Létrehozva: 2023.08.17.

A jövő héten indul a Tranzit-fesztivál

Három nap alatt ötven előadás.

A magyar jobboldal az elmúlt évtizedekben felépítette a saját szellemi erőterét, amelynek keretében számos, a Kárpát-medencei magyarságot és a világpolitika konzervatív erőit is megmozgató eseményt hívott életre. Az augusztus 24-én kezdődő háromnapos Tranzit jelentőségéről és az idei programsorozatról Hollik István országgyűlési képviselő, az esemény szervezőbizottságának tagja beszélt a hirado.hu-nak adott villáminterjúban.

– Elsősorban kiknek ajánlaná a rendezvényt?

–  Mindenkinek, aki érdeklődik a közélet iránt, és különösen azoknak, akik számára fontosak a Tranzit szervezője, a Kommentár Alapítvány által meghirdetett értékek. A hármas jelszavunk: hagyomány, szabadság, közösség. Aki ezeken az értékeken keresztül tekint a világra, az biztos, hogy jól fogja érezni magát a Tranziton.

– Mik lesznek a legérdekesebb programok?

– A viták, hiszen a jobboldalon nagy hagyománya van a vitáknak, több rendezvényünkön is teret engedünk a minőségi eszmecseréknek, ugyanakkor szomorúan vesszük tudomásul, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció tagjai sosem vesznek részt ezeken a vitákon.

– Invitálták őket?

– Hogyne, minden évben meghívjuk őket. Most még azt is felajánlottuk nekik, hogy az árnyékkormányuk árnyékminiszterei leülhetnek a magyar kormány hivatalban lévő minisztereivel beszélgetni, de ők ezt is visszautasították. Sajnos a baloldal legerősebb pártja nem hajlandó a vitára, mi viszont fontosnak tartjuk az építőjellegű eszmecseréket, ezért három vita is lesz naponta az idei fesztiválon. Ezek mellett természetesen miniszteri, illetve a magyar kultúráról és sportról szóló előadásokkal is készülünk. Nagyon sokrétű programmal várjuk az érdeklődőket.

– Az árnyékminiszterek nem vitatkoznak, ám a viták résztvevői között szép számmal szerepelnek ellenzéki politikusok is.

– Így van, sőt a baloldal egykori miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila is örömmel fogadta a felkérésünket, ő Dömötör Csaba államtitkárral fogja majd ütköztetni az érveit. A Momentum politikusai is visszajáró vendégeknek számítanak már a Tranziton, de jobbikos résztvevője is lesz most a programsorozatnak. Nagyon fontosnak tartjuk a párbeszédet, pláne így háború idején, amikor az európai gazdaság is nehéz helyzetben van. Beszélnünk kell a legfontosabb kérdésekről, és fontos, hogy a választók is világosan lássák, hogy az előttünk tornyosuló nehézségekre és kihívásokra milyen megoldásokat kínál a kormány vagy az ellenzék.

– Ön mit kap ettől a fesztiváltól?

– Számomra ez elsősorban felhőtlen közösségi élmény, hiszen a Tranziton az ember olyanokkal is tud beszélgetni, akikkel ritkán találkozik vagy csak munkakapcsolatban van, ám Tihanyban egy fröccs mellett jóízű baráti beszélgetés keretében meg tudjuk vitatni az ország és a világ dolgait. A Tranzit teret ad a nagyon fontos közösségi élményeknek.

– Elég sok rendezvényt hívott már életre a hazai jobboldal.

– A magyar konzervatív politikai közösségnek az egyik nagy erénye, hogy képes az együtt gondolkodásra, ennek megfelelően a jobboldali szellemi erőtérnek is vannak ikonikus rendezvényei és helyszínei. A nagy találkozások, minőségi viták és programok fontos terepe Tusnádfürdő vagy éppen Kötcse, ebbe a rangos sorba már becsatlakozott a Tranzit is, ahol izgalmas politikai vitákkal és előadásokkal várjuk a közéleti kérdések iránt fogékony érdeklődőket.

– Melyik generációt vonzzák leginkább ezek a programok?

– Általában minden korosztály tagjai láthatók a rendezvényeinken, az viszont külön öröm, hogy sikerült megszólítanunk és bevonzanunk a fiatalokat is. A Tranzitnak immár évek óta zajlik egy képzése, ennek eredményeként nagy számban szoktak egyetemisták, huszonévesek is jönni az általunk szervezett eseményekre.

Augusztus 24-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a Tranzit Tihanyban. A háromnapos programsorozatra több mint ötven előadással több ezer érdeklődőt várnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

borsonline.hu

Kínos baki a TV2 forgatásán: Marics Peti olyat hibázott, hogy még a játékot is félbe kellett szakítani

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

mindmegette.hu

Ilyen finomfőzeléket még nem ettél: itt a tavaszi verzió, ami valóban finom!

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett