Létrehozva: 2023.07.15.

Egyedül vagy társakkal szerezte meg Karácsony az 500 milliót?

Igazi pénzmosoda!

Nyilvánvaló, hogy nem mondott igazat, amikor a mozgalmának számlájára érkező 506 millió forintot azzal magyarázta, hogy adománygyűjtő dobozokba dobták be tehetős magyar emberek. Erről a mozgalom volt tagja, Pusztai Erzsébet is azt mondta, hogy nem lehet igaz, a pénz nyilvánvalóan külföldről érkezett. Néhány hete derült ki a Nemzeti Információs Központ legfrissebb jelentéséből, hogy a budapesti főpolgármester 99 Mozgalmának a számlájára 506 milliót fizett be a főpolgármester párttársa 19 tételben, többnyire euróban és fontban. Az ügyben felmerül annak a gyanúja, hogy a főpolgármester mozgalmán keresztül külföldi pénzeket mostak tisztára. A NAV nyomoz, hamarosan kiderülhet, kik álltak az egész ügy mögött.

Néhány hete vált közismertté a tény, hogy Karácsony Gergely a 99 Mozgalmán keresztül 506 millió forint ismeretlen eredetű pénzt kapott a miniszterelnök-jelölti kampányára. 

Karácsony Gergely

FOTÓ: SZABÓ GÁBOR - ORIGO

A titkosítás alól feloldott dokumentumból kiderül, hogyan folytak be a guruló dollárok a baloldalhoz. Karácsony Gergely megpróbálta nevetséges hazugságokkal tisztára mosni magát. Azt állította, hogy ő semmit sem tudott a mozgalma finanszírozásáról, de most minden kétséget kizáróan kiderült, hogy a főpolgármester mozgalma külföldről kapott 500 milliót.

Emlékezetes, Márki-Zay Péter, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje 2022-ben árulta el, hogy 500 millió forintba került Karácsony Gergely kampánya, amelyet a 99 Mozgalmon keresztül finanszíroztak a külföldi eredetű pénzekből. Karácsony ezután egyfolytában tagadta Márki-Zay állítását, majd pedig nevetséges hazugsággal próbálta leplezni a gyanús pénzeket: azt hazudta, hogy mikroadományokból finanszírozta a kampányát.

Azonban a Nemzeti Információs Központ nemrég nyilvánosságra került jelentéséből kiderül: a teljes összeget egyetlen párbeszédes politikus, Perjés Gábor fizette be, összesen 19 tételben, szinte az egészet angol fontban és euróban.

FORRÁS: ORIGO

Vagyis Karácsony lelepleződött: semmiféle mikroadomány nem érkezett, a párttása fizette be a vélhetően külföldről kapott pénzeket több tételben a 99 Mozgalom számlájára.

Felmerül a pénzmosás gyanúja

A befizetett19 tétel esetén felmerül a pénzmosás alapos gyanúja.
Pénzmosásról beszélünk, amikor a bűncselekményekből származó pénz eredetét megpróbálják eltitkolni vagy elfedni. Ehhez az elkövetők vagy más személyek megkísérelhetik igénybe venni a pénzügyi intézmények szolgáltatásait, hogy bizonyítsák a pénz törvényes eredetét
– írja honlapján a legnagyobb magyarországi bank.

Mint írják,

annak érdekében, hogy bankunkat ne használhassák fel pénzmosásra és terrorizmus finanszírozására, mindent megteszünk azért, hogy megismerjük ügyfeleinket, ennek keretében megállapítsuk a bank szolgáltatásait igénybe vevők kilétét, a bank által nyújtott szolgáltatások igénybe vételének okát.  

Felmerül a pénzmosás gyanúja is

FORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/TINO PLUNERT

Magyarországon 2017 óta szigorúan ellenőrzik a pénzmosás tilalmát, méghozzá a terrorizmus finanszírozásával együtt A vonatkozó törvény célja, hogy megelőzze és megakadályozza a büntetendő cselekmények elkövetéséből származó pénznek vagy pénzben kifejezhető értékkel bíró dolognak a tisztára mosását, valamint a terrorizmus támogatását.

Tehát pénzmosás esetén olyan összegekről van szó, amelyek büntetendő cselekményekből származnak, és amelyeket megpróbálnak tisztára mosni. Amikor valaki bemegy a bankba, hogy nagyobb, sokmilliós összeget befizessen egy számlára, természetes dolog, hogy meg kell magyaráznia a pénz eredetét. A bank feladata pedig az, hogy betartassa a pénzügyi szabályokat, ami sok esetben rengeteg bürokráciával jár, de szükséges a törvényesség biztosítása érdekében.

Kicsoda a több száz millió forintot befizető Perjés Gábor?

Perjés Gábor a Kilencvenkilenc Mozgalom hivatalos képviselője, a Párbeszéd politikusa. A kétes eredetű pénzeket befizető Perjés önkormányzati képviselő a II. kerületben, ráadásul felügyelőbizottsági tag, és ez így volt a készpénzes befizetései időszakában, 2021-2022-ben is. 2020 végén Perjés a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagja lett. A törvény szerint kiemelt közszereplőnek számít: "a többségi állami tulajdonú vállalkozás ügyvezetője, irányítási vagy felügyeleti jogkörrel rendelkező vezető testületének tagja".

Mit jelent a kiemelt közszereplőség, és mivel jár ez egy banki ügyintézés esetén? Nagyon leegyszerűsítve: kiemelt figyelemmel, fokozott ügyfél-átvilágítással, rengeteg papírmunkával. Így például a fokozott átvilágítás keretében a szolgáltató beszerezheti az ügyfél vagyonának forrására vonatkozó információkat is.

PERJÉS GÁBOR SAJÁT VAGYONÁVAL NEM IGAZOLHATTA A SOK SZÁZ MILLIÓ FORINT EREDETÉT, MIVEL A TAVALYI VAGYONNYILATKOZATA SZERINT MINDÖSSZE EGYMILLIÓ FORINTNYI MEGTAKARÍTÁSSAL ZÁRTA AZ ELŐZŐ ÉVET, ÉS NAGYOBB MEGTAKARÍTÁSRÓL A KORÁBBI VAGYONNYILATKOZATAIBAN SEM SZÁMOLT BE.

Perjés GáborFORRÁS: ORIGO

Perjés a 2019-es vagyonnyilatkozatában arról írt, hogy felerészben tulajdonosa egy 188 négyzetméteres és egy 47 négyzetméteres II. kerületi öröklakásnak.

Még tulajdonában volt egy 5400 négyzetméteres szántó Szőlősgyörökön. 235 ezer forintos bruttó jövedelme volt az Országgyűlés Hivatalától, valamint az Uniclub Kft. 60 százalékát tulajdonolta. A 2020-as vagyonnyilatkozatában már nem tüntette fel a két budai lakását, amelyekben korábban felerészben volt tulajdonos. Ezzel szemben megjelent az új törökbálinti ingatlan a nyilatkozatban, amiből kiderült, hogy 2019-ben vette, és 3/8-as tulajdoni aránnyal bírt akkoriban. Tehát a nyilatkozatok alapján a két budai lakást, amelyekben felerészben volt tulajdonos, eladta.

Perjés pénzügyeiről és a teljes vagyoni helyzetéről az Origo itt írt részletesen.

Perjési ingatlanja Törökbálinton, ide van bejegyezve Karácsony mozgalma is

FORRÁS: ORIGO

Fontos megjegyezni azt, hogy Perjés közeli viszonyban van Bajnai Gordonnal. Ez azrt fontos, mert Bajnai neve rengetegszer felmerült a baloldal külföldi finanszírozási botrányában. A baloldal egykori bukott miniszterelnöke milliárdos tételekben kapott megrendelést a baloldali pártoktól cégén, a DatAdaton keresztül.

Karácsony meséje a zárt adománygyűjtő ládáról azért is nehezen hihető, mert a 99 Mozgalomnak nem voltak nagy tömeggyűlései, kevés tüntetésükön pedig nehezen elképzelhető, hogy össze tudtak volna szedni mintegy félmilliárd forintot. Ráadásul soha, sehol még csak említést sem tettek ezekről az adománygyűjtő ládákról.

Emlékezetes, Karácsony Gergely 2021. október 8-án lépett vissza. Ha a Nemzeti Információs Központ jelentésében megnézzük az utalásokat, látható, hogy addig az időpontig három részletben mindössze 44 403 381 forintot fizetett be. Augusztus 30-án 10 ezer forintot, majd október 4-én forintban 11 961 000 forintot, illetve valutában 32 432 381 forintot.

AZ ÖSSZESEN BEFIZETETT 506 MILLIÓ FORINT FENNMARADÓ RÉSZÉT, TEHÁT NAGYJÁBÓL 462 MILLIÓ FORINTOT KARÁCSONY GERGELY BUKÁSÁT KÖVETŐEN FIZETTEK BE, ÍGY PÉLDÁUL 2022. SZEPTEMBER 15-ÉN DÉLELŐTT 24 643 000 FORINTOT, ILLETVE VALUTÁBAN 56 809 868 FORINTOT.

Politikai és morális értelmében is megbukott Karácsony Gergely

Politikai és morális értelmében is megbukott Karácsony Gergely főpolgármester, sorsa pedig minden eddiginél jobban függ Gyurcsány Ferenctől, mint ahogy vélhetőleg az ügy több érintettjének is az adott képviselő-testület esetleges baloldali többségétől - minderről ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász beszélt az Origónak annak kapcsán, hogy újabb 50 oldalas dokumentumot oldottak fel a dollárbaloldal külföldi támogatásának titkosításáról, amelyből kiderült, milyen úton jutott hozzájuk külföldi pénz.

Lomnici szerint mivel az állami számvevőszéki jelentés alapján a teljes baloldal részesülhetett a guruló dollárokból, a hatósági vizsgálatok eredményén túl a politikai következmények súlyosak is lehetnek a jövő júniusi EP és önkormányzati választásokon.

A 2022-es országgyűlési választások után fél évvel kirobbant kampányfinanszírozási ügy egyik fő tanulsága az, hogy a magyarországi baloldal ismételten számíthat – az immár demokrata irányítású – amerikai kormányzat, és akár más nyugati államok hathatós anyagi támogatására is, és a jövőben Magyarország számára továbbra is jelentős kihívást jelenthet majd a külföldi beavatkozási kísérletek gyakorlata.

- vélekedett Lomnici.

Vizsgálódnak a botrányos pénzek ügyében

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez, illetve a pénzügyminiszterhez, hogy kiderüljön, érkezett-e bejelentés a hatósághoz pénzmosás gyanújának ügyében. 

Ezért most az illetékes hatóságokhoz fordulunk és megkérdezzük: érkezett-e bejelentés a hatósághoz pénzmosás gyanújának ügyében?

Azt tudjuk, hogy durván beavatkoztak a magyar választásokba és a dollárbaloldal törvénytelenül külföldi támogatást fogadott el. Azt viszont még mindig nem tudjuk, honnan jöttek ezek a pénzek – hangsúlyozta Hollik István.

A NAV azóta nyomozást rendelt el az ügyben.

 

Karácsony Gergely egyértelműen pénzmosási botrányba keveredett

A balodal számára is kínos Karácsony története

FORRÁS: ORIGO

Mindenki számára világossá vált, hogy Budapest főpolgármestere pénzmosási ügybe keveredett. A magyarázkodása nevetséges, de maga az ügy veszélyes.mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A Fidesz frakcióvezetője szerint miközben egyre többen követelik a nagy mennyiségű valuta eredetének tisztázását, Karácsony napról napra zavartabban viselkedik, lódít és nevetséges állításokkal igyekszik tisztára mosni magát.

Például azt mondja, hogy ezt a rengeteg külföldi pénzt "adománygyűjtő ládikákba" dobálták be az őt támogatók tízezrei. Persze, bizonyára így történt. Ugyanakkor arra már nem válaszol, hány ilyen láda volt, hol voltak ezek kihelyezve, milyen méretűek, és manapság használatban vannak-e még. Vagy legalább arra válaszolhatna, éber állapotban volt-e akkor, amikor ezt a töménytelen pénzt elfogadta.

A Fidesz frakcióvezetője szerint sok ember számra nehezen elképzelhető, hogy "Karácsony Gergely városvezetői tevékenységéért rajongó budapestiek tömegei a gondosan összekuporgatott angol fontjaikat és eurójukat hónuk alá csapva felkutatják a titkos dobozokat, hogy támogathassák a későn kelő főpolgármester politikai ambícióit még egy évvel azután is, hogy visszalépett a jelöltségtől".

Amit tudunk: külföldi százmilliók, idegen érdekek, pénzmosás, zavaros magyarázatok, egy Perjés Gábor nevű törökbálinti táskás ember, aki számlára teszi a fekete "mikroadományokat", eközben ismét előkerülnek a Gyurcsány-korszak kulcsfigurái: Szigetvári Viktor, Bajnai Gordon és Ficsor Ádám.Amit viszont még nem tudunk: valójában honnan volt a külföldi pénz?

Kocsis szerint erre kell választ adniuk a titkosszolgálatoknak, mert minden magyar embernek joga van tudni, hogy Budapest főpolgármestere és Gyurcsány Ferenc egykori bizalmasai kiktől, miért, és minek a fejében kaptak ennyi támogatást külföldről, és mit ígértek cserébe idegen országok pénzembereinek.

 

A baloldalnak is kínos Karácsony ügye

A baloldalon is már nagyon kínos Karácsony Gergely főpolgármester 500 millió forintos kampánypénzbotránya. 

A baloldali propagandalapok szerint is magyarázattal kellene adnia Karácsonynak

FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

Pusztai Erzsébet, a 99 Mozgalom tagja, aki korábban Bokros Lajos pártjának alelnöke volt, arról beszélt az Index műsorában, hogy az  500 millió forint külföldről jött. Azért volt külföldi valutákban, mert nyilvánvalóan külföldi támogatók adták.

Hát nem értem az egészet, nem, nem is láttam bele, a 99 Mozgalom tulajdonképpen arról szólt, hogy támogassa Karácsonyt, támogassa a közös indulást. Tehát. Eljártunk. Tulajdonképpen nekünk olyan szerepünk volt, hogy alkalmanként elmentünk beszélgetésekre... nem tudom, hogy aztán hány helyen dobozoltak és hány helyen gyűjtöttek, azt nem tudom

- mondta Pusztai a műsorban.

Arra a kérdésre, hogy "Önnek nem fura, hogy ezek a dobozok mindenhol eurókat tartalmaztak? Tehát kis címletű eurókat, mert hogy majdnem 1 000 000 eurónyi befizetés érkezett abba a bankba, részletekben bevitte az elnök".

MINDERRE AZT VÁLASZTOLTA: "EZ FURCSA, EZT NEM ÉRTEM.

Valószínűleg ezek külföldi támogatók, akik euróban támogatták a mozgalmat. Lehet, hogy nem dobozba tették, hanem a kisebb címletű támogatásokat egyszerűen odaadták, egyébként ugyan olyan, mint egy doboz.

Ez is érdekelhet

origo.hu

TikTok-on fenyegetőzött terrortámadással egy érdi fiú

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

mandiner.hu

Magyar Péter bejelentette, elindulnak a fővárosi választáson

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban