Létrehozva: 2023.07.27.

Minél előbb tűzszünetre, békére és a „káros szankciók” befejezésére van szükség

Mondta a külügyi államtitkár.

Az Oroszország ellen bevezetett „káros” európai uniós szankciókat bírálta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára Biatorbágyon csütörtökön.

Minél előbb tűzszünetre, békére és a „káros szankciók” befejezésére van szükség ahhoz, hogy azokat az óriási költségeket, amelyeket most a „háborús szankciók” okoznak, fejlesztésre tudjuk fordítani – mondta a felújított Kálvin tér átadásán Menczer Tamás.

A térség fideszes országgyűlési képviselője közölte: ezermilliárd forintos annak a pénznek a nagyságrendje, amelyet a háborús és szankciós környezet miatt nem tudnak fejlesztésekre fordítani.

Ahhoz, hogy a településeket és az egész országot fejleszteni tudja a kormány a jövőben is, minél előbb tűzszünetre, békére és a „káros szankciók” befejezésére van szükség. Háborús időkben védekezni kell, és a kormány óriási erőket és összegeket fordít arra, hogy meg tudja védeni a munkahelyeket, a családtámogatási rendszert, a nyugdíjakat, a fiatalok adómentességét, a 13. havi nyugdíjat. „Ezeket meg fogjuk védeni a jövőben is” – mondta.

A Kálvin téri beruházásról közölte: a 600 millió forintos állami támogatás révén épült egy körforgalom, egy lámpás kereszteződés, ahol kanyarodó sávot is kialakítottak, az óvodánál pedig létrehoztak egy úgynevezett „kiss and go” zónát, valamint több mint ezer négyzetméter járdahálózatot építettek át, újítottak fel és tettek biztonságossá.

Teljesen felújították a csapadékvíz-elvezető csatornahálózatot, kicserélték, felújították az ivóvízhálózatot, megújították a közvilágítást, elbontották a régi vasbeton oszlopokat, az új vezetékek pedig a föld alá kerültek, és hamarosan befejeződik a zöldterület megújítása is – mondta.

Tarjáni István, a település fideszes polgármestere hangsúlyozta, hogy a kormány 600 millió forintos támogatásának köszönhetően nemcsak a tér felszínét és a csapadékvíz-elvezetését tudták megújítani, hanem teljes infrastruktúráját.

Magyarország számára fontosak a közösségek, ezért támogatja azok megmaradását és minden erejével képviseli azok érdekeit – mondta ugyancsak a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Menczer Tamás az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemének és a Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Fórumának megnyitóünnepségén arról beszélt, hogy a balliberális, mainstream álláspont szerint a közösségek idejétmúltak, már nincs rájuk szükség. Hozzátette, Magyarország azonban ezzel szemben úgy gondolja, hogy a közösségek alapvető értéket jelentenek, ezért építeni és erősíteni kell őket.

A balliberális ideológia azért akarja lerombolni a közösségeket, mert a közösségek erősek és nehéz őket befolyásolni, szemben az egyénnel, akinél el lehet érni, hogy ne a saját érdekeit képviselje – mondta az államtitkár.

Menczer Tamás szerint mindez jól látszik az orosz-ukrán háború kérdésében, Európa érdeke ugyanis a Magyarország által is szorgalmazott azonnali tűzszünet és béke lenne, de Európa mégsem ezt képviseli.

Magyarország a külhoni magyar közösségeket is támogatja, mert „minden magyar felelős minden magyarért”, de a kormány nem Budapestről akarja megmondani, hogyan éljenek a határon túli magyarok, hanem megkérdezi tőlük, mire van szükségük – emelte ki az államtitkár.

Közölte, az Orbán-kormány az elmúlt években 900 határon túli bölcsőde és óvoda építését, felújítását támogatta, ezzel 300 ezer gyerek számára tette lehetővé az anyanyelvi nevelést, 1600 külhoni templom, plébánia, parókia, közösségi ház létrejöttéhez vagy megújulásához járult hozzá, a gazdaságfejlesztési programok során pedig több mint 60 ezer külhoni vállalkozást támogatott 215 milliárd forint értékben.

Menczer Tamás rámutatott, a magyar külpolitika a tiszteleten alapszik, mindenkinek megadja a tiszteletet és ugyanezt el is várja, szemben a 2010 előtti időszakkal, amikor Magyarországba „bele lehetett (…) rúgni”.

A magyar külpolitika a magyar érdeket őszintén és hatékonyan tudja képviselni, erre pedig azért képes, mert Magyarországon politikai stabilitás van, mivel az emberek az Orbán-kormányt „nagy többséggel felhatalmazták az ország vezetésére” egymás után már négy alkalommal – mondta az államtitkár. Megjegyezte, a politikai stabilitás válságok idején különösen nagy előny.

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: köztudott, hogy a külhoni magyaroknak küzdelmes az identitásuk megőrzése, de örvendetes, hogy ennek ellenére a fiatalok közül sokan a szülőföldjükön tervezik a jövőjüket. Hozzátette: ezért minden lehetőséget meg kell teremteni, hogy ott tanulhassanak és dolgozhassanak, mert ez szolgálja a Kárpát-medence fejlődését és erősödését.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott