddig tudni lehet az ügyről, aminek ezúttal Karácsony Gergely a főszereplője.

 

A tények

Miután a Nemzeti Információs Központ (NIK) feloldotta a 2022-es magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásával kapcsolatos titkosszolgálati jelentés titkos minősítését, kiderült, hogy Karácsony Gergely választási kampányszervezetének, a 99 Mozgalomnak a bankszámlájára több mint félmilliárd forint érkezett 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között. Perjés Gábor, Karácsony párbeszédes párttársa, II. kerületi önkormányzati képviselő tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be a számlára. A tranzakciók nagyobb része valutában történt. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”.

 

Mit állít Karácsony? I.

Miután a baloldal kampányfinanszírozási ügyéről szóló titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra került, Karácsony Gergely azzal állt elő, hogy az előválasztási kampányát támogató 99 Mozgalomhoz zárt adománygyűjtő ládákon keresztül jutott el az 506 millió forint. Karácsony állítja, hogy minden a jogszabályoknak megfelelően történt.

 

Mit állít Karácsony? II.

Néhány nappal később a főpolgármester interjút adott az Index és az ATV közös podcast műsorában, ahol nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy miért azután érkezett az egyesület számlájára több mint 450 millió forint, hogy ő már visszalépett az előválasztáson. Amikor a riporter ismét nekiszegezte a kérdést: el tudja-e képzelni, hogy valaki úgy támogatta Karácsony Gergely kampányát, hogy már rég visszalépett a jelöltségtől, a főpolgármester csak annyit mondott: „hát azt nem tudom, hogy ez időben hogyan néz ki”.

Ugyanebben a műsorban a korábbi állítását már lényegesen árnyalta, ugyanis az első nyilatkozatában mikroadományokról beszélt, amit zárt adománygyűjtő ládákban kalapoztak össze, majd itt már egészen mással állt elő. Arra a riporteri felvetésre, hogy nem sokan járnak kampányrendezvényekre euróval a zsebükben, Karácsony azt felelte:

Nyilván vannak gazdag emberek, akik euróban tartják a pénzüket, vagy egyébként magyar állampolgárok, vagy nem magyarok, nem tudom…

Karácsony ezzel két fontos részletet is elárult: egyrészt cáfolta a mikroadományokat, hiszen gazdag emberekről beszélt, akik euróval támogatták a kampányát, másrészt elszólta magát, hiszen azt is felvetette, hogy lehettek külföldi állampolgárok a rejtélyes adományozók között.

Mindeközben csak úgy sorjáznak a főpolgármestert cáfoló mozzanatok.

 

1. Hiányzó jegyzőkönyvek

A napokban újabb fejlemények erősítették a gyanút, hogy a főpolgármester valótlanságokat állít. Az adománygyűjtés szabályait részletező kormányrendelet kimondja többek között azt is, hogy a gyűjtőláda felnyitásakor az adománygyűjtő szervezet erre feljogosított legalább két képviselőjének jelen kell lennie, akik jegyzőkönyvet vesznek fel a gyűjtőláda állapotáról, az abban talált adomány mennyiségéről (címletek szerint vagy leltár szerint), ezt követően gondoskodnak az adományozott szervezet könyveibe történő bejegyzéséről. A mai napig azonban Karácsonyék nem mutattak be ilyen jegyzőkönyvet, és gyűjtőládát sem látott senki.

2. A 123 millió forintos kérdés

Az adománygyűjtésről szóló magyarázat valóságtartalmát erősen megkérdőjelezik egyéb tények is, például azok az adatok, amelyeket maga a 99 Mozgalom rögzített az éves beszámolóiban. Az idén június 6-án közzétett újabb pénzügyi beszámoló szerint az egyesület 2022-ben 390 millió forintnyi bevételhez jutott, amit már adományként tüntettek fel. Külön érdekesség, hogy itt már a 2021-es mintegy 263 millió forintot is adományként jegyzik, noha egy évvel korábban a támogatások rovatban szerepelt a tetemes összeg. Mindenesetre 2022-ben a Perjés Gábor nevére bejegyzett egyesület kiadásként 367 millió forintot írt a dokumentumba, így elvileg az „adománygyűjtő dobozokban” 22,6 millió forint maradt. Ha összevetjük a 99 Mozgalom pénzügyi beszámolóját a titkosszolgálati jelentéssel, akkor további százmillió forint eredete és sorsa vész homályba. A NIK-féle dokumentum szerint ugyanis Perjés Gábor 2022-ben összesen 243,5 millió forintot fizetett ki Karácsony kampányára. A beszámolójukban azonban 367,3 millió forintnyi „anyagi ráfordítást” dokumentáltak, ami 123,8 millió forintnyi kérdést vet fel. Ha ebből levonjuk azt a 22,6 milliót, amit az egyesület tárgyévi eredményként feltüntetett, 101 millió forint sorsa továbbra is kérdéses.

3. Mit keresett ott Korányi Dávid?

Talán közelebb kerülünk a rejtélyes pénzforrások eredetéhez, ha felidézzük a dollárbaloldal tavaly kirobbant külföldi finanszírozási botrányából megismert kulcsszereplő tevékenységét, aki a főpolgármesterhez is közel áll. Korányi Dávid egészen tavaly év végéig Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója volt, de miután ideje nagy részét New Yorkban töltötte, a főpolgármester megszüntette a megbízatását.

Bár Karácsony Gergely tagadja, hogy Korányi és az általa vezetett Action for Democracy a 99 Mozgalomnak is gyűjtött volna pénzt, ez sokkal hihetőbb és életszerűbb magyarázat lenne a félmilliárdos támogatás eredetére, mint az adománygyűjtő ládákról szóló, ellentmondásokkal terhelt magyarázkodás.

Éppen a napokban került nyilvánosságra a Mediaworks egyik korábbi felvétele, amely Karácsony előválasztási kampányában készült. A felvételeken jól látható, hogy amíg Karácsony Gergely a színpadon beszélt, a háttérből nem más, mint Korányi Dávid figyelte az eseményeket. Felvetődik a kérdés: mit keresett Korányi a 99 Mozgalom 2021 szeptemberi rendezvényén, s miért hallgatta úgy Karácsony színpadi szövegét, mint egy kampányember, ráadásul éppen az előválasztás kezdete előtti napon?

Korábban az is kiderült, hogy az Action for Democracy honlapján egy ideig Karácsony Gergely mozgalma is szerepelt a támogatottak között, majd tévedésre hivatkozva levették onnan.

 

4. És a belső leleplező nyilatkozat

– Külföldről jött a 99 Mozgalom ötszázmilliós támogatása − nyilatkozta az Index műsorában Pusztai Erzsébet, a 99 Mozgalom tagja, aki korábban a megszorításokról hírhedt Bokros Lajos pártjának alelnöke volt, azt megelőzően pedig a széthullott MDF-ből kivált egyik formáció, az MDNP elnöke. Állítása szerint azért jött külföldi valutákban a támogatás, mert külföldi támogatók adták.

Összegezve: számos jel utal arra, hogy a 99 Mozgalom rejtélyes félmilliárd forintja mögött ugyanazt a támogató kört kell keresni, amely a dollárbaloldal egészét is finanszírozta.

Mindenképpen tisztázásra vár sok gyanús körülmény, hiszen többek között a pénzmosás gyanúját is felvetik a történtek, illetve költségvetési csalás gyanújával érkezett feljelentés miatt a NAV már nyomozást indított az ügyben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

hirtv.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Draskovics Tiborra, a Gyurcsány–Bajnai-korszak megoldóemberére is fontos pozíciót bíztak

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Összesúgtak a rajongók: Mi történt a 62 éves Zoltán Erika arcával?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott