Létrehozva: 2023.08.17.

Erősíteni próbálnak az ukránok

Vna-e hozzá elég erejük, muníciójuk?

Váratlan orosz lépés

Oroszország megbírságolta a Google-t a háborúról szóló „hamis információk" tárolása és terjesztése miatt. Az orosz hatóságok köztudottan átfésülik az internetet, és felszólítják a különböző vállalatokat, hogy távolítsák el az általuk hamisnak ítélt anyagokat.

MOST EGY OROSZ BÍRÓSÁG MEGBÍRSÁGOLTA A GOOGLE-T, AMIÉRT NEM TÖRÖLTE A HÁBORÚRÓL SZÓLÓ, AZ OROSZOK SZERINT HAMIS INFORMÁCIÓKAT.

A bírság viszonylag csekély, 3 millió rubel, de a Google korábban azt mondta, hogy Oroszország lefoglalta a bankszámláit, ami miatt nem tudja kifizetni a bírságot.

Az orosz média szerint az anyagot a Google tulajdonában lévő YouTube-on találták.

A Google nem kívánt nyilatkozni.

Egyre súlyosabb orosz csapások

Oroszország az elmúlt héten fokozta az északkeleti Harkiv régió elleni támadásait. Regionális tisztviselők világos képet festettek a legújabb károkról.

Oleg Szinegubov regionális közigazgatási vezető a Telegramon leírta, hogy a régió falvaiban otthonok pusztultak el, és a lövések erdőtüzet okoztak.

HOZZÁTETTE, HOGY KUPJANSZK VÁROSÁBAN MEGHALT EGY 55 ÉVES FÉRFI, AKINEK A HÁZA MEGRONGÁLÓDOTT EGY TÁMADÁS SORÁN.

A helyi ukrán tisztviselők elismerték, hogy Oroszország újból hatalmas nyomás alá helyezi a régiót. Az ukrán szárazföldi erők vezetője, Olekszandr Szirszkij tegnap azt mondta, hogy az ukránok „bonyodalmakat" tapasztalnak Kupjanszk körül.

„Az ellenség naponta, különböző irányokból próbálja áttörni csapataink védelmét főként foglyokból álló rohamosztagokkal, azzal a céllal, hogy lekösse, majd elfoglalja Kupjanszkot" - mondta tegnap Szirszkij.

Orosz repülőgépek Finnországban és Észtországban

Rendkívüli engedélyt kapott három orosz utasszállító, hogy a viharok elkerülése végett rövid időre berepülhessen a finn és az észt légtérbe - közölték csütörtökön finn és észt tisztségviselők.

AZ EURÓPAI UNIÓ OROSZORSZÁG UKRAJNA ELLENI HÁBORÚJA NYOMÁN ZÁRTA LE TAVALY A TAGÁLLAMOK LÉGTERÉT OROSZ REPÜLŐGÉPEK ELŐTT.

A finn közlekedési hatóság, a Fintraffic megerősítette a szerdán kiadott rendkívüli engedélyeket. Leena Huhtamaa szóvivő az Yle finn közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a viharok miatt a repülőgépek kénytelenek voltak a tervezett menetiránytól eltérni.

Hozzátette: orosz és fehérorosz repülőgépek a finn légteret csak vészhelyzet esetén használhatják, ilyen estnek számít egy veszélyes időjárási helyzet elkerülése is. Az észt közszolgálati rádió mindössze annyit közölt, hogy Tallinn engedélyezte a kitérő manővert a gépeknek.

Újabb találkozóra nem hívták meg az ukránokat

A házigazda India nem hívta meg Ukrajnát a világ húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságát tömörítő csoport (G20) szeptemberi csúcstalálkozójára - jelentette be az indiai külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján Újdelhiben.

Szubrahmanjam Dzsaishankar indoklása szerint a G20 csoport a fejlődésről és a gazdasági növekedésről szól, nem pedig globális biztonsági kérdésekről. Mint fogalmazott, az ilyen ügyek megtárgyalására ott van az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT).

Az idei csúcstalálkozót szeptember 9. és 10. között rendezik meg "Egy Föld, egy család, egy jövő" mottóval.

A béketárgyalásokról beszéltek

„Az ukránok, és csakis az ukránok dönthetnek arról, hogy mikor vannak meg a tárgyalásokhoz szükséges feltételek, és a tárgyalóasztalnál eldönthetik, mi az elfogadható megoldás" - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy norvégiai konferencián a Reuters által közölt kommentárok szerint.

Stoltenberg megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy a hét elején Stian Jenssen magas rangú NATO-tisztviselő vitát váltott ki, amikor azt javasolta, hogy Ukrajna a 18 hónapja tartó konfliktus lezárásának „lehetséges megoldásának" részeként végül területeket engedhet át Oroszországnak. Jenssen később azt mondta, hogy a megjegyzései hibásak voltak.

FORRÁS: MTI/AP/OROSZ VÉDELMI MINISZTÉRIUM/-

Jenssen gondolataira utalva Stoltenberg azt mondta, hogy „az ő [Jenssen] üzenete, ami az én fő üzenetem, és ami a NATO fő üzenete, először is az, hogy a NATO politikája változatlan - támogatjuk Ukrajnát."

Az utóbbi időben feszültségek alakultak ki Ukrajna és NATO-szövetségesei között, különösen a védelmi szövetség legutóbbi, júliusi ülése előtt. Kijev azt szorgalmazta, hogy a szövetségesek állapodjanak meg egy menetrendben arról, hogy Ukrajna mikor kap meghívást a szövetséghez való csatlakozásra. A NATO közölte, hogy akkor lépi meg a meghívást, amikor „a szövetségesek egyetértenek ebben és a feltételek teljesülnek", ami csalódást és haragot váltott ki Ukrajnából.

Újra harcol az Azov dandár

Visszatért a frontra az Azov dandár, az az ukrán alakulat, amely 2022 tavaszán Mariupolt védte — közölte sajtótájékoztatón Mikola Ursalovics, az Ukrán Nemzeti Gárda ezredese.

A FŐTISZT SZERINT A VISSZAÁLLÍTOTT EGYSÉG JELENLEG AZ UKRAJNAI LUHANSZK MEGYÉBEN LÉVŐ SZEREBRJANSZKIJ REZERVÁTUM KÖZELÉBEN „TELJESÍT HARCI FELADATOKAT".

Az Azov harcosai más ukrán csapatokkal együtt közel két hónapig védték a Mariupol szívében lévő Azovsztál acélművet, mielőtt el kellett hagyniuk az üzemet, és 2022 májusában az orosz hadsereg ejtette fogjul őket.

Tavaly szeptemberben Denisz Prokopenko Azov parancsnokot és más tiszteket, akik részt vettek az Azovsztál védelmében, egy fogolycsere-megállapodást követően Törökországba küldték. A megállapodás az volt, hogy ott maradjanak a béke megteremtéséig, de 2023 júliusában, Volodimir Zelenszkij törökországi látogatása után az elnökkel együtt visszatértek Ukrajnába.

OROSZORSZÁG EZT KÖVETŐEN MIND TÖRÖKORSZÁGOT, MIND UKRAJNÁT MEGVÁDOLTA A FOGOLYCSERE SZABÁLYAINAK MEGSÉRTÉSÉVEL.

Prokopenko 2023 júliusának közepén találkozott a csapatokkal. Az Azov dandárral kapcsolatban ekkor bejelentette, hogy amint befejezi a fizikoterápiás kúrát, újra átveszi az alakulat parancsnokságát.

Németország tovább segíti az ukrán légvédelmet

Németország két IRIS-T légvédelmi rendszert adott át Ukrajnának, hozzá 5000 darab 155 mm-es kaliberű lövedéket, emellett GO12 radarok és teherszállító járművek is részét képezték a legújabb katonai segélycsomagnak.

Ukránokat képeztek ki Németországban

Németországban ukrán katonákat képezett ki Leopard 1A5-ös harckocsik használatára.

Januárban közölte Németország, hogy 14 Leopard 2-es harckocsit szállít Ukrajnának, és engedélyt adott a szövetségeseknek, hogy ők is küldjenek saját harckocsikat.

Ezt állítja az orosz védelmi minisztérium

Az orosz védelmi minisztérium szerint erői sikerrel hajtottak végre offenzívát az ukrajnai Donyecki területen - jelentették orosz hírügynökségek.

A RIA állami hírügynökség idézte a minisztériumot, amely szerint Ukrajna négy Stryker páncélozott járművet veszített.
Ez az első alkalom, hogy Oroszország azt állítja, hogy eltalálta az Egyesült Államok által szállított katonai járműveket.

Ekkor kaphat majd Ukrajna F-16-osokat

Az F-16-os vadászgépek akkor érkezhetnek majd meg Ukrajnába, amikor a pilóták befejezték a kiképzést - közölte Dmytro Kuleba külügyminiszter.

Erősítenek a fronton az ukránok

Az Ukrán Nemzeti Gárda Azov dandárja ismét katonai műveleteket hajt végre a fronton - közölte Mykola Urshalovics ezredes

Többen meghaltak az orosz támadásokban

A négy ukrajnai területet ért orosz támadásokban 4 civil meghalt és 17 megsebesült az elmúlt 24 órában - jelentették a regionális hatóságok augusztus 17-én.

Az USA újabb szankciókat hozott

Az Egyesült Államok három szervezetet szankcionált, amelyeket azzal vádolnak, hogy megpróbálták elősegíteni az Észak-Korea és Oroszország közötti fegyverüzletet.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleményben közölte, hogy Oroszország továbbra is gyors ütemben használja el lőszereit és jelentős mértékben veszít felszereléseket Ukrajnában, ami arra kényszeríti, hogy a szövetségeseihez, köztük Észak-Koreához forduljon támogatásért.

Brian Nelson, a pénzügyminisztérium terrorizmusért és pénzügyi hírszerzésért felelős államtitkára nyilatkozatában elmondta:

Az Egyesült Államok folytatja a tiltott pénzügyi hálózatok felszámolását, amelyek Észak-Koreából Oroszország háborús gépezetének támogatását igyekeznek elősegíteni.

Oroszország meghiúsította az ukrán támadást

Oroszország azt állítja, hogy visszavert egy ukrán dróntámadást.

Az Interfax külön jelentése szerint az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői lelőttek egy drónt az ország déli Belgorod régiója felett.

Orosz ügynököt vettek őrizetbe

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) őrizetbe vett egy orosz ügynököt, aki állítólag rakétatámadást készített elő Kijev ellen.

Az SBU közölte, hogy a 23 éves gyanúsított az orosz fegyveres erők főigazgatóságának jelentett, és azon dolgozott, hogy felkutassa az ukrán védelmi erők pontos helyzetét az ukrán fővárosban.

Hozzátették, hogy a férfi "leginkább az ukrán katonai bázisok iránt érdeklődött", de "kiszivárogtatott" információkat a kijevi áramszolgáltató alállomásokról is.

Állítólag "tetten érték", amikor egy katonai bázist filmezett, és annak GPS-koordinátáit "bekötötte" egy elektronikus térképre.

A tisztviselők közölték, hogy a gyanúsított őrizetben van, és életfogytiglani börtönbüntetés vár rá.

Ukrajna katonai helikoptert lőtt le

Az ukrán hadsereg lelőtt egy orosz harci helikoptert - közölte Mykola Olescsuk, a légierő parancsnoka.

Ma egy Ka-52-es helikoptert lőttek le Bakhmutnál és ez egy héten belül a második lelőtt helikopter

Az ISW szerint sikeres az ukrán előrenyomulás

Az ukrán hadsereg tegnap sikereket ért el Dél-Ukrajnában - és a katonai elemzők szerint az orosz források "elhamarkodott" állításokat tettek a hadműveletről.

Az Institute for the Study of War (ISW) szerint a csapatok a frontvonal legalább három szektorában folytatták az előrenyomulást a déli Zaporizzsja régió nyugati részén és a Donyeck-Zaporizzsja határon.

Kijev elfoglalta a donyecki Urozhaine falut, ami több mint két hete az első nagyobb sikert jelentette számukra.

Ezrek maradtak áram nélkül Ukrajnában

Mintegy 10 ezer ember maradt áram nélkül, miután orosz rakéták csapást mértek az ukrajnai Dnyipro régióra - közölte egy tisztviselő.

Szerhij Liszak, a régió kormányzója elmondta, hogy Oroszország kora reggel támadta meg Novomoszkovszk térségét.

Ezt állítják a britek

Az ukrán üzemanyagkészlet nagy valószínűséggel kitart majd egész télen a "folyamatos háborús nyomás" ellenére - mondta a brit védelmi minisztérium.

A legfrissebb jelentés kiemelte, hogy Kijev hatékonyan mozgósította bányászati ágazatát, hogy fenntartsa a termelést, és biztosítsa a "folyamatos szénellátást" az erőművek számára.

Emellett "jelentős gázkészleteket" is felhalmoztak.

Megszólaltak a szirénák Ukrajna-szerte

Légiriadót rendeltek el a Harkovi és Dnyepropetrovszki régióban. 04:06-tól 04:51-ig szóltak a szirénák, sérültekről még nem érkezett hír.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé - Ezt követeli Macron

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

origo.hu

Borzalmas gyerekbántalmazás Érden: fejbe dobott egy kisfiút a nevelő

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Majdnem világrekord-mértékű államháztartási hiány alakult ki Katona Tamás pénzügyi államtitkársága alatt

ripost.hu

„Ő volt az első rock and roll gitáristen” - Zokogva közölte családja, elhunyt a Grammy-díjas zenész

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott