Létrehozva: 2023.08.02.

Orosz hadgyakorlat a Balti-tengeren

Közös hadgyakorlat a szírekkel is...

Okeanszkij Scsit-2023 (Óceáni Pajzs-2023) kódnéven orosz flottagyakorlat kezdődött a Balti-tengeren – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A moszkvai tájékoztatás szerint a manővereken az orosz haditengerészet több mint 30 hadihajója és csónakja, 30 repülőgépe és mintegy hatezer katona vesz részt.

A védelmi tárca szerint a Nyikolaj Jevmenov tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka vezényletével megtartott gyakorlat célja, hogy tesztelje a hadiflotta erőinek felkészültségét „a nemzeti érdekek védelmére egy műveleti szempontból fontos területen, valamint a különböző szintű parancsnokságok munkájának összehangolása a csapatok irányításában”. A mozgósított erők a tengeri összeköttetések és a sekély parti vizek védelmét, valamint a csapatok és a katonai rakományok szállítását gyakorolják, a fegyverek használatát is beleértve.

A szakminisztérium szerint a manőverek befejezése után a hajók és a repülőgépek visszatérnek állandó állomáshelyükre.

Közös légi- , illetve légvédelmi hadgyakorlatot kezd július 5-én Oroszország és Szíria – közölte kedden Oleg Gurinov ellentengernagy, az orosz békéltető központ helyettes vezetője.

„Július 5-től Szíria területén közös, hatnapos orosz-szíriai hadgyakorlat indul” – ismertette Gurinov, aki szerint a manőver során a légierő és légvédelem, valamint az elektronikus hadviselés együttműködését fogják gyakorolni a légitámadások elhárítása végett.

Az ellentengernagy kijelentette, hogy

az utóbbi egy napban kilenc alkalommal sértették meg a repülésbiztonsági szabályokat az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció drónjai Szíria északi légterében.

Mint mondta, az ilyen repülések csak a feszültséget fokozzák és nem járulnak hozzá a kölcsönös és konstruktív együttműködéshez. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Oroszország nem vállal felelősséget az olyan pilóta nélküli repülőeszközök biztonságáért, amelyek repülési tervét nem egyeztették.

A Moszkva elleni dróntámadásokra adott reakciójával az Egyesült Államok lényegében jóváhagyta az ukrán hatóságok terrorista módszereit – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

A szóvivő az elmúlt napokban a Moszkva-City felhőkarcolói ellen megkísérelt ukrán dróntámadásokat az elkövetés módszerét illetően a New York-i ikertornyok elleni terrorcselekményhez hasonlította. Hozzátette ugyanakkor, hogy a két merénylet súlyosságukat tekintve össze sem hasonlítható.

„A kijevi rezsim ezt a Nyugat pénzével és technikai támogatásával, fegyvereivel, technikai információval és így tovább hajtja végre. Pontosan így viszonyultak most Oroszországhoz és az irodaközpontban dolgozó moszkvaiakhoz. Az Egyesült Államok lényegében hivatalosan jóváhagyta a terrorista módszereket, és megerősítette, hogy civilek életét veszélyeztetve szabad polgári objektumokat megsemmisíteni. Egyetlen szóval sem ítélték el (a történteket)” – hangoztatta Zaharova.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Telegram-bejegyzésben reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek arra a kijelentésére, miszerint az oroszok komolyan meg fogják érezni az ukrán akciók eredményét.

„Ez a púderes orrú torzszülött jobban tenné, ha elmenne és megnézné az orosz fegyveres erők akcióinak eredményét az ukrán terrortámadások után az odesszai, dnyepropetrovszki, lvovi, harkovi, izmajili, novomihajlovkai, iljicsevszki stb. célpontokon”

– írta Medvegyev az említett városok orosz nevét használva.

A volt orosz elnök és kormányfő úgy vélekedett: az ukrán vezetőnek el kellene gondolkodnia azon, hogy mit tett az országával.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerdán Szergej Lebegyevre, a „mikolajivi földalatti ellenállás koordinátorára” hivatkozva azt írta, hogy Izmajil dunai kikötővárosban az orosz csapások megsemmisítették az ukrán hadiflotta hajójavító műhelyét, román „zsoldosok” egy bázisát, egy üzemanyagraktárt, valamint egy külföldi haditechnika tárolására használt magtárt is.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve közölte, hogy

az éjjel az ukrán fél újabb sikertelen kísérletet tett arra, hogy drónnal támadjon egy polgári hajókat kísérő orosz hadihajót a Fekete-tenger délnyugati részén. A drónt megsemmisítették

– tette hozzá.

Konasenkov eredménytelennek minősítette az elmúlt nap folyamán indított ukrán támadásokat, amelyek során állítása szerint 925 ukrán katona esett el. A megsemmisített katonai objektumok és haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek között egy vezetésipontot, két lőszer- és egy üzemanyagraktárt és három harckocsit. Az orosz erők Kupjanszknál kedvezőbb hadállásokat foglaltak el – tette hozzá.

Jan Gagin, az orosz ellenőrzés alatt álló donyecki régió Moszkva által megbízott vezetőjének tanácsadója a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy az orosz csapatok készen állnak a támadásra Ukrajnában, de most az ukrán erők „felőrlésének” taktikáját követik. Azt állította, hogy az orosz erők az ukrán ellentámadás dacára nyomulnak előre Kupjanszk és Avdijivka térségében, és harcok folynak a Dnyeper szigeteiért is.

A nap folyamán orosz ellenőrzés alá került több településről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod és Kurszk megyékben a helyi kormányzók bejelentése szerint megkezdődött az önkéntes területvédelmi erők felfegyverzése. Az intézkedést Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szükségszerűnek nevezte az ukrán betörések miatt.

Drónokkal támadták az orosz erők szerdára virradó éjjel az ukrán fővárost. A kijevi katonai közigazgatás szerint a támadást tíz drónnal hajtották végre, amelyeket azonban a légvédelem megsemmisített. Orosz források szerint ugyanakkor civil hajókat támadtak meg drónokkal az ukrán erők a Fekete-tengeren, ám az őket kísérő orosz hadihajók időben észlelték a támadást, és az összeset megsemmisítették.

Kijev katonai közigazgatásának vezetője azt mondta:

az ellenséges drónok egyszerre több irányból is berepültek a főváros légterébe, de mindegyiket megsemmisítették.

A bemutatott felvételek azokban a kerületben készültek, ahol a lelőtt drónok darabjai lezuhantak. Épületek sérültek meg, kirakatok törtek be, megrongálódott az útburkolat.

Ukrán források szerint szerda hajnalban dróntámadás érte az ország déli részén fekvő Odesszát is, ahol súlyos károk keletkeztek a kikötőben és több gabonasilóban.

Az odesszai katonai közigazgatás szóvivője

azzal vádolta Moszkvát, hogy a kikötők és gabonatárolók elleni támadásokkal igyekszik kizárni Ukrajnát a globális élelmiszer-ellátási láncból.

Információk szerint Herszonban orosz rakétatámadás ért egy kórházat, egy fiatal orvos életét vesztette, ez volt az első napja a munkahelyén. Több kórházi dolgozó súlyos sérüléseket szenvedett.

Moszkva üzleti negyedében egyre többen keresik fel azt a toronyházat, ahová kedden ismét ukrán drón csapódott be. Előzőleg vasárnap érte ukrán dróntámadás a negyedet. Sokan lefényképezik azt a részt, ahol az épület megsérült. Az orosz vezetés terrortámadásnak minősítette az incidenst.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdán bejelentette: az orosz csapatoknak további ukrán dróntámadást sikerült meghiúsítaniuk.

„Három ukrán vízi drón kísérelt meg terrortámadást a Fekete-tenger délnyugati részén, a Boszporuszhoz közeledő orosz polgári szállítóhajók ellen. A tengeri szállítmányt kísérő orosz hadihajóknak sikerült időben észlelniük a támadást, és megsemmisíteniük az összes drónt” – nyilatkozta Igor Konasenkov.

Konasenkov hozzátette, hogy az orosz hadsereg Donyeck térségében, valamint a régió déli részén és Zaporizzsja megyében, továbbá Kupjanszk és Liman irányában több ukrán támadást vert vissza.

Nő a feszültség Lengyelország és Fehéroroszország között

Lengyelország légterének megsértése miatt bekérették a külügyminisztériumba a varsói fehérorosz nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét. A lengyel határ közelében fehérorosz erők gyakorlatoznak, a nemzetvédelmi tárca szerint a lengyel légtérbe két fehérorosz helikopter repült be.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

magyarnemzet.hu

Újabb jegyzőkönyv került elő: öngyilkosságot színlelt Magyar Péter

life.hu

7 szigorú szabály, amelyet a királyi családnak be kell tartania a közösségi médiában

magyarnemzet.hu

Elbukott Jakab Péter pártja, nem indulhatnak az EP-választáson

origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött

POLITIK

Négy hónap alatt 111 ezer ukrán katona esett el

POLITIK

Európa a tűzzel játszik, kiszélesedhet az ukrán háború

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal