Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.07.17.
Módosítva: 2023.07.19.

Egy hét alatt 18 négyzetkilométert foglaltak vissza az ukránok

Itt a friss jelentés.

Az elmúlt egy hét alatt csaknem 18 négyzetkilométernyi területet vettek vissza az ukrán erők az ország ellen háborút folytató orosz csapatoktól a keleti és a déli országrészben – közölte Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes hétfőn a Telegramon.

„Általánosságban elmondható, hogy az ellenoffenzíva során felszabadított terület már 210,5 négyzetkilométer” – fűzte hozzá a tisztségviselő.

Korábban Maljar arról számolt be, hogy a helyzet a keleti fronton romlott, sajtójelentések szerint az orosz erők két egymást követő napon aktívan nyomultak előre a Harkiv megyei Kupjanszk irányába. A Donyeck megyei Bahmut peremvidékén azonban – Maljar közlése szerint – az ukrán erők nyomulnak előre napról napra. Az úgyszintén a donyecki régióban lévő Avgyijivka és Marjinka települések elfoglalására az orosz hadsereg folytatja a támadó hadműveleteket, de a frontvonal nem mozdult el. A kulcsfontosságú, orosz megszállás alá került Zaporizzsja megyei Bergyanszk kikötőváros felé az ukrán fegyveres erők több mint egy kilométert haladtak előre – tájékoztatott a miniszterhelyettes.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg Ukrajnában már 238 300 katonát veszített el, az elesettek száma az elmúlt napokban 620-szal nőtt.

Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek nyolc orosz harckocsit, 23 tüzérségi és három légvédelmi rendszert az összesítés szerint.

Megsebesült a fronton Oleh Szencov Szaharov-díjas krími filmrendező, aki öt évet töltött fogolyként Oroszországban és jelenleg katonaként szolgál az ukrán erőknél. Ezt maga Szencov írta meg hétfőn a Facebookon. „Rosszul indult a hét számomra, a visszatérés utáni legelső harci bevetésnél társaimmal tüzérségi tűz alá kerültem” – számolt be. Szavai szerint repesztalálat érte az arcán, a karján és a lábán. Köszönetet mondott a zaporizzsjai orvosoknak, akik ellátták a sebeit.

Szencovot még 2014-ben hurcolta el Oroszországba a Krímből az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). 2015 augusztusában Oroszországban terrorizmus vádjával húsz év börtönbüntetésre ítélték. 2019 szeptemberében fogolycserével tért vissza Ukrajnába.

Az ukrán ellentámadás első két hetében Kijev a fegyverei és katonái 20 százalékát vesztette el, köztük számos csúcskategóriás NATO-országból származó eszközt - ismerte el legújabb cikkében a hatalmas kijevi kudarcot a The New York Times. Az elmúlt hetekben már több nyugati forrás is arról írt, hogy a hónapokig előkészített és beharangozott ukrán ellentámadás kudarcba fulladt, sőt az orosz erők mentek át támadásba a front több szakaszán is. Az is kiderült, hogy az ukrajnai harcok kirobbanása óta minden hangzatos propaganda ellenére nem sikerült nagy minőségi javulást elérni az ukrán hadseregben, és akadoznak a nyugati fegyverszállítások is. Egyes elemzések szerint az ukránok legalább 26 ezer katonát vesztettek eddig az ellentámadás során. 

Sötét képet fest Ukrajna jelenlegi helyzetéről egy, a napokban megjelent riport a New York Times-on. Amerikai és európai forrásokra hivatkozva azt írják, hogy az ukrán ellentámadás első két hetében Kijev a fegyverei és katonái 20 százalékát vesztette el, köztük számos csúcskategóriás NATO-országból származó eszközt. A veszteségek a következő hetekben mérséklődtek, de még mindig nagyon magasak  - írta a Mandiner. 

A New York Times úgy folytatja: a veszteségek láttán az ukrán hadvezetés kénytelen volt taktikát váltani,A LEGTÖBB SZÁRAZFÖLDI MŰVELETET LEÁLLÍTOTTÁK, HELYETTE INKÁBB TÜZÉRSÉGI RENDSZEREKKEL PRÓBÁLJÁK MEG GYENGÍTENI AZ OROSZ HARCÁSZATI KÉPESSÉGEKET. EZÉRT IS CSÖKKENTEK A VESZTESÉGEK, NINCSENEK KOCKÁZATOS SZÁRAZFÖLDI TÁMADÁSOK - ÍGY VISZONT A SIKER IS ELEVE KORLÁTOZOTT.

 

A lapnak ukrán katonák is nyilatkoztak, azt mondták: mindenki nagy áttörést remélt a szárazföldi műveletektől, az offenzíva azonban a veszteségek miatt jelentősen lelassult. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a lassulás okait részben nyugati szövetségeseire hárítja: azt mondta nemrég, hogy a NATO-országok fegyverei túlságosan lassan érkeztek, érkeznek meg Ukrajnába, ezért nem tudta időben megindítani az offenzívát és az oroszoknak volt idejük készülni.

Eddig semmilyen érdemi eredményt nem tudtak felmutatni az ukránok az ellentámadás során

FORRÁS: AFP/ANATOLII STEPANOV

John Kirchhofer, az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség szakértője szerint a háború „kissé patthelyzetben van", hozzátéve, hogy csakis minimális előrehaladást látnak Ukrajna részéről.

A NATO nehézfegyvereivel – egészen pontosan a HIMARS rakétavetőkkel, Storm Shadow rakétákkal és kazettás bombákkal – kapcsolatban kifejtette, hogy „ezek közül sajnos egyik sem az a szent grál, amit Ukrajna keres", valamint ezek közül a szakértő szerint egyik se fogja lehetővé tenni rövid távon az áttörést.

Nem tudják pótolni a fegyvereket

Az ukrán ellentámadás kudarcát mutatja az is, hogy évekbe telik majd, amíg biztosítani tudják a lövedékek és haditechnikai eszközök gyártásának szükséges növekedését, miközben az USA Dél-Koreából kölcsönöz vagy vásárol tüzérségi lövedékeket az ukránok jelenlegi ellátásához, az európai gyárak helyzete pedig még ennél is borzalmasabb. A nagy gyártók lassan bővítik a termelést, mérlegelve, hogy mikor ér véget az ukrajnai konfliktus.

A Bloomberg szerint a brit BAE Systems vállalat közölte a Pentagonnal, hogy legalább 2,5 évbe fog telni, mire újraindul az M777-es tarackok gyártása, amelyek Ukrajna védelmének egyik kulcsfontosságú fegyvere. A 155 mm-es lövedékek további gyártása körülbelül ugyanennyi időt vesz igénybe.

A NÉMET RHEINMETALL VÁLLALAT KÖZÖLTE, HOGY A SPECIÁLIS ACÉL- ÉS ELEKTRONIKAI ALKATRÉSZEK GYÁRTÁSÁNAK IDŐZÍTÉSE MIATT A HARCKOCSIK JAVÍTÁSA ÉS KORSZERŰSÍTÉSE LEGALÁBB EGY ÉVET VESZ IGÉNYBE.A francia kormány nemrégiben felkérte az MBDA Missile Systems vállalatot, hogy a Mistral légvédelmi rendszerek gyártását a jelenlegi havi 20 darabról növelje, de csak 2025-re ígérték a maximum 40 darabra történő növelést. Ráadásul az EU-n kívülről beszerzett, fegyvergyártáshoz szükséges nyersanyagok ára csillagászati mértékben emelkedett – hangsúlyozza a hírügynökség.

A csata kimenetele a nyugati gyárakban dől el?

FORRÁS: AFP/ANATOLII STEPANOV

Az amerikai Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete is arra a következtetésre jutott, hogy az ukrajnai harcok kirobbanása óta minden hangzatos szó ellenére "nem került sor a fegyveres erők jelentős feltőkésítésére vagy nagyszabású képességvásárlásra, még az Egyesült Királyságban sem, amely a leghangosabban szólalt fel Moszkva ellen".

Az amerikai védelmi ipar helyzetét tárgyalva a cikkíró hangsúlyozza, hogy míg a második világháború idején a repülőgépek, hajók, fegyverek és lőszerek gyártására szolgáló nemzeti kapacitás közel 90 százaléka az amerikai kormányé volt, ma már szinte minden új beszerzés a magánszektorból származik. Az európai konfliktus ellenére a nagy amerikai vállalkozók drága programokat – interkontinentális ballisztikus rakéták, lopakodó bombázók és hasonlók – támogatnak, ahelyett, hogy az ukránoknak viszonylag alacsony technológiaigényű fegyverekre lenne szükségük.

Ukrajna a Nyugat akaratának és kitartásának történelmi próbája. És nem először fordul elő, hogy ennek a küzdelemnek a kimenetele nemcsak a csatatereken, hanem a nyugati gyárakban is eldől –összegzi a szerző.

Orosz ellentámadás

Az ukrán ellentámadás kudarcának egyik jellemző epizódja, hogy július 16-án kiderült, az orosz csapatok aktívan nyomulnak előre Kupjanszkij irányában, és folytatják offenzívájukat Avdejevka és Marjinka térségében, heves harcok folynak – ismerte el Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegram-csatornáján. Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök Pavel Zarubinnak adott interjújában azt mondta, hogy az orosz csapatok hősiesen viselkednek, és váratlanul offenzívába lendülnek egyes területeken.

KELETEN A HELYZET NÉMILEG SÚLYOSBODOTT. AZ ELLENSÉG AKTÍVAN NYOMUL ELŐRE A HARKOVI TERÜLETEN LÉVŐ KUPJANSZK IRÁNYÁBAN. MI VÉDEKEZŐ POZÍCIÓBAN VAGYUNK. HEVES HARCOK FOLYNAK - MONDTA AZ UKRÁN MINISZTERHELYETTES.

Elmondása szerint Avdejevka és Marinka közelében az Oroszországi Föderáció hadserege folytatja az offenzívát, ott harcok folynak. Az északi szárnyakon Artyomovszknál (Bahmut) az ukrán csapatok próbálják tartani állásaikat.

Meglepetést okoztak az oroszokFORRÁS: AFP/ANATOLII STEPANOV

Az orosz hadsereg kidolgozott védekezése meglepetésként érte az ukrán fegyveres erőket – mondta Patrick Bury NATO-biztonsági elemző az Express című brit lapnak.

 

Mint a szakértő megjegyezte, az orosz hadsereg morálja magas szinten van, és intelligensen harcolnak.

A NYUGATI ELEMZŐK ÓRIÁSIT TÉVEDTEK, AMIKOR AZT HITTÉK, HOGY AZ UKRÁN OFFENZÍVA KÖNNYŰ SÉTA LESZ - MONDTA BURY.

Hatalmas ukrán veszteségek

A juzsno-donyecki, artyomovszki és elsősorban zaporizzsjai fronton június 4-én kezdődött az ukrán ellentámadás. Kijev a NATO által kiképzett és nyugati felszereléssel, köztük a széles körben hirdetett Leopard harckocsikkal felfegyverzett dandárokat vetett harcba. Mint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter július 11-én kijelentette, az ellenség egyik irányban sem érte el céljait, veszteségei pedig meghaladták a 26 ezer katonát, 1244 harckocsit és több ezer egyéb felszerelést, 21 repülőgépet és hat helikoptert. Az elpusztított felszerelések között 17 Leopard, öt francia AMX kerekes harckocsi és 12 amerikai Bradley BMP, 43 M777-es tarack és 46 önjáró löveg volt Lengyelországból, az Egyesült Államokból és Franciaországból.

A harctéren füstölgő Leopárdok képei bejárták a világsajtót, és a súlyos veszteségeket megerősíti, hogy sürgősen újabb szállítmányokat küldtek Ukrajnába az Egyesült Államokból.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

life.hu

Victoria Beckham ilyen valójában: kitálaltak a zárt ajtók mögötti viselkedéséről

life.hu

Bridgerton-körmök: ez a trend meghozza az étvágyat az új évadhoz

mandiner.hu

Ami elromolhat, az el is romlik – Murphy helyett Vad Fruttik koncertbeszámoló

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

mindmegette.hu

Nagy a felháborodás az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér