Létrehozva: 2023.07.07.

Mi van Karácsony 500 milliós botránya mögött?

Súlyos bűncselekmények gyanúja...

Súlyos bűncselekmény, pénzmosás is állhat Karácsony Gergelyék félmilliárd forintos kampánypénze mögött, amelynek eredetére a mai napig képtelen hitelt érdemlő magyarázatot adni a főpolgármester. Összeállításunkban sorra vesszük a botrányos ügylet gyanús körülményeit, ismertetjük a lehetséges magyarázatként szolgáló pénzmosás jogszabályi hátterét és bemutatjuk az 506 millió forintot 19 részletben befizető Perjés Gábort, aki korábban Bajnai Gordon mellett is dolgozott.

Több mint egy hete képtelen érdemi, hiteles magyarázatot adni Karácsony Gergely arra, hogy a nevével fémjelzett Kilencvenkilenc Mozgalom kampányába milyen forrásból érkezett 506 millió forint. A dollárbaloldal újabb botrányára akkor derült fény, amikor a Nemzeti Információs Központ feloldotta a 2022-es magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásával kapcsolatos titkosszolgálati jelentés titkos minősítését. A Magyar Nemzet beszámolója szerint a dokumentumból kiderült, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az Oraculum 2020 Kft., illetve a DatAdat-csoport mellett – főként valutában – jelentős összeg áramlott a Karácsony Gergely által alapított Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számlájára is.

A főpolgármester első, meglehetősen pökhendi és vicceskedő nyilatkozata, amely adománygyűjtő dobozokról szólt, több okból sem fogadható el. Egyrészt, Magyarország történetében adománygyűjtő dobozokkal még senki nem tudott összekalapozni akár csak megközelítőleg hasonló nagyságrendű pénzt. Példaként utalhatunk arra, hogy Karácsony pártját, a Párbeszédet 2021-ben 15,8 millió forintnyi hozzájárulással és adománnyal támogatták. Másrészt, a főpolgármester mozgalma egyéb politikai formációkhoz képest tiszavirág-életű volt. Harmadrészt, a pénz döntő részét nem forintban, hanem valutában, euróban és angol fontban fizették be. Negyedrészt

SOHA NEM TETTEK KI ADOMÁNYGYŰJTŐ DOBOZOKAT, ERRŐL SOHA SEHOL NEM BESZÉLTEK.

Ráadásul egyetlen ember, a Kilencvenkilenc Mozgalom mögötti egyesület vezetője, Karácsony párbeszédes párttársa, Perjés Gábor hordta be a bankba készpézben a több mint fél milliárd forintnak megfelelő összeget 19 részletben. Végül, de nem utolsósorban, az összeg nagyobb részét Karácsony előválasztási bukása után fizették be, amikor a mozgalom gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosságból.

Megannyi gyanús körülmény, ami még inkább indokolttá teszi a kérdést: vajon honnan származott a pénz? Mivel pedig az 506 millió forint eredetére nincs hiteles magyarázat, illetve nem került elő eddig bizonyíték, indokolt felvetni azt a lehetőséget, hogy Karácsony Gergely pénzmosás résztvevője.

Szigorú banki szabályok a pénzmosás ellen

Ezért utánajártunk, hogy mit is jelent a jogszabályok alapján a pénzmosás, és miért szolgálhat magyarázatként Karácsonyék félmilliárdos kampánypénzének eredetére.

„Pénzmosásról beszélünk, amikor a bűncselekményekből származó pénz eredetét megpróbálják eltitkolni vagy elfedni. Ehhez az elkövetők vagy más személyek megkísérelhetik igénybe venni a pénzügyi intézmények szolgáltatásait, hogy bizonyítsák a pénz törvényes eredetét"– írja honlapján a legnagyobb magyarországi bank, majd így folytatják: Annak érdekében, hogy bankunkat ne használhassák fel pénzmosásra és terrorizmus finanszírozására, mindent megteszünk azért, hogy megismerjük ügyfeleinket, ennek keretében megállapítsuk a bank szolgáltatásait igénybevevők kilétét, a bank által nyújtott szolgáltatások igénybe vételének okát.

 

Hazánkban 

2017 ÓTA SZIGORÚAN SZABÁLYOZZÁK A PÉNZMOSÁS TILALMÁT, MÉGHOZZÁ A TERRORIZMUS FINANSZÍROZÁSÁVAL EGYÜTT.

A vonatkozó törvény célja, hogy megelőzze és megakadályozza a büntetendő cselekmények elkövetéséből származó pénznek vagy pénzben kifejezhető értékkel bíró dolognak a tisztára mosását, valamint a terrorizmus támogatását.

Perjés Gábor

MEDIAWORKS HÍRCENTRUM

Tehát pénzmosás esetén olyan összegekről van szó, amelyek büntetendő cselekményekből származnak, és amelyeket megpróbálnak tisztára mosni. Amikor valaki bemegy a bankba, hogy nagyobb, sokmilliós összeget befizessen egy számlára, természetes dolog, hogy meg kell magyaráznia a pénz eredetét. A bank feladata pedig az, hogy betartassa a pénzügyi szabályokat, ami sok esetben rengeteg bürokráciával jár, de szükséges a törvényesség biztosítása érdekében.

DE VAJON MIÉRT ÉPPEN PERJÉS GÁBORRA ESETT A VÁLASZTÁS, AKI 19 RÉSZLETBEN BEFIZETTE AZ 506 MILLIÓ FORINTNAK MEGFELELŐ, TÚLNYOMÓRÉSZT EURÓT ÉS FONTOT.

Bajnai mellett is dolgozott Perjés Gábor

Lássuk tehát, hogy kiről is van szó, mit kell tudni a közvélemény számára eddig kevésbé ismert Perjés Gáborról. A Kilencvenkilenc Mozgalom hivatalos képviselője, a Párbeszéd politikusa, akit Bajnai Gordonhoz közel álló személyként ismernek, hiszen dolgozott annál a Wallis nevű cégcsoportnál, amelynek 2000 és 2005 között a vezérigazgatója volt a baloldal későbbi miniszterelnöke.

A képen látható ingatlanba van bejegyezve a Kilencvenkilenc Mozgalom. Ebben az ingatlanban élhet Perjés Gábor, a mozgalom vezetője is.

Perjés önkormányzati képviselő a II. kerületben, ráadásul felügyelőbizottsági tag, és ez így volt a készpénzes befizetései időszakában, 2021-2022-ben is. Sorban haladva: 2020 végén Perjés a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagja lett. A törvény szerint kiemelt közszereplőnek számít: "a többségi állami tulajdonú vállalkozás ügyvezetője, irányítási vagy felügyeleti jogkörrel rendelkező vezető testületének tagja". Perjés viszont önkormányzati cégnél ül a felügyelőbizottságban, nem államinál. Ugyanakkor van egy értelmező rendelkezés a törvény végén, miszerint "többségi állami tulajdonú vállalat: teljes mértékben állami vagy helyi önkormányzati tulajdonban álló vállalat". Tehát a törvényt felületesen olvasva, elsőre nem tűnhetett kiemelt közszereplőnek Perjés, de valójában az értelmező rendelkezések miatt a befizetések időpontjában annak minősült.

Karácsony Gergely, amikor bejelenti a 99 mozgalom megalapítását

Ez a szabály 2021. május 22-től hatályos, míg a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület létesítő okirata 2022. június elsejei. Nem lehet kizárni, hogy Perjésék formációjának létrehozásakor Karácsonyék még nem ismerték az apróbetűs részt, és akkor még nem gondolták kiemelt közszereplőnek Perjést.
Mit jelent a kiemelt közszereplőség, és mivel jár ez egy banki ügyintézés esetén? Nagyon leegyszerűsítve: kiemelt figyelemmel, fokozott ügyfél-átvilágítással, rengeteg papírmunkával. Így például a fokozott átvilágítás keretében a szolgáltató beszerezheti az ügyfél vagyonának forrására vonatkozó információkat is.

Egyébként nem kizárólag a kiemelt közszereplők esetén kell alaposan vizsgálódnia a bankoknak, hiszen 2019 májusától a pénzmosási, terrorizmusfinanszírozási ügyek európai elszaporodására hivatkozva a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti eljárásaiban megköveteli a pénzügyi intézményektől, hogy vizsgálják az ügyfelek nagy összegű készpénzbefizetéseinek forrását. Ha valaki tízmillió forint feletti készpénzt akar befizetni a számlájára, dokumentummal is igazolnia kell, hogy honnan jött a pénz.
Természetesen arról, hogy Perjés Gábor esetlegesen milyen dokumentumokkal igazolta a pénz forrását, nyilatkozott-e kiemelt közszereplői mivoltáról, nos, minderről az esetleges hatósági eljárások adhatnak majd pontosabb információkat.

Az bizonyos, hogy a saját vagyonával nem igazolhatta a sok száz millió forint eredetét, mivel a tavalyi vagyonnyilatkozata szerint mindössze egymillió forintnyi megtakarítással zárta az előző évet Perjés Gábor, aki nagyobb megtakarításról a korábbi vagyonnyilatkozataiban sem számolt be. Az sem valószínű, hogy a banknál az adománygyűjtő doboz meséjével próbálkozott volna, ezt ugyanis aligha hitték volna el neki.

Könnyen lehetséges, hogy Perjés a banknak megmutatta - kénytelen volt megmutatni -, hogy az adományok pontosan kitől/kiktől származnak, és most abban bízik, hogy ezt az adatot védi a banktitok. De akár az is, hogy Karácsonyék a banknak is hazudtak.

Karácsony Gergelyék gyatra magyarázkodását még a baloldali média és baloldali politikusok egy része sem hiszi el, ők is felteszik a kérdést, hogy honnan, kitől érkezett a félmilliárdos kampánypénz. Mindez erősíti azt a feltételezést, hogy a botrányos ügyletnek valóban súlyos következményei lehetnek majd, ezért a nem beavatott szereplők igyekeznek távol tartani magukat Karácsonyéktól. Azok pedig, akik érintettek az ügyben, menekülni a felelősség elől.  

Minden magyar embernek joga van tudni, hogy Budapest főpolgármestere és Gyurcsány Ferenc egykori bizalmasai kiktől, miért, és minek a fejében kaptak ennyi támogatást külföldről, és mit ígértek cserébe idegen országok pénzembereinek - közölte Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője éppen ezért a baloldal elmúlt 33 évének legsúlyosabb botrányának további vizsgálatát kezdeményezi a nemzetbiztonsági bizottságban. 

Kocsis Máté legújabb bejegyzésében közölte, hogy fel kell tárni a több mint félmilliárd forintnyi külföldi pénz eredetét, ezért szerdán a titkosszolgálatoknál indítványozni fogja a baloldal pénzmosási ügyének további vizsgálatát.
Az elmúlt 10 napban mindenki számára világossá vált, hogy Budapest főpolgármestere pénzmosási ügybe keveredett. A magyarázkodása nevetséges, de maga az ügy veszélyes.

A Fidesz frakcióvezetője szerint miközben egyre többen követelik a nagy mennyiségű valuta eredetének tisztázását, Karácsony Gergely napról napra zavartabban viselkedik, lódít és nevetséges állításokkal igyekszik tisztára mosni magát.Például azt mondja, hogy ezt a rengeteg külföldi pénzt "adománygyűjtő ládikákba" dobálták be az őt támogatók tízezrei. Persze, bizonyára így történt. Ugyanakkor arra már nem válaszol, hány ilyen láda volt, hol voltak ezek kihelyezve, milyen méretűek, és manapság használatban vannak-e még. Vagy legalább arra válaszolhatna, éber állapotban volt-e akkor, amikor ezt a töménytelen pénzt elfogadta.

Egyre több a kérdés Karácsony Gergely pártfinanszírozási botrányában

FORRÁS: ORIGO

A Fidesz frakcióvezetője szerint sok ember számra nehezen elképzelhető tehát, hogy Karácsony Gergely városvezetői tevékenységéért rajongó budapestiek tömegei a gondosan összekuporgatott angol fontjaikat és eurójukat hónuk alá csapva felkutatják a titkos dobozokat, hogy támogathassák a későn kelő főpolgármester politikai ambícióit még egy évvel azután is, hogy az visszalépett a jelöltségtől.
Ez a magyarázat nyilvánvalóan komolytalan és nevetséges, ám ugyanakkor mégsem lehet félvállról venni, hiszen Budapest főpolgármestere egy vegytiszta pénzmosási ügybe keveredett. Veszélyes balfácánkodás ez.Amit tudunk: külföldi százmilliók, idegen érdekek, pénzmosás, zavaros magyarázatok, egy Perjés Gábor nevű törökbálinti táskás ember, aki számlára teszi a fekete "mikroadományokat", eközben ismét előkerülnek a Gyurcsány-korszak kulcsfigurái: Szigetvári Viktor, Bajnai Gordon és Ficsor Ádám.
Amit viszont még nem tudunk: valójában honnan volt a külföldi pénz?

Kocsis szerint erre kell választ adniuk a titkosszolgálatoknak, mert minden magyar embernek joga van tudni, hogy Budapest főpolgármestere és Gyurcsány Ferenc egykori bizalmasai kiktől, miért, és minek a fejében kaptak ennyi támogatást külföldről, és mit ígértek cserébe idegen országok pénzembereinek.

Kitől kapott Karácsony Gergely 506 millió forintot?

Mint arról korábban beszámoltunk, Karácsony két éve összevissza beszél arról, hogy a tavalyi miniszterelnök-jelölti kampányát pontosan miből és mennyi pénzből fizette. Márki-Zay Péter korábban elárulta a sajtónak, hogy a főpolgármester kampánya 500 millió forintba került, amit Karácsony következetesen tagadott. A Nemzeti Információs Központ néhány napja nyilvánosságra került jelentéséből azonban egyértelműen kiderült, hogy hazudott a főpolgármester.

TÖBB MINT 506 MILLIÓ FORINT MOZGOTT AZ EGYESÜLETE SZÁMLÁJÁN, RÁADÁSUL AZT KÉSZPÉNZBEN FIZETTÉK BE.

Rengeteg a kérdés Karácsony Gergely 500 millió forintos kampányfinanszírozási botránya kapcsán

FORRÁS: ORIGO

Karácsony korrupciós botrányával kapcsolatban számos, kínzó kérdés felmerült.

  • Kitől kaphatott ennyi pénzt Karácsony egyesülete?
  • A mai világban miért volt szükség készpénzben gyűjteni támogatásokat, és aztán úgy betenni a bankba az állítólagos adományokat?
  • Ki profitált a vesztes választási kampányból?
  • Miért van kísérteties hasonlóság Márki-Zay guruló dolláros botránya és Karácsony mozgalmának ügye között?
  • Miért különösen veszélyes ez az átláthatatlan finanszírozási gyakorlat Magyarország függetlenségére?

Többek közt ezek azok a kérdések, amelyeknek Bohár Dani utánajárt szakértők és az érintettek megkérdezésével. A Patrióta Youtube-csatornájának erről készült videóját alább tekinthetik meg. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Karácsony Gergely egyesülete, a 99 Mozgalom a 2021-es évet vesztességgel zárta, de tavaly az „adománygyűjtő dobozokban" 22,6 millió forint maradt. Az egyesület éves pénzügyi beszámolóiban keveredik a támogatás és az adomány megnevezés, és a korábban ismertnél mintegy százmillió forinttal nagyobb pénzmozgásról vallanak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

life.hu

Esküvőjükről osztott meg soha nem látott fotót Katalin és Vilmos, de valami nem stimmel

hirtv.hu

Rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok Oroszországgal szemben

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

mandiner.hu

Újabb kutatás cáfolta meg Zelenszkij őrült elméletét

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél