Létrehozva: 2023.08.10.

"Az európai határ támadás alatt áll"

Bakondi György helyzetértékelése.

Ha nem tudjuk a határt őrizni az illegális bevándorlóktól, akkor nemcsak a magyar emberek biztonsága kerül veszélybe, de összeomlik a schengeni rendszer is – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György hangsúlyozta: az európai határ támadás alatt áll, és nincs információ, hogy csökkenne az érkező illegális migránsok száma.

Az illegális bevándorlók folyamatosan érkeznek a szerb-magyar határ közeli erdőhöz. A legtöbben taxikkal közelítik meg környéket. Így az autók szinte folyamatosan váltják egymást. A helyiek szerint a tarthatatlan állapotokat csak a hatóságok szigorúbb fellépése javíthatná.

„Szerintünk, ha nem hoznák a taxisok a migránsokat, mert hallottuk, hogy nem csak őket hozzák, hanem az élelmiszert is adnak nekik. Talán, először a taxisokat kellene büntetni és azokat, akik elszállásolják őket, beengedik a házba” – mondta egy helyi lakos.

A szabadkaiakat nem csak illegális bevándorlók egyre nagyobb száma zavarja, hanem az is, hogy a migránsok között rendszeresek az összetűzések és leszámolások. Legutóbb vasárnap Palicson központjában lövöldöztek a határsértők. Egy iraki származású migránst életveszélyes sérüléssel vittek a szabadkai kórházba.

Néhány nappal korábban a közeli Hajdújáráson is fegyverropogások hangjára ébredtek az ott lakók. Sokan annyira féltek, hogy csak a földön tudtak aludni.

A hatóságok végül a múlt héten egy nagyszabású akciót tartottak és átfésülték a térséget. Így a határmenti erdőkből több mint 300 bevándorlót gyűjtöttek össze. A rendőrök puskákat, pisztolyokat és jelentős mennyiségű lőszert is találtak. A helyiek megnyugtatására közölték, hasonló razziák rendszeresek lesznek. Csakhogy a helyzet ennek ellenére sem javult.

„Elmennek a rendőrök, pár percre rá, már jönnek is a taxisok. Hozzák őket újra oda. Kombival is vitték őket a rendőrök, meg busszal, de utána ugyanúgy megszaporodnak, pár óta hossza alatt” – mondta egy helyi lakos.

A szabadkai erdőkben gyülekezők többsége a magyar határ felé indul. A magyar rendőrök csak az elmúlt 1 nap során több mint 900 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek.

Embercsempészekkel is volt dolguk.

Kedden késő este 24 migránst fogtak el Kiskunhalason, az 53-as főúton egy embercsempész autójában bujkáltak. A bevándorlók szír állampolgárnak vallották magukat, de ezt semmivel sem tudták igazolni. A kisbusz vezetője elszökött a helyszínről, őt még keresik a rendőrök.

Egy másik bűnöző közben Budapesten bukott le néhány napja. Elfogásáról egy videót is közzé tettek a rendőrök. A járőrök igazoltatni próbálták a férfit, ő azonban nem állt meg, sőt gyorsított. Végül mindössze 2 perc alatt sikerült megállítaniuk a rendőröknek. Kiderült az utastérben két, míg a kombi csomagtartójában további egy török állampolgár húzódott meg. Valamennyien jogellenesen léptek be az ország területére.

Az érkezők száma egyre nő és az előrejelzések szerint a jövőben sem fog csökkeni.- jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György úgy fogalmazott: amíg korábban átlagosan napi 300-an érkeztek, most már inkább 450-hez közelít ez a szám. Hozzátette:

a bevándorlók ráadásul egyre agresszívebbek, és folyamatosan keresik az új módszereket, de a magyar határőrizeti rendszer gyorsan reagál.

A túloldali bűnügyi helyzetnek a romlása és a nagy csoportok fokozódó jelenléte miatt a határőrizeti helyzet, ez bonyolult és veszélyes, veszélyesebb, mint volt korábbi időszakba, egyébként ez a növekvő tendencia nem csak a magyar határon jellemző, hanem ugyanez tapasztalható a tengeren átkelésnél, Tunéziából, Marokkóból, Líbiából útba induló hajókon.

Bakondi György hozzátette: az érkezők biztonsági kockázatot jelentenek, így ha Magyarország nem tudja megfelelően őrizni a határait, akkor nemcsak a magyar emberek biztonsága kerül veszélybe, hanem összeomlik a schengeni rendszer is.

Ezernél is több határsértővel szemben intézkedtek a magyar hatóságok a hétvégén. Az illegáis bevándorlók folyamatosan próbálkoznak. A magyar határhoz közeli szerb településeken az emberek már teljesen elkeseredtek, hiszen folyamatosak az összetűzések, a késelések és a lövöldözések. Legutóbb vasárnap történt leszámolás a migránsok között, egy iraki férfit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

Sokan már nem is hisznek abban Szabadka környékén, hogy valaha visszatérhetnek a normális életükhöz, olyan sokan érkeznek a határhoz.

„Napról napra jönnek a migránsok, a taxisok hordják őket. Eddig még ilyen nagyobb incidens nem történt, de ma hallottam egy nagy lövést. Nem is tudtam biztosan, miről van szó, utólag tudtam meg én is. Elég sajnálatos, hogy itt, majdnem Palics központjában is ilyesmi történik” – mondta egy helyi nő.

A lakosok szerint nemcsak a migránsokat szállítják a taxisok, hanem mindent, amit kérnek, így akár fegyvereket is.

Legutóbb vasárnap délelőtt volt lövöldözés a migránsok között.

A lövöldözés jóformán Palics központjában, mindössze száz-százötven méterre egy általános iskolától, lakóövezetben történt. A szomszédok beszámolói szerint délelőtt fél tízkor sorozatlövéseket hallottak egy ház felől, amit elmondásuk szerint már huzamosabb ideje illegális bevándorlók használnak” – tájékoztatott az M1 tudósítója.

A sorozatlövések után egy sérült migránst találtak az utcán, aki segítségért kiabált. Az iraki származású fiatal férfit szúrt sebekkel, életveszélyes állapotban szállították a szabadkai kórházba. A hatóságok a helyszínelés idejére lezárták a környéket.

A szerb–magyar határra folyamatosan, kisebb-nagyobb csoportokban érkeznek a migránsok – mindannyian illegálisan, a magyar határzáron keresztül szeretnének az Európai Unió területére bejutni.

Ezernél is több határsértővel szemben intézkedtek a magyar hatóságok a hétvégén

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 346, szombaton 324, vasárnap 329 külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a rendőrök. Kilenc határsértőt az ország belsejében fogtak el, embercsempészés miatt pedig 22 gyanúsított ellen indult büntetőeljárás.

Bakondi György elmondta: a határ szerbiai oldalán napi rendszerességűek a fegyveres összetűzések, embercsempész bandák pisztolyokkal, géppisztolyokkal harcolnak egymással, ezáltal pedig a magyar határbiztonság is fokozott veszélynek van kitéve.

A határ, amelyet őrzünk, nemcsak a magyar szuverenitás jelképe, a magyar belbiztonság egyik letéteményese, hanem egyben schengeni határ is, márpedig a schengeni egyezmény – ellentétben a mostani uniós megfogalmazásokkal – világosan fogalmaz:

a külső határok őrizete a feltétele a belső határellenőrzés lebontásának, ezért az Európai Unió külső határain meg kell akadályozni minden jogellenes átlépést, és minden jogszabálysértő cselekmény elkövetését

– mondta.

Bakondi György közölte: az idén eddig a magyar-szerb határon és a magyar-román határon összesen csaknem 85 ezer határsértőt és 650 embercsempészt fogtak el.

Amíg a korábbi hetekben naponta 250-300 határsértőt fogtak el, addig ez a szám az elmúlt két hétben növekedésnek indult, és meghaladta a napi 400 főt, de vannak napok, amikor eléri akár a napi 500 főt is.

Az illegális migránsok nem ritkán 150 – 200 fős csoportokban kísérlik meg a behatolást a szerb-magyar határon, Románia felől pedig gépjárműveken megbújva próbálkoznak meg egyre intenzívebben a Magyarországra való bejutással – fűzte hozzá.

Bakondi György kitért a Nigerben történt katonai puccsra, ami miatt az afrikai térségben kialakulhat egy több országot érintő háborús konfliktus, az pedig milliókat késztethet arra, hogy elmeneküljenek a hazájukból. Nyilván először a biztonságot jelentő szomszédos országokba, aztán pedig a jólét reményében tovább indulhatnak az Európai Unióba is.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója végezetül ismét hangsúlyozta:

Magyarország továbbra sem ért egyet az illegális migránsoknak az unió által szorgalmazott kötelező szétosztásával, elutasítja, hogy hazánkban úgynevezett „migráns gettót” hozzanak létre.

Értelmetlenné válnának a magyar határőrizetnek azok az erőfeszítései, amit a magyar lakosság támogatásával 2015-től idáig megtett, ha azokat, akik most a szerb-magyar határ térségében lövöldöznek, tömeges erőszakos fellépésükkel fenyegetik a magyar határvédelmi erőket is, egy új uniós szabályozás értelmében be kellene engednünk és nyílt táborokban kellene elhelyeznünk őket.

Magyarország ezeket az elképzeléseket súlyos hibának tartja, elutasítja és semmilyen módon nem támogatja egy olyan új uniós jogi szabályozás elfogadását, amely ezt lehetővé tenné – szögezte le Bakondi György.

A főtanácsadó hangsúlyozta, mindent megtesznek a határ megerősítéséért, és azért, hogy a szerb hatóságokkal együttműködve felderítsék és felszámolják a szervezett bűnözés tendenciáit.

Ugyanakkor azt is megfogalmazta, hogy az Európai Unió új migrációs menekültügyi paktummal kapcsolatos elképzelései a Magyarországon bevált és a lakosság által elfogadott biztonsági rendszer lebontását eredményeznék.

A helyzetet úgy illusztrálta: ha a Szerbiában fegyverrel lövöldöző bevándorló menekültstátuszt kér Magyarországon, nyílt menekülttáborban kellene itt elhelyezni, és miközben megkezdődik az elbírálás, szabadon ki-be jár, ha pedig három hónapon belül nem sikerül elbírálni a kérelmét – ami egyébként is teljes fikció, hiszen semmilyen okmánya nincs –, akkor be kellene léptetnünk.

Ez értelmetlenné tenné az egész magyar biztonságra irányuló határőrizeti erőfeszítést, már csak ezért is elképzelhetetlen, hogy elfogadjuk ezt az elgondolást – fogalmazott Bakondi György, hozzátéve: sem a kvóták szerinti elosztást, sem a migránsgettók létrehozását nem támogatja a magyar kormány, és ez így is fog maradni, bármilyen nyomást gyakoroljanak ránk.

A főtanácsadó az Afrikában kialakult helyzettel kapcsolatban elmondta, a Nigerben lezajlott katonai hatalomátvétel negatív hatással lehet a Száhel-övezetből útnak induló migránstömegekre, ennek nagyságrendje pedig olyan komoly is lehet, hogy kezelhetetlen helyzetet eredményezne az Európai Unió határain.

Ezért rendkívül érdekeltek vagyunk abban, hogy az érintett államok és a tranzitországok együttműködjenek az unióval a migráció megelőzésében, visszatartásában – mondta.

Bakondi György a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában felhívta a figyelmet: az EU migrációs politikájának egyik eleme most az lenne, hogy pénzt adna a kibocsátó országoknak, amelyek cserébe vállalnák a migráció feltartóztatását.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

borsonline.hu

„A szívem szakad meg érte" – Két hónapja él az utcán a 13 éves Norbi, most összefogott érte Esztergom

mandiner.hu

Ezren vonultak Hamburg utcáin kalifátusért kiáltva, csak úgy zengett az „Allahu akbar!”

metropol.hu

Közleményt adtak ki a benzin és a gázolaj áráról

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett