Létrehozva: 2023.08.26.

Idén már 100 ezer migráns próbált átjutni a magyar határon

Mi lenne velünk a kerítés nélkül?

Az idén már meghaladta a 100 ezret az illegális migránsokkal szembeni rendőri intézkedések száma. Balázs László, az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője azt mondta: ez azt jelenti, hogy az unióban a migránsokkal szemben végrehajtott intézkedések 28 százaléka Magyarországon történt. Hozzátette: a bevándorlók egyre agresszívebbek. Az idén immár hét rendőr sérült meg a támadások nyomán, a migránsok 113 járműben is kárt okoztak és rendszeresen megrongálják a határkerítést.

Tömegesen érkeznek a migránsok a szerbiai Obrenovácba. Olyan sokan vannak, hogy már nem férnek el a befogadó táborban. Elárasztották az utcákat és elfoglalták az erdős területeket is. A migránsok tömeges jelenléte mindennapossá vált a Belgrád melletti kisvárosban. Itt jellemzően csak néhány napot töltenek, majd indulnak is tovább.

Embercsempészek segítségével fogunk átmenni a határon. Nem tudom, hogy kik ők, de még Afganisztánban megkeresett egyikük. Azt mondta, hogy segíteni fog. Sok pénzt kért érte. Több ezer eurót” – mondta egy afgán migráns.

Egyre feszültebbek a lakosok a határ menti Szabadkán is. A tömegével érkező migránsok miatt sokan féltik a testi épségüket is. Van olyan idős ember, aki azt mondja, egy egész migránscsoport támadta meg.

Huszonöten támadtak meg. A saját udvaromban”  – mondta egy helyi lakos.

A lakosok szerint a migránsok már nem csak a Makkhetesi erdőben lövöldöznek. Legutóbb a szabadkai vasúti teherpályaudvar romos épületéből lehetett hallani a fegyverropogást.

Pénteken ezért újabb razziát tartott a szerb rendőrség a Szabadka-környéki erdőkben. Már éjjel elkezdték helikopterekkel átfésülni a területet, majd reggel terepjárókkal vizsgálták át a határ melletti szakaszt. A rendőrök mintegy 40 illegális bevándorlót fogtak el.

Akiket, nem állítanak meg a szerbek, azokat a magyar határzárnál tartóztatják fel.

„Az európai unióban végrehajtott Intézkedések 28 százalékát Magyarországon hajtják végre az illegális migráció elleni fellépés érdekében” – fogalmazott Balázs László, az ORFK Határrendészeti Főosztály főosztályvezetője.

Az ORFK határrendészeti főosztályvezetője azt mondta:

az idén már meghaladta a 100 ezret az illegális migránsokkal szembeni rendőri intézkedések száma és 747 embercsempész ellen indítottak büntetőeljárást.

Ráadásul a migránsok egyre agresszívebbek a rendőrökkel szemben. A támadásokban idén eddig hét rendőr sérült meg és az illegális bevándorlók 113 járművet is megrongáltak.

„A kerítés elemeinek a megrongálása, a kamerák megrongálása, ami még fájdalmasabb számunkra az, hogy az állományunkat is folyamatosan támadják kövekkel, nagy fadarabokkal, csúzliból kilőtt csapágygolyókkal és minden olyan eszközzel, amivel gyakorlatilag az eredményes határőrizetet megpróbálják meggátolni” – mondta Balázs László.

A rongálások miatt a határzárat is folyamatosan javítani kell. Ebben az évben csak erre 260 millió forintot költöttek.

Tele van a migránsokkal Hajdújárás. A rendőrök alig győzik ellenőrzés alatt tartani őket. A településen élők rettegnek. Meg is van rá az okuk.

Szombaton ismeretlenek gránátokkal dobáltak meg egy lakóházat. A helyiek azt mondják, hogy féltik a házaikat, az autóikat és az életüket is.

Vannak olyan szerbiai falvak, amelyek már elnéptelenedtek, mert a helyi lakosokat elüldözték a migránsok. Erről beszélt a Migrációkutató Intézet szakértője az M1 műsorában. Tóth Klaudia azt mondta: az illegális bevándorlók olyan sátortáborokat alakítanak ki, amelyek külön „államok az államban”. Ráadásul a felfegyverzett migránsok közül sokan nem csak egy-két napra húzzák meg magukat.

Jellemzően azért a kivándorlóknak elfogy egy idő után a pénze, tehát nincs több ezer eurójuk kifizetni az embercsempészeket, így például leragadnak egy-egy tranzitországban, és itt valamilyen bevételi forrás megszerzése után tudják fizetni az embercsempészeket, és végül így jutnak el Európába – mondta Tóth Klaudia, a Migárciókutató Intézet kutatója.

Amíg megpróbálnak pénzhez jutni, addig is veszélyt jelentenek a környéken élőkre. Az utóbbi időkben rendszeressé váltak a lövöldözések. Eddig az embercsempész- és migránsbandák egymásra lőttek, szombaton azonban már helyi lakosok ellen indítottak célzott támadást.

Ezek a kézigránátok ott vannak vagy ott lehetnek azoknál is, akik az átjutással kísérleteznek a magyar határon.

A miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója azt mondta: a migránsok erőszakos megnyilvánulásai szintet léptek a kézigránátos támadással. Olyan hajdújárási házra támadtak, amelynek a lakói már többször kértek segítséget a rendőrségtől a migránsok atrocitásai miatt.

Az embercsempészek beazonosíthatták ezt a személyt, és az ő családi házát támadták meg célirányosan kézigránátokkal. Ez súlyosan fenyegeti a közrendet, közbiztonságot, és egy olyan új minőségét jelzi az illegális tömeges migrációnak, ami eddig még nem fordult elő” – mondta Bakondi György.

Hangsúlyozta:

folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet, hiszen a migrációs nyomás egyre nő.

Ebben az évben már 91 ezer határsértőt fogtak el a magyar határnál, és 700 embercsempész ellen indítottak büntetőeljárást. Míg korábban átlagosan naponta 400 migránst tartóztatott fel a magyar határvédelem, ez a szám mostanra közelíti az 500-at. Ráadásul jellemző az is, hogy a migránsok 40-50 fős csapatokban támadják a határzárat. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

magyarnemzet.hu

Zelenszkij hazudott az áldozatok számáról, hogy könnyebb legyen „toborozni”

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

ripost.hu

Válassz egy szimbólumot, és kiderül, mit tartogat számodra a jövő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett