Létrehozva: 2023.08.07.

Kik a dollárbaloldal igazi megbízói?

Erről mélyen hallgatnak...

A guruló dollárok ára, hogy hallgatnak a külföldi megrendelőről. A magyar észjárással és a szakszolgálatokkal azonban nem számoltak – mondta az Origo megkeresésére Pálfalvi Milán, a Nézőpont Intézet elemzője a dollárbaloldal kampánypénzbotránya és Karácsony Gergely pénzmosásgyanús ügye kapcsán. Pálfalvi szerint 2010-ig következmények nélküli országban éltünk, 2019 óta pedig következmények nélküli a fővárosunk. Hozzáfűzte: ez amiatt van, mert az ellenzék következmények nélküli politikát folytat. Karácsony Gergely leginkább akkor fogható meg, ha bíróságon kell választ adnia a mindenki által feltett kérdésekre.

RENDKÍVÜLI HÍR

ITT AZ ŐRÜLT FRANCIA DÖNTÉS: KITÖRHET A HARMADIK VILÁGHÁBORÚ

Megosztás FacebookonKüldés MessengerenTovábbi lehetőségek

Lassan egy éve a baloldal finanszírozási botrányaitól hangos a magyar sajtó. Miért tartja lázban még mindig a közvéleményt ez az ügy?

A közvéleményt azért tartja lázban a baloldal finanszírozási botránya, mert a magyar választási rendszerbe ilyen mélyen még nem nyúltak bele külföldről. Ennek az ügynek a teljes feltárása pedig egyelőre nem történt meg, egy eddig fel nem oldott igazságtalanságról van szó, ami okkal váltja ki a választók felháborodását. Mindenki azt várja, hogy lássuk tisztán, mi is történt valójában. Ezért nagyon fontos, hogy a magyar szakszolgálatok foglalkoztak és továbbra is foglalkoznak a kérdéssel.

Karácsony Gergely hetek óta nem tud érdemi válasszal szolgálni arra a kérdésre, hogy miként került a mozgalmához a több mint 500 millió forint értékű készpénz, nagyobb részt euróban és angol fontban. Meddig „húzhatja az időt" a főpolgármester a válaszadással?

2010-IG KÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜLI ORSZÁGBAN ÉLTÜNK, 2019 ÓTA PEDIG KÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜLI A FŐVÁROSUNK.

Ez amiatt van, mert az ellenzék következmények nélküli politikát folytat. Karácsony Gergely leginkább akkor fogható meg, ha bíróságon kell választ adnia a mindenki által elvárt kérdésekre. Persze attól sajnos okkal tarthatunk, hogy a valódi felelősségre vonás nehezen lesz elérhető a nyomozó hatóság részéről, miután egy előre kitalált rendszerrel állunk szemben, melynek egyik fontos része éppen az lehetett, hogyan kerüljék el a jogi számon kérhetőséget. A guruló dollárok úgy érkeztek hozzájuk, hogy azzal megpróbálták kijátszani a magyar jogszabályokat.

A dollárbaloldalt külföldről finanszírozták, de ki volt a megrendelő?

FORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

 

Ugye senki nem hiszi el, hogy 500 millió forintot csak úgy összekalapoztak az utcán? Ezt nevezik pénzmosásnak. Abból is ez az egyik legamatőrebb változat lehet, ha ilyen könnyen lebuktak vele. Elnézve Karácsony Gergely városvezetését, persze nem is lepődhetünk meg ezen.

Mi történhet a NAV nyomozása után?

A NAV nyomozása után, amennyiben összeáll egy arra megfelelő anyag, az ügyészség megfontolhatja a vádemelés lehetőségét. Pozitív döntés esetén a bíróságon folytatódhat tovább az ügy. Ugyanakkor nem érdemes elébe szaladni a folyamatoknak, különösen egy ilyen súlyú ügyben, amely példa nélküli a rendszerváltás utáni Magyarországon. Az alaposság kritériuma ilyenkor hatványozottan fontos, hogy a vádhatóság valóban célt érhessen. Ez minden magyar választó és a magyar államrend érdeke.

Miért hallgat továbbra is a baloldal az ügyben?

Virtuálisan menekülőre fogták. Úgy lehetnek vele, "nem szól szám, nem fáj fejem".

A GURULÓ DOLLÁROK ÁRA, HOGY HALLGATNAK A KÜLFÖLDI MEGRENDELŐRŐL. A MAGYAR ÉSZJÁRÁSSAL ÉS A SZAKSZOLGÁLATOKKAL AZONBAN NEM SZÁMOLTAK.

Ezen pedig utólag jogi értelemben is bukhat a magyar belpolitikába történő külföldi beavatkozási kísérlet. Ami csak azért maradt kísérlet, mert a magyar választók bölcsen összezártak, miután a 2022-es választáson is a nemzeti érdek mellett álltak ki. Visszatérve a botrányhoz, mára egyre több mindent tudunk.

A VÁLASZTÁSI KAMPÁNYUKAT KÜLFÖLDRŐL FINANSZÍROZTÁK, AMI MIATT MÁR AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK IS VIZSGÁLATOT FOLYTAT. A TILTOTT PÁRTFINANSZÍROZÁS MELLETT A KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁS ÉS PÉNZMOSÁS GYANÚJA IS FELMERÜL.

A nemzetbiztonsági jelentés egyébként már önmagában véve is egy elképesztő hálózatról rántotta le a leplet, de ha a részletek feltárásával a vádak beigazolódnak, akkor a politikai és a büntetőjogi következményekkel egyszerre kell majd szembenézniük Karácsony Gergelyéknek. Az talán pedig csak a hab a tortán, hogy a pénzek Bajnai Gordonnál landoltak. Sokat elárul a szerepleosztásról az is, hogy újra előkerültek ismert személyek a Gyurcsány-korszakból, mint Szigetvári Viktor és Ficsor Ádám. Perjés Gábor pedig az egyik új név a palettán, aki a 99 Mozgalomnál végrehajtója volt a pénzek mozgatásának.

EZ AZ EGÉSZ ÜGY, MINT A POLITIKAI KORRUPCIÓ MINŐSÍTETT ESETE, ARRA VILÁGÍT RÁ, HOGY SZÜKSÉG VAN A KAMPÁNYFINANSZÍROZÁSI SZABÁLYOK SZIGORÍTÁSÁRA.

A dollármédia botrányai is egyre erőteljesebbek. Mi lehet az oka, hogy Munk Veronika most elmondta: rajta és a Telexen kívül álló döntés volt, hogy ne legyen többé főszerkesztő?

A külföldi érdekek mentén politizáló dollárbaloldal és a magyarellenes dollármédia lényegét tekintve egy és ugyanaz. Beszédes, hogyha egymás mellé tesszük a felek egy-egy mondatát. Míg a Telex azt írta, "Munk Veronika bizalmi okok miatt nem lett fő részvényes", addig a volt főszerkesztő úgy fogalmazott "jobban hiszek az olyan tartalomban, amiért az olvasó hajlandó adni pénzt." Ki-ki szűrje le ebből, milyen viszonyok lehetnek a dollármédiában. Az álszent jelző talán a legkifejezőbb a helyzet leírására. Ezzel szemben a magyar érdek világos, amelyet a választók jövőre megerősíthetnek a szavazatukkal.

A Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat, a baloldal történelmi bukása ellenére mesés, több milliárd forintos bevételt könyvelhetett el. A nemrégiben nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentésből kiderült, lényegében minden külföldi kampánytámogatás a cégcsoportnál landolt, de még a Karácsony Gergely 99 Mozgalmához tisztázatlan forrásból befizetett félmilliárd forint is a szóban forgó vállalkozásoknál kötött ki.

A baloldali kampány agya és legfőbb haszonélvezője a DatAdat volt. Ennél a cégcsoportnál találkozott a régi baloldali gárda és a külföldről érkezett pénz, valamint kampánytechnika. 

A DatAdat tulajdonosi körét ismert figurák alkotják, közülük talán a legfontosabb, a kiváló amerikai kapcsolatokkal rendelkező egykori kormányfő, Bajnai Gordon. 

Rajta kívül jelentős résszel bír Bajnai korábbi titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám, de a tulajdonosok között ott van az exminiszterelnök egykori kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor és egy meghatározó baloldali értelmiségi, Dessewffy Tibor.  

A külföldről, főképp Amerikából érkező pénzekkel összefüggésben kulcsszerepe volt a korábban Bajnai Gordon és Karácsony Gergely tanácsadójaként is tevékenykedő Korányi Dávidnak, aki az általa vezetett Action for Democracy (AD) nevű amerikai nevű szervezeten keresztül Magyarországra csatornázta a baloldali kampánypénzek nagy részét.  

A titkosszolgálatok az ország szuverenitását súlyosan sértő külföldi beavatkozás vizsgálatakor megállapították, hogy bár a Márki-Zay Péter által létrehozott Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az Action for Democracyn keresztül 1,85 milliárd forintot kapott több részletben a tengerentúlról, a pénz nagy része nem maradt náluk. Több mint 1,4 milliárd forint ugyanis az MMM-től továbbvándorolt a DatAdat-csoport számláira. Az AD közvetlenül is pénzelte a DatAdatot, méghozzá 148 millió forinttal. Mindemellett azonban egy harmadik pénzcsatorna is kinyílt az AD és Bajnaiék között, ez pedig az Oraculum 2020 Kft.-n át vezetett. 

Utóbbi egy volt szocialista tanácsadó, Páva Zoltán vállalkozása. Az Oraculum működteti az EzaLényeg nevű lejáratóportált, amely kampányszerű, fizetett hirdetésekben próbálta már 2019-ben és 2022-ben is befolyásolni a választókat. Az Oraculum egymilliárd forintot kapott Korányiéktól, de ebből 324 milliót tovább is utaltak a DatAdatnak. Páváék ezenfelül 887 millió forintot kaptak egy svájci alapítványtól is.  

Így elmondható, hogy lényegében a baloldal teljes kampányát külföldről finanszírozták, az amerikai és a svájci alapítványon keresztül összesen több mint négymilliárd forint érkezett magyar számlákra. De ez még nem minden, hiszen kiderült az is, hogy nem csupán a Márki-Zay Péter-féle MMM-hez és az Oraculum 2020 Kft.-hez ömlött gyanús eredetű pénz, hanem a Karácsony Gergely által életre hívott 99 Mozgalom Egyesület számláján is több mint félmilliárd forintnyi rejtélyes eredetű pénz landolt.

Az 506 millió forintot tizenkilenc részletben a párbeszédes Perjés Gábor fizette be készpénzben.

Az összeg négyötödét valutában – nagy részét euróban, kisebb részben fontban – helyezte el Karácsony Gergely párttársa a mozgalom számlájára. A 99 Mozgalmat és a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, valamint az Oraculum 2020 Kft.-t egyvalami bizonyosan összeköti, mégpedig az, hogy mindhárom hatalmas összegeket költött a DatAdat-csoportnál. 

 

Tisztázatlan okból az MMM az Action for Democracytól kapott források jelentős részét nem a magyarországi DatAdat-cégek számára, hanem a csoport Ausztriában bejegyzett vállalatának, a DatAdat GmbH-nak utalta tovább, és ettől a társaságtól rendelt meg különböző marketing- és kampányszolgáltatásokat.

A külföldi támogatás jelentős része tehát közvetve, lényegében Bécsből áramlott vissza a DatAdat magyar cégeihez. Itt főként a DatAdat Professional Kft.-re kell gondolni, hiszen a cégcsoporton belül ez a vállalkozás szolgálta ki az egységes ellenzékhez köthető politikai szervezeteket. Ez a társaság a titkosszolgálatok által vizsgált időszakban nem kevesebb, mint 3,3 milliárd forint értékben bocsátott ki számlát, vagyis ekkora összeget zsebelhettek be a cég vezetői.  

 

Összességében tehát elmondható, hogy a baloldal elbukott országgyűlési választásából Bajnai Gordonék, vagyis a DatAdat-csoportot tulajdonló kör, bizonyosan jól járt. A külföldről érkező pénzek – több mint négymilliárd forint – egy nagyobb része és a Karácsony-féle mozgalom rejtélyes forrásból eredő félmilliárdjának egésze a DatAdatnál kötött ki.  


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mindenki ezen a lengyel falun ámul - képek

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

magyarnemzet.hu

Niedermüller hallgat a vejével kapcsolatos kínos kérdésekről

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

vg.hu

Meghalt a férfi, aki hajléktalanból lett lottónyertes

origo.hu

Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

travelo.hu

Ezek azok a városok, ahova a legtöbb turista visszatérne

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott