Létrehozva: 2023.08.01.

300 migránst állítottak elő Szerbiában

Egy gépfegyvert is elkoboztak.

Nagyszabású akciót indítottak a szerb hatóságok kedden a magyar határ menti térségben. A rendőrség és a speciális egységek már a hajnali órákban kivonultak a Szabadka környéki erdőkbe. A razzia során helikoptereket is bevetettek, az akcióban több mint 800-an vettek részt. Elfogtak 300 migránst, közülük sokaknál gépfegyvereket, pisztolyokat, és lőszereket is találtak.

Egymás után, lépésben haladtak a szerb hatóságok autói kedden hajnali 4 órakor a magyar határ menti erdők felé. Minden eddiginél nagyobb akció kezdődött ugyanis az illegális migránsok miatt. A szerb belügyminisztérium Speciális Terrorelhárítási Egysége, a rendőrség és a csendőrség különböző egységei is részt vettek az intézkedésben. Összesen mintegy 800-an vonultak ki több helyszínre.

A szerb belügyminisztérium Speciális Terrorelhárítási Egysége, a rendőrség és a csendőrség egységei, összesen mintegy 800 fős kontingens vett részt azon az összehangolt razzián, amelyet a szerb-magyar határ menti erdős, lápos területen tartottak 2023. augusztus 1-jén. A szerb rendfenntartók előállítottak 300 illegális migránst, közülük sokaknál gépfegyvereket, pisztolyokat, és lőszereket is találtak. (Kép forrása: MTVA)

Állig felfegyverzett, golyóálló mellénybe öltözött rendőrök álltak az út mentén a palicsi tőzegerdő közelében is.

A környéket lezárták, amíg a razzia tartott, senki sem mehetett a közelbe. A levegőben helikopterek köröztek; a hatóságok nemcsak a földön, hanem levegőből is átfésülték a térséget.

Közösségi oldalakon a helyiek egymást tájékoztatták az eseményekről, a legtöbben azt írták, örülnek az akciónak. Van azonban olyan is, aki szerint csak pénz- és időpazarlás az egész, hiszen a migránsok valószínűleg már másnap visszatérnek majd a szerb-magyar határhoz közeli erdőkbe.

„Nagyon aranyosak, hogy jöttek, de én úgy veszem észre, hogy későn jöttek. Ezeket Macedóniában, vagy ahonnan jönnek, ott fogják le” – javasolta egy hajdújárási nő az M1 Híradónak. Elmondta, hogy a helyzet régóta nagyon rossz, ráadásul sok az idős a környéken, akik egyedül élnek, ők még kiszolgáltatottabbnak érzik magukat a migránsokkal szemben.

A razzia órákon át tartott, a hatóságok a makkhetesi erdőt, a Jasenovac-erdőt, a palicsi Tőzeg-tó környékét és Hajdújárást is átfésülték. Délutánig több mint 300 migránst találtak, és rengeteg fegyvert, valamint lőszert is lefoglaltak tőlük.

A rendőrség közölte: kilenc automata puskát, egy karabélyt, három pisztolyt és különféle rádiókészülékeket gyűjtöttek be, utóbbiakat a migránsok az egymás közötti kommunikációhoz használták.

A szerb rendfenntartó erők által a Szabadka környéki erdős, lápos területen, 2023. augusztus 1-jén tartott összehangolt razzia során előállítottak 300 illegális migránst. Közülük sokaknál gépfegyvereket, pisztolyokat és lőszereket is találtak. (Kép forrása: MTVA)

A hatóságok vizsgálják, a migránsok honnan szerzik be a fegyvereket. A helyzet rendezéséhez ugyanis nélkülözhetetlen az illegális fegyverkereskedelem minél előbbi felszámolása.

Az intézkedésekre nagy szükség van, hiszen az elmúlt hetekben a migránsok állandó rettegésben tartották a határmenti település lakosait. Hajdújáráson szinte minden este lövöldöznek a bevándorlók. Egyik nap a helyzet odáig fajult, hogy egy ott lakó kertjébe is bementek fegyverrel. Az összecsapásban aznap több migráns is megsérült, egy afgán férfi pedig meghalt.

A fegyverropogásról a térfigyelő kamerák rendszeresen készítettek felvételeket. Jól hallhatók a lövések azon a videón is, amely még péntek este készült Hajdújáráson.

„Fél 11-kor lövöldöztek itt az utcánál, lehasaltunk megint a földre, hívtuk a rendőröket, akik nagyon nyugodtan, higgadtan azt mondták, hogy nyugodjunk meg” – mesélte Baka Ferenc a Híradónak.

A helyiek azt mondják, nem tudnak tovább félelemben élni. Az elmúlt éjszaka is süvítettek a pisztoly- és puskagolyók az erdőben.

„Az elmúlt éjszaka is lövöldözés volt, tehát ilyen 9 óra körül szintén elkezdték és itt az egész erdő, egész éjjel. Először volt pár lövöldözés, pisztolyok, gépfegyverek utána pedig volt egy ilyen rendőrségi akció, tehát a rendőrök jöttek, mivel értesítettük őket” – panaszolta Szarapka István az M1 Híradó stábjának.

A szerb rendőrség képviselői és a szabadkai polgármester pénteken lakossági fórumot tartottak Hajdújáráson. Bár a hatóságok ekkor megígérték az embereknek, hogy megoldást találnak a problémára, az egyeztetés végül érdemi eredmény nélkül zárult.

Hajdújáráson csütörtök este ismét lakossági fórumot tartanak majd a helybéliek.

Egy ember meghalt, kettő pedig megsérült a múlt hétfő esti hajdújárási lövöldözésben, amikor migránsok lövöldöztek a Vajdaságban, közel a magyar határhoz. Ezúttal Hajdújárás egyik kis utcájában csaptak össze a migránsok, akik a házak között és a kertekben is válogatás nélkül lőttek mindenre és mindenkire. A helyiek a hazákba menekültek, bezárkóztak, és sokan a földre feküdtek, hogy a minden irányból záporozó golyók nehogy eltalálják őket. A migránsok támadása legalább két óra hosszáig tartott.

Géppuskasorozatok hangja rémítette meg a Vajdasági Hajdújáráson élőket múlt hétfőn sötétedés után.

Biztonsági kamera rögzítette a történteket, amelyen az látszik, ahogy a lakók – meghallva a fegyverdörgést – a házakba menekülnek és bezárkóznak.

Az első lövéssorozatok este 9 körül dördültek lakott területen, a házak között. Úgy tudni, migránsok csaptak össze és legalább két órán keresztül lövöldöztek.

Több vértócsa, véres zsebkendők és eldobott orvosi életmentő eszközök emlékeztettek az éjszakai lövöldözésére kedden reggel.

„A helyiek elmondása szerint az egész úgy kezdődött, hogy egy állítólag sérült migránst társai egy létrán fekve hoztak ki az erdőből az autópálya felé, majd nagyjából 10 percre rá előkerültek a gépfegyverek és a migránsok egymást kezdték lőni” – mondta a közmédia tudósítója.

A migránsok most is válogatás nélkül mindenre és mindenkire lőttek. Úgy tudni, még azokra a rendőrökre is rálőttek, akik kiérkeztek a helyszínre.

A helyiek szerint háborús állapotok uralkodtak Hajdújáráson a lövöldözéskor. Szünet nélkül, minden irányból dörögtek a gépfegyverek és záporoztak a sorozatok.

Többen órákkal a lövöldözés után is rettegnek.

Volt, aki csak úgy mert nyilatkozni az M1-nek, ha nem mutatjuk az arcát. Azt mondta: fél a migránsok bosszújától.

 „Én nem mertem ide jönni az ablakhoz. Leültem a szobában a földre, hogyha beszáll a golyó, engem ne érjen. Ez katasztrófa, ami itt van. Katasztrófa” – mondta egy a neve elhallgattatását kérő nő.

Több mint egy éve uralkodnak háborús állapotok a határ szerbiai oldalán. Szinte hetente készülnek felvételek migránslövöldözésekről.

A migráns-bandák automata puskákkal, terepszínű egyenruhákkal, maszkokkal és rengeteg lőszerrel fegyverkeztek fel.

Nemrég Szabadka Makkhetes városrészét is rendőrök zárták körül, miután a migránsok lövöldöztek. Órákon át dörögtek a fegyverek. Sokáig a hatóságok sem mertek bemenni a területre.

„Hogy ne félnék, hallom, hogy miket művelnek, hallom a lövéseket is” – mondta egy másik helyi lakos.

Egy éve még véresebb összecsapás történt ugyanitt. Akkor pakisztáni és afgán migránsok, illetve embercsempészek lőttek egymásra. A mentőknek összesen 6 illegális bevándorlót kellett ellátni, egy migráns pedig belehalt a lövésekbe.

A helyzet azóta sem javul: az embercsempész-bandák harcolnak a területért, egyre bátrabbak és veszélyesebbek.

Mindent megtesznek, hogy a migránsokat átjuttassák a magyar határzáron. Amivel rengeteg pénzt keresnek, hiszen egy útért is euro-ezreket szednek be az illegális bevándorlóktól.

A hajdújárás környéki erdőket közben megszállták a migránsok. Rendszeresen vonulnak a magyar határ felé létrákkal és láncfűrészekkel.

„Hozzák a migránsokat, van itt egy akácos, ahol várakoznak, amíg nem jönnek értük ezek a vezetők. És akkor ilyen 10-es csoportokban mennek föl az erdő felé” – mondta egy helyi lakos.

Ráadásul a taxisok is összedolgoznak az embercsempészekkel. Folyamatosan szállítják az illegális bevándorlókat a határzárhoz, a bűnözők pedig a megbeszélt helyeken várják őket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

metropol.hu

Megállíthatatlan: a Gellért-hegynél is nagyobb aszteroida közeledik

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

magyarnemzet.hu

Ma 90 esztendős a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek örökös „fogköpője”

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett