Létrehozva: 2023.07.09.

Kiev beismerte a hídrobbantást

Csaknem tíz hónap után...

„273 nap telt el, amióta csapást mértek a krími hídra, hogy megzavarják az orosz logisztikát” – írta Telegram-bejegyzésében Anna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese.

A politikus az orosz–ukrán háború 500. napja alkalmából osztotta meg a konfliktus főbb eseményeinek pillanatait, a krimi hídon történtek mellett az orosz szuperszonikus Kinzsal rakéta lelövését, a hágai nemzetközi büntetőbíróság (ICC) által Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni elfogatóparancs kiadását, az orosz Moszkva cirkáló elsüllyesztését, vagy éppen a kijevi régió felszabadítását.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint ezzel Kijev beismerte, hogy ők rendelték meg a híd felrobbantását.

Ez azért is érdekes, mert Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a híd tavaly október 8-i részleges felrobbantását követően még azt állította a kanadai CTV News televíziónak adott interjújában, hogy nincs közük az incidenshez.

Ezt határozottan nem mi rendeltük meg, amennyire én tudom.

Az elnök akkor felvetette, hogy a hídon történt robbanás mögött az orosz hadsereg és a biztonsági szolgálatok közötti belső rivalizálás állhat.

Az ukrán állásponttal szemben a Kreml az ukrán szakszolgálatokat tette felelőssé, sőt terrorcselekménynek minősítették az esetet.

Nem kétséges. Ez egy terrorcselekmény, amelynek célja az Oroszországi Föderáció kritikus fontosságú polgári infrastruktúrájának megsemmisítése volt. A kitervelői, az elkövetői és a megrendelői az ukrán különleges szolgálatok voltak

– mondta akkor az orosz államfő.

Kijev a háború kitörése óta rendíthetetlennek bizonyul azon álláspontjában, hogy az 1992-es határok visszaállításig harcolni fog Oroszország ellen, vagyis a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigetet is vissza kívánja szerezni. Tavaly júniusban légi csapást is mértek a gongari hidra, amely a részben orosz ellenőrzés alá került ukrajnai Herszon megyét az elcsatolt Krímmel köti össze. 

Az ukrán védelmi miniszter helyettesének bejegyzésére Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője is reagált a Telegramon, megismételve Maljar szavait, majd mint hozzáfűzte: 

A terrorista rezsim most saját megváltásának tervébe kezdett, a zaporizzsjai atomerőmű szisztematikus megrongálásába. A NATO-csúcs középpontjában ennek a témának kellene kerülnie, hiszen a szövetség tagjainak túlnyomó többsége a közvetlen veszélyzónában található.

Amint arra az MTI is emlékeztet: Oroszország és Ukrajna egyaránt azzal vádolja a másikat, hogy támadást tervez az erőmű ellen, amely az ukrajnai Zaporizzsja régióban, a frontvonal közelében, orosz kézen lévő területen található.

A vilniusi NATO-csúcs jövőhét kedden kezdődik meg, ahol a napirend egyik legfontosabb pontjának az orosz–ukrán háborút, és Kijev további megsegítését jelölték meg a szövetségesek.

Autóbomba, rakétacsapás, vízi drón, szabotőrök – megannyi teória napvilágot látott már arról, hogyan követhették el a múlt hétvégén a krími híd elleni támadást. A részletek még mindig homályosak, és önmagában egyik elmélet sem nyújt százszázalékos magyarázatot.

A legvalószínűbb forgatókönyv – egyúttal a hivatalos álláspont – szerint egy robbanóanyaggal megrakott teherautó detonációja felelős a megszállt Krím félszigetet Oroszországgal összekötő krími híd elleni támadásért. Ezt a verziót alátámasztják a térfigyelő kamerák felvételei is, amelyeken tisztán látszik, ahogy a jármű felhajt a hídra, majd óriási tűzgömbként a levegőbe repül. 

Az orosz vizsgálatok azonosították az autóbomba útvonalát is, állításuk szerint Bulgárián, Grúzián, Örményországon, Észak-Oszétián át jutott el a krasznodari régióba. 

A nyomozás szerint egy internetes rendelést szállítottak ki, a sofőr – aki maga is életét veszítette – valószínűleg mit sem tudott a rakomány tartalmáról. 

Egy, a közösségi médiában a teherautó tulajdonosaként jelentkező orosz fiatalember szintén azt állítja, semmi köze nincs a merénylethez, egy idősebb rokona használta a járművet, akiről a történtek óta nem hallott.

De hogyan autózhatott át négy országon és több orosz területen át észrevétlenül egy bombákkal megrakott teherautó? Valószínűleg úgy, hogy műtrágyát, pontosabban a készítéséhez szükséges alapanyagot, például ammónium-nitrátot szállított. A történelem egyik legnagyobb nem-nukleáris detonációjaként emlegetett, 2020-as bejrúti katasztrófa után még frissek lehetnek az emlékeink, milyen iszonyatos pusztításra lehet képes az ilyen elegy. 

A válasz mégsem ilyen egyszerű, hiszen az ammónium-nitrát sem robban be magától, ehhez szükség van valamilyen detonátorra. 

Ezt ugyan elrejthették a rakomány között, de biztosan nem időzíthették, hiszen nem tudhatták, a teherautó pontosan mikor ér majd a hídra. Tehát valamilyen – minden bizonnyal rádiós – távirányítással hozták működésbe. Sőt, úgy tűnik, még arra is ügyeltek, hogy elérje az üzemanyagot szállító vonatszerelvényeket. A módszer a Közel-Keleten jól ismert, de egy ilyen akció megszervezése elképesztően összetett, és – ahogyan azt Moszkvában is sejtik – szinte elképzelhetetlen valamilyen helyi segítség nélkül.

A többi teória ennél mind csak kevésbé hihető. A károkból is egyértelmű, hogy a támadás nem érkezhetett alulról, amely kizárja az aláaknázás vagy a vízi drón lehetőségét. Egyébként is valószínűtlen, hogy különleges egységek, szabotőrök vagy harci járművek észrevétlenül eljuthattak volna ennyire mélyen a hátországba. Légi csapásra sem utal semmi: nincs nyoma kráternek vagy repeszdaraboknak, és az ukránoknak nincs se ilyen hatótávolságú, se ilyen pusztító erejű fegyverzetük.

A krími híd védelmének bemutatása átadása után. Fotó: Twitter

Ráadásul a déli front katonai utánpótlását biztosító, stratégiailag és jelképesen is kulcsfontosságú krími híd rendkívül szigorúan őrzött. A sikeres merénylet azért is kínos Moszkvának, mert korábban többször elbüszkélkedett, hogy a létesítmény szinte sebezhetetlen. Teljes védelmi rendszerét még felsorolni is nehéz lenne, de például külön műhold figyeli, a teherautókat olyan rendszer világítja át, amely „még azt is megmondja, mit hozott a sofőr ebédre”, a légteret a legkorszerűbb Sz–400-as rakétarendszer őrzi, a vizeket pedig hajóflotta, speciális búvárcsapat, sőt harci delfinek biztosítják.

Az ukránok 87 százaléka nem hajlandó semmilyen területi engedményre a békéért – derült ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet legújabb felméréséből. A közvélemény-kutatás ezúttal arra is emlékeztetett, hogy telefonos interjúik során a „területekről” általánosságban kérdeztek, nem egyértelmű tehát, hogy a gyakran Nyugaton is „speciális helyzetűként” kezelt, 2014-ben elcsatolt Krím félsziget is beletartozik-e – ezért legutóbb erre is rákérdeztek.

A válaszok alapján az ukránok 68 százaléka támogatja, hogy katonai erővel szerezzék vissza a Krímet, még annak az árán is, hogy ezzel elveszítik a nyugati segítség egy részét, vagy elhúzódik a háború.

Ezzel szemben csak 24 százalék vélte úgy, hogy tartózkodhatnak a Krím elleni katonai akciótól, amennyiben a kelet-ukrajnai Donbaszt visszaszerezték. A felmérés még arra is rámutat, hogy az emberek a nyugati országrészben a legharciasabbak (78 százalék), és délen a legkevésbé (62 százalék).

 

Következtetésükben azt írják: az ukránokat egyszerűen nem érdekli a „béke”, mert úgy hiszik, komoly feltételek nélkül bármiféle tűzszünet csak időt nyerne egy újabb orosz támadásnak, ezért a területi kompromisszumoknak sincs értelme.

 

A közvélemény-kutatást természetesen csak az ukránok által uralt területeken végezték, tehát Krím és megszállt területek nélkül, illetve nincsenek köztük a menekültek sem. Azt a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet is elismeri módszertanának ismertetésében, hogy kihívást jelent nyilatkozatra bírni az „oroszpártiakat” is.

 

Persze, más kérdés, hogy van-e bármilyen realitása a Krím félsziget visszafoglalásának? 

Katonai aligha: azt még az ukránok is belátják, hogy erre nincs meg az erejük. 

Sőt, ha a háborúban Oroszország valahol stratégiai győzelmet aratott, az éppen a Krím szárazföldi kijáratának – és ezzel vízellátásának – megteremtése. De a diplomácia sem sok reménnyel kecsegtet, kimondva-kimondatlanul a 2014-ben annektált területeket a Nyugat valóban speciális státusúként kezeli. Még Antony Blinken amerikai külügyminiszter is arra figyelmeztetett, hogy a „Krím vörös vonalat jelentene Vlagyimir Putyin számára”. Sajtóértesülések szerint Washington és Kijev viszonyát ez a kérdés meg is mérgezi: míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ragaszkodik hozzá, hogy a béketárgyalások előfeltétele a Krím visszafoglalása, az amerikaiak szerint azonban ez az elképzelés csak elnyújthatja a háborút.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát

origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

metropol.hu

Váratlan esemény történt, Schumacher óriási esélyt kapott

hirtv.hu

Kiderült: ezért mérnek összevissza a balos közvélemény-kutatók

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Kellemetlen: Till Attila nagyon megszívta, erre még ő sem számított

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Hídpénz-botrány: Verőlegények és a kötözős banda

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való