Létrehozva: 2023.08.01.

Bidenék célkeresztjében a magyar beutazók

Kicsinyes bosszú?

A Magyar Nemzet információi szerint Washingtont az zavarta, hogy a kettős állampolgárságnak köszönhetően más országok állampolgárai is vízummentesen utazhattak az Egyesült Államokba. Úgy tudni, hogy elsősorban az Európai Unión kívüli országok, tehát főként a kárpátaljai és vajdasági magyarok adatait akarták megszerezni. 

Az Inforádió tavalyi érdeklődésére az Egyesült Államok nagykövetsége azzal magyarázta az intézkedést, hogy „a magyar származásúak honosítása személyazonosság-kezelési sebezhetőségekhez vezetett a szomszédos országokban”. 

Vagyis csalók és más bűnözők is érvényes, magyar útlevélhez juthatnak.

Járulékos veszteség

– Hirtelen Miamiba kellett volna utaznom 2022 őszén, s mivel korábban voltam már az Egyesült Államokban, és ismertem az ESTA igénylésének menetét, ezért nem izgultam különösebben túl. Mivel nem jártam korábban olyan országban, amely az amerikaiak tiltólistáján lenne, így teljesen biztos voltam abban, hogy jogosult vagyok ESTA-ra. Meg is vettem a repülőjegyet, három nappal indulásom előtt pedig igényeltem az ESTA-t. Körülbelül fél óra múlva jött az elutasító válasz – idézte fel saját tapasztalatait lapunk egyik névtelenséget kérő olvasója, aki maga is az amerikai szigorítás áldozata lett.

Elmondása szerint mivel nem értette, mi a probléma, felhívta az amerikai nagykövetséget, de gyakorlatilag órák teltek el, mire érdemi választ kapott. – A vészesen közeli indulásom miatt kértem a segítségüket, de tájékoztatásuk szerint négy-öt hónap a várakozási idő a vízumigényléshez, így meghiúsult az utazásom – folytatta.

Mindössze azért, mert egy másik uniós tagállamban, Hollandiában születtem, tehát még csak nem is a határon túli magyar települések egyikén, és kettős állampolgárságom sincs

– panaszolta.

Idő- és pénzrabló a kivételezés

Mi a probléma a vízumszabályok szigorításával? Eddig a magyar állampolgárok vízum igénylése nélkül utazhattak az Egyesült Államokba (bizonyos kivételekkel). Ez most sem változott, csak az igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken, emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik.

Más a helyzet viszont azon magyarok esetében, akik külföldön születtek: 

nekik vízumért kell folyamodniuk, ami nemcsak sokkal tovább tart, de jóval drágább is. 

Mint az Inforádió anyagából kiderül, nekik most turista-, illetve üzleti (B-1/B-2 látogató-) vízumért kell folyamodniuk, ami 52 ezer forintba kerül, ráadásul fél évet kell várni az ehhez szükséges interjúra.

Képzeljük csak el, hogy egy romániai magyar esetében ez milyen procedúrát jelent! A Romániában élő magyarok ezt csak a bukaresti diplomáciai képviseleten tehetik meg, a budapesti nagykövetségen ugyanis csak azokat a magyar állampolgárokat fogadják, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek. 

Magyarország kormányát a mai napon arról tájékoztattuk, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik – olvasható az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének a Facebook-oldalán.

Úgy fogalmaztak, hogy az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot. 

Bejegyzésükben a magyar kormányt hibáztatva arról írtak, hogy a kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat, és nem tett azért, hogy a VWP követelményeinek minden szempontból megfeleljen.

A VWP egy átfogó biztonsági együttműködés az Egyesült Államok és a kijelölt partnerei között, amely azért jött létre, hogy védje az amerikai emberek és az Egyesült Államokba utazók biztonságát – tették hozzá. Az amerikai nagykövetség azzal magyarázta a döntést, hogy Magyarország 2011 és 2020 között mintegy egymillió embernek – főként a szomszédos államokban élő magyar nemzetiségűeknek – adott állampolgárságot anélkül, hogy megfelelő biztonsági intézkedéseket tett volna személyazonosságuk ellenőrzésére.

Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól – közölte a Belügyminisztérium kedden az MTI-vel. Azt írták, hogy Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. 

„Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya”

– tették hozzá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elmoshatja a pénteki ballagásokat a szél és az eső

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

mandiner.hu

Az orosz Tornádó miszlikbe aprította az ukrán HIMARS-rendszert (VIDEÓ)

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik