Létrehozva: 2023.07.08.

Már a NAV nyomoz Karácsony pénzmosási ügyében

Egyre nagyobb bajban a főpolgármester.

Tovább dagad a dollárbaloldal sötét kampányfinanszírozási botránya, most Karácsony Gergely 500 milliós pénzmosási ügyében rendelt el nyomozást a NAV.  Ahogy azt többször megírtuk, a mozgalom számlájára a párbeszédes Perjés Gábor fizetett be több részletben, főleg valutában félmilliárd forintot. Karácsony Gergely a botrány kirobbanása óta különböző magyarázatokkal állt elő, előbb megpróbálta elviccelni a dolgot, aztán saját magának többször ellentmondva összevissza beszélt, de az még mindig nem derült ki, hogy honnan lett a többszáz milliós támogatás. Továbbra is rengeteg a megválaszolatlan kérdés.

Már vizsgálódnak Karácsony Gergely 500 milliós pénzmosási botrányában, derült ki pénteken, ugyanis, ahogy arról az Origo is beszámolt,

ELJÁRÁST INDÍTOTT A NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL (NAV) A 99 MOZGALOM ÜGYÉBEN.

Mint ismert a politikai korrupciós ügy akkor látott napvilágot, amikor feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ új jelentését, amely a dollárbaloldalhoz jutott pénzekről szól. A jelentésben egyebek mellett az áll, hogy a főpolgármester párttársa, Perjés Gábor  2021 augusztusa és 2022 szeptembere között

19 ALKALOMMAL ÖSSZESEN 506 MILLIÓ FORINTNYI PÉNZT FIZETETT BE A 99 MOZGALOM SZÁMLÁJÁRA, ÉS A BEFIZETÉSEK NAGYOBB RÉSZE, NAGYJÁBÓL NÉGYÖTÖDE EURÓBAN VAGY FONTBAN TÖRTÉNT.

Honnan van a pénz?

Bár a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter már korábban elszólta magát azzal kapcsolatban, hogy Karácsony kampánya 500 millió forintba került, ezt a főpolgármester folyamatosan tagadta.

AZ ÚJ JELENTÉSBŐL AZONBAN KIDERÜLT, HOGY KARÁCSONY GERGELY HAZUDOTT, ÍGY KÍNOS MAGYARÁZKODÁSBA KEZDETT MIKROADOMÁNYOKRÓL ÉS ADOMÁNYGYŰJTŐ LÁDÁKRÓL.

Az adománygyűjtő dobozokról szóló kijelentései azonban életszerűtlenek, elképzelhetetlenek. Már csak azért is, mert soha nem jelentették be, hogy bármelyik rendezvényen kiraktak volna adománygyűjtő dobozokat. Arról nem beszélve, hogy még soha egyetlen párt sem tudott összegyűjteni ennyi pénzt. Karácsony pártját, a Párbeszédet például 2021-ben mindössze 15,8 millió forinttal támogatták.

Karácsony Gergely kínos magyarázkodása folytatódik

FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

Ráadásul a félmilliárd forint nagyobb részét Karácsony előválasztási bukása után fizették be a számlára, amikor a mozgalom gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosságból.

Minden magyar embernek joga van tudni, hogy Budapest főpolgármestere és Gyurcsány Ferenc egykori bizalmasai kiktől, miért, és minek a fejében kaptak ennyi támogatást külföldről, és mit ígértek cserébe idegen országok pénzembereinek– közölte az üggyel kapcsolatban a napokban Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője azt is hozátette,

 

KEZDEMÉNYEZI A TITKOSSZOLGÁLATOKNÁL A BALOLDAL PÉNZMOSÁSI ÜGYÉNEK VIZSGÁLATÁT.

Mint mondta, Karácsony Gergely magyarázkodása nevetséges, de maga az ügy veszélyes.

Kocsis Máté megjegyezte, Karácsony Gergely napról napra zavartabban viselkedik, lódít és nevetséges állításokkal igyekszik tisztára mosni magát.

Mikroadományozókból „gazdag magyarok” lettek

A főpolgármester eközben még jobban belezavarodott a saját ügyébe. A minap hosszú interjút adott az ATV műsorvezetőjének, Rónai Egonnak az Indexen, amelyben a pénzmosási botrányáról is kapott kérdést, ő azonban csak hebegett-habogott, és megint egy újabb verzióval állt elő annak kapcsán, hogy honnan volt az 500 millió.

AZ ÖNMAGÁBAN IS NEVETSÉGES ADOMÁNYGYŰJTŐ LÁDÁKRÓL SZÓLÓ MAGYARÁZKODÁST KARÁCSONY TOVÁBB TETÉZTE, KONKRÉTAN MEGPRÓBÁLTA ELVICCELNI A PÉNZMOSÁSI BOTRÁNYT, AMIKOR AZT MONDTA, HOGY NEM EGY KIS, HANEM EGY NAGY LÁDIKÁBA GYŰJTÖTTÉK ÖSSZE AZ 500 MILLIÓT.

Az is kiderült az interjúból – hogy korábbi állításával szemben – nem csak „mikroadományokról” lehetett szó. Mint mondta, nem tudja, kik adakoztak, de nagyon sok gazdag ember van. Hozzátette, azt, hogy magyar állampolgárok, vagy nem magyar állampolgárok, azt nem tudja, és azt sem, hogy miért támogatták őt (pedig azt tudnia kellene, hogy magyar állampolgárok-e, hiszen külföldiektől törvénytelen adományt elfogadni). Hozzátette, különböző adománygyűjtő eseményekből jött össze ez az összeg, ő azonban ezeken nem vett részt.

Egyedül Bojár Gábort nevezte meg, akiről tudja, hogy hozzájárult a kampányához - de az nem derült ki, hogy ő miért adománygyűjtődobozba dobta volna a pénzt.

Továbbra is rengeteg a kérdés

Karácsony tehát magyarázkodik, mentegetőzik, vicceskedik, konkrét válaszokat azonban nem ad. Pedig még mindig ott vannak a megválaszoltalan kérdések: hogyan gyűlhetett össze többszáz millió forint adomány készpénzben, euróban és fontban? Kik adományoztak ilyen bőkezűen Karácsony Gergely kampányára? Mi ígért a pénzért cserébe Karácsony? Miért csak a kampány után fizették be az összeg jelentős részét a mozgalom számlájára? Ki profitált a vesztes választási kampányból? Miért hasonlít kísértetiesen egymásra a guruló dollárok és Karácsony pénzmosási ügye?

Hosszú interjút adott Karácsony Gergely Rónai Egonnak az Index műsorában, amelyben a 99 Mozgalom finanszírozásáról is kérdezték. A főpolgármester azonban láthatóan idegesen hebegett-habogott, gúnyolódott és már megint egy újabb verzióval állt elő az 500 millió kapcsán.

Ahogy arról az Origo is folyamatosan beszámol, egyre nagyobbra dagad a dollárbaloldal finanszírozási botránya. Márki-Zay Péter, bukott baloldali kormányfőjelölt még tavaly szólta el magát, hogy 500 millióba került Karácsony Gergely kampánya, amelyet a 99 Mozgalmon keresztül finanszíroztak. Az akkor még miniszterelnök-jelölti ambíciókat dédelgető főpolgármester mindezt végig tagadta, ahogyan azt is, hogy külföldi pénz jutott volna hozzá, ekkor mikroadományokról beszélt.

A Nemzeti Információs Központ nyilvánosságra került jelentéséből azonban kiderül: csupán egy párbeszédes politikus, Perjés Gábor fizette be a 99 Mozgalom több mint 500 millióját forintban, angol fontban és euróban, összesen 19 tételben.

 

AZT AZONBAN A MAI NAPIG NEM LEHET TUDNI, HONNAN ÉRKEZTEK EZEK A PÉNZEK.

Karácsony Gergelyék korábban egészen meglepő magyarázattal álltak elő, mint mondták, mikroadományokból gyűlt össze az összeg, amiket adománygyűjtő ládában gyűjtöttek.

Karácsony az interjú előtt beszélt DK-s vezetőkkel

FORRÁS: MTI/BALOGH ZOLTÁN

Az önmagában is nevetséges magyarázkodást Karácsony most a Rónai Egonnak adott interjújában tovább tetézte, konkrétan

 

MEGPRÓBÁLTA ELVICCELNI A PÉNZMOSÁSI BOTRÁNYT, AMIKOR AZT MONDTA, HOGY NEM EGY KIS, HANEM EGY NAGY LÁDIKÁBA GYŰJTÖTTÉK ÖSSZE AZ 500 MILLIÓT.

Az is kiderült az interjúból – hogy korábbi állításával szemben – nem csak „mikroadományokról” lehetett szó. Mint mondta, nem tudja, kik adakoztak, de nagyon sok gazdag ember van. Hozzátette, azt, hogy magyar állampolgárok, vagy nem magyar állampolgárok, azt nem tudja, és azt sem, hogy miért támogatták őt. Egyedül Bojár Gábort nevezte meg, akiről tudja, hogy hozzájárult a kampányához.

MINT MONDTA, KÜLÖNBÖZŐ ADOMÁNYGYŰJTŐ ESEMÉNYEKBŐL JÖTT ÖSSZE EZ AZ ÖSSZEG, Ő AZONBAN EZEKEN NEM VETT RÉSZT.

Érdekes részlet, hogy a félmilliárdos befizetés Karácsony miniszterelnök-jelölti kampánya után érkezett a 99 Mozgalom számlájára. Azt azonban – kevéssé hihető módon – nem tudja, hogy maradt-e még a pénzből, és azt sem tudja, hogy a következő kampányt miből fogják finanszírozni, mivel ebből fizették ki a tartozásaikat, hiszen a kampányt különböző cégeknek szervezték ki.

KARÁCSONY GERGELY TEHÁT SZINTE SEMMIT NEM TUD, Ő OTT SEM VOLT, DE SZERINTE MINDEN JOGSZERŰEN TÖRTÉNT.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a győzelemhez ennél sokkal több pénzre lett volna szükség.

Érdekesség, hogy bevallása szerint éppen az interjú előtt tárgyalt DK-s vezetőkkel. 

Karácsony egyébként arra is kitért, hogy miért nem áll ki Perjés Gábor a nyilvánosság elé, és magyarázza el ő, hogy pontosan hogy történt a gyűjtés és a pénz befizetése. A főpolgármester szerint Perjés - aki egyébként maga is politikus - nem viseli jól az ilyen médiaszerepléseket.

Több mint egy hete képtelen érdemi, hiteles magyarázatot adni Karácsony Gergely arra, hogy a nevével fémjelzett Kilencvenkilenc Mozgalom kampányába milyen forrásból érkezett 506 millió forint. A dollárbaloldal újabb botrányára akkor derült fény, amikor a Nemzeti Információs Központ feloldotta a 2022-es magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásával kapcsolatos titkosszolgálati jelentés titkos minősítését. A Magyar Nemzet beszámolója szerint a dokumentumból kiderült, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az Oraculum 2020 Kft., illetve a DatAdat-csoport mellett – főként valutában – jelentős összeg áramlott a Karácsony Gergely által alapított Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számlájára is.

A főpolgármester első, meglehetősen pökhendi és vicceskedő nyilatkozata, amely adománygyűjtő dobozokról szólt, több okból sem fogadható el. Egyrészt, Magyarország történetében adománygyűjtő dobozokkal még senki nem tudott összekalapozni akár csak megközelítőleg hasonló nagyságrendű pénzt. Példaként utalhatunk arra, hogy Karácsony pártját, a Párbeszédet 2021-ben 15,8 millió forintnyi hozzájárulással és adománnyal támogatták. Másrészt, a főpolgármester mozgalma egyéb politikai formációkhoz képest tiszavirág-életű volt. Harmadrészt, a pénz döntő részét nem forintban, hanem valutában, euróban és angol fontban fizették be. NegyedrésztSOHA NEM TETTEK KI ADOMÁNYGYŰJTŐ DOBOZOKAT, ERRŐL SOHA SEHOL NEM BESZÉLTEK.Ráadásul egyetlen ember, a Kilencvenkilenc Mozgalom mögötti egyesület vezetője, Karácsony párbeszédes párttársa, Perjés Gábor hordta be a bankba készpénzben a több mint fél milliárd forintnak megfelelő összeget 19 részletben. Végül, de nem utolsósorban, az összeg nagyobb részét Karácsony előválasztási bukása után fizették be, amikor a mozgalom gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosságból.

Megannyi gyanús körülmény, ami még inkább indokolttá teszi a kérdést: vajon honnan származott a pénz? Mivel pedig az 506 millió forint eredetére nincs hiteles magyarázat, illetve nem került elő eddig bizonyíték, indokolt felvetni azt a lehetőséget, hogy Karácsony Gergely pénzmosás résztvevője.

Szigorú banki szabályok a pénzmosás ellen

Ezért utánajártunk, hogy mit is jelent a jogszabályok alapján a pénzmosás, és miért szolgálhat magyarázatként Karácsonyék félmilliárdos kampánypénzének eredetére.

Pénzmosásról beszélünk, amikor a bűncselekményekből származó pénz eredetét megpróbálják eltitkolni vagy elfedni. Ehhez az elkövetők vagy más személyek megkísérelhetik igénybe venni a pénzügyi intézmények szolgáltatásait, hogy bizonyítsák a pénz törvényes eredetét– írja honlapján a legnagyobb magyarországi bank, majd így folytatják: Annak érdekében, hogy bankunkat ne használhassák fel pénzmosásra és terrorizmus finanszírozására, mindent megteszünk azért, hogy megismerjük ügyfeleinket, ennek keretében megállapítsuk a bank szolgáltatásait igénybe vevők kilétét, a bank által nyújtott szolgáltatások igénybe vételének okát.


Hazánkban2017 ÓTA SZIGORÚAN SZABÁLYOZZÁK A PÉNZMOSÁS TILALMÁT, MÉGHOZZÁ A TERRORIZMUS FINANSZÍROZÁSÁVAL EGYÜTT.A vonatkozó törvény célja, hogy megelőzze és megakadályozza a büntetendő cselekmények elkövetéséből származó pénznek vagy pénzben kifejezhető értékkel bíró dolognak a tisztára mosását, valamint a terrorizmus támogatását.

Perjés Gábor

MEDIAWORKS HÍRCENTRUM

Tehát pénzmosás esetén olyan összegekről van szó, amelyek büntetendő cselekményekből származnak, és amelyeket megpróbálnak tisztára mosni. Amikor valaki bemegy a bankba, hogy nagyobb, sokmilliós összeget befizessen egy számlára, természetes dolog, hogy meg kell magyaráznia a pénz eredetét. A bank feladata pedig az, hogy betartassa a pénzügyi szabályokat, ami sok esetben rengeteg bürokráciával jár, de szükséges a törvényesség biztosítása érdekében.

DE VAJON MIÉRT ÉPPEN PERJÉS GÁBORRA ESETT A VÁLASZTÁS, AKI 19 RÉSZLETBEN BEFIZETTE AZ 506 MILLIÓ FORINTNAK MEGFELELŐ, TÚLNYOMÓRÉSZT EURÓT ÉS FONTOT.

Bajnai mellett is dolgozott Perjés Gábor

Lássuk tehát, hogy kiről is van szó, mit kell tudni a közvélemény számára eddig kevésbé ismert Perjés Gáborról. A Kilencvenkilenc Mozgalom hivatalos képviselője, a Párbeszéd politikusa, akit Bajnai Gordonhoz közel álló személyként ismernek, hiszen dolgozott annál a Wallis nevű cégcsoportnál, amelynek 2000 és 2005 között a vezérigazgatója volt a baloldal későbbi miniszterelnöke.

A képen látható ingatlanba van bejegyezve a Kilencvenkilenc Mozgalom. Ebben az ingatlanban élhet Perjés Gábor, a mozgalom vezetője is


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újra durva eső csapott le Dubajra, ismét megbénult a reptér

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

mandiner.hu

Újabb kutatás cáfolta meg Zelenszkij őrült elméletét

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél