Létrehozva: 2023.08.29.
Módosítva: 2023.08.29.

Akkor lesznek választások Ukrajnában, ha a Nyugat kifizeti

Zelenszkij erre is pénzt kér.

Békeidőben nagyságrendileg 130 millió dollárba kerül a választások megtartása, ez azonban a háborús helyzet miatt akár a sokszorosára is emelkedhet.

Az ukrán elnök egy vasárnapi tévéinterjúban kifejtette, a mostani hadiállapot miatt a jogszabályok szerint tilos választásokat tartani, mert kiemelkedően nehéz volna azokat lebonyolítani. (Ukrajnában a hadiállapotot 90 naponként kell meghosszabbítani, és ha a soron következő alkalommal, november 15-én is megteszik, akkor épp a tervezett elnökválasztás előtt jár majd le, 2024 márciusában.)

Volodimir Zelenszkij ugyanakkor azt is hozzátette, ha a parlamenti képviselők „készen állnak”, akkor sor kerülhet a választási törvény módosítására, és – mint fogalmazott –

ha az Egyesült Államok Európával együtt hajlandó erre pénzt áldozni, akkor a választások meg lesznek tartva.

Leszögezte, mindez nem hitelből történne, adományokat vár a nyugati országoktól, melyek a demokrácia megerősödését várják Ukrajnában. Erről állítása szerint már tárgyalt is Lindsey Graham republikánus szenátorral is, aki a múlt héten látogatott Kijevbe.

Az ukrán elnök azt nem tudta pontosan megmondani, hogy mennyibe kerülne megrendezni a választásokat, annyit árult el ezzel kapcsolatban, hogy békeidőben közel 135 millió dollár (mintegy 45 milliárd forint) költséggel kell számolni, ami a mostani helyzetben vélhetően nagyságrendekkel több lenne.

Zelenszkij az interjúban kitért arra is, hogy a választások tisztasága a legmagasabb prioritást élvezné, és ennek érdekében a választási megfigyelők még a lövészárkokba is kimennének.

„Megfigyelőket kell a lövészárkokba küldeni, hogy a választás törvényes legyen”

fogalmazott az ukrán államfő

Amerikai kormányzati ösztönzésre távolították el pozíciójából – állította Ukrajna volt főügyésze egy szombaton este sugárzott interjúban, a Fehér Ház közleményben hazugságnak nevezte a műsorban elhangzottakat.

Viktor Sokin a Fox News hírtelevíziónak adott interjúban azt állította, hogy 2016-ban Petro Porosenko ukrán elnök azért váltotta le, mert annak a Burisma energiaipari vállalatnak az ügyeit vizsgálta, amelyben az akkori alelnök Joe Biden fia, Hunter Biden igazgatótanácsi tag volt.

Az interjúban azt is kijelentette,

Joe Biden lépett fel azzal az igénnyel, hogy a főügyészi pozícióból eltávolítsák. Sokin az interjúban annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy Joe Biden megvesztegetési pénzt fogadott el a Burisma felől.

Hozzátette, nincsenek kétségei afelől, hogy a Burisma cég törvénytelenségekben vett részt, amelyek között Sokin megemlítette az illegális földgázkitermelést és -értékesítést.

Az interjúban elhangzottakra a Fehér Ház közleményben reagált vasárnap, eszerint az állítások hazugságok, valójában a Sokin vezette ukrán főügyészség volt a „korrupció melegágya”, a visszaélések megfékezését és az ukrajnai reformokat pedig nemcsak az akkori amerikai alelnök, Joe Biden, hanem más amerikai diplomaták, politikusok és nemzetközi partnerek is sürgették.

Porosenko 2016 márciusában, egy évvel kinevezése után mentette fel hivatalából a főügyészt. Joe Biden alelnökként 2015 decemberében Kijevben járt, ahol követelte az ukrán főügyészség megreformálását, a főügyész eltávolítását, és arra biztatta az elnököt, hogy számolja fel országában a korrupció rendszerét, amelynek része a főügyészi hivatal is.

Biden akkor kilátásba helyezte, hogy amennyiben nem történnek intézkedések, az Egyesült Államok visszatarthat egymilliárd dollárnyi támogatást Ukrajnától.

Az Obama-adminisztráció tagjaként Joe Biden az Egyesült Államok Ukrajna-politikájáért volt felelős.

2016-ból származó sajtójelentések szerint egy hónappal leváltása előtt a főügyész hivatalosan indítványozta a Burisma alapítója, korábbi ukrán kormánytag Mikola Zlocsevszkij vagyonának lefoglalását a cége körüli törvénytelenségek miatt.

Hunter Biden 2014 és 2019 között volt a Burisma igazgatóságának tagja.

Kettős fegyverként használják az amerikai igazságszolgáltatást a demokraták – jelentette ki a Magyar Külügyi Intézet elnöke az M1-en. Gladden J. Pappin szerint az amerikai baloldal mindent megtesz, hogy eltakarja Joe Biden elnök és fia, Hunter Biden piszkos ügyeit, miközben Donald Trump volt elnököt folyamatosan össztűz alatt tartják. Pedig jelenleg is több vizsgálat folyik a jelenlegi demokrata elnök és fia feltételezett korrupciós ügyeiben, emellett befolyással üzérkedés is felmerült velük kapcsolatban.

Válaszolt az amerikai igazságügyi minisztérium a Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden számára rendkívül előnyös vádalkuról a kongresszusi vizsgálóbizottságok vezetőinek – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint azonban a minisztérium tovább ködösít az elnök fiának ügyeiben, ugyanis a válaszukban semmilyen konkrétum sincs. Elutasították, hogy tájékoztatást adjanak a nyomozásról és a büntetőeljárásról vagy a Hunter Biden ügyvédeivel folyó tárgyalásokról.

Hunter Biden június végén kötött peren kívüli egyezséget abban az adócsalási ügyében, ami amiatt indult, mert két egymást követő évben is 1,5 millió dollár adóköteles jövedelemhez jutott, de nem fizette meg az adót.

A megállapodás a 2018-as fegyvervásárlási ügyére is kiterjedt, amikor azt állította, nem fogyaszt kábítószert, pedig abban az időben drogfüggőséggel küzdött.

Joe Biden amerikai alelnök integet a pekingi repülőtéren 2013. december 4-én. Jobbról fia, Hunter, középen unokája, Finnegan. (MTI/EPA/Pool/NG Han Kuan)

A megállapodást sokan túl enyhének tartották, ugyanis nemcsak Hunter Biden ússza meg így az elhúzódó tárgyalásokat és a börtönt, hanem apja, Joe Biden is jól jár, hiszen a választási kampányban nem a családja büntetőügyétől lesz hangos a média.

A fordulat néhány hete történt, ugyanis a Hunter Bidennel kötött megállapodást a bíróság elutasította, vagyis az ügynek nincs vége, és az elnök fiával szemben folytatódik a nyomozás.

Nem sokkal később Hunter Biden ügyeinek vizsgálatára az igazságügyi minisztérium David Weisst nevezte ki különleges ügyésszé. Ami óriási felháborodást keltett, hiszen
éppen ő volt, aki kitalálta Hunter Biden számára a rendkívül kedvező vádalkut.

„Az egyetlen szó, ami eszembe jut, az a hihetetlen. Az igazságügyi minisztérium továbbra is védi a Biden családot és a demokratákat, miközben politikai ellenfeleikre vadásznak”

– reagált a kinevezésre Tim Scott republikánus szenátor, akit a Magyar Nemzet idézett. Tim Scott szerint David Weiss nem lehet független.

Eltussolnák a Biden család piszkos ügyeit

Mások szerint pedig a különleges ügyészben nem lehet megbízni, és a kinevezés csak egy újabb mód arra, hogy a Biden család korrupciós ügyeit szépítsék.

A képviselőházi felügyeleti bizottság elnöke szintén szkeptikus volt. James Comer úgy véli, a minisztérium lépése része annak, hogy Joe Bidenék piszkos ügyeit eltussolja.

„Az amerikai baloldal megpróbálja fegyverként használni az igazságszolgáltatást és így befolyásolni a jövő évi amerikai választásokat” – jelentette ki a Magyar Külügyi Intézet elnöke az M1-en. Gladden J. Pappin felhívta a figyelmet, hogy

Joe Biden és Hunter Biden kétes ügyeiről számos bizonyíték került nyilvánosságra, de azokat a demokraták megpróbálják elfedni, miközben Donald Trumpra össztüzet zúdítanak.

„Két különböző igazságszolgáltatási rendszer működik most az Egyesült Államokban. Nagyon sok vád – például pénzmosás és befolyással való üzérkedés – hangzott el Joe Bidennel és Hunter Bidennel szemben. Mégis,

most arra használják az igazságszolgáltatást, hogy Donald Trumpot akadályozzák a választási kampányban, ez pedig az igazságügyi rendszer fegyverként való használata”

– jelentette ki Gladden J. Pappin.

A Magyar Külügyi Intézet elnöke hozzátette: amíg Washington világszerte a jogállamiságot és a demokráciát kéri számon, addig belföldön már nem annyira kritikusak a demokrata elnök és fiának ügyeivel kapcsolatban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

life.hu

Ördög Nóra helyébe lép Szabó Zsófi: ezt a műsort fogja vezetni

hirtv.hu

Ukrán energetikai létesítményeket támadtak az orosz erők + videó

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

hirtv.hu

Varga Mihály: a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára + videó

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett

POLITIK

Meloni az olasz EP lista élén